Resor till Faial

Detta ska du uppleva på Faial 

Horta – Faials lokala, internationella stad
 
Man skulle inte tro det om man inte visste det ... Vem hade trott att Horta är känt bland sjöfolk världen över? Inte desto mindre så är staden ett riktmärke i den här delen av världen och har så varit i hundratals år. Eftersom Faial ligger som ett fyrtorn i Atlanten mitt emellan den europeiska kontinenten och den amerikanska kontinenten så har Horta blivit en populär anhalt i den maritima världen. Allt från tankfartyg och kryssningsfartyg till vanliga segelbåtar tar gärna vägen förbi Faial för att proviantera inför sin fortsatta resa över Atlanten. Det sägs till och med att Horta har världens största lustbåtshamn just på grund av alla som stannar till här.
 
Detta skapar en internationell atmosfär i den annars lokalt förankrade staden. Det är även här som Peter’s Café ligger och lever vidare i bästa välmående (förr i tiden var Peter´s en kombination av värdshus och postkontor – det var här som sjöfolk mottog brev och nyheter från hemlandet). Horta har dessutom ett brett utbud av restauranger och även flera olika museer. Längs den långa betongpiren vid inloppet till hamnen sitter hundratals hälsningar, teckningar och flaggor från alla värdens nationer. Det har faktiskt blivit en tradition att man som gäst på Faial tar vägen förbi hamnområdet och skriver en ”jag – var – här – hälsning” – det är ganska roligt att gå runt från betongblock till betongblock och läsa alla hälsningar, inte minst Skandinaver har varit flitiga ”konstnärer”.
 
Cabecão Gordo
 
Mitt på ön ligger Cabecão Gordo som är Faials högsta berg med en höjd på 1043 meter. Översatt betyder namnet ”det tjocka berget” och det beror på den enorma kroppen som har formats i stratovulkanens inre. Platsen är ett perfekt ställe att ha som utsiktspunkt mot grannöarna Pico och São Jorge.
 
Caldeira do Faial
 
…är ett naturreservat och en av öns stora attraktioner med sin stora krater med en diameter på 2 kilometer och ett djup på 400 meter. Caldeira betyder ”kittel” och det är inte så konstigt när den ursprungligen skapats av ett jättelikt vulkanutbrott. Den mineralrika jorden här skapar idag grogrund för många sällsynta växter och träd vilket gör att området inte bara är fascinerande utan även frodigt och vackert med sina laurisilvaskogar och mycket annat.
 
Monte da Guia
 
I det fredade naturreservatet har man från berget Monte da Guia en vacker utsikt över staden Porto Pim Horta som är den största staden på Faial. Vulkanberget startade sin ”växtvärk” ute i Atlanten men har med tidens gång kommit allt närmare Faial. Det fredade området är hem för en mycket speciell fauna som bara finns här vilket också är en bidragande orsak till att man är noga med att skydda Monte da Guia.
 
Ponta dos Capelinhos
 
Ponta dos Capelinhos är en annan av öns stora attraktioner. Här kan du som besökare få uppleva hur vulkanutbrottet 1957–58 förändrade landskapet och begravde åkrar och hus. Det gamla fyrtornet står fortfarande kvar men till följd av sandflykten och sanddynernas rörelser ser man för varje år som går mindre av det ikoniska fyrtornet. I Skandinavien kan Ponta dos Capelinhos på Faials jämföras med Råbjerg Mile på Skagen i Danmark som på samma sätt skapar en skarp kontrast mellan det frodiga landskapet och det gula närmast ökenliknande området. Lova mig att du besöker Ponta dos Capelinhos under din semester på Faial!
 
Bland andra ”to do’s” på Faial kan nämnas:
 
Jeepsafari, vandring, vattensportsaktiviteter, val- och delfinsafari samt mountainbike turer.

 

Läs mer om Faial

Destinationer på Portugal

Hitta din resa till Portugal här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter