Resor till centrala Portugal

Mittportugal är fullt av charmiga små fiskesamhällen längs kusten som osar av det "gamla" Portugals traditioner och livsstil samt avlägsna fredfulla pärlor i det inre av landet, ofta är väl gömda från massturismen. Och så är Mittportugal, det ställe där du kan uppleva några av Portugals historiskt och kulturellt sett mest intressanta städer, när du drar ut på äventyr från ditt Hideaway.

Charmigt fiskesamhälle

Ett av dessa fiskesamhällen är fiskebyn Nazaré, som både bjuder på stor skönhet och stort sett har behållit sin ursprungliga charm trots sin stora popularitet. Här bär många fiskare fortfarande de traditionella rutiga skjortorna och de stickade mössor, fiskebåtarna är fortfarande målade i de traditionella färgerna och med de symboliska ögon som skall skydda fiskaren mot skeppsbrott. Kuststaden bjuder också på några av mellersta Portugal's bästa och vackraste stränder.

Du kan också välja att besöka Peniche som, bland annat, bjuder på ett brett utbud av fantastiska fiskerestauranger och några av Portugals mest berömda fiskrätter. Peniche är också känd för sin speciella spetsteknik som har sina rötter långt tillbaka i tiden. Härifrån kan du fortsätta till Cabo Carvoeiro som bjuder på en fantastisk utsikt över havet och till de små öarna Berlengas, som också är ett spännande naturreservat.

Medeltida städer och helgedomar

Om du är intresserad av historia och kultur och vill se några av Portugals mest traditionella städer, så är mellersta Portugal platsen för dig. Till exempel den berömda medeltida staden Obidos, ofta kallad en av Europas mest romantiska medeltida städer. Man förstår varför när man ser dess pittoreska hus med gotiska dörrar och fönster, de vackra vita kyrkorna och blomsterprakten längs med de charmiga gatorna.

En annan av Mittportugals ikoniska städer är den gamla universitetsstaden Coimbra, belägen vid Mondegofloden. Staden har ett av Europas äldsta universitet och de mer än 20.000 studenter, som i dag uppehåller sig här, sätter sin prägel på den gamla staden. Förutom universitetet och en lång rad fynd från romartiden är det också här som Portugals berömda fado traditionerna har sitt ursprung.

Det är också i denna del av Portugal du hittar den heliga staden Fatima, som historiskt varit Portugals religiösa centrum och slutdestination för oräkneliga pilgrimsfärder - i linje med Lourdes i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien - ända sedan 1917 då Jungfru Maria 1917 påstås ha visat sig för tre små herdebarn och därmed gjort staden känd i hela den katolska delen av Europa.

 

Läs mer om Centrala Portugal

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i centrala Portugal. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Coimbra

Coimbra är inte bara centrala Portugals största stad och Portugals fjärde största stad efter Lissabon, Porto och Braga, men också en av Portugals mest betydelsefulla platser när det kommer till utbildning, kultur och historia. 

Staden var Portugals huvudstad mellan 1131 och 1255, och är världsberömt för sitt gamla universitet som grundades år 1290 och är den äldsta akademiska instutition i den portugisisk-talande världen, samt ett av de äldsta universiteten i världen. Universitetes historiska byggader, som idag är stadens storsa turistmässiga attraktion, utnämndes som världsarv av UNESCO år 2013, med följande motivation: "Coimbra är ett fantastiskt exempel på en integrerad universitetsstad med en specifik urban form, samt sina egna ceremoniella och kulturella traditioner, som har hållits vid liv genom historien". Universitetet har också ett fantastiskt bibliotek, som är Portugals andra största bibliotek, endast övergått av nationalbiblioteket i Lissabon.

Utöver sitt universitet är staden berömd för sina två katedraler, alla historiska kyrkor och kloster, flera betydelsefulla romerska fynd, samt sina kulturella händelser som är centrerade runt stadens livliga musik-scen, som både bjuder på sin egen historiska utgåva av fado, kallad "Fado de Coimbra", den äldsta och mest berömda akademiska kören i Portugal kallad "Orfeon Académica de Coimbra" och en lång rad musikfetivaler året runt för både traditionell och modern musik. 

Serra da Estrela

Serra de Estrala, som ligger i den inre delen av landet, mellan kommunerna Seia, Mantigas, Gouveia, Guarda och Covilhã, är den högsta bergskedjan på det portugisiska fastlandet med en maximal höjd på 1993 meter, vilket endast övergås av Monthana do Pico (2351 m.ö.h.) på ön Pico i ögruppen Azorerna.

Denna högsta punkt i bergskedjan är inte en karaktäristisk bergstopp, så som man normalt tänker sig, utan är snarare den högsta punkten på en platå. Punkten går under namnet "Torre" (som betyder torn på portugisiska), och är tillgänglig via en asfalterad väg.

Bergskedjan, som är cirka 100 kilometer lång och är 30 kilometer på den bredaste punkten, är en del av naturparken Serra da Estrela, som är det största naturskyddsområdet i Portugal med sina cirka 1000 km². Mer än hälften av parkens area ligger över en höjd på 700 meter.

Du kan dessutom hitta skidsportsfaciliteter i bergskedjan, både vid bergkedjans topp - kallad Vodafone Skiresort - och i naturparken Serra da Estrela, vid staden Lorgia.

Óbidos

Den lilla staden Óbidos, som ligger på den västra-centrala kusten i subregionen Oeste, är en del av Portugals mest berömda historiska städer, men en unik och rik samling välbevarade medeltida arkitektur.

Mest berömt är stadens slott, Castel de Óbidos, som stolterar över staden från en backe 79 meter över havets yta, varifrån man historiskt kunnat övervaka den omgivande slätten och Arnoya-floden i öst. Slottet, som både innehåller romerska, gotiska, manuelisnak och barocka stilelement, är ett untikt exempel på en portugisisk medeltida fästning, uppförd på 1100-talet. Slottet klassificerades som ett nationellt monument i Portugal år 2007 och är har också valts ut som en av de "sju vidunderna" i Portugal.

Óbidos är också känd för sin årliga medeltida marknad, som tar plats under två veckor i juli, där man försöker återskapa medeltidens anda och atmosfär. En händelse som lockar många nationella och internationella besökare.

Fátima

Staden Fátima, som ligger i kommunen Ourem, är Portugals mest populära pilgrimsmål och bland de viktigate pilgrimsmålen i den katolska kyrkan. Många sjuka katoliker uppsöker stället i hopp om att kunna bli kurerade från allvarliga sjukdomar.

Pilgrimsmålets stora attraktion beror på de religiösa legenderna om Jungfru Marias uppenbarelse som ska ha tagit plats sex gånger år 1917, då tre lokala herdebarn enligt sägnen ska ha sett en vit dam på en mark i området Cova da Iria medan de vaktade får. Enligt legenden skulle den vita damen, ha visat sig för barnen den 13 dagen i månaderna maj-oktober.

Det är dock inte endast katoliker som besöker stället, utan också många nyfikna turister och resenärer som gärna vill få en inblick i portugisernas religiösa traditioner.

Läs mer

Mad och dryck

Här nedan har vi valt ut några av de kulinariska specialitter och typiska rätter som du kan smaka på när du reser runt i Portugal. 

Bacalhau

Om det är en rätt, som kännetecknar Portugals gastronomiska tradition och kulturhistoria, är det Bacalhau, som man kan spåra tillbaka till Portugals epok som stor sjöfararnation, då man saltade och torkade fisk för att ta med på de långa resorna över havet.

Bacalhau, som rätt och slätt betyder "torsk" på portugisiska, består normalt sätt av saltad och torkad torsk, potatis, lök, tomater och oliver, men receptet varierar från stad till stad, och man anser ofta att det finns lika många versioner av Bacalhau, som det finns dagar på året.

Bland de mest populära sätten av äta rätten på, är Bacalhau à Brás, som består av en kombination av torsk-bitar blandade med potatis, ägg, lök, oliver, hackad persilja och vitlök, samt Bacalhau com Natas, som består av torsk med potatis, lök och grädde.

Serra da Estrela-ost

En äkta specialitet från centrala Portugal, är osten från Serra da Estrala - det portugisiska fastlandets högta bergskedja - som ligger i den inre delen av landet mellan kommunerna Seia, Manteigas, Gouveia, Guarda och Covilhã.

Osten, som också går under namnet Queijo da Serra, har haft skyddad ursprungsbeteckning sedan 1996 och kan endast produceras inom ett området som mäter 3143 km2. Den består av fårmjölk, och har en vit eller svagt gul färg och en läcker, krämig konsistens som har gjort den populär utöver områdets gränser.

Produktionen är långvarig med en mogningsprocess på minst 30 dagar. Den kräver stor expertis för att bevara dess rika smak, och hanteras därför av erfarna och duktiga ostproducenter och inte av stora massproducenter. 

Ostron från Ria de Aveiro

Aveiros flodmynning är mest berömd för att vara Portugals svar på Venedig, med massor av möjligheter för en gondoltur, liksom i sin italienska motpart, men stället är också hemstad för några av Portugals mest läckra och eftertraktade osron.

Om du är en av de resenärer som älskar att inta ett dussin ostron tillsammans med ett mousserande vin, medan solen går ner över floden, så är Aveiro platsen för dig!

Carapau

I den kända kuststaden Nazaré i subregionen Oeste, hittar du en annan specialitet från centrala Portugal kallad Carapau. Precis som många av de traditionella fiskrätter du finner i området, är carapau så enkel att det nästan inte går att säga att det är en rätt.

Den består nämligen endast av makrill från Atlanten, som blivit torkad i några timmar i solen, innan den smaksätts med olivolja och massor av vitlök. Med ett glas kallt portugisiskt vitt vin, och lite gott bröd, är det inte mycket som saknas för en perfekt, men enkel, lunch eller middag.

Läs mer

Destinationer i Portugal

Hitta din resa till Portugal här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om centrala Portugal. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi

Med centrala Portugal menar vi den del av Portugal, som -grovt sagt - ligger mellan floderna DOuro och Tejo, och mellan storstäderna Porto och området norr om Lissabonkusten, även om också delar av Lissabonkusten också ingår i det som kallas centrala Portugal.

Termen avser också - men är inte identisk med - det man på portugisiska kallar "Região do Centro" (ofta bara förkortat till "Centro"), som är en av Portugals sju regioner (fem av regionerna ligger på fastlandet, och två av dem - Madeira och Azorerna - är öar i Atlanten).

Området rymmer städer som Coimbra, Nazaré, Obidos, Fátima, Peniche, Aveiro, Viseu, Leiria, Covilhã, Castelo Branco, Figueira da Foz, Guarda, Pombal, Tomar, Abrante - och många fler.

Regionen rymmer en mångfaldig natur, som både bjuder på berg, landskap dominerade av tallskogar och kastanjeträd och kustområden med fantastiska stränder, däribland dem du hittar i Mira, Figueira da Foz, Ílhavo, Nazaré, Peniche och São Martinho do Porto.

Klimat och väder

Klimatet i centrala Portugal varierar naturligtvis mycket, allt beroende på var i området du befinner dig. I de inre delarna av landet, runt bergskedjan Serra da Estrela, är klimatet och temperaturer därför helt annorlunda (alpint klimat), än i kustområdena Nazaré, Peniche och Figuera da Foz (medelhavsklimat). 

När vi här nedan beskriver de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden året runt i centrala Portugal, tar vi utgångspunkt i områdets största och mest besökta stad, Coimbra, som har ett milt medelhavsklimat.

Här är den varmaste månad på året augusti med 23 grader i genomsnitt, följt av juli och september med 22 grader i genomsnitt. Den kallaste månaden på året är januari med 11 grader i genomsnitt, följt av december och februari med 12 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller i december med 150 mm i genomsnitt, följt av februari med 140 mm i genomsnitt, medan augusti är den torraste månaden med endast 10 mm i genomsnitt, följt av juli med 20 mm i genomsnitt och september med 40 mm i genomsnitt.

Historia

Området, som idag är känt som centrala Portugal, har varit bebott i tusentals år, men de flesta beskrivningar av områdets "nyare" historia, börjar först med lusitanerna, som var ett indo-europeiskt folk som ska ha etablerat sig på den iberiska halvön runt år 600 f.Kr., och som då dominerade den västra iberiska halvön fram tills romarna kom till området cirka 155 f.Kr.

Lusitanerna anses ha varit ett keltiskt-iberiskt folk, det vill säga, en ursprunglig iberisk urbefolkning blandad med ett keltiskt folkslag, men den grekisk-romerska historikern Diodorus Siculus, tillskrev dem namnet på ett annat vis: "De, som kallar sig lusitaner, är de modigaste av alla Cimbri".

"Cimbri" var namnet på Cimbrerna (eller Kimbrerna), som möjligtvis härstammade från Himmerland, eller i alla fall hade lämnat många spår i Himmerland. Cimbrerna var dock sannolikt inte ett keltiskt, utan ett germanskt folkslag, som av en eller annan anledning talade keltiska. Oavsett hur det ligger till, öppnar Siculus beskrivning för den svindlande möjligheten att keltiskt-talande germaner (möjligen med ursprung i Danmark) har spelat en viktig roll i Portugals tidiga historia.

År 139 f.Kr. hade romarna besegrat lusitanerna, även om det i perioden fram till Jesu födelse fortfarande skedde strider mot den romerska övermakten, och år 27 e.Kr. etablerades den romerska provinsen Lusitania, som än idag spelar en viktig rolli portugisernas historiska medvetenhet, och av många betraktas de som det första portugisiska folkslaget.

Den västgotiska kungen Theoderik II återerövrade den södra delen av Lusitanien i perioden mellan 453 till 466 e.Kr. På 700-talet gjorde morerna sitt intåg på den iberiska halvön och förvandlade området till ett övervägande moriskt dominernade område, fram tills de kristna kungarna och adelsmännen fördrev bort morerna från centrala Portugal under perioden 914 till 1150 e.Kr., och gjorde området till ett Amt (förvaltningsområde), kallat Coimbrs Amt. Detta Amt integrerades senare i Condado Portucalensis, som var den tidiga förgångaren till nationen Portugal.

Populärt i Centrala Portugal

Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 140 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 86 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 124 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera