Kultursemester i Portugal

Portugal är inte bara ett land med långa, vita sandstränder och fantastiska naturupplevelser utan även en stor kulturnation. Här är historien levande och synlig både på landet och i de stora gamla städerna. Till exempel i Alentejo-provinsen, som med sina olivträd, små byar med gamla gubbar i gathörnen och slingrande, gatstensbelagda vägar ser ut som om tiden stannat någon gång under förra århundradet. Det känns på precis samma sätt när de långa varma eftermiddagarna övergår i den mörka kvällen och männen samlas på de små barerna för sin kvällsdrink.

Nattliv i Lissabon

Den sömniga stämningen på landet står i stark kontrast till de långa nätterna på nattklubbarna i Lissabon, där festen startar på allvar först efter midnatt och fortsätter tills solen går upp i Portugals vackra huvudstad. Och när solen äntligen går upp så belyser den de gatstensbelagda torgen och smala gatorna i Alfama-kvarteret med sin näst intill arabiska bazarstämning. Har man inte varit ute hela natten så finns det inget bättre än att starta dagen med en promenad genom stan efter den obligatoriska espresson och kanske en av de krämfyllda smördegsbakelserna "pasta de nata". På en sådan promenad kan man inte undgå att stöta på olika vittnesbörd om Portugals historia som stormakt på haven. Som exempel kan nämnas det fantastiska monumentet Padrão dos Descobrimentos, eller upptäcktsresandernas monument, som liknar fören på ett skepp som sträcker sig ut över den stora Targusfloden i Santa Maria de Belém-kvarteret.

Museer i massvis

I samma kvarter hittar du även stadens flottmuseum där du kan se modeller av skepp som de upptäcktsresande drog ut i världen med under 14 och 1500-talet. Det är även här i närheten du hittar det kanske lite överraskande hästvagnsmuseet "Museo Nacional des Coches". För de som är mer intresserade av den moderna konsten än av fornstora triumfer finns det mycket att ge sig i kast med precis runt hörnet i Beléms kulturcenter CCB.

Den sorgsna Fadon

Inget besök i Portugal är komplett utan en varm kväll med ett glas vin och den sorgsna folkmusiken Fado. Portugisernas nationalmusik som uttrycker en nostalgisk längtan efter svunna tider och kärleksaffärer. Det samma kan naturligtvis sägas om "nationaldrycken" portvin som kan köpas över hela landet men som enbart produceras i närheten av Norra Portugals största stad Porto. I denna vackra stad vid kusten skapas otaliga varianter av detta söta vin som bara blir bättre ju längre det lagras på fat. Det är enbart i Duoro regionen, som det äkta portvinet produceras, men här fås den i gengäld i massor av varianter från söt och djupt röd till torr och vit. Njut den efter en god portugisisk middag, till vilken du alltid kan vara säker på en sak - vad du än väljer från det stora köket så kommer du alltid ha rikligt med mat på tallriken.

Upplev Portugals kultur på en resa med Hideaways

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter