Resor till Lissabon

Hos Hideaways har vi ett speciellt förhållande till den lilla sjöfararnationen Portugal, i Europas västra hörn. Den charmiga huvudstaden Lissabon, är en sann pärla som bjuder på en värld av spännande upplevelser, både vad angår historia, konst och kultur. Men du kan också börja att se fram emot en trevlig middag ackompanjerad av den fascinerande fado-sången som är så karaktäristisk på dessa kanter. Fördjupa dig i våra handplockade city-hideaways, som alla ligger i hjärat av den gamla huvudstaden. Välkommen till Lissabon med Hideaways resor, vi är specialister på storstadsresor, där du bor på handplockade hotell.

Innan vi går igång vill jag gärna presentera dig för ett litet utdrag från författaren Pascal Merciers bästsäljare "Nattåg till Lissabon".

“We leave something of ourselves behind when we leave a place; we stay there, even though we go away. And there are things in us that we can find again only by going back there.”

Utan att lägga skulden på Mercier så har det ett otal gånger stått Lissabon på min flygbiljett och min passion för storstaden bara växer för varje besök. Det finns det flera orsaker till det, och de flesta som också har stiftat bekantskap med ”Lisboa” delar min förtjusning.

Nu ska du få ett par anledningar till att överväga Lissabon vid din nästa storstadssemester!
 

Maten

Oavsett hur länge du tänker vara borta på en storstadssemester så kommer vi inte ifrån det faktum att maten är en väsentlig del av upplevelsen. På den här punkten lever Lissabon upp till förväntningarna fullt ut och i de många stadsdelarna kan du förvänta dig välsmakande upplevelser på tallriken. För här finns allt från ”cervejaria” (ofta med ett lokalt kök) till Michelin-rekommenderade restauranger. Eller varför inte prova en av de många fado-restauranger, där middagen ackompanjeras av den berömda sången och musiken? Jag har åtskilliga favoriter vad angår restaurangval och dem kan du läsa mer om under varje hotell. Som grädde på moset är prisnivån på restauranger i Lissabon något under det vi är vana vid hemifrån – du kan faktiskt avnjuta en 3-rätters meny inkl. vatten och vin för omkring 20 euro.

 

Vädret

Om det är något vi svenskar tycker extra mycket om på storstadssemestern så är det lagom ljummet och stabilt väder. Lissabon ligger knappa 3000 km från Norden och så snart du kliver av planet märker du snabbt temperaturskillnaden. Därför kan du resa till Lissabon året runt och redan från mars-april och fram till och med oktober är staden härligt uppvärmd. Under de varmaste sommarmånaderna kan det bli mer än 30 grader medan termometern under de kalla vintermånaderna ofta inte går under 12 grader. I juli och augusti åker lokalbefolkningen gärna till stränderna vid Estoril och Cascais eller dåsar under en skuggivande trädkrona i en av parkerna, t.ex. Eduardo II i den främre delen av Marques de Pombal.

Shopping

Liksom alla andra storstäder har Lissabon också ett brett utbud av design- och märkesvarubutiker. Avenida da Liberdade har en samling av många av de mest kända varumärkena som Prada, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana m.fl. medan det i stadsdelarna Chiado och Bairro Alto finns vintage- och mer bohemiska butiker. Här finns även ett större utbud av specialbutiker med allt från det karakteristiska kaklet (perfekta som kastrullunderlägg för övrigt) till små vinhandlare. Om du helst vill ha allt samlat under ett och samma tak kan det kanske vara en bra idé att ta tåget till EXPO-stadsdelen ca. 9 km från Lissabon centrum.  Här ligger Vasco da Gama-shoppingcenter i de futuristiska och gigantiska byggnaderna på kort avstånd från floden Tejo, där du kan sitta och njuta av en drink eller en kopp kaffe efter en framgångsrik dag i shoppingens tecken.

Sevärdheter

Sist, men inte minst, så har Lissabon en bred palett av olika attraktioner med allt från muséer, oceanarier, monument och byggnader som du bör stifta bekantskap med under storstadssemestern – det är nästan en kliché, men det stämmer att det snarare handlar om att välja från än till.
 

Här får du ett par snabba förslag på platser, som kommer att krydda din vistelse i Lissabon:

 • Smaka på Portugals ”nationaldryck” på portvinsinstitutet (reservation rekommenderas)
 • Oceanariet vid EXPO är ett av Europas största av sitt slag
 • Henrik Sjöfarares monument (Belém)
 • Det gotiska Jeronimo-klostret är ett storslaget byggnadsverk (Belém)
 • Torre de Belém är det gamla försvarstornet, som skulle skydda staden och invånarna
 • Castelo São Jorge i Alfama-kvarteret med sina panoramautsikter
 • Gulbenkian-muséet som sägs vara en av världens bästa muséer med mer än 6000 mästerverk


Andra förslag på utflykter utanför Lissabon:

 • Sintra, det gamla sommarresidenset på berget för de kungliga och adeln
 • Estoril och Cascais – här är stämningen intim, men internationell med massor av sandstränder
 • Sesimbra, den lilla och mycket charmerande fiskebyn med härliga restauranger
 • Fátima – är en av de mest religiösa städerna i Portugal och besöks årligen av tusentals pilgrimer


Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen till Lissabon!

Trevlig storstadsresa!
Marie

Läs mer om Lissabon

Sevärdheter

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva under din semester i Lissabon. Beskrivningen är uteslutande menad som inspiration för din resa, jag reserverar mig för eventuella faktiska fel.

Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Lissabon rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor där du kan hitta intressanta artiklar om Lissabon och många av våra andra resmål. Mycket nöje och trevlig resa!

Museu Calouste Gulbenkian

Museu Calouste Gulbenkian - eller Gulbenkianmuseet som det ofta kallas på svenska öppnades 1969 efter att den bortgångne armeniske oljepionjären och filantropen Calouste Sarkis Gulbenkian hade testamenterat sitt arv till den så kallade Gulbenkianstiftelsen i Lissabon. Förutom Gulbenkianmuseet driver stiftelsen bland annat Gulbenkianbiblioteket och ett vetenskapligt institut samt idkar social välgörenhet.

Museets samlingar består av omkring sextusen föremål och inkluderar både klassisk och modern konst från Gulbenkians enorma privata konstsamling som han samlade under större delen av sitt liv. Ett par tusen av dessa objekt är tillgängliga för allmänheten häribland föremål från bland annat europeisk, egyptisk, grekisk-romersk, islamisk, kinesisk och japansk konst.

Alfama

Alfama beläget på sluttningen mellan São Jorge slottet och Tejofloden utgör Lissabons äldsta kvarter och har fått sitt namn från arabiskans Al-Hamma som betyder bada eller varma källor (alternativt en variant av det arabiska ordet för mun).

Kvarteret hör till stadens vackraste och är bland annat känt för att hysa en stor del av Lissabons berömda fadobarer och fadorestauranger. Här finns dessutom en lång rad av historiska sevärdheter och monument så som Lissabons katedral Santa Maria Maior de Lisboa, kyrkan Igreja de Santa Engrácia och klostret/kyrkan Igreja de São Vicente de Fora.

Belém

Belém ligger vid floden Tejo sex kilometer väster om stadens centrum och är ett av Lissabons mest kända och historiskt betydelsefulla kvarter.

Kvarteret vars namn stammar från det portugisiska ordet för Betlehem rymmer några av Lissabons mest kända sevärdheter såsom klostret och tillika UNESCOs världsarv Mosteiro dos Jerónimos, Belémtornet ett manuelinskt- gotiskt befästningstorn byggt till ära av Vasco da Gama och stadens skyddshelgon São Vicente samt ett konditori där man kan smaka på den berömda smördegsbakelsen pastéis de Belém.

Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril (25:e april-bron) är en berömd hängbro som förbinder staden Lissabon med kommunen Almada på den vänstra bredden av Tejofloden.

Bron invigdes 1966 det vill säga 29 år efter invigningen av den ännu mer kända hängbron Golden Gate Bridge i San Francisco vilken den ofta jämförs med. Med sina 2 277 meter i längd är den bland de 25 längsta hängbroarna i världen men det är snarare för sitt historiska och symboliska värde än för sitt utseende som den har blivit känd i Lissabon.

Bron hette ursprungligen Salazarbron (Ponte Salazar) och är uppkallad efter den portugisiske premiärministern med samma namn men bytte namn till 25;e april bron kort efter den beryktade militärkuppen den 25 april 1974.

Vasco da Gama-bron

Vasco da Gama-bron är en annan av Lissabons berömda broar. Bron som sträcker sig över Tejofloden i Parque das Nações och byggdes 1995 för att invigas tre år senare 1998 i samband med världsutställningen i Lissabon samma år. Den fick namnet Vasco da Gama för att hylla 500 års jubiléet av den portugisiske upptäcktsresandens upptäckt av sjövägen mellan Europa och Indien.

Med sin längd på lite över 17 kilometer är det Europas längsta bro när man inkluderar den 11,5 kilometer långa sträckan av viadukter.

Läs mer

Mat och dryck

Lissabon har en spännande och mångfaldig gastronomi som är inspirerad av stadens placering nära Atlanten varifrån stadens invånare under århundraden har försetts med fisk och skaldjur av hög kvalitet. Men staden kan även stoltsera med en berömd bakelse och goda viner från närområdet. Jag har här valt några av de kulinariska specialiteterna som du kan smaka på när du är på semester i Lissabon.

Pasteis de Belém

Du kan inte resa till Lissabon och absolut inte till kvarteret Belém utan att smaka på den legendariska Pasteis de Belém. Bakelsen som har uppnått en slags kulturstatus på grund av det förhistoriska och hemliga receptet är en smördegstårta med vaniljkräm, socker, äggulor och grädde som ofta kanelströs innan servering.

Bakelsen skapades på 1700-talet av katolska munkar på Jerónimosklosteret (Mosteiro dos Jerónimos) i Belém. På den tiden använde många kloster i landet stora mängder äggvita för att stärka kläder medan äggulan användes för att göra olika sorters bakverk bland annat söta wienerbröd.

Den liberala revolutionen

Då klostret tvingades stänga 1834 efter den liberala revolutionen i Portugal som tog livet av den portugisiska klosterrörelsen började munkarna att sälja sina bakelser till en närliggande sockerfabrik för att på så sätt skaffa sig nya intäkter. Samtidigt sålde de även receptet på bakelserna till samma sockerfabrik. Tre år senare 1837 startade ägaren av sockerfabriken ett bageri med namnet Fábrica de Pastéis de Belém. Det är släktingar till ägaren av detta bageri som än idag säljer den berömda Pasteis de Belém från sitt konditori i Belém.

Antiga Confeitaria de Belém

Konditoriet som idag officiellt bär namnet Antiga Confeitaria de Belém ligger på en livlig gata med vackra 1700- och 1800 tals byggnader klädda med handmålat kakel och med smidesbalkonger i bottenvåningen mitt emellan Jeronimusklostret och Beléms Slott. Härifrån säljer man dagligen mellan 14 000 och 20 000 bakelser under öppettiderna kl. 08.00 – 23.00 (vinter) och kl. 08.00 – 24.00 (sommar).

Du kan läsa mer om konditoriet på deras egen hemsida.

Torrada

Torrada inte efter någon som helst måttstock den största kulinariska uppfinningen du träffar på i Lissabon, men det är ett enkelt och populärt sätt att starta dagen på i den portugisiska huvudstaden. Torrada är nämligen den portugisiska varianten på rostat bröd som du bland annat kan avnjuta med ett par koppar av det portugisiska Galãokaffet tillsatt rikligt med mjölk och serverat i höga glas.

Bacalhau

Precis som Pasteis de Belém bör vara en oundviklig del av din resa in i Lissabons gastronomi så får du inte heller missa stadens många versioner av den berömda fiskrätten Bacalhau.

Bacalhau som betyder torsk på portugisiska är en av Portugals mest populära och kända fiskrätter och består av klippfisk tillagad med en rad andra ingredienser och varieras nästan lika mycket som det finns husmödrar, kockar och restauranger i landet.

Lång tradition

Rättens ursprung är omstritt men man vet att den varit känd sedan de europeiska seglatserna till New Foundland i Nordamerika (nu Canada) i slutet av 1400-talet då saltning och torkning av fisk blev ett sätt att kunna transportera mat över den vida Atlanten. Troligen fanns flera föregångare till rätten långt tidigare då till exempel vikingarna kände till torkning av fisk redan på 800-talet (men troligtvis inte saltning). Baskerna däremot kände till både torkning och saltning av fisk några århundraden senare på deras resor över Atlanten.

Prova dessa varianter i Lissabon

Bland Lissabons mest populära tillagningssätt av rätten hittar du bacalhau á bras (stekt med potatis och lök), bacalhau com natas (tillreds som en gratäng), bacalhau á Gomes Sá (bakad med potatis, lök, kokta ägg och oliver samt pataniscas de bacalhau (fiskbullar).

Vinho de Lisboa

När du nu är i Lissabon är det mest logiska att dricka vin från regionen. Om du tycker om vittvin bör du prova ett från delregionen Bucelas och om du föredrar rödvin så är ett vin från Colares ett bra val.

Peixe grelhado

Peixe grelhado är en enkel men mycket välsmakande och nyttig fiskrätt som du inte bara träffar på i den portugisiska huvudstaden utan överallt längs den portugisiska kusten.

Rätten består av olika sorters fisk, det kan till exempel vara skrubbskädda, kummel, havsabborre eller sardiner som grillas/steks och tillreds med många olika ingredienser. I en av många versioner tillagas fisken med citron, persilja, salt, peppar och olivolja. I Lissabon kan du till exempel prova en dourada (seabream) eller en robalo (havsabborre).

Läs mer

Destinationer i Portugal

Hitta din resa till Portugal här

Information om Lissabon

Här har jag samlat lite information och fakta om Lissabon, bland annat om klimat och väder, geografi och befolkning samt om stadens historia, vilket kan bidra till inspiration inför din resa till Lissabon. Om du har lust att läsa mer om Lissabon, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, som innehåller många spännande artiklar om hela Portugal. Mycket nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Lissabon ligger vid Tejofloden i den sydvästra delen av den iberiska halvön. Staden är den huvudstad belägen längst västerut på det europeiska fastlandet och den enda staden, som ligger längs Atlantens kust.

27% av Portugals befolkning

Med omkring 547 631 invånare inom själva stadskärnan (som mäter 84 kvadratkilometer) och omkring 3 035 000 invånare, om man inkluderar de omkringliggande tätorterna (som mäter 958 kvadratkilometer), rymmer Lissabon hela 27% av Portugals befolkning.

De omkringliggande tätorterna (förorterna) kallas vanligtvis för Grande Lisboa, och utgörs av en rad städer och så kallade municipios (motsvarar ungefär våra svenska kommuner), såsom Sacavém, Almada, Barreiro, Amadora, Queluz, Agualva-Cacém, Odivelas, Loures, Seixal och Oeiras.

Freguesias och kvarter

Lissabon indelas i 24 freguesias (intill 2012 var antalet 54), som är en administrativ underindelning av ett municipio (det närmaste vi kommer denna beteckning i Sverige, är nog en socken på landet, eller en administrativ stadsdel i en storstad).

Staden är också indelad i olika kvarter, som inte har någon administrativ, d.v.s. formell, status, men som har en särskild historisk status. Bland de mest betydelsefulla kvarter i Lissabon finns Alcântara, Alfama, Bairro Alto, Baixa, Belém, Chiado, Estrela och Parque das Nações.

Klimat

Lissabon har ett milt klimat, som gör det till ett perfekt resmål året runt. Somrarna blir sällan glödheta, medan vintrarna sällan blir iskalla. Stora temperaturskillnader förhindras av Golfströmmen, som passerar nära staden i det närliggande havet Atlanten. Lissabon har dessutom över 3300 soltimmar om året, vilket gör många vinterdagar ljusa och soliga.

Värme och kyla

Den varmaste månaden är juli med en medeltemperatur på 24 grader, medan augusti och september följer hack i häl med 23 grader i genomsnitt. Den kallaste månaden är januari med i genomsnitt 11 grader, tätt följd av december och februari med i genomsnitt 12 grader.

Nederbörd

Om du vill undvika regnskurar, medan du är i Lissabon, så är det, inte överraskande, juli och augusti som är de bästa månaderna för ett besök, eftersom det i genomsnitt endast faller 10mm regn då. Därefter kommer juni med i genomsnitt 20mm. De månader då det regnar mest är februari med 140mm i genomsnitt samt november och december med 120mm i genomsnitt.

Lissabons historia

Lissabon beboddes av för-indoeuropeiska folkslag från yngre stenåldern, vars dösar och religiösa gravmonument det fortfarande finns spår av i Lissabonregionen. Sedan blandades dessa för-indoeuropeiska folkslag med keltiska folkstammar, som invaderade halvön under det första årtusendet f.Kr., och tillsammans skapade de olika folkgrupperna nya keltisk-talande stammar, såsom stammen Cempsi.

Fenicierna

Arkeologiska fynd som vittnar om fenicisk aktivitet i området har fått några historiker och arkeologer att mena, att det fanns en fenicisk handelsstation i området omkring det nuvarande slottet São Jorge, och att fenicierna hade en hamn vid Tejoflodens utmynning, varifrån de kunde segla med varor till bland annat Scillyöarna vid Cornwall. Några historiker menar dessutom, att det är från denna tid Lissabons namn härstammar, eftersom det feniciska ordet för säker hamn är Allis Ubbo.

Romarna

Nästa stora intåg till staden kom från romerskt håll. Romarna var inställda på att frånskriva Karthago deras besittning av den iberiska halvön och införlivade därför – efter framgångsrika strider i östra Hispania – Olisipio (dagens Lissabon) det romerska imperiet, närmare bestämt i provinsen Lucitania.

Det var i denna period, under kejsare Augustus, som romarna byggde teatrar och tempel, ett stort nekropolis och ett stort forum i Olisipio. Staden blomstrade helt enkelt både ekonomiskt och handelsmässigt under romarna, bland annat tack vare ökad handel med en annan romersk provins, Britannia, men även tack vare lyckad bekämpning av det omfattande sjöröveriet i området. Särskilt populära varor från Olisipio var salt, uppfödda hästar, vin och en speciell fisksås, kallad garum.

"Barbarerna"

I efterdyningarna av det romerska imperiets fall blev staden invaderad av olika folkslag, som dragit till södra Europa från antingen öst eller norr. Bland dem fanns bland annat vandalerna (en germansk stam, möjligen av nordiskt ursprung), alanerna (ett indo-iranskt nomad- och ryttarfolk) och sarmaterna (ett iranskt ryttarfolk besläktat med alanerna), som skiftevis intog staden mellan åren 409 och 429.

Senare kom ännu ett germanskt folkslag, nämligen sveberna, som sägs ha regerat i staden, intill de uppslukades av det västgötska kungariket under Toledo, som kom till att omfatta hela den iberiska halvön.

Dessa folkslags erövringar av staden kallas ofta ”barbarernas” invasion av Lissabon, även om det i hög grad kan diskuteras, om det finns anledning att tro att just dessa erövringar skulle ha varit mer barbariska än så många andra genom historiens gång (när allt kommer omkring, är ”barbarer” ursprungligen ett grekiskt ord för folk, som inte liknar ens eget folk).

Morerna

År 711 blev staden intagen från helt annat håll, nämligen av muslimska berber och araber (kallade morer), som i denna period erövrade den södra delen av den iberiska halvön från sina baser i Nordafrika och Mellanöstern. De nya härskarna återuppbyggde stadsmuren och tillförde både nya hus i arabisk stil och moskéer.

Det arabiska och berberiska inflytandet kan fortfarande ses i Alfama-kvarteret i Lissabon, vars namn härstammar från arabiskan, förmodligen från ordet al-hamma, som betyder varma bad eller källor.
Snabba maktskiften

I det tolfte århundradet blev staden offer för en rad snabba maktskiften: Först var det våra nordiska grannar, en grupp norska pilgrimer med kung Sigurd Jorsalfar i spetsen, som plundrade staden, medan de var på pilgrimsfärd till Jerusalem. Sedan blev staden återtagen av morerna, som hade makten intill 1147, varefter den portugisiska reconquista – med Alfonso I av Portugal i spetsen – erövrade staden och införde kristendomen som dominerande religion.

Centrum i söderb

År 1189 angreps staden av kaliffen Abu Yusuf Yaqub al-Mansur, som tillfångatog omkring 3000 av stadens kvinnor och barn. I övrigt höll staden på att finna sig till rätta som betydelsefullt handelsmässigt, politiskt och kulturellt centrum i den södra delen av den späda nationen, som formades efter upprättandet av det portugisiska kungariket 1139.

Den nya nationen fick sitt första universitet i Lissabon i det efterföljande århundradet (år 1290).

Brännpunkt för upptäcktsresorna

I det femte århundradet blev staden utskeppningshamn och brännpunkt för de flesta av de legendariska upptäcktsresorna och erövringsräderna till andra världsdelar, som kungariket stod bakom, härunder Vasco da Gamas berömda resa till Indien 1497. I de efterföljande århundraden, särskilt i det 16:e århundradet, blev Lissabon ett centrum för handel med varor mellan Sydeuropa, Afrika, Asien och Latinamerika. Varorna inkluderade i synnerhet slavar, textiler, kryddor och socker.

Det var i denna period, några av Lissabons mest berömda monument och byggnader uppfördes, häribland Belémtornet och Jerónimoklostret i kvarteret Belém (se sevärdheter). Det var också här, den numera berömda arkitektoniska stilarten, den manuelinska stilen, såg dagens ljus.

Populärt i Lissabon

Portugal, Lissabon
 • Närmaste flygplats: 10 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1 km
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Lissabon
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Lissabon
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera