Resor till Cascais

Cascais har vuxit det senaste århundradet, från att vara ett litet fiskeläge till att bli den eleganta kuststad som den är idag.

Besökare är inte främmande för Cascais, som har lockat både regenter och konstnärer genom tiderna, och fortfarande charmar människor, både inhemska portugiser och utländska besökare.

Välkommen till Portugal med Hideaways, vi är specialister på resor till Cascais på Lissabon-kusten där du bor på handplockade hotell under din semester. Du kan resa till Cascais alla dagar året runt och i precis det antal dagar som du själv vill. Du kan flyga direkt dagligen till Lissabon från bl.a. Stockholm och Köpenhamn och det finns även bra förbindelser från Göteborg med stopp i t.ex. Amsterdam, Frankfurt, Bryssel eller München. Boka din resa till Cascais som ett komplett paket inkl. flygresa, hotellvistelse och hyrbil eller transport (transfer) tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Portugal kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Hideaways. Med sitt läge enbart ca 20 kilometer från Lissabon är det lätt att kombinera en resa till Cascais med storstadslivet i Lissabon, och du kan naturligtvis även välja att bo några nätter vid kusten och några nätter i centrum av Lissabon.

Fiskekultur

Trots sin närhet till Lissabon, och sin expansion i storlek och invånarantal, har Cascais fortfarande lyckats bevara charmen med sin traditiondella fiskemiljö. Den dagliga gångsten bortauktioneras fortfarande i hamnen, och det färgglada båtarna ligger fortfarande uppdragna på stranden när de inte guppar i havet - du kan också se båtarnas ägare in action när de rensar sitt nät på traditionellt vis. Legenden säger, att det var en av Cascais fiskare, en viss Afonso Sanches, och inte Columbus, som upptäckte den nya världen tio år innan det berömda årtalet 1492. Cascais fiskehistoria minns man på Museu do mar, med utställningar av artefakter, fotografier och modelbåtar.

Cascais handelsliv präglas av lika delar tradition som elegans, och här kan du hitta ett sunt urval av fantastiska fiskerestauranger, butiker och fina hotell, för att inte tala om en variabel flotta av lustbåtar som ligger i hamnen tillsammans med fiskebåarna. Med hänsyn till inköp, har Cascais allt från små butiker och bodar, som erbjuder typiska broderier och spetsar, till stora mode- och skönhetsbutiker i centrum av staden. Det finns också ett gigantiskt shoppingcentrum på vägen till Sintra, med stora klädmärken, möbler och en biograf.

Läs mer om Cascais

Sevärdheter och upplevelser

Jag har här valt ut några få av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Cascais. Beskrivningarna är enbart tänkta som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du läsa mer om ytterligare sevärdheter så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där kan du läsa intressanta artiklar om våra övriga resmål. Stort nöje, och trevlig resa!

Boca do Inferno

Nära Cascais stad kan du uppleva en av de mest kända natursevärdheterna på Lissabonkusten, Boca do Inferno (vilket betyder "Helvetets mun" på portugisiska).

Boca do Inferno är en djup klyfta mellan klipporna vid kusten mot vilken Atlantens kraftiga vågor kastar sig vid högvatten, vilket har gett klyftan dess dramatiska namn.

Den grottliknande klyftan är även känd av andra anledningar av vilka den ena är lite mer morbid än andra: på 1930-talet föreställde den brittiske diktaren och ockultisten Aliester Crowly sitt självmord här, medan den portugisiske diktaren Guilherme de Faria enbart 21 år gammal faktiskt begick självmord här i januari 1929.

Sintra-Cascais Naturpark

Sintra-Cascais Naturpark är en av Portugals totalt 13 naturparker, som allt sedan den grundades 1981 har varit ett populärt turistområde med många historiska sevärdheter så som palatset i Sintra och det moriska palatset i Santa Maria e São Miguel samt stora naturattraktioner. 

Parken som enbart ligger 25 kilometer från huvudstaden Lissabon täcker ett 145 km² stort område, som bland annat omfattar bergskedjan Serra de Sintra, men som även sträcker sig ända ut till kusten och Cabo da Roca, vilket är det kontinentala Europas västligaste punkt. 

Condes de Castro Guimarães Museum

En av de mest populära sevärdheterna i Cascais är Condes de Castro Guimarães Museum, som ursprungligen är känt som St. Sebastião-tornet. 

Slottet byggdes år 1900 som en aristokratisk sommarbostad av den irländsk-portugisiske aristokraten och tobaksfursten Jorge O´Neil, men har sedan 1931 fungerat som museum med samlingar av nationell och internationell betydelse bland annat bestående av möbler, porslin, smycken och en neo-gotisk orgel.

Slottet är byggt eklektiskt i åtskilliga arkitektoniska stilarter och bär drag av revivalistiska tilltag som omfattar neo-romantiska, neo-gotiska, neo-manuelinska och neo-moriska stilarter. 
 

Läs mer

Mat och dryck

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på under din semester i Cascais. Smaklig spis och trevlig resa!

Portugal är känt för sin höga kvalitet på fisk och skaldjur, detta gäller inte minst Cascais som ursprungligen är ett fiskeläge och har alltid varit knutet till fisketraditionen. Staden är känd för kvaliteten på råvarorna som fiskebåtarna varje dag hämtar hem från havet till stadens restauranger.

Arroz de Tamboril

En av Cascais många välsmakande och samtidigt näringsrika fiskrätter är Arroz de Tamboril, som påminner om den spanska rätten paella på grund av kombinationen av ris, fisk och skaldjur.

Ordagrant översatt betyder rättens namn "Ris av marulk", och därmed är två av rättens ingredienser avslöjade. Förutom dessa två ingredienser innehåller den hopkokade fiskrätten vanligtvis lök, vitlök, olivolja, tomatpuré, persilja, lagerbärsblad samt salt och peppar. Ibland låter man löken och vitlöken svettas i både olivolja och smör innan de blandas med övriga ingredienser.

Det händer även ofta att de stora Atlanträkorna - gambas - tillförs rätten, då börjar den på allvar påminna om den spanska paellan.

Peixe grelhado

Peixe grelhado är en enkel men mycket välsmakande och nyttig fiskrätt vilken du inte enbart hittar i Cascais utan överallt längs den portugisiska kusten.

Rätten består av olika sorters fisk - det kan t.ex. vara skrubba, kummel, havsabborre eller sardiner - som grillas/steks och tillagas med olika ingredienser. I en av de många varianterna tillagas fisken tillsammans med citron, persilja, salt, peppar och olivolja. 

Caldeirada de Frango

En annan typisk rätt från Cascais är Caldeirada de Frango. Caldeirada är egentligen beteckningen på en känd och populär portugisisk gryträtt med fisk; i detta fallet är fiske i gryträtten emellertid utbytt mot kyckling.

Förutom kyckling innehåller rätten massor av slantade morötter, paprika, tomater, lök, olivolja, tomatpuré, persilja, kycklingbuljong, lagerbärsblad samt salt och peppar - ibland även chili och vittvin. Ofta äter man rätten tillsammans med hembakat portugisiskt bröd.

Vin

I Cascais kan du smaka på ett brett urval av viner från Lissabonkusten av mycket varierande kvalitet och stil, av vilka en stor del produceras av så kallade vin-kooperativ, dessa kooperativ har varit en utbredd företeelse i Portugal ända sedan Salazars tid (de flesta av landets 190 000 vinodlare är anslutna till något av de många vin-kooperativen).

Ett av de större vinområdena nära Cascais är vinregionen Colares som gränsar mot den berömda stranden Guincho, nära både Estoril och Cascais. Här produceras det vin med hög garvsyra baserat på Ramisco-druvor som växer bland klitterna men även aromatiska vittviner baserade på Malvasia-druvor.

Läs mer

Destinationer i Lissabonkusten

Hitta din resa till Lissabonkusten här

Information och fakta om Cascais

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Cascais, så som stadens geografi, befolkning, historia och klimat vilket kan fungera som inspiration till din semester. Vill du ha ytterligare inspiration inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Cascais är beläget på den västra sidan av Tejo-flodens mynning, mellan Sintra-bergen och Atlanten i provinsen Estremadura i den västliga centrala delen av Portugal och bara omkring 33 kilometer från den portugisiska huvudstaden Lissabon. Cascais stad och kommun avgränsas i norr av kommunen Sintra, i söder och väster av Atlanten och i öster av kommunen Oeiras.

Staden utgör en del av den berömda Lissabonkusten som inte är en officiellt avgränsad administrativ enhet i Portugal, men som vanligtvis anses inkludera Estoril, Sintra, Oeiras och andra städer nära huvudstaden Lissabon och kusten utanför den. Staden med sitt totala omland (dvs. i praktiken hela Cascais kommun och inte bara staden Cascais) har omkring 210 000 invånare.

Klimat och väder

Cascais har ett fuktigt tempererat klimat med torra och varma somrar och milda vintrar. Det är ett av de mest behagliga ställena att befinna sig på om vintern i Lissabon-området tack vare närheten till havet med golfströmmen och bergskedjan Sintra (som ger lä mot vinden från norr).

Somrarna är också vanligtvis behagligare här än i storstaden Lissabon på grund av närheten till havet som fungerar svalkande och uppfriskande.

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med en genomsnittstemperatur på 23 grader efterföljt av september med 22 grader i genomsnitt och oktober med 19 grader, medan december och januari är de kallaste månaderna på året med 12 grader i genomsnitt efterföljt av februari med 13 grader i genomsnitt och mars med en genomsnittstemperatur på 14 grader.

Om du vill undvika nederbörd under din semester i Cascais så bör du sikta på månaderna juli och augusti som har 5 respektive 6 mm regn i genomsnitt efterföljt av juni månad med 20 mm regn i genomsnitt och september med 26 mm regn i genomsnitt. Mest regn faller det i november med 114 mm i genomsnitt, efterföljt av februari med 109 mm i genomsnitt och december och januari med genomsnittliga 108 mm nederbörd.

Historia

Man kan datera de mänskliga bosättningarna i området som idag kallas Cascais helt tillbaka till den äldre stenåldern. Det var emellertid först under yngre stenåldern som det etablerades permanenta bosättningar i området (vid övergången från jägarsamhället till ett samhälle där man etablerade fasta bosättningar eller byar och då åkerbruk och djurhållning infördes: den så kallade neolitiska revolutionen). Omkring denna tidpunkt utnyttjade dåtidens invånare de naturliga grottorna (som Poço Velhoi Cascais).

Romarna koloniserade området under 100-talet e.Kr. och grundlade staden Freiria (i dag São, Domingos de Rana) och Casais Velhos (Charneca). Senare koloniserade morerna området vilket namnen på lokala platser som "Alcoitão" och "Alcabideche" fortfarande vittnar om. På det sistnämnda stället föddes i början av 1000-talet den romerske diktaren Ibn Muqana al-Qabdaqi, som bl.a. skrev om regionens lantbruk och väderkvarnar.

 

Populärt i Cascais

Portugal, Lissabonkusten, Cascais
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Lissabonkusten, Cascais
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 5 km
  • Pool
Portugal, Lissabonkusten, Cascais
  • Närmaste flygplats: 38 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter