När du anländer till Hotel Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux är det som att kliva in i och bli en del av ett gammalt äventyr med riddare, prinsessor och ”Ers Kungliga Höghet”. Fortaleza betyder ”fort” och Guincho är namnet på området som ligger i den nordliga utkanten av Lissabonkusten. Här talar vi 5 stjärnor i alla dess bemärkningar: 1. läget 2. romantiken 3. historien 4. maten 5. servicenivån, det ända som saknas är prinsen på sin vita springare – i övrigt finns alla ingredienser tillgängliga för en äventyrlig semester med Atlanten som närmsta granne.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Ett särskilt tack till Hanne som utan att veta det är anledningen till att Hotel Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux i dag finns med i programmet. Hon och hennes man är stamgäster hos Hideaways och sommaren 2015 hade de en fantastisk semester i Cascais, väl hemkomna ringde hon till mig och frågade varför vi inte hade Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux på vår meny för dit ville hon som en överraskning gärna bjuda sin man på en romantisk semester. Hanne vet vad hon talar om för de har redan tjuvtittat och fått ett smakprov av den härliga kuststräckan under en biltur som de gjorde tillsammans. Så nu har jag ringt till Hanne och berättat att hennes önskan har gått i uppfyllelse – och hennes man har en stor överraskning att vänta sig.

Stolt och ödmjuk på samma gång

Jag kom hit en solig dag, en sådan när kusten är som vackrast och du från vägen har en milsvid utsikt över havets vågor som blir extra blå på grund av solens strålar. Vid horisonten lyser den långa och finkorniga sandstranden upp landskapet och längst ute på en klippavsats kan du ana något guldliknande. Detta guldliknande föremål har en något märklig form, inte fyrkantigt, inte trekantigt och inte runt heller vad kan det vara? Självklart så är det Hotel Fortaleza do Guincho som på långt håll drar till sig ögonens uppmärksamhet och väcker mina sinnen redan långt innan jag kommit fram.

Utan att tappa fokus på vägens kantmarkeringar är jag äntligen framme vid målet. Hyrbilen parkeras och så snart jag närmar mig den robusta men välproportionerliga huvuddörren så öppnar den sig automatiskt – det är väl märk inte en sensor som ser till att den öppnar sig så jag kan glida in med stil utan en leende dörrvakt elegant uniformerad dessutom. Inifrån hörs ett vänligt ”bem-vindo” (välkommen) och plötsligt står jag bara där mitt i lobbyn på Hotel Fortaleza do Guincho. Vilket välkomnande!

Inte nog med överraskningen över det närmast kungliga mottagandet, jag måste bara stanna upp ett ögonblick och beundra den vackra salen som idag fungerar som reception innan jag går fram till disken och anmäler min ankomst. Som överskriften antyder kan du omöjligt undgå att känna dig ödmjuk inför synen av det vackra rummet som påminner om en gammal riddarsal. Stenväggarnas enorma stenblock är så tjocka att du inte för ett ögonblick är i tvivel över att du klivit in i en gammal fästning. Här finns valv och bågar överallt, taket är av glas som ger rummet ett naturligt ljusinsläpp. Jag känner det som om jag rest i tiden och inte som att jag står i ett litet 5-stjärnigt hotell, inte ännu i alla fall.

1600-talet möter nutiden

Det gamla fortet härstammar så långt tillbaka i tiden att det nästan inte går att räkna så långt, låt oss bara konstatera att det har åtskilliga hundratals år på nacken. 1998 totalrenoverades byggnaden med allra största hänsyn tagen till de historiska inslagen och allt sedan dess har Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux fungeret som hotell och inte minst som restaurang – det skall jag återkomma till.

När du går runt inomhus känner du dig märkligt nog som hemma med en gång, det tar bara bråkdelen av en sekund att vänja sig vid att vara prinsessa för en dag. Från lobbyn kan du fortsätta rakt fram på bottenvåningen mot baren och väljer du att gå åt höger kommer du till hotellets 1-stjärniga Michelin restaurang. Rummen ligger lite gömda i bakgrunden på din väg från lobbyn mot restaurangen och fortsätter du upp för ”riddartrappan” med den vackra gallerimattan hittar du de övriga rummen en trappa upp. Så otroligt häftigt detta ställe är….

Relais & Chateaux kryddat med en Michelin-stjärna

Det är inte bara Hanne och Hideaways som har fått upp ögonen för Fortaleza do Guincho, det är en och annan som varit här före oss ?. Bland annat ingår hotellet i den kända kedjan Relais & Chateaux som i sig borgar för kvalitet och standard och det bekräftar bara min känsla att detta stället passar väl in hos Hideaways.

Som grädde på moset har även dina smaklökar stora upplevelser att se fram emot och det kan vi tacka en viss herre vid namn Miguel Vieira för, han kan ett och annat om råvaror! Så lova mig att du minst en gång under din vistelse beställer bord här, du kommer att överraskas av prisnivån för om du väljer ”menu degustazione” med fyra utvalda rätter så ligger priset från ca 90 EUR per person (vägledande). Detta är en prisnivå som får anses överkomligt för en välsmakande Michelin-måltid. Att du dessutom sätter dig till bords med full havsutsikt gör ju inte saken sämre, då den ju är gratis :).

Bra att veta om Hotel Fortaleza do Guincho

Även om du bor på kort köravstånd från det mysiga Cascais med stadsliv, restauranger och shopping rekommenderar jag att du hyr bil under din vistelse. Dels innebär det att du har transporten från och till flygplatsen ordnad och dessutom ger det dig möjlighet till små utflykter i det blå till alla spännande platser och upplevelser som du kan knappa in i din GPS, allt från Cabo da Roca, Sintra, golfbanor, Sesimbra, Óbidos och många flera.

Du bor på kanten av Atlanten! Tänk dig att vakna varje morgon till ljudet av vågorna som slår mot stranden – det kallar jag livsnjutning! Förutom de badande nere på stranden så är det långt till närmaste granne, så du måste trivas med att bo ostört men det finns åtskilliga restauranger inom ett par minuters körning där det nästan är garanti för att kunna njuta en måltid ”com vista”.

Med tanke på att byggnaden är skyddad och ligger på spetsen av ett klipputsprång så får man inte tillstånd att bygga någon swimmingpool, i gengäld har du obegränsade möjligheter till ett dopp i havet då du bor granne med en av Lissabonkustens mest berömda sandstränder Praia da Crismina. Här njuter både turister och lokalbefolkningen av havet under sommarmånaderna.

Hotel Fortaleza do Guincho har 5 officiella stjärnor och de är samtliga minst sagt välförtjänta men du ska inte förvänta dig allt det senaste inom hightech och moderna detaljer för då blir du besviken. Däremot kan du glädja dig åt att ta ett steg bakåt i tiden och njuta av att vara gäst på ett helt speciellt hotell vilket, alla förtjänar att göra minst en gång i livet.

Läs mer om Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,0 Våra gästers
omdöme
719 omdömen

Faciliteter

 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
Se alla

Karta och avstånd

 • Centrum av Cascais – ca 7,5 km
 • Närmaste tågstation, Cascais – ca 7,5 km
 • Närmaste strand, Praia da Crismina – 0 m
 • Rossio-torget i hjärtat av Lissabon – ca 33 km
 • …och det innebär stadsliv och shopping i till exempel Bairro Alto
 • Närmaste golfbana, Club de Golf Quinta da Marinha – ca 6 km
 • …men det finns åtskilligt fler inom några få km
 • Estoril med badliv och casino – ca 10 km
 • Lissabon Oceanarium, ett av Europas största – ca 40 km
 • Sintra, den lilla äventyrliga staden på berget – ca 19 km
 • Sintra-Cascais Nationalpark – ca 5 km
 • Cabo da Roca, en av Europas västligaste punkter – ca 12 km
 • Stämning och atmosfär på lunch i Sesimbra – ca 65 km
 • Den gamla befästa staden, Óbidos – 101 km
 • Lissabons flygplats - ca 38 km

Rumstyper

Det finns totalt 27 rum varav 3 juniorsviter, 16 superiorrum och 8 standardrum.

Standardrummen är på ca 20 m2 med plats för 2 personer och har antingen en dubbelsäng eller två separata sängar. 

Superiorrummen är på ca 26 m2 med plats för 2 - 3 personer och har antingen dubbelsäng eller två separata sängar. 

Juniorsviterna är på ca 33 m2 med plats för 2 - 3 personer och har kingsize dubbelsäng.

Faciliteter:

 • Badrum med badkar eller duschkabin
 • Make-up spegel och hårtork
 • Badkappa och toalettartiklar
 • Platts-TV och telefon
 • Minibar och saftybox
 • Strykfaciliteter på förfrågan
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Fortaleza do Guincho Relais & Chateaux :

 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för havsutsikt/sjöutsikt
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Strand mindre än 1 1/2 km bort
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Estrada do Guincho
2750-642 Cascais

Koordinater

Latitude: 38.7283
Longitude: -9.4761

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Portugal, Lissabonkusten
 • Närmaste flygplats: 29 km
 • Närmaste strand: ca. 7 km
 • Pool
Portugal, Lissabonkusten, Cascais
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Alentejo
 • Närmaste flygplats: 103 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi