Resor till Funchal

Det finns städer där man känner sig lite mer hemma än i andra. Precis så har jag det med Funchal. Madeiras "solskensstad".  Om du frågar mig, så har Funchal nämligen den perfekta blandningen av landsorts- och storstadsstämning. Landsort därför att den gamla stadskärnan är relativt liten och är byggd som en charmig labyrint med smala, kullerstensbelagda passager och små gågator. Här finns specialbutiker med konsthantverk, madeiravin och andra specialiteter. Här finns små restauranger som serverar dagens meny till ett ytterst rimligt pris (jag har ett par favoriter som du gärna får "låna" under din semester på Madeira: ). Sist, men inte minst så är du till och med här inne i stan omgiven av naturen, med bergen i bakgrunden, Atlanten i söder och små gröna parker vilket gör Funchal perfekt för dagar bestående av avkoppling till fots. 

Å andra sidan är Funchal även en "liten storstad" med sina 110 000 invånare råder här en charmig, internationell atmosfär och lokalbefolkningen vet hur man på bästa sätt tar hand om sina gäster från när och fjärran. Service, gästvänlighet och leenden är en del av Funchals DNA (vilket för övrigt även gäller för resten av ön) och leendet besvaras av de många besökarna som kommer till Funchal året runt. Här går de internationella inslagen hand i hand med det lokala livet och staden erbjuder åtskilliga sevärdheter som kan mäta sig med utbudet i andra internationella städer: Museer, festivaler, designbutiker, guidade utflykter och mycket mera. 

Ja, Funchal har det hela - samlat på ett ställe och därför är det helt naturligt att så många gäster älskar och återvänder till stan, igen och igen (själv har jag besökt Funchal nästan 10 gånger - och det kommer helt säkert en "nästa gång"). Här är bara så mysigt att vara...

Välkommen till Madeira med Hideaways, vi är specialister på resor till Funchal där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter under din resa. Boka din resa till Funchal som ett komplett paket inklusive hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Madeira kan du självklart nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Hideaways.

Vi erbjuder alltid valfri avresedag och reslängd och du kan resa till Madeira Funchal flygplats (FNC) varje dag året runt. Speciellt under vinterhalvåret finns det bra flygförbindelser och flera gånger i veckan både från Stockholm och Köpenhamn.

Läs mer om Funchal

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Funchal. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Den botaniska trädgården

Jardim Botânico da Madeira - Madeiras botaniska trädgård - öppnades för offentligheten år 1960. Innan desshade detvarit en del av en egendom, som tillhörde familjen Reids grundare, William Ried.

Trädgården omfattar bland annat sällsynta edemiska arter från Madeira, ett arbotum, ett drivhus, medicinska och aromatiska växter, sällsynta palmer, en fågelpark, samt ett naturhistoriskt museum.

Funchas katedral

Sé Catedral da Nossa Senhora da Assunção, som ligger i församlingen Sé, är katedral i Funchals stift, vilket omfattar hela den autonoma regionen på Madeira. Katedralen, som började byggas den sista hälften av 1400-talet och avslutades år 1514, är en del av de få byggnader på Madeira, som i stort sätt är intakta och har överlevt tidens gång, sedan den tidiga koloneriseringen av Madeira.

Katedralen är byggd i gotisk stil och har tre skepp. Taket, som är av cederträd, är gjort i Mudéjar-inspirerad design, medan ytterväggarna är gjorda av sten från Cabo Girão. Den har också ett kors av silver, donerat av Kung Manuel I av Portugal, som betraktas som ett av mästerverken i den moriska ädelmetallkonsten i Portugal.

Jardim Tropical Monte Palace

Den tropiska trädgården Jardim Tropical Monte Palace har berikats med växter från hela världen, och innehåller fler än 100.000 växtarter. Det finns ockå en del av trädgården, som är reserverad Madeiras flora, och som bland annat visar arten Laurissilva och den utritade arten Pittosporum Coriaceum.

Förutom alla växter omfattar trädgården en av de viktigaste kakel-samlingarna i Portugal. Kakelplattorna är utställda mitt i den tropiska vegetationen och kommer från palats, kyrkor, kapell och privata hus från de före detta portugisiska imperiet. De flesa av dem beskriver sociala, kulturella och religiösa händelser. Du kan t.ex. beundra 40 kakelplattor som beskriver Portugals historia, vilken börjar med Dom Afonso Henriques kungadöme och slutade med Den Tredje Republiken.

Madeira vin-muséet

Madeira vin-muséet rummer de äldsta vinkällarna på Madeira, som kommer från 1600- och 1700-talet. Källarna är öppna för offentligheten, och förutom de arkitektoniskt intressanta aspekterna av de historiska platserna, finns också rum där du kan smaka på viner samt ett lagerhus, en butik och ett utställningsområde, som du kan besöka under ditt besök på stället.

Samlat berättar alla dessa delar historien om det legendariska Madeira-vinets unika produktionsprocess, från den tidpunkt då druvorna till vinet plockas till de förvandlas till det söta Madeira-vinet i alla dess versioner, oavsett om det är Sercial, Malvasia, Verdelho eller Boal.

Läs mer

Mat och dryck

Madeira och öns huvudstad Funchal är berömda för de legendariska Madeiravinerna och alla sina fantastiska råvaror, inte minst sina tropiska frukter; men Funchal och Maderia bjuder också på några gastronomiska klassiker. Här har vi valt ut ett par av de kulinariska specialiteter du kan smaka på när du är på semester i Funchal. 

Bife de Atum

Bife de Atum, är en riktig madeiransk klassiker, som du hittar på många platser i Funchal. Rätten består i alla sin enkelhet av färsk tonfisk, fångad utanför kusten av Madeira, som normalt serveras som en stek.

Den äts tillsammans med en läcker tomat- och löksås, som ger tonfisken extra smak. En både sund och välsmakande del av Madeiras fylliga fisk-kök.

Espetada Madeirense

En annan gastronomisk klassiker i Funchal, är rätten "Espetada Madeirens", som består av bitar av oxkött på ett spett, grillat över öppen eld. Den ledsagas traditionellt av majs och det välsmakande, hemlagade brödet "bolo do caco".

Rätten är inte minst en fast del av köket, när det hålls fester på ön, då känd som "arraiais".

Caldeirada

En annan populär fiskrätt i Funchal är rätten Caldeirada, som är en fisksoppa kokad med tomater och koriander i en stor gryta.

Soppen finns i otaliga variationer i den portugisisk-talande delen av världen, och kan både innehålla lök, potatis, paprika, och flera kryddor och örter (såsom persilja och söt chili), samt antingen portvin, brandy eller vitt vin. 

Madeira-vin

En av de drycker som de lokala i Funchal bäst tycker om, är det lokala Madeira-vinet. Madeira-vinet är en likör, som kan fås i olika söthetsgrader, från torr till söt. I den torra till halvtorra verionen dricks den som aperitif, eller tillsammans med ost- eller sopprätter, medan den söta versionen dricks som ett dessert-vin.

Madeira-vinet har en lång historia, som går tillbaka till Portugals upptäcksresenärtid, då Madeira var en fast mellanstation för de portugisiska upptäcktsresenärerna och handlarna, när de åkte till nuvarande Latinamerika och Ostindien - det man då kallade Nya Världen. För att vinet inte skulle ta slut på den långa resan, hittade man på ett sätt att tillsätta brännvin för att det skulle hålla längre. Man hittade ocks på, att den höga temperaturen under resan förbättrade vinets smak.

Idag är vinet inte bara känt för sin unika smak och historia, men också för sin långa hållbarhet, vilket hänger ihop med att vinet utsätts för höga temperaturer och mycket lite jäst vid produktionen. En öppen Madeiravin-flaska kan därför hålla upp mot ett år, medan det finns exemplar på förseglade flaskor som har hållit över 100 år.

Läs mer

Destinationer i Madeira

Hitta din resa till Madeira här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Funchal på Madeira. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Funchal ligger på den sydöstra delen av ön Madeira, mitt ute i Atlanten, 520 kilmeter frn den afrikanska kusten och 1000 kilometer från det europeiska fastlandet. Staden ligger i en naturligt formad dal, med mjuka berg som leder ner till kusten från 1200 meters höjd, vilket gav tidigare bosättare naturligt lä mot dåligt väder och skydd mot fiender (de som inte kom från havet).

Funchal är den största staden och det administrativa sätet för den självstyrande regionen Madeira. Stden har en befolkning på cirka 112.000 invånare, vilket gör den till den sjätte största stadeni Portugal. Den har dessutom varit huvudstad på Madeira, i mer än femhundra år.

Klimat och väder

Funchal har ett subtropiskt medelhavsklimat, med jämna temperaturer året runt, vilket gör den till ett idealt resmål för alla årets fyra säsonger. Klimatet kan dock delas in i två huvudsäsonger; en mer regnig och kallare period mellan oktober och mars, och en torrare och varmare säsong mellan april och september. Fuktighetsgraden är konstant hög, på cirka 70 procent året runt.

Då staden stiger från havet och upp mot 1200 meters höjd, är det rätt vanligt att uppleva moln, dimma och regn i de norra förorterna, medan det samtidigt är helt molnfritt i områdena runt havet. Temperaturerna har också en tendens att vara lite lägre på de högra höjderna. Under den tidiga sommaren, framförallt i juni, kan ett fenomen uppträda, som kallas "Funchals hem", där där överhängande moln täcker hela Funchals bukt.

Varmaste månad på året är augusti och september med 23 grader i genomsnitt, följt av juli med 22 grader. Januari, februari och mars är det kallaste månaderna på året med 16 grader i genomsnitt. Mest nederbörd faller i januari med 110 mm i genomsnitt, följt av oktober och november med 100 mm i genomsnitt. Minst risk för regn är det på sommaren, i juni, juli och augusti, med 10 mm i genomsnitt.

Transport

Flyg

Funhal har en internationell flygplats, som ligger cirka 13 kilometer nordöst om staden. Flygplatsen har primärt flygningar till europeiska huvudstäder på grund av Madeiras stora turism, men flygplatsen är också avgörande för transport av last, till och från Funchal och Madeira. Det är den fjärde mest använda flygplatsen i Portugal.

Flygplatsen har en terminal, som rymmer 40 check-in diskar, 16 gater, och 7 bagageband.

Båtar

Funchal hamn har varit dedikerad passagerartransport - kryssningar och färjor - och andra turistrelaterade båtar och yachter sedan 2007, då allt fiske och all frakttransport flyttades till Caniçal, cirka 19 km österut.

Det avgår en färja varannan timme mellan Funchal och Porto Santo, kallad Lobo Marinho. Funchal används ofta som ett mellanstop av transatlantiska skepp på väg till Europa från Karibien, då det är den nordligate ön i Atlanten som ligger på Västvindbältena.

Populärt i Funchal

Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • : ca. 6 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter