Resor till Funchal

Det finns städer där man känner sig lite mer hemma än i andra. Precis så har jag det med Funchal. Madeiras "solskensstad".  Om du frågar mig, så har Funchal nämligen den perfekta blandningen av landsorts- och storstadsstämning. Landsort därför att den gamla stadskärnan är relativt liten och är byggd som en charmig labyrint med smala, kullerstensbelagda passager och små gågator. Här finns specialbutiker med konsthantverk, madeiravin och andra specialiteter. Här finns små restauranger som serverar dagens meny till ett ytterst rimligt pris (jag har ett par favoriter som du gärna får "låna" under din semester på Madeira: ). Sist, men inte minst så är du till och med här inne i stan omgiven av naturen, med bergen i bakgrunden, Atlanten i söder och små gröna parker vilket gör Funchal perfekt för dagar bestående av avkoppling till fots. 

Å andra sidan är Funchal även en "liten storstad" med sina 110 000 invånare råder här en charmig, internationell atmosfär och lokalbefolkningen vet hur man på bästa sätt tar hand om sina gäster från när och fjärran. Service, gästvänlighet och leenden är en del av Funchals DNA (vilket för övrigt även gäller för resten av ön) och leendet besvaras av de många besökarna som kommer till Funchal året runt. Här går de internationella inslagen hand i hand med det lokala livet och staden erbjuder åtskilliga sevärdheter som kan mäta sig med utbudet i andra internationella städer: Museer, festivaler, designbutiker, guidade utflykter och mycket mera. 

Ja, Funchal har det hela - samlat på ett ställe och därför är det helt naturligt att så många gäster älskar och återvänder till stan, igen och igen (själv har jag besökt Funchal nästan 10 gånger - och det kommer helt säkert en "nästa gång"). Här är bara så mysigt att vara...

Välkommen till Madeira med Hideaways, vi är specialister på resor till Funchal där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter under din resa. Boka din resa till Funchal som ett komplett paket inklusive hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Madeira kan du självklart nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Hideaways.

Vi erbjuder alltid valfri avresedag och reslängd och du kan resa till Madeira Funchal flygplats (FNC) varje dag året runt. Speciellt under vinterhalvåret finns det bra flygförbindelser och flera gånger i veckan både från Stockholm och Köpenhamn.

Läs mer om Funchal

Destinationer i Madeira

Hitta din resa till Madeira här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Funchal på Madeira. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Funchal ligger på den sydöstra delen av ön Madeira, mitt ute i Atlanten, 520 kilmeter frn den afrikanska kusten och 1000 kilometer från det europeiska fastlandet. Staden ligger i en naturligt formad dal, med mjuka berg som leder ner till kusten från 1200 meters höjd, vilket gav tidigare bosättare naturligt lä mot dåligt väder och skydd mot fiender (de som inte kom från havet).

Funchal är den största staden och det administrativa sätet för den självstyrande regionen Madeira. Stden har en befolkning på cirka 112.000 invånare, vilket gör den till den sjätte största stadeni Portugal. Den har dessutom varit huvudstad på Madeira, i mer än femhundra år.

Klimat och väder

Funchal har ett subtropiskt medelhavsklimat, med jämna temperaturer året runt, vilket gör den till ett idealt resmål för alla årets fyra säsonger. Klimatet kan dock delas in i två huvudsäsonger; en mer regnig och kallare period mellan oktober och mars, och en torrare och varmare säsong mellan april och september. Fuktighetsgraden är konstant hög, på cirka 70 procent året runt.

Då staden stiger från havet och upp mot 1200 meters höjd, är det rätt vanligt att uppleva moln, dimma och regn i de norra förorterna, medan det samtidigt är helt molnfritt i områdena runt havet. Temperaturerna har också en tendens att vara lite lägre på de högra höjderna. Under den tidiga sommaren, framförallt i juni, kan ett fenomen uppträda, som kallas "Funchals hem", där där överhängande moln täcker hela Funchals bukt.

Varmaste månad på året är augusti och september med 23 grader i genomsnitt, följt av juli med 22 grader. Januari, februari och mars är det kallaste månaderna på året med 16 grader i genomsnitt. Mest nederbörd faller i januari med 110 mm i genomsnitt, följt av oktober och november med 100 mm i genomsnitt. Minst risk för regn är det på sommaren, i juni, juli och augusti, med 10 mm i genomsnitt.

Transport

Flyg

Funhal har en internationell flygplats, som ligger cirka 13 kilometer nordöst om staden. Flygplatsen har primärt flygningar till europeiska huvudstäder på grund av Madeiras stora turism, men flygplatsen är också avgörande för transport av last, till och från Funchal och Madeira. Det är den fjärde mest använda flygplatsen i Portugal.

Flygplatsen har en terminal, som rymmer 40 check-in diskar, 16 gater, och 7 bagageband.

Båtar

Funchal hamn har varit dedikerad passagerartransport - kryssningar och färjor - och andra turistrelaterade båtar och yachter sedan 2007, då allt fiske och all frakttransport flyttades till Caniçal, cirka 19 km österut.

Det avgår en färja varannan timme mellan Funchal och Porto Santo, kallad Lobo Marinho. Funchal används ofta som ett mellanstop av transatlantiska skepp på väg till Europa från Karibien, då det är den nordligate ön i Atlanten som ligger på Västvindbältena.

Populärt i Funchal

Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.6 km
  • Pool
Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool
Portugal, Madeira, Funchal
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter