En dag beställer jag en enkelresa till Funchal - sedan slår jag mig ner på Madeira, köper ett litet hus och njuter av livet. Huset kan gärna påminna om Quinta da Serra. Om du undrar över varför en kopia på adressen Estrada do Chote nummer 4 ligger högt på min önskelista så kan jag rekommendera dig till att titta i bildgalleriet, så förstår du bättre vad jag menar. Nu kommer det säkert att dröja några år innan jag når pensionsåldern så jag får nöja mig med att återvända till Quinta da Serra som stamgäst - och om du vill ha ett gott råd på vägen så skulle du ta och göra det samma: alltså att bli ny vän till huset i bergslandskapet bakom kuststaden Camara de Lobos.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

De, som länner mig vet att jag har ett särskilt förhållande till den flytande blomsterträdgården, som till vardags kallas Madeira. Ön känner mig väl (eller så är det tvärtom) och det finns inte många bergstoppar jag inte besökt, därför är det alltid en utmaning att hitta något nytt, som tidigare inte blivit upptäckt...Quinta da Serra kommer att visa sig vara en ny upptäckt - en upptäckt som jag gärna vill dela med dig.

Därför ska du välja Hotel Quinta da Serra

 • Omgivningarna kan knappt bli mer autentiska 
 • Här har du utsikt över dalen, euctalyptusträd och vandrarleder som granne
 • Dessutom har du den lilla bergsstaden Jadim da Serra inom gångavstånd
 • Du behöver inte röra dig långt från egendomen för att få alla moderna faciliteter
 • Här bor du i ett historiskt hus, där självaste Napoleon Bonaparte sägs ha bott
 • Här finns flera biodynamiska produkter på menyn morgon som kväll
 • Ta en simtur i inomhuspoolen (som har en sk "open roof" på sommaren
 • Stämningen leder tankarna till den gamla brittiska kolonialtiden
 • ...detta kan vi tacka Sir Henry Veitch för (huvudhuset är byggt på 1800-talet)
 • Här finns flera barer som specialiserat sig på cocktails, ekologiska juicer mm
 • Bo omgiven av en förtrollande trädgård
 • Du äter gott, dagens alla måltider om så önskas
 • Du bor endast - 15-20 minuters bilfärd från kusten, där du har panoaramvy över Atlanten
 • Quinta da Serra är en prisvinnare inom området biodynamisk och ekologiskt "kök"

Frukosten är värd att stiga upp tidigt för

Här hemma består min frukost vanligtvis av en kopp svart kaffe, that's it. Först efter frukosten börjar min mage att knorra (jag vet att jag borde starta dagen bättre, men det är en annan femma). Till gengäld är jag inte en person som inte kan ändra mig, speciellt när jag är på semester på Hotel Quinta da Serra. Här är frukosten (på portugisiska pequeno almoço) nämligen värd att sätta väckarklockan för. Även om jag än så länge inte haft nöjet att testa den så är frukosten en av de saker som höjs till skyarna av hotellets gäster.

Behöver jag tillägga att jag ser fram emot mitt nästa besök och då vid frukostbordet för en rejäl kickstart på dagen. Dessutom har buffen både morgon och kväll en avdelning med biodynamiska och ekologiska produkter. Om kvällen har jag blivit rekommenderad att testa desserten chokladsufflen - så det kan tänkas att jag bokar in halvpension så att jag kan till fullo njuta av alla läckerheter.

Aktiviteter på Hotel Quinta da Serra

Det råder ingen tvivel om att du ska vara en sk naturmänniska för att få det optimala ut av din semester här. Naturen är i gengäld strax utanför husknuten. Därför är det många vandrarentusiaster som lockas hit år efter år, och faktumet att turismen än så länge inte helt hittat hit spelar sin roll. Det är autentiskt och charmerande - inte så mycket stim och stohej, men natur ad libitum.

Du kan antingen hyra ett par vandringspinnar eller en mountainbike och ge dig ut i naturen. Hör med receptionen, Roberta och hennes kollegor, så hjälper de dig med både tips och råd och kan arrangera att en lokalguide tar dig runt.

Naturligtvis kan du även strosa i trädgården, som faktiskt är känd runt om på ön för sina särskilda trädsorter och blomsterarter.

Omfamna ett euctalyptusträd och få evig kärlek

Quinta da Serra är ett hotell med massor av historia och sedan 1800-talet har huset genomgått många förvandlingar. Historien är en del av husets DNA, även om byggnaderna idag är uppdelade i en ny och en gammal flygel.

Legenden säger att självaste Napoleon Bonaparte har varit på besök på egendomen med sin fru, Josephine, runt år 1815. Den dåvarande ägaren, den engelska konsuln på Madeira, Sir Henry Veitch inviterade Napoleon och behandlade den franska erövraren som en höghet med den bästa tänkbara service och inhyste dem i sina bästa rum.

Napoleon är inte den ende som satt sin prägel i historieböckerna om Quinta da Serra. Legenden säger även att det en gång fanns en nobel ung skotte här, som var stationerad som brittisk konsul efter Sir Henry. Namnet på skotten känner vi inte till med det gör bara historien bättre och lite mer mystisk...att vi inte känner till hans identitet, vill säga. Det var på den tiden inte acceptabelt att den unge konsuln rörde sig med "pöbeln" ute i den parkliknande trädgården utan han skulle hålla på formaliteterna gällande vett och etikett eftersom han var en borgerlig person. Ändå kunde han inte låta bli att strosa runt i trädgården och njuta av naturens skönhet och av de träd som blivit importerade från hela världen och som skulle slå sina rötter på Madeiras frodiga jord.

Konsuln hade ett gott öga till en av de kvinnliga arbetarna. Hon hade långt mörkt hår, klara, gröna ögon och doftade så gott att konsuln inte kunde låta bli att fråga henne hur det kom sig att hon doftade så gott. Eftersom hon inte hade tillstånd att själv svara honom var det hennes överordnande som fick stå för svaret: det är doften från det euctalyptusträd hon planterat, svarade de.

De andra arbetarna i trädgården kunne gott se att konsuln var betagen i denna kvinna och sa; detta euctalyptusträd får en dag magiska krafter - och kanske fick de rätt. I vilket fall som helst gifte den unga kvinnan sig i smyg med den brittiska konsuln och det sägs att de levde lyckliga i resten av sitt liv. 

Detta träd står fortfarande kvar i trädgården och det sägs att om du omfamnar det finner även du evig kärlek. Om detta är sant eller ej vet vi inte men det är i alla fall en söt liten historia...

Bra att veta om Hotel Quienta da Serra

Som du säkert har förstått är jag relativt betagen av Hotel Quinta da Serra, detta trots att jag endast besökt hotellet under en dag. Vädergudarna hade lovat "vi-är-många-meter-över-havet-väder" som på öns språk kan översättas till moln och dis. Det var ett riktigt "mysväder", ett sådant där vi här hemma hade stannat inom stängda dörrar och bakat bullar och serverat varm kakao. Ändå blev jag hänförd av både inomhus- som utomhusområdena. Inte minst den personliga servicen och den leende receptionisten, som hälsar dig välkommen så fort du stiger in genom dörren. "Feel like home" säger Roberta, som i dag har tjänsten bakom disken i lobbyn - och det gör jag.

Det är jag också ganska säker på att du gör, alltså känner dig som hemma. Det är nämligen ett av koncepten bakom Quinta da Serra. Det är också nödvändigt med den familjära stämningen eftersom vi befinner oss högt uppe bland skyarna som några dagar kan vara dominerande och därför är det där lilla extra avgörande. Ut över servicen så är det fint att ha de olika barerna och den härliga restaurangen som ett dragplåster sent på eftermiddagen. För att inte tala om poolen, som de flesta gäster uppskattar högt. Den tillsammans med bastun kommer du säkert att nyttja efter en dag i trädgården, på vandringsstigen eller efter en tur med hyrbilen.

Apropå hyrbil så vill jag rekommendera dig att ta en hyrbil. Även om det inte är mer än ca 15-20 minuters körning från kusten (fler restauranger och stadsliv) så kommer du märka att det är behändigt att ha en till handa så att du kan ta dig från A till B, när det passar dig. Då du bor i hjärtat av Madeira, så har du alla möjligheter att själv uppleva ön i ditt eget tempo och se alla de sevärdheter som ön bjuder på. Quinta da Serra vill vara upplagt för en kombinationsresa, där du bor 3-4 dagar på flera olika hideaways under din semester.

Det kan vara en god ide att köra efter GPS-koordinater/Google Maps på telefonen, när du ska hitta vägen till Quinta da Serra.

Quinta da Serra har 5 officiella stjärnor och det är säkert p g a husets faciliteter. Dock vill jag ge huset "bara" 4 goda, så att du inte får fel förväntningar. 1) för atmosfären, 2) för faciliteterna, 3) för trädgården och 4) för den personliga och vänliga servicen.

Läs mer om Hotel Quinta da Serra

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,8 Våra gästers
omdöme
267 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Funchals gamla stadsdel – ca. 16 km
 • Kabelbanan från Funchal marina mot Monte - ca. 18 km
 • Cristiano Ronaldo's museum - ca. 16 km
 • Lido-området med havsbassängen - ca. 14,5 km
 • Machico med sin trevliga stadsdel och välbesökta strand – ca. 37 km
 • Den berömda poncha-baren, Taberna da Poncha - ca. 21 km
 • Santana med de karakteristiska, trekantade husen – ca. 50 km
 • Den botaniska trädgården i Monte – ca. 16 km
 • Vandring för vana på Pico Ruivo (1861 m ö h) – ca. 60 km
 • Färjan till grannön Porto Santo med de karibiska stränderna – ca. 14,5 km
 • Fängslande utsikter från Cabo Girão – ca. 7 km
 • Porto Moniz med de berömda havsbaden (och vackra utsikterna) – ca. 47 km
 • Klapperstenstranden, Praia Formosa - ca. 11,5 km
 • Närmsta golfklubb, Palheiro Golf – ca. 20 km
 • Funchal flygplats – ca. 31 km

Rumstyper

Det finns totalt 52 rum fördelade på olika rumstyper. De ligger nästan samtliga i den nya flygeln, som är förbunden med huvudhuset. Stilen är relativt enkel oavsett kategori, men här är, de faciliteter som det bör vara och så har man inte sparat på utrymmet.

Standardrummen till en eller två personer har utsikt över trädgården (ca 20-25 m²). Superiorrummen (också till en eller två personer med möjlighet till en extrabädd) har utsikt över trädgården och Atlanten (ca 42 m²). Juniorsuiterna/suiterna har plats till två vuxna och två barn och har utsikt över trädgården (ca 91 m²).

Faciliteter på rummen:

 • Luftkonditionering
 • Badrum med toalettartiklar
 • Hårtork och badkappa
 • Gratis internet
 • Kassafack
 • Balkong eller terrass
 • Minibar
 • Kabel-TV

Jag skulle vilja sätta runt 3-4 stjärnor på rummen även om Quinta da Serra har officiella 5. Detta bl a för att stilen och inredningen är relativt enkel - men återigen, här finns de faciliteter du kan förvänta dig av ett modernt hotell.

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Hotel Quinta da Serra:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hiss
 • Spa / Wellness center
 • Hotellbar
 • Invändig pool

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Estrada do Chote, 4 - Jardim da Serra
9325-140 Camara de Lobos

Koordinater

Latitude: 32.6928
Longitude: -16.9957

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Portugal, Madeira, Funchal
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Madeira
 • Närmaste flygplats: 53 km
 • Pool
 • Restaurang
Portugal, Madeira
 • Närmaste flygplats: 49 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi