Rundresa ”Madeiras världshörn” – 8 dagar

Madeira är en ö full av överraskningar - på land, till havs och ovanför trädtopparna. Denna rundresa ger dig möjlighet att smaka på lite av allt...

På min första resa till Portugal stod det varken Lissabon, Porto eller Faro på flygbiljetten - det stod Funchal. Det är nu många år sedan, men jag minns tydligt att förväntningarna inte var skyhöga för nog hade jag hört att Madeira skulle vara vackrare än något annat, men en ö är väl ändå bara en ö? Men låt detta påstående elimineras med stora bokstäver: Madeira är allt annat än "bara". Efter mitt första besök, har det otaliga gånger stått Funchal på flygbiljetten, och det finns det goda grunder till – Madeira och jag har fått en mycket speciell relation.

Det finns flera anledningar till varför Madeira lockar till mer än ett besök. För blommornas, bergens, matens och inte minst det omgivande Atlanthavets skull, som är en integrerad del av kulturen och inte minst naturen som bländar dig samma stund du landar. Dessutom är lokalbefolkningen några av de mest gästvänliga, leende och varmhjärtade du kan föreställa dig - och som vi känner till, gällande sydeuropeiska länder, så levs livet mer avslappat och det dröjer inte länge innan du själv blir en del av denna "miljö".

Madeira har ett sätt att låta klockan stå still, men ändå flyger tiden iväg. Så är det, som bekant, när man är i gott sällskap.
En bilrundresa på Madeira ger dig möjligheter att komma runt hela ön, utan att det på något sätt blir ansträngande, då du kan utforska ön i ditt eget tempo.

Om du tillhör dem som inte kan sitta still på sin semester, så är Madeira ett självklart val, för här finns den ena Levada stigen efter den andra, där vandrarskorna snabbt får dina ben att gå på oavsett nivå - vi rekommenderar att du tar en guide med, som samtidigt kan berätta om botaniken Madeira är känt för. Eller packa ner golfutrustningen i bagaget och ta en runda på några av Europas vackraste banor.

Om du, precis som jag, tycker att även magen ska känna av att den är på semester så njut av att sätta tänderna i Madeiras köksmagi: säsongs färska frukter som aptitretare till frukost - du kan se fram emot t ex ananas, guava, bananer, mandariner och mycket mera. Till lunch uppskattar mina smaklökar något så enkelt som en "prego". En kryddad steak-sandwich med sallad och kanske lite dressing och den smakar himmelskt. Denna avnjuts i gott sällskap med en Sagres, som är det portugisiska svaret på "en kall från ölbacken".

Måste jag nämna att nyfångad fisk och skaldjur också är ett måste? Även om du äter frutos do mar både till lunch som middag behöver du aldrig sätta tänderna i samma rätt mer än en gång för på menyn vimlar det av all världens exotiska frestelser. Lova mig att våga testa några av de lokala delikatesser som du kanske aldrig haft möjlighet att smaka tidigare...

Kom ihåg att du kan resa till Madeira året runt och oavsett säsong finns det garanterat något fint att titta på under tiden du kör runt Atlanthavets blomsterdestination.

Läs mer om Rundresa ”Madeiras världshörn” – 8 dagar

Höjdpunkter

 • Dina smaklökar kommer älska denna resa
 • Även din kamera vill stanna kvar på Madeira
 • Bo på några ytterst charmerande hideaways

Hotell som du kommer bo på

Avstånd och attraktioner

Quinta do Furão

 • Närmsta restaurang, Quinta do Furão – 300 m
 • Närmsta levada-led – 1 km
 • Närmaste stad, Santana – 5 km
 • Santana med de karaktäristiska trekantshusen– 5 km
 • Vandring för de vältränade på Pico Ruivo (1861 moh) – 13 km
 • Funchal flygplats – 23 km

Estalagem Ponta do Sol

 • Avstånd och attraktioner
 • Närmaste restaurang - 0 m
 • Närmaste by, Ponta do Sol – 200 m
 • Närmaste vandringsled – 500 m
 • Fängslande utsikter från Cabo Girão – 15,2 km

Quinta Mirabela

 • Närmsta restaurang – 0 m
 • Närmsta vandringsled – 500 m
 • Färjan till grannön Porto Santo med sin karibiska strand – 2,3 km
 • Funchal med shopping, hamn och marknad – 2 km
 • Monte med slädåkning – 1.5 km
 • Närmsta golfklubb, Palheiro Golf – 7 km
 • Den botaniska trädgården – 1.5 km
 • Funchal flygplats – 18 km

Läs mer

Dagsprogram

Dag 1: Bem-vindo a Portugal

Ankomst till Funchal och med hyrbil till Quinta do Furão som ligger ca 25 minuters körning från Funchals flygplats, men så snart du stiger ur bilen, vid ankomsten till hotellet, befinner du dig i en helt annan värld. Jag tycker mycket om området på nordkusten, här är så oförstört men ändå välskött - det är som om bergen, vinrankorna och hortensiorna har en "gemensam överenskommelse" att ta fram det bästa hos varandra, i vilket fall kompletterar naturens kontraster varandra på det vackraste sätt.

Dag 2: Dockhus och Madeiras högsta passage

Gå på upptäcksfärd på nordkusten – allt från de karaktäristiska, ”trekantiga” husen i Santana till Madeiras högsta passage vid Pico Ruivo 1.862 m över havsytan (kom ihåg dina vandrarkängor). Om det är mer lockande att stanna kvar på hotellet så kan en lunch på Furão’s terrassrestaurang rekommenderas – bilderna som du ser, ljuger inte

Dag 3: Havsbassänger i Porto Moniz och pittoreska hårnålskurvor

Dagens körning blir resans längsta och många intryck väntar dig. Stanna till i Ponta Delgada och São Vicente, här kommer kameran garanterat få arbeta. Ett tips för lunchen är Porto Moniz, vars havsbassänger smälter in vackert i landskapet. Dagens sista stopp blir vårt hotell, Estalagem Ponta do Sol. Här skall du tillbringa två dygn – gläd dig! Staden som "kysser" Atlanthavet, ligger beskyddande bland enorma kustklippor som ger lä för vinden. Här är väldigt mysigt - både längs strandpromenaden och inne i den lilla labyrintiska stadskärnan. Trots sin storlek finns här ett bra utbud av restauranger, caféer och små butiker.

Dag 4: Stanna i Ponta do Sol eller eller packa badkläderna

Estalagem Ponta do Sol är en av mina favorit-hideaways, så en dag som denna skulle jag kunna tillbringa tiden på hotellet. Men jag ska inte undanhålla dig, som vill uppleva mer av Madeiras bakgård, ett par bra tips. Kör t ex till Paul do Mar (när du ankommer, vet du varför) eller packa ner badkläderna och besök Calheta, som är Madeiras endaste sandstrand. Ät t ex lunch på Restaurante Tar Mar i Jardim do Mar och glöm inte att be om ett bord ute på terrassen.

Dag 5: Inlandets prunkande grönska

Du har säkert redan hört talas om Nunnornas dal. Det är ett av de mest välbesökta naturområdena på ön och det är ingen hemlighet att ett av huvudskälen är den fantastiska utsikten mot den lilla isolerade byn Curral das Freiras som är ett av skälen. Om du inte redan upplevt Nunnornas dal på ett av dina tidigare besök på Madeira, så kan vi varmt rekommenderade en tur ut i det fria med sikte på just denna dal, som kanske är öns mest frodiga med tusentals anlagda terrasser och sällsynta växtarter.

Dag 6: Tid till att besöka Pequena Lisboa, Funchal

Så går turen österut, i riktning mot Funchal närmare bestämt. Min puls börjar alltid stiga lite när jag vet vad som väntar mig i den andra änden - Funchal är nämligen "min" stad. Den lokala fägringen blomstrar, marknaden fylls med handlare från tidig morgon och i den historiska delen florerar en särskild stämning, som enligt min mening finns endast här. Staden är tillräckligt stor och ändå tillräckligt liten - en mindre storstad, som är lätt och överskådlig, men motsvarande även labyrintisk och överraskande. När du kommer fram till Funchal så kör till Quinta Mirabela som är ditt hem de två sista nätterna.

Funchal är en fantastisk stad och skulle jag bo på en ö, så skulle jag helt klart välja Madeiras "huvudstad" för den har rätt storlek och där du har ett behagligt liv året runt. Dessutom finns här ett otal möjligheter att komma nära inpå den lokala fägringen. Välj en av sidogatorna och sätt dig tillrätta på en av de många "tascas" där de lokala själv sitter och njuter av ett glas vin tillsammans med jordnötter eller bönor.

Dag 7: Ren avslappning eller i Colombus fotspår

Precis som på Quinta do Furão och Estalagem Ponta do Sol kan du tillbringa en hel dag på Quinta Mirabela utan att få dåligt samvete, för en rundresa innebär även total avslappning. Annars skulle vi kunna föreslå en tur på havet, antingen med en katamaran eller en kopia av Columbus fartyg, Santa Maria. Om du har tur kanske du får en upplevelse för livet, för havet runt Madeira är hem för både valar och delfiner.

Dag 8: Snipp, snapp, snut...

Efter en vecka med all världens utsikter både till land och till havs kan du vända hemåt med massor av visuella vykort i bagaget. Kom ihåg att Madeira kan få dig lite beroende, så räkna med att det är ett provisoriskt "på återseende" - så har det i alla fall varit för mig (och mitt nästa besök är redan planlagt).

Läs mer

Teman

Vi bedömer att denna rundresa passar dig som intresserar dig för följande teman:

Rundresan inkluderar

Rundresan inkluderar

 • Flyg till Madeira t/r inkl. alla skatter och avgifter
 • 2 övernattn. Quinta do Furão vid Santana (standardrum)
 • 3 övernattn. Estalagem Ponta do Sol (standardrum m. havsutsikt/balkong)
 • 2 övernattn. Quinta Mirabela i Funchal (superior m. panoramautsikt/balkong)
 • 7 frukostar

Rundresan inkluderar inte

 • Ev. avgift för incheckat bagage
 • Måltider utöver vad som anges
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring
 • Hyrbil, ev. hyrbilsförsäkringar och bränsleförbrukning

 

Information

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).