Resor till Mittportugal

Mittportugal är fullt av charmiga små fiskesamhällen längs kusten som osar av det "gamla" Portugals traditioner och livsstil samt avlägsna fredfulla pärlor i det inre av landet, ofta är väl gömda från massturismen. Och så är Mittportugal, det ställe där du kan uppleva några av Portugals historiskt och kulturellt sett mest intressanta städer, när du drar ut på äventyr från ditt Hideaway.

Charmigt fiskesamhälle

Ett av dessa fiskesamhällen är fiskebyn Nazaré, som både bjuder på stor skönhet och stort sett har behållit sin ursprungliga charm trots sin stora popularitet. Här bär många fiskare fortfarande de traditionella rutiga skjortorna och de stickade mössor, fiskebåtarna är fortfarande målade i de traditionella färgerna och med de symboliska ögon som skall skydda fiskaren mot skeppsbrott. Kuststaden bjuder också på några av mellersta Portugal's bästa och vackraste stränder.

Du kan också välja att besöka Peniche som, bland annat, bjuder på ett brett utbud av fantastiska fiskerestauranger och några av Portugals mest berömda fiskrätter. Peniche är också känd för sin speciella spetsteknik som har sina rötter långt tillbaka i tiden. Härifrån kan du fortsätta till Cabo Carvoeiro som bjuder på en fantastisk utsikt över havet och till de små öarna Berlengas, som också är ett spännande naturreservat.

Medeltida städer och helgedomar

Om du är intresserad av historia och kultur och vill se några av Portugals mest traditionella städer, så är mellersta Portugal platsen för dig. Till exempel den berömda medeltida staden Obidos, ofta kallad en av Europas mest romantiska medeltida städer. Man förstår varför när man ser dess pittoreska hus med gotiska dörrar och fönster, de vackra vita kyrkorna och blomsterprakten längs med de charmiga gatorna.

En annan av Mittportugals ikoniska städer är den gamla universitetsstaden Coimbra, belägen vid Mondegofloden. Staden har ett av Europas äldsta universitet och de mer än 20.000 studenter, som i dag uppehåller sig här, sätter sin prägel på den gamla staden. Förutom universitetet och en lång rad fynd från romartiden är det också här som Portugals berömda fado traditionerna har sitt ursprung.

Det är också i denna del av Portugal du hittar den heliga staden Fatima, som historiskt varit Portugals religiösa centrum och slutdestination för oräkneliga pilgrimsfärder - i linje med Lourdes i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien - ända sedan 1917 då Jungfru Maria 1917 påstås ha visat sig för tre små herdebarn och därmed gjort staden känd i hela den katolska delen av Europa.

 

Läs mer om Mittportugal

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell