Resor till centrala Portugal

Mittportugal är fullt av charmiga små fiskesamhällen längs kusten som osar av det "gamla" Portugals traditioner och livsstil samt avlägsna fredfulla pärlor i det inre av landet, ofta är väl gömda från massturismen. Och så är Mittportugal, det ställe där du kan uppleva några av Portugals historiskt och kulturellt sett mest intressanta städer, när du drar ut på äventyr från ditt Hideaway.

Charmigt fiskesamhälle

Ett av dessa fiskesamhällen är fiskebyn Nazaré, som både bjuder på stor skönhet och stort sett har behållit sin ursprungliga charm trots sin stora popularitet. Här bär många fiskare fortfarande de traditionella rutiga skjortorna och de stickade mössor, fiskebåtarna är fortfarande målade i de traditionella färgerna och med de symboliska ögon som skall skydda fiskaren mot skeppsbrott. Kuststaden bjuder också på några av mellersta Portugal's bästa och vackraste stränder.

Du kan också välja att besöka Peniche som, bland annat, bjuder på ett brett utbud av fantastiska fiskerestauranger och några av Portugals mest berömda fiskrätter. Peniche är också känd för sin speciella spetsteknik som har sina rötter långt tillbaka i tiden. Härifrån kan du fortsätta till Cabo Carvoeiro som bjuder på en fantastisk utsikt över havet och till de små öarna Berlengas, som också är ett spännande naturreservat.

Medeltida städer och helgedomar

Om du är intresserad av historia och kultur och vill se några av Portugals mest traditionella städer, så är mellersta Portugal platsen för dig. Till exempel den berömda medeltida staden Obidos, ofta kallad en av Europas mest romantiska medeltida städer. Man förstår varför när man ser dess pittoreska hus med gotiska dörrar och fönster, de vackra vita kyrkorna och blomsterprakten längs med de charmiga gatorna.

En annan av Mittportugals ikoniska städer är den gamla universitetsstaden Coimbra, belägen vid Mondegofloden. Staden har ett av Europas äldsta universitet och de mer än 20.000 studenter, som i dag uppehåller sig här, sätter sin prägel på den gamla staden. Förutom universitetet och en lång rad fynd från romartiden är det också här som Portugals berömda fado traditionerna har sitt ursprung.

Det är också i denna del av Portugal du hittar den heliga staden Fatima, som historiskt varit Portugals religiösa centrum och slutdestination för oräkneliga pilgrimsfärder - i linje med Lourdes i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien - ända sedan 1917 då Jungfru Maria 1917 påstås ha visat sig för tre små herdebarn och därmed gjort staden känd i hela den katolska delen av Europa.

 

Läs mer om Centrala Portugal

Destinationer i Portugal

Hitta din resa till Portugal här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om centrala Portugal. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi

Med centrala Portugal menar vi den del av Portugal, som -grovt sagt - ligger mellan floderna DOuro och Tejo, och mellan storstäderna Porto och området norr om Lissabonkusten, även om också delar av Lissabonkusten också ingår i det som kallas centrala Portugal.

Termen avser också - men är inte identisk med - det man på portugisiska kallar "Região do Centro" (ofta bara förkortat till "Centro"), som är en av Portugals sju regioner (fem av regionerna ligger på fastlandet, och två av dem - Madeira och Azorerna - är öar i Atlanten).

Området rymmer städer som Coimbra, Nazaré, Obidos, Fátima, Peniche, Aveiro, Viseu, Leiria, Covilhã, Castelo Branco, Figueira da Foz, Guarda, Pombal, Tomar, Abrante - och många fler.

Regionen rymmer en mångfaldig natur, som både bjuder på berg, landskap dominerade av tallskogar och kastanjeträd och kustområden med fantastiska stränder, däribland dem du hittar i Mira, Figueira da Foz, Ílhavo, Nazaré, Peniche och São Martinho do Porto.

Klimat och väder

Klimatet i centrala Portugal varierar naturligtvis mycket, allt beroende på var i området du befinner dig. I de inre delarna av landet, runt bergskedjan Serra da Estrela, är klimatet och temperaturer därför helt annorlunda (alpint klimat), än i kustområdena Nazaré, Peniche och Figuera da Foz (medelhavsklimat). 

När vi här nedan beskriver de genomsnittliga temperaturerna och nederbörden året runt i centrala Portugal, tar vi utgångspunkt i områdets största och mest besökta stad, Coimbra, som har ett milt medelhavsklimat.

Här är den varmaste månad på året augusti med 23 grader i genomsnitt, följt av juli och september med 22 grader i genomsnitt. Den kallaste månaden på året är januari med 11 grader i genomsnitt, följt av december och februari med 12 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller i december med 150 mm i genomsnitt, följt av februari med 140 mm i genomsnitt, medan augusti är den torraste månaden med endast 10 mm i genomsnitt, följt av juli med 20 mm i genomsnitt och september med 40 mm i genomsnitt.

Historia

Området, som idag är känt som centrala Portugal, har varit bebott i tusentals år, men de flesta beskrivningar av områdets "nyare" historia, börjar först med lusitanerna, som var ett indo-europeiskt folk som ska ha etablerat sig på den iberiska halvön runt år 600 f.Kr., och som då dominerade den västra iberiska halvön fram tills romarna kom till området cirka 155 f.Kr.

Lusitanerna anses ha varit ett keltiskt-iberiskt folk, det vill säga, en ursprunglig iberisk urbefolkning blandad med ett keltiskt folkslag, men den grekisk-romerska historikern Diodorus Siculus, tillskrev dem namnet på ett annat vis: "De, som kallar sig lusitaner, är de modigaste av alla Cimbri".

"Cimbri" var namnet på Cimbrerna (eller Kimbrerna), som möjligtvis härstammade från Himmerland, eller i alla fall hade lämnat många spår i Himmerland. Cimbrerna var dock sannolikt inte ett keltiskt, utan ett germanskt folkslag, som av en eller annan anledning talade keltiska. Oavsett hur det ligger till, öppnar Siculus beskrivning för den svindlande möjligheten att keltiskt-talande germaner (möjligen med ursprung i Danmark) har spelat en viktig roll i Portugals tidiga historia.

År 139 f.Kr. hade romarna besegrat lusitanerna, även om det i perioden fram till Jesu födelse fortfarande skedde strider mot den romerska övermakten, och år 27 e.Kr. etablerades den romerska provinsen Lusitania, som än idag spelar en viktig rolli portugisernas historiska medvetenhet, och av många betraktas de som det första portugisiska folkslaget.

Den västgotiska kungen Theoderik II återerövrade den södra delen av Lusitanien i perioden mellan 453 till 466 e.Kr. På 700-talet gjorde morerna sitt intåg på den iberiska halvön och förvandlade området till ett övervägande moriskt dominernade område, fram tills de kristna kungarna och adelsmännen fördrev bort morerna från centrala Portugal under perioden 914 till 1150 e.Kr., och gjorde området till ett Amt (förvaltningsområde), kallat Coimbrs Amt. Detta Amt integrerades senare i Condado Portucalensis, som var den tidiga förgångaren till nationen Portugal.

Populärt i Centrala Portugal

Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 86 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 157 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
  • Närmaste flygplats: 193 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter