Jag har bestämt mig för att skicka in en ansökan till Workman Publishing, som står bakom utgivningen av boken ”1 000 platser du måste se...”. De borde ändra titeln till ”1 001 platser du måste se...” och ta med det lilla, rustika Quinta da Geia, och det kan faktiskt inte gå snabbt nog, om du frågar mig.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Jag får lust att ringa hem och berätta att jag inte kommer hem i brådrasket...det lär nog inte bli det mest uppskattade samtalet, men suget efter att stanna ’lite längre’ (läs: på obestämd tid”) finns där.

Å ena sidan har jag lust att behålla Quinta da Geia alldeles för mig själv - att inte berätta något för någon - och det trots att här varken är lyxigt eller pompöst, utan helt enkelt skönt att vara här. Å andra sidan skulle jag vilja dela mina upplevelser med hela världen.

”Stjärnkikare”

Innan du kommer fram till Quinta da Geia passerar du Portugals högsta bergskedja, Serra da Estrela, som till svenska kan översättas med ’stjärnans bergskedja’. Numera har jag varit i Portugal så många gånger att jag inte kan räkna dem på mina fem fingrar. Det låter kanske som ett billigt säljartrick när jag avslöjar, att efter varje besök stiger min nyfikehet ytterligare. Men denna gång hade jag sett fram emot att få passera genom just Serra da Estrela, som tills nu varit en vit fläck på min Portugalkarta. Stjärnans bergskedja förtjänar sitt egna kapitel, men låt detta ligga oskrivet en stund och låt oss i stället köra vidare mot Quinta da Geia.

Portugals blomsterby

Äntligen ser jag skylten till Quinta da Geia, som ligger i utkanten av byn Aldeia das Dez, som i folkmun kallas byn med alla blommorna. Det är skymning, så det begränsar hur många blommor jag kan se, men det får vara till en annan gång - nu gäller det ett hotellbesök.

Redan på vägen upp till entrén börjar min penna att röra på sig - den har fått skrivklåda. Oavsett vad som fångar min blick i landskapet, känner jag vilken tur jag har haft, som har hamnat just här. Quinta da Geias läge erbjuder en allround-utsikt över både berg, dalar, floder och skogar. Jag önskar att jag hade kommit hit i fullt dagsljus... På vägen upp för de sista 10 trappstegen vänder jag mig om och får då syn på swimmingpoolen, som ligger två terrasser längre ner på tomten, faktiskt är det en rätt stor tomt, fullt jämförbart med en vingård. Jag kan också skymta utomhusjacuzzin, vars milda bubblande hörs ända upp till huvudingången, om man lyssnar ordentligt (och om det är helt vindstilla).

Jag går förbi terrassen på väg mot entrédörren. På borden står det levande ljus och skålar med frukt. Stolarna är prydda med orientaliska kuddar. Vattnet från den lilla fontänen fungerar som lugnande ”bakgrundsmusik” och längs kortsidan hänger färgsprakande fågelburar. På löpande band visar sig den ena detlajen efter den andra...

Aladdins grotta och dalmatinern Tiago

Väl inomhus tas jag emot av dels Isabelle, som är receptionist, och dels av den svartfläckiga familjehunden Tago. Den gör inte så mycket väsen av sig, tydligen bara när det är barn närvarande, för precis som på resten av Quinta da Geia, är de yngre gästerna mer än välkomna. Isabelle talar utmärkt engelska, hon kommer nämligen ursprungligen från Belgien, men hennes hjärta förblir Portugal troget och det är här hon vill bli gammal. Hon är den mest älskvärda receptionist jag hitintills har träffat.

Önskar du någat att dricka? frågar hon mig leende. "Ja, tack, en bica (en portugisisk espresso). Enligt Isabelle ska man inte dricka kaffe utan tillbehör, så hon öppnar en flaska med hemlagad mandarinlikör. Tack för kaffet, säger jag bara!

Ägarna Fir och Frenkel härstammar från Holland och liksom Isabelle har de förlorat sitt hjärta till det nordliga Portugal. Bägge har blivit ”matlagningsbitna”. Så slå upp menyn och låt dig frestas av ett urval, där det mesta från A till Ö är hemlagat. Restaurangen är för övrigt jättemysig - liten och intim med ett inslag av alp-atmosfär. Priserna är nästan lika sympatiska. En förrätt kan man få för 6 euro och en huvudrätt kostar i regel 10-15 euro. Isabelle rekommenderar å det varmaste husets specialitet Rolos de Novilho, vilket är tunna skivor oxkött rullade med portugisisk skinka i en stuvning av pesto och mild tomatsås. Smaklig spis!

Bra att veta om Quinta da Geia

Quinta da Geia vänder sig både till par, som söker ett romantiskt Hideaway, och till barnfamiljer. Här finns plats för alla.  För par finns här faciliteter som open air jacuzzi, orientaliskt inredda rum, alla med en romantisk touch. Dessutom finns här en öppen spis på första våningen som är dekorerad med gamla, staplande läderkoffertar, målningar på väggarna och äkta mattor på golven. Det står en dator till förfogande så att du kan hänga med vad som händer i världen dygnet runt. Om du har med en egen bärbar så kan det vara bra att veta att det finns Wi-Fi överrallt, bra om du vill skicka ett virtuellt vykort hem till vänner och bekanta.

För familjen är poolen naturligtvis det bästa och om inte det är tillräckligt spännande, så ställer Tiago gärna upp med en timmes lek eller två med barn och barnsliga själar. Som grädde på moset har Fir och Frenkel en fyrhjuling (en ATV), som de gärna kör en runda med i långsamt tempo - något som ”tuffingarna” ofta skulle ge sin högra hand för att prova på.

Till de lugnare aktiviteterna hör Quinta da Geias lekplats och kan man sluta dagens gungande bättre, än med ett lass hemlagade pannkakor, vilket Fir och Frenkel älskar att servera till de minsta. Behöver jag nämna att marmeladen, som hör till en riktig ”fralla”, naturligtvis också är hemmalagad. Än en gång smaklig spis ...(om du känner dig lite förbisedd som vuxen, så är jag säker på att du också gärna får smaka på en eller annan pannkaka om du frågar fint.

Det finns massor av möjligheter till att få tiden att gå fort utanför egendomen - vandring, cykling i naturen eller ett besök i någon av de mpnga historiska städer och byar Portugal bjuder på. Läs mer under avstånd och attraktioner.

Porto är närmsta flygplats men du kan även flyga till Lissabon och sedan köra norrut. Portugal är inte större än att det mesta kan nås med bil. Från Porto kan du räkna med en ca 2 timmars körning och från huvudstaden en ca 3 timmar.

Därför kommer vi gärna tillbaka

Med risk för att upprepa mig, ska jag säga det kort: Quinta da Geia är ett av de mest charmfulla av 3-stjärniga, rustika hotell, som jag har sett på länge. Nästa gång, köper jag antagligen bara en enkel biljett och sedan får hemresan vänta...

Läs mer om Rural Quinta da Geia

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,2 Våra gästers
omdöme
133 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Avelar - 4 km
 • Fästningen (UNESCO) i Obidos – 209 km
 • Sintra, den gamla kungastaden – 289 km
 • Portugals vugge, Guimarães, en kulturell pärla - 231 km
 • Porto, den historiska (och välsmakande) staden – 181 km
 • Den världsberömda pilgrimsstaden Fatima – 160 km
 • Tomar, de gamla riddarnas stad - 140 km
 • Alcobaca med sina imponerande kyrkor – 183 km
 • Nationalparken Serra da Estrela – 42 km
 • Stränderna vid Nazaré – 184 km
 • Kultur och shopping i Lissabon – 271 km
 • Palacio da Bolsa's - ett måste under ditt besök - 179
 • Den gamla huvudstaden, Coimbra – 81 km
 • Staden Vigo i Spanien – 329 km
 • Pinhão i Dourodalen – 159 km
 • Porto flygplats – 192 km
 • Lissabon flygplats - 263 km

Rumstyper

Inte ens rumsnyckeln är en alldeles vanlig nyckel. Det verkar som om Fir och Frenkel älskar att gå till vänster, när alla andra går till höger, men de gör det på ett elegant och stilfullt sätt. De totalt 20 rummen är uppdelade i olika typer: Standard, superior, juniorsvit och familjerum. Endast enstaka har balkong, men så länge som utomhusområdena är så tilltalande som de är, så ser jag inte detta som en nackdel, utan mer som ett extra plus ifall man skulle ha turen att få ett rum med balkong.

Oavsett typ så har samtliga rum mycket smakfull inredning med massor med små detaljer och en orientalisk prägel. Skillnaden mellan t.ex. standard och superior är att standardrummen har en duschavdelning (men med stort och modernt duschhuvud), medan superiorrummen har badkar.

Det finns dessutom fyra lägenheter, som ligger några avsatser längre ner än huvudbyggnaden. Här finns plats för en hel familj eller en grupp vänner. De minsta lägenheterna rymmer upp till 4 personer, medan de största ända upp till 5-6 personer. Även här är inredningen varm, modern och stilren. Lägenheterna har kokvrå, så att du själv kan testa dina färdigheter inom portugisisk gastronomi.

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Rural Quinta da Geia:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Barnpool el. avdelning
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Spa / Wellness center
 • Hotellbar
 • 2 eller flera sovrum

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Largo do Terreiro do Fundo do Lugar
3400-214 Aldeia das Dez

Koordinater

Latitude: 40.2964
Longitude: -7.8667

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Portugal, Centrala Portugal
 • Närmaste flygplats: 107 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
 • Närmaste flygplats: 134 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
 • Närmaste flygplats: 157 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi