En karta, av modell äldre, ligger utvikt på passagerarsätet i bilen. Jag har markerat den lilla byn, Marialva, med ett stort kryss som på det skrynkliga pappret inte utmärker sig så mycket. När jag kör från Porto på morgonen undrar jag om det är värt turen på dryga 220 km österut. Det finns ju många makalösa ställen inom en kortare radie till närmaste flygplats. Vilken tur att jag inte lyssnade på den rösten.

Marie Kaalund Winther
Besökt av
Marie Kaalund Winther

Jag har hört så mycket om Casas do Coro, att egendomen nu ska få chansen att bevisa att det är värt varenda kilometers körväg.

Svar: Det är värt det!
Varför: Läs nedan.

När jag svänger av huvudled N324 är det knappt 3 km kvar till ’mållinjen’ och det har tillsvidare varit en vacker resa genom det böljande landskapet.  So far so good. Precis när jag börjar tvivla på om jag verkligen är på rätt väg, kommer en skylt med texten: Marialva à esquerda (sväng till vänster).

Casas do Coro ligger i den nästintill övergivna medeltida byn Marialva, som i sig själv är en av områdets största attraktioner. Precis utanför de gamla försvarsmurarna ligger Casas do Coro och trots de snäva gatorna har man ändå lyckats konstruera en parkeringsplats. När jag kliver in i restaurangen, som under vintermånaderna även fungerar som reception, blir jag övertygad om att min resa inte har varit förgäves.

Detalj på detalj på detalj

Kristallkronor, doften från den öppna spisen och dämpad musik i bakgrunden – alla mina sinnen stimuleras då jag kliver in och välkomnas med ett ’bom dia’. Restaurangen är ett kapitel för sig med en meny som får det att vattnas i munnen. Discount är ett främmande ord men du får å andra sidan förstklassig kvalitet för pengarna, en 3-rätters meny från ca. 350,- per person. Köket är välkänt och bjuder åtskilliga stamgäster till bords, om inte dagligen så i alla fall varje vecka. Ovanför restaurangen finns en trappa som leder upp på ’loftet’, där man har rustat upp för en avslappnande stund. Tidningar och böcker, färska blommor och mjuka soffor väntar på att tas i bruk. Behöver du skicka en hälsning hem, står en MAC-dator redo till att skicka ett virtuellt postkort hem.

Sov under bar himmel

Om du gillar att beskåda stjärnbilden på himlen, så varför inte ta täcket med ut och ta god tid på dig? I den lilla trädgården med de många olivträden på Casas do Coro har man anlagt en speciell terrass där gästerna om sommaren kan lägga sig tillrätta under bar himmel. Det låter kanske lite galet, men det är sant, och om du är en av dem som tänker ”jag gillar inte att tälta” så låt dig inte skrämmas – det är inte alls samma sak, den enda gemensamma nämnaren är att det är högt till himlen.

Inomhus- SPA och utomhusaktiviteter

Casas do Coro passar dig som vill har lugn och ro – men Casas do Coro passar även dig som vill ha fysiska utmaningar nära till hands. Och då tänker jag inte på husets relativt stora pool. Nej, om du vill skämma bort dig själv så kan du beställa tid i det lilla wellnesshuset med bastu och jacuzzi. Men i de varma sommarmånaderna är det kanske ännu bättre att vistas utomhus och då har Casas do Coro ett perfekt läge. Vandring, mountainbike och segling på Dourofloden utgör utmärkta möjligheter för att kombinera fysisk aktivitet med storslagen natur.

Bra att veta om Casas do Coro

Casas do Coro ligger endast en dryg timme från den spansk-portugisiska gränsen, vilket gör det möjligt för dig att kombinera de två länderna på en dagsutflykt. Det lite avlägsna läget är en fördel för dig som vill ha kvalitet i lugna omgivningar. Det betyder också att du ska räkna med några timmars körning till och från flygplatsen (den närmaste är Porto ca. 220 km från Casas do Coro), men det är det värt när du väl kommit fram. Casas do Coro ligger efter den historiska staden Marialva, som ligger på toppen av det böljande landskapet med utsikt över den omkringliggande landsbygden. Restaurangen på Casas do Coro har en utsökt meny men om du vill prova andra lokala specialiteter så ligger de närmaste restaurangerna i området på ca. 7 km avstånd, i staden Meda.

Apropå smaklökarna så kan du förbeställa middag på ankomstdagen, och eftersom Casas do Côro använder sig av färska råvaror i sin matlagning måste de ha besked senast dagen före om du vill äta middag på ankomstdagen. Du kan kontakta hotellet direkt via "Min bokning" på vår hemsida.

Därför återvänder vi gärna

Var ska jag börja?! Det finns en milslång lista med orsaker till varför man ska komma tillbaka till Casas Do Coro – det finns helt enkelt inte något annat ställe som detta. Även om Carmen och Paulos (det heter ägarna) ”kärleksbarn” inte gör mycket väsen av sig i det kuperade landskapet är värdsparet ändå kända för sin kvalitet, service och gastronomi, i både in- och utlandet. Jag förälskar mig huvudstupa i Casas do Coro och trots att jag avlägger ett besök i januari, då träd och blommor för länge sedan har gått i vinteride, visar sig platsen ändå från sin vackraste sida. Åk till Casas do Coro om du vill bli överraskad. Jag kommer gärna tillbaka och det ska helst vara snart, med gott om tid till att njuta av alla hörn och ’gömställen’, inne såväl som ute.

Läs mer om Casas do Côro

Officiell kategori

Hideaways kategori

9,0 Våra gästers
omdöme
306 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Marialva – 900 m
 • Lissabon flygplats – 363 km
 • Porto flygplats – 183 km
 • Porto, den historiska (och välsmakande) stadskärnan – 181 km
 • Smaka på mera än 80 olika slags portvin i Vila Nova de Gaia i Porto – 186 km
 • Ta båten från Pinhão och upplev Douro-dalen från vattensidan – 66 km
 • Alvão Naturpark, perfekt till en picknick-tur – 129 km
 • Packa stranduniformen och kör en dag till Povoa de Varzim – 251 km
 • Amarante, som speciellt är känt för sina specialformade kakor – 172 km
 • Portugals vagga, Guimarães, en kulturell pärla – 215 km
 • Coimbra, Portugals första huvudstad m. en av de äldsta universiteten – 183 km
 • Peneda-Gerês National Park – 218 km
 • Den spanska staden, Vigo – 341 km

Rumstyper

Det finns inte ett ord på svenska som kan uttrycka den stämning som kännetecknar rummen på Casas do Coro, ett utländskt ”wauw” beskriver det nog bäst. Det här är ju helt galet! Jag måste ta en paus i antecknandet – jag måste njuta och ’smälta’ intrycken. Här finns bara 24 rum och små stugor och ingen av dem är likadana.

Om det är något som kan få mig att dra på smilbanden är det den lilla detaljen som vid en första anblick inte gör så mycket väsen av sig, men som ger ett stiligt helhetsintryck. Precis så är det på Casas do Coro – detalj efter detalj, som passar perfekt ihop.

Det gör vistelsen både hemtrevlig och intim. Invändigt har husen en pompös, men minimalistisk touch och de råa väggarna med kvadratiska och rektangulära stenar efterlämnar en varm och autentisk stämning. Casas do Coro är faktiskt ett av de hideaways som är svårast att beskriva. Varför? Jo, eftersom rummen är så makalösa med så många finesser att jag frågar mig själv, var jag ska börja och sluta. Så smygkika på bilderna och låt dig förföras, de säger som bekant mer än mina handskrivna anteckningar.

Då alla rum har sitt eget unika namn, har du här nedan en liten guide till några av de rumstyper som du kan välja via oss på Hideaways:

Dubbelrum (superior) - kan vara med eller utan balkong/terrass
- t.ex. Casas do Coro

Villa (select) - kan vara med eller utan balkong/terrass
- t.ex. Casa da Vila, Casa de São Tiago, Casa de Nossa Senhora de Lurdes, Casa da Pipa, Casa de São Pedro, Palhal da Torre do Monte, Casa da Torre do Relógio elller Casa Refúgio das Fragas

Suite (select) - kan vara med eller utan balkong/terrass
- t.ex. Suite do Refúgio das Fragas, Suite do Drama, Suite dos Bogalhais, Suite da Corredoura, Suite de São Pedro, Suite Senhora da Guia, Suite da Ermida, Suite da Pipa, Suite da Torre dos Namorados eller Suite Duplex do Refúgio das Fragas

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Casas do Côro:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Largo do Côro - Marialva
6430-081 Guarda

Koordinater

Latitude: 40.9148
Longitude: -7.2322

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Portugal, Norra Portugal
 • Närmaste flygplats: 127 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Norra Portugal
 • Närmaste flygplats: 63 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Portugal, Centrala Portugal
 • Närmaste flygplats: 134 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi