Resor till Porto

Kärt barn har många namn och det samma gäller för städer. Ta till exempel ”Rom – den eviga staden” eller ”Städernas stad – Paris”. Även om Porto i och för sig inte har något smeknamn (ännu) så är det enligt min inofficiella åsikt "livsglädjens stad". Porto rymmer nämligen allt det som gör leendet lite bredare och får dig rent ut sagt på gott humör. Staden har allt från historia, arkitektoniska pärlor, gastronomi och inte minst portvin, massor av portvin.

Att resa till Porto är som att gå ett kapitel tillbaka i historieboken. Här väntar dig nämligen allt från den berömda Dom Luis-bro (ritad av Eiffels elever), UNESCO-bevarat centrum och anor från en svunnen tid helt tillbaka till romarriket. Ja, Porto kan något när det kommer till att berätta en bra historia. Men Porto av idag är mycket mer än "det var en gång". Idag är staden en av Sydeuropas mest älskade storstäder, för här är det liv och rörelse som passar för alla typer av temperament och smaklökar. Apropå det sistnämnda så har Porto en hel stadsdel, Vila Nova de Gaia, där portvinshusen med sina provsmakningsrum ligger sida vid sida. Detta är rent ut sagt ett mekka för smaklökarna. 

Porto har även blivit mer känt för sin shopping på senare år. Väldigt många åker hit på en förlängd weekend för att ”shoppa-amok” och kombinera specialbutiker och designhus med stadens puls och charmiga utstrålning. Just denna blandning av historia, atmosfär och de moderna inslagen gör att riktigt många besökare återvänder till Porto gång efter annan – det är svårt att inte bli en aning förälskad i staden och just därför menar jag verkligen att Porto med rätta kan kallas "livsglädjens stad".

Välkommen till Portugal med Hideaways, vi är specialister på resor till Porto där du bor på handplockade hotell under din semester. Boka din resa som ett komplett paket som inkluderar flygresa, hotellvistelse och transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Porto så kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Hideaways. Du kan flyga till Porto alla dagar året runt eftersom vi erbjuder valfria avresedagar och reslängd. Från flygplatserna i Stockholm och Köpenhamn går det flera avgångar i veckan direkt till Porto, medan det även finns bra förbindelser från andra flygplatser som t.ex. Göteborg och Malmö. 

Många väljer att kombinera en semester i Porto med ett besök i Dourodalen. Det är ett perfekt upplägg att göra en rundresa där du bor på flera hotell, läs mer om bilrundresor under resetema eller kontakta oss och få ett erbjudande på en skräddarsydd kör-själv semester i Norra Portugal. Läs mer om rundresor i Portugal.

Läs mer om Porto

Destinationer i Norra Portugal

Hitta din resa till Norra Portugal här

Information och fakta om Porto

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Porto. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Porto, som ligger vid Douroflodens mynning i regionen Norte i Nordportugal, är den näst största staden i Portugal efter Lissabon, och ett av de stora stadsområdena på den iberiska halvön. Staden har en befolkning på cirka 240.000 människor, medan det stora metropola området som sträcker sig utanför stadens administrativa gränser, har en befolkning på hela 1,8 miljoner.

Klimat och väder

Porto har ett varmt medelhavsklimat i riktning mot ett oceaniskt klimat. Det vill säga, varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. I motsats till längre söderut i Portugal, kan somrarna händelsevis avbrytas av regniga dagar och lite svalare temperaturer. Nederbörden förekommer dock främst på vintern, och soliga dagar är vanliga även i de mest regniga månaderna. På sommaren är de närliggande stränderna vid kusten ofta vindiga och normalt kallare än stadsområdena.

De varmaste månaderna på året är juni med 20 grader i genomsnitt, följt av augusti och september med 19 grader i genomsnitt. Januari är årets kallaste månad med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader, samt mars och december med 12 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller i december (180 mm) följt av oktober och februari (160 mm), medan juli och augusti är de månader som har minst nederbörd med 20 mm i genomsnitt, följt av juni med 40 mm i genomsnitt.

Transport

Vägar

Porto har en bra infrastruktur med ett välutbygg vägnät. Staden är dessutom sammankopplad med en rad andra portugisiska huvudvägar, såsom Valença (Viana do Castelo) via motorväg A28, med Estarreja (Aveiro) via A29, med Lissabon via A1, med Bragança via A4 och med Braga via A3.

Det finns också en ringväg, A41, som förbinder alla huvudstäder runt Porto, som dessutom förbinder staden med andra större huvudvägar, såsom A7, A11, A42, A43 och A44.

Flygplats

Porto har en internationell flygplats, Francisco Sá Carneiro Airport (OPO), som ligger cirka 15 kilometer nordväst om stadens centrum.

Flygpltsen är för ögonblicket den näststörsta i landet, baserat på antalet flygningar och den näst mest nyttjade i landet, baserat på antalet passagerare. Flygplatsen är bland annat bas för easyJet, Ryanair, TAP Air Portugal och dess dotterbolag TAP Express.

Mellan flygplatsen och Portos centrum går en metro (linje E). Du kan också hyra en bil, ta en taxi eller nyttja bussnätverket för att ta dig mellan flygplatsen och centrum.

Bussar

Staden har ett omfattande nätverk av bussar, som drivs av STCP (Sociedade dos Transportes Colectivos do Porto), som också står för buss-servicen i de närliggande städerna Gaia, Maia, Matosinhos, Gondomar och Valongo.

Metro

Portos metrosystem har 68 stationer, fördelade på 6 olika linjer och en sträcka på 60 kilometer.

Linjerne A (blå), B (röd), C (grön) och E (lila) böjar alla vid Estádio do Dragão och slutar förhållandevis vid Senhor de Matosinhos (A), Póvoa de Varzim (via Vila Conde) (B), ISMAI (via Maia) (C) och Francisco Sá Carneiro lufthavn (E). Linje D (gul) går för ögonblicket från Hospital S. João till Santo Ovidio på den södra spetsen av Dourofloden, medan linje F (orange) går från Senhora da Hora (Matosinhos) till Fânzeres (Gondomar).

Populärt i Porto

Premium Porto Downtown
Portugal, Norra Portugal, Porto
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Flores Village Apartamentos
Portugal, Norra Portugal, Porto
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss
NH Collection Porto Batalha
Portugal, Norra Portugal, Porto
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter