Rundresa i centrala och norra Portugal - 10 dagar

Nu är den här – rundresan i centrala och norra Portugal vill säga. Resan där du betar av några av sjöfararnationens mest historiska regioner, detta innebär att det snarare blir svårt att välja bort upplevelser än att behöva lägga till. På denna resa serveras du den ena höjdpunkten efter den andra - från Portugals första huvudstad Coimbra och Porto med sin av UNESCO bevarade gamla stadsdel till ”det ljuva livet” i Dourodalen med tusenvis av utsiktsplatser och portvinsodlingar som ligger som ett pärlband längs den långsamt flytande Dourofloden.

Jag minns tydligt mitt första besök i det centrala och norra Portugal! Det var 2007 och eftersom området gjorde ett så starkt intryck på mig hör regionen än idag till mina favoriter. Anledningen är att här råder en så ursprunglig och genuin stämning – det är som om det inte spelat någon roll om jag kommit hit för 100 år sedan - upplevelsen hade ändå varit den samma. Det betyder för den skull inte att utvecklingen när det gäller infrastruktur och service har stått stilla tvärt om – här har du den gamla goda tiden fast med alla moderna bekvämligheter.

Det är svårt att förklara men faktum kvarstår att du som har en hektisk vardag helt klart kommer att gå ner i varv på denna rundresa i – riktigt låga varv! Tiden har ett annat värde och betydelse här där man värnar mer om traditioner och historia än i storstäder som Lissabon och Stockholm  där vardagen rusar iväg med dagens alla måsten. Om du skulle fråga någon av lokalbefolkningen här i Dourodalen så tycker säkert han eller hon att de har mycket att stå i men tempot här är ett annat och mer avslappnat än i storstaden – och det kommer du tydligt att märka. Här finns det alltid tid för en extra kopp bica (portugisiskt kaffe) och ett stilla samtal på något kafé.

På denna rundresa i det centrala och nordliga Portugal kommer du nära ”landet som det var en gång”. Här kommer du mötas av en gillande nickning av lokalbefolkningen som gärna hälsar dig välkommen med en kyss på handen så som man alltid har gjort här. Lokalbefolkningen här skulle aldrig byta ut sina rötter mot huvudstadens impulser för de trivs bäst i sina invanda rutiner och kommer utifrån dem ta emot dig med öppna armar. Vi har satt samman denna rundresa på ett sådant sätt att du får med dig så många höjdpunkter som möjligt under din semester.

Första dagen bor du i Coimbra på Quinta das Lagrimas där myten om kärlekssagan mellan Ines och Prins Pedro lever vidare än idag. Från Quinta das Lagrimas går färden vidare till den panoramiska Dourodalen där du blir gäst på Vintage House (3 övernattningar) som ligger ända nere vid floden där du kan se båtarna segla förbi medan du äter din frukost på terrassen. Du blir även påtagligt påmind om Portos historia och handelsliv där du bor på stadens mest ikoniska hotell vid flodstranden och mitt i centrum. Från Hotel Pestana Porto kan du promenera över till Vila Nova de Gaia där mer än 80 olika portvinshus ligger som pärlor på ett band. Även här kommer du att bo i 3 dagar för att sedan avsluta resan i Coimbra där du bodde första natten och på så sätt har nära till flygplatsen i Lissabon på hemresedagen. Beräkna ca två timmars körning från hotellet till flygplatsen.

Läs mer om Rundresa i centrala och norra Portugal - 10 dagar

Höjdpunkter

 • Några av Portugals mest ofördärvade områden
 • Upplev portvinsprovning och båtfärd längs Dourofloden
 • Besök och bo i historiska städer som Coimbra och Porto
 • En resa med fokus på det autentiska och genuina
 • Bo på några av områdets mest välkända hotell

 

Hotell som du kommer bo på

The Vintage House Douro

Läs mer

Quinta das Lagrimas

Läs mer

Pestana Porto Hotel - World Heritage Site

Läs mer

Avstånd och attraktioner

Vintage House Douro

 • Närmsta stad, Pinhão – ca 2 km
 • Porto med sin historiska stadskärna – ca 119 km
 • Ta båten från Pinhão och upplev Dourodalen från vattnet – ca 2 km
 • Alvão Naturpark, perfekt för en picknick – ca 53 km
 • Amarante som är mest känt för sina speciellt formade bakelser – ca 64 km
 • Portugals vagga, Guimarães, en kulturell pärla – ca 112 km
 • Peneda-Gerês National Park – ca 133 km
 • Den spanska staden Vigo – ca 228 km

Pestana Porto

 • Närmsta stad med shopping och badliv, Porto – 0 km
 • Den vackra Santa Clarakyrkan – ca 550 m
 • Palacio da Bolsa's – ett måste under ditt besök – ca 350 m
 • São Bentostationen med sina tusentals kakelplattor – ca 700 m
 • Casa da Musica - en arkitektonisk pärla – ca 3 km
 • Dom Luisbron (av Eiffel) som binder samman Porto – ca 280 m
 • Smaka på mer än 80 sorters av portvin i Vila Nova de Gaia i Porto – ca 3 km
 • Packa badkläderna och kör en dag till Povoa de Varzim – ca 40 km

Quinta das Lagrimas

 • Närmsta stad, Coimbra – ca 2,5 km
 • Fästningen och borgen (UNESCO) i Obidos – ca 132 km
 • Sintra, den gamla kungastaden – ca 221 km
 • Den världsberömda pilgrimsstaden Fatima – ca 83 km
 • Tomar, den gamla riddarstaden – ca 81 km
 • Palacio da Bolsa's – ett måste under ditt besök – ca 120 km

Läs mer

Dagsprogram

Nedan ser du vårt förslag till dagsprogram, men självklart kan du även lägga upp din resa efter eget tycke och smak:).

Dag 1: Välkommen till Portugal, besök i Obidos och ankomst till Coimbra

Ankomst till Lissabons flygplats och härifrån kör du med hyrbil mot Coimbra som var Portugals huvudstad under Medeltiden. På väg till Coimbra kan du stanna i UNESCO byn Obidos och gå på upptäcktsfärd i den charmerande lilla stadens centrala delar. Innanför stadsmuren är det rena labyrinten av kullerstensgator mellan pittoreska vitkalkade hus med gula och blå fönsterluckor samt krukor med blommor i alla de färger. Beroende på vilken tid du kommer hit förstås men annars är Obidos det perfekta stället för en lunch innan du kör vidare till Coimbra där du ska övernatta på det legendariska Quinta das Lagrimas.
Dagens körsträcka är 214 kilometer

Dag 2: Från Coimbra via Viseu och Lamego till Pinhão

Resan går vidare mot Pinhão i Dourodalen men unna dig själv ett par stopp längs vägen som Viseu med sitt historiska torg Adro da Sé och sin vackra katedral och därefter Lamego där du kan ”bestiga” den storslagna barocktrappan som leder upp till kyrkan ”Nossa Senhora dos Remedios”. De historiska centrala delarna av Lamego lämpar sig väl för en lunch innan resan går vidare till det förtrollande portvinsområdet vid Pinhão. Här ska du bo på Vintage House Douro Hotel som är ett av de mest välkända i floddeltat.
Dagens körsträcka ca 191 kilometer

Dag 3: Alijo, Carrazeda de Ansiães, Mirandela, Vila Real och Sabrosa

Dagen tillbringas i den storslagna Dourodalen med ett första stopp i Alijo som är känt för sina “Favaios” eller starkviner som tillexempel portvin. Därefter går turen via “Carrazeda de Ansiães” vidare till Mirandela där du kan äta lunch och dricka en kopp portugisiskt kaffe (bica – smakar fantastiskt). Efter en välsmakande lunch är nästa punkt på dagordningen staden Vila Real med sin huvudattraktion “Palacio de Mateus” som ligger ca fem kilometer utanför staden i riktning mot Sabrosa. Under de sista 20 kilometerna mot Pinhão kan du verkligen njuta av den betagande Dourodalen.
Dagens körsträcka ca 194 kilometer

Dag 4: På vacker utflykt med Tuatåget och besök på välkänd vingård

Koppla av i Pinhão innan du tillexempel gör en utflykt med det gamla ånglokståget. Du hinner även göra ett besök på den välkända vingården Quinta do Panascal på din väg tillbaka mot Vintage House Douro.
Dagens körsträcka ca 54 kilometer

Dag 5: Régua, Mesão Frio, Amarante och ankomst till Porto

Med siktet inställt på Porto lämnar du nu Pinhão. Kör förbi Peso da Régua och vidare mot Mesão Frio. På vägen mot Mesão Frio finns det många intressanta sevärdheter att besöka längs Dourofloden. Därefter går turen till Amarante (som är känt för sina mycket karakteristiskt formade bakelser) här kan du även besöka den historiska stadskärnan med sin romerska bro och den välkända kyrkan ”São Gonçalo”. Ankomst till Pestana Porto Hotel. Dagens körsträcka ca 129 kilometer

Dag 6: Porto en skattkammare av kultur och historia

En dag i Porto är verkligen något att se fram emot! Här bara måste du hitta en portvinskällare och provsmaka de delikata gyllene dropparna på en vinprovning i Vila Nova de Gaia. Du kan även göra en tur på Dourofloden och uppleva UNESCO staden från vattnet eller besöka kyrkan ”Clerigos”, shoppa på ”Rua Santa Catarina” och äta lunch på det populära Café Majestic.

Dag 7: Guimarães, Braga och Viana do Castelo

På dag sju går turen till Guimarães som betecknas som Portugal vagga då det var här som den förste kungen hade sitt säte. Härifrån kör du vidare mot Portugals tredje största stad Braga med sina unika barockkyrkor som bara väntar på ett besök av dig. Därefter går resan vidare till Viana do Castelo med sin historiska stadskärna och en betagande utsikt över hela Viana från Pousada Monte de Santa Luzia. Du kan också göra en paus i allt det kulturella och ta med badkläderna för en dag på stranden vid Viana do Castelo – det perfekta stället för en ”sand mellan tårna dag”.
Dagens körsträcka ca 215 kilometer

Dag 8: Aveiro, Buçaco och tillbaka till Coimbra

Nu är dagen inne då du säger på återseende till Porto och styr kosan tillbaka mot Coimbra. Kör förbi Aveiro som är Portugals svar på Venedig med små kanaler och färgglada båtar så kallade “Moliceiros”. Efter Aveiro går turen till en av Portugals nationalparker ”Serra do Buçaco” där du kan uppleva Portugals rika flora och fauna. Efter en dag med laguner i Aveiro och natur i Buçaco väntar Coimbra där du kommer tillbringa de resterande dagarna på Quinta das Lagrimas.
Dagens körsträcka ca 159 kilometer

Dag 9: Det historiska Coimbra

Upplev Coimbra som under flera århundraden var Portugals huvudstad och här ligger även ett av Europas äldsta universitet med sitt världsberömda bibliotek som bara måste besökas. Här i de trånga gatorna mellan de vitkalkade husen kan du utforska morernas kultur som satt sin tydliga prägel på hela den gamla stadsdelen som är byggd i det närmaste som en labyrint med sina slingrande kullerstensbelagda gränder fyllda av små butiker, caféer och sist men inte minst härliga lokala restauranger.

Dag 10: Tack för den här gången Portugal – resan går mot sitt slut

Efter nio mycket upplevelserika dagar i det historiska centrala och norra Portugal är det dags att ta farväl för den här gången. Väskorna är fyllda av fina minnen och förhoppningsvis säger du inte farväl utan på återseende. Avstånd till Lissabons flygplats ca 195 kilometer.

Läs mer

Teman

Vi bedömer att denna rundresa passar dig som intresserar dig för följande teman:

Rundresan inkluderar

 • Flyg till Portugal t/r inklusive alla skatter och avgifter
 • 1 övernattning på Quinta das Lagrimas vid Coimbra 
 • 3 övernattningar på Vintage House Douro vid Pinhão 
 • 3 övernattningar på Pestana Porto i Porto
 • 2 övernattningar på Quinta das Lagrimas vid Coimbra

Rundresan inkluderar inte och kan köpas till

 • Bränsleförbrukning på resan (bilhyra)
 • Måltider utöver de nämnda
 • Avbeställnings- och reseförsäkring
 • Eventuellt bagage beroende på flygbolag
 • Entréer på utflyktsdagarna

Skräddarsytt erbjudande på en rundresa?

Rundresan "Rundresa i det centrala och norra Portugal - 10 dagar" kan du inte beställa online i sökmotorn utan bara genom att kontakta oss direkt. Om rundresan inte helt uppfyller dina önskemål så kan vi även skicka dig ett skräddarsytt förslag. Du kanske vill göra en längre resa eller inkludera andra hotell. Du kan naturligtvis även titta på övriga rundresor som Hideaways erbjuder i Portugal som tillexempel Madeira världens alla hörn - rundresa på 8 dagar

Klicka här och få ett skräddarsytt erbjudande på en rundresa i Portugal

Information

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).