Vädret i Portugal

Portugal är ett litet land - men med många olika typer av väder. Landet kan klimatmässigt delas in tre huvudregioner: nord, syd och öarna. I alla kustnära områden råder olika variation av medelhavsklimat. Om du reser till Portugal sommartid kan du vara rätt säker på fint väder oavsett vilken region du väljer att åka till. Nedan lite fakta och information om Portugals väder inför din resa - vi är specialister på att handplocka hotell och semesterboenden inte på väder, därför hänvisar vi till andra hemsidor som till exempelvis DMI för mer detaljerad information. Vill du få mer inspiration till din semester i Portugal ska du besöka vår blogg, här finns inlägg om t.ex. klimat, geografi, mat, vin, historia och mycket mer.

Få inspiration till din resa på Hideaways blogg

Överlag är det svalare temperatur norr än söderut och betydligt mer regn. Allt efter som du rör dig längre österut mot den spanska gränsen blir vintrarna längre och somrarna varmare - landet påverkas av den milda vinden från Atlanten.

Klimatet längs den 700 km långa kustlinjen kännetecknas huvudsakligen av strömmar och vindar från Atlanten - särskilt i den nordvästra delen av landet där ett milt och regnigt klimat råder. Längre söderut är det vanligtvis högre temperaturer, fler soltimmar och mindre nederbörd. Som med de flesta kustnära områden regleras de höga sommartemperaturerna av den svalkande havsbrisen - vintertemperaturen blir högre på grund av det omgivande havet.

Norra Portugal

Norra Portugal är bergigt, med centralt belägna berg och platåer som på vissa platser reser sig över 6000 fot - bergen och platåerna har stor inverkan på Portugals klimat. Området i sig har olika klimat: ju högre upp man befinner sig ju kyligare temperatur och större regnmängd. Höjden bildar en barriär mot vinden från Atlanten och håller kvar den kyliga luften och regnet på den norra sidan av berget.

Medan temperaturen nära kusten är varm på sommaren och mild på vintern, så följer det nederbördsmönstret med torra somrar och våta vintrar vilket är typiskt för ett medelhavsklimat. De västliga delarna av Portugal får mycket större regnmängder alla tidpunkter på året än de med äkta medelhavsklimat får. Den rika regnmängden betyder grönska i överflöd.

I nordöstra Portugal ligger de Kantabriska Bergen - en bergskedja som sträcker sig öst-väst. I detta område ligger Braganca, en liten stad belägen 700 m över havet 22 km från den spanska gränsen. Klimatet här påverkas primärt av läget, 200 km från kusten och av den höga höjden. Staden och området runt om upplever stränga och långa vintrar och korta, varma somrar. På grund av det höga läget är snö vanligt förekommande i området. Snön blir ofta liggande ett par dagar. Högsta temperatur i januari är 6°C medan högsta temperatur sommartid är ca 28°C. Rekord i staden mättes då kvicksilvret nådda kvävande 40°C. Dessa extrema temperaturskillnader visar vilka variationer som kan förekomma när en stad påverkas av det kustnära förhållandet. Värmeböljorna varar i regel 5-10 dagar och luftfuktigheten är tämligen låg.

Vintertid växlar temperaturen mellan 5°C på morgonen och 16°C på eftermiddagen - även om det inte är helt ovanligt att termometern kryper ner till fryspunkten nattetid. Vintermånaderna från december till februari är högsta genomsnittstemperaturen 13°C till 14°C och lägst 5°C. 

Läs mer om resor till norra Portugal

Södra Portugal

Klimatet i Portugal blir varmare och torrare varefter man kommer längre söderut. Detta beroende på läget närmare ekvatorn men mer väsentligt är bergens påverkan på de nordliga vindarna och Afrikas och Medelhavets inverkan. Högre temperaturer främjas av vädersystem som kommer från Medelhavet och Afrika: den sistnämnda medför också torka. Med infångade vindar från norr förblir de södra delarna torrare och temperaturen dämpats i stort sett inte. 

När du kommer till landets huvudstad Lissabon möts du av ett typiskt medelhavsklimat. Lissabons klimat är milt och varmt med mycket sol under vår- och sommarmånaderna - ofta med temperatur över 30°C.I gengäld är vintrarna våta och blåsiga med genomsnittstemperatur på ca 10°C, vintersäsongen är kortare än sommarsäsongen.

Mot hösten börjar temperaturen falla men även under de kyligare månaderna från oktober till april är strålande sol nästan konstant förekommande. Som ett resultat av Lissabons närhet till havet kan av och till dimma och småregn förekomma. Det får Lissabon att kännas kallare än det är längre in i landet. Det är sällan temperaturen sjunker under fryspunkten och december och januari har som lägsta minimitemperatur 8°C och 9°C.

Södra Portugal är landets mest populära turistdestination:
Algarvekusten. Algarve är den mest soliga, torraste och varmaste del av landet. Området är utan tvekan det varmaste i landet, men på grund av den kylande vinden från Atlanten kommer man inte upp i de obehagliga och kvävande temperaturer som i några områden i sydöstra Spanien som exempelvis Sevilla. Området får bara lite regn - i genomsnitt 500 mm per år som faller under fler än 50 dagar.   

Här finns de populära destinationerna som Lagos, Lagos, Praia da Luz, Sagres och Faro – Algarves huvudstad. Många mindre städer ligger nära Algarves berömda strand. Dessa är perfekta om man önskar lite mindre trängsel.

Sagres är den mest sydliga punkten både i Portugal och Europa. Staden ligger i sydvästra delen av Alentejo och Costa Vicen Naturpark och är känd för att ha sitt eget mikroklimat. I Sagres finns väldigt lite vegetation: terrängen består mestadels av stenar och nästan ingen jord. Men om du beger dig norr om staden blir växtligheten mer intressant - här finns flera olika vilda orkidéer. Sagres mikroklimat betyder att det i genomsnitt är 300 soldagar om året och mycket milda vintrar.

Direkt norr om den mest sydliga punkten finns områden som är mer utsatta för vindar och de höga vågorna med farliga frånlandsströmmar från Atlanten.

Längre österut kommer man till den livliga kuststaden Lagos som precis som de mesta av det sydliga Portugal är en populär destination året om. Vintertid är den lägsta temperaturen från 9°C till 11°C med små nederbördsmängder för ett medelhavsklimat. Vår- och höstmånaderna har temperaturer omkring 15-16°C. Månaderna före och efter sommaren (maj, september och oktober) uppvisar väderförhållanden som påminner om sommaren längre norrut i Europa. En annan fördel med lågsäsongerna är att stränderna och semesterorterna inte är så uppbokade och hela vistelsen blir mer tyst och lugn.

Sommaren i Lagos och de omkringliggande områdena kan var mycket varma. Det är inte onormalt att temperaturen når över 35°C men vanligtvis håller den sig runt 20-30°C. Dagarna kyls en aning av havsbrisen, Har du tur blåser vinden över staden och gör terrass- och strandlivet mer behagligt. Klarar du av trängseln och älskar värmen är högsäsongen från juni till augusti en perfekt tidpunkt för ett besök.

Läs mer om vädret i Algarve

Vädret på Azorerna och Madeira

De två ögrupperna Azorerna och Madeira är båda gudomliga och det beror inte minst på det helt speciella klimatet och vädret.

Madeira, Atlantens blomsteräng

Madeira är en ögrupp i Atlanten 860 km utanför Portugals kust. Ön ligger närmare Afrika än Europa.

Madeira har milt klimat med små temperatursvängnigar. På grund av bergskedjan mitt på ön får den nordliga delen ett klimat som skilljer sig ågot från sydsidan. Bergen verkar som ett regnskydd och hindrar en massa regn att driva in från nord till syd. Som ett resultat av detta får den sydliga delen av ön mindre nederbörd än nordsidan och bergen. Sydsidan har mest regn under vintermånaderna medans den nordliga delen har nederbörd hela året.

Högsta genomsnittstemperatur under sommarmånaderna juni till september ligger på runt 19°C till 23°C. Resten av året ligger temperaturen på ca. 15°C till 18°C - oktober till februari är de kallaste och våtaste månaderna. Den rikliga regnmängden på ön ger ett grönt landskap. Madeira kallas för "den flytande trädgården".

Läs mer om vädret på Madeira

Azorerna, vackrare än ett vykort

Azorerna är en portugisisk ögrupp som ligger 1500 km från Portugals huvudstad Lissabon. Azorerna har tempererat, maritimt klimat (kustklimat) och kännetecknas av behagliga temperaturer med små skiftningar. På grund av läget i Nordatlanten är ögruppen i ständig kontakt med högtrycksområden och tropiska luftmassor.

Den årliga genomsnittliga temperaturen ligger på ca. 17°C och skiftar mellan 13°C och 14°C under de kyligare månaderna januari och februari och 22°C - 23°C under sommarmånaderna. Då området är en ögrupp och omgivet av vatten råder naturligtvis hög luftfuktighet (77% i genomsnitt/år). Nederbördsmängden är fördelad under hela året - under vintermånaderna något mer än under sommaren.

Havstemperaturen sjunker till 15°C vintertid och stiger upp till 23°C under sommaren. Området påverkas av Golfströmmen som är en nordatlantisk ström som medför varmare vatten till området och därmer värmer upp det omgivande havet. Golfströmmen påverkar hela Portugal.

 

 

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter