Resor till Spanien

Oavsett om du söker rekreation eller avslappning så kommer Spanska fastlandet eller ögrupperna, Balearerna och Kanarieöarna ovillkorligen charmera och fascinera dig. Golfbanor i världsklass ligger ofta mitt i bergiga landskap som agerar som en fantastisk kuliss för både levande semesterorter och genuina fiskebyar. Framförallt finner du fantastiska små hideaways, ofta gömda bland bergen, endast omslutna av olivlundar, fruktträd och vingårdar.

Gästfrihet. Är nog det ord som först faller mig in, när jag tänker på Spanien. Landet är också starkt förknippat med en storartad kultur och historia, som visar sig såväl på landsbyggden som i städerna. Man ser tydligt att Spanien under sin storhetstid, när fartygen kom tillbaka fullastade med guld från den nya världen, var en framgångsrik nation. Glädjande nog blev en stor del av rikedomarna investerade i storslagna byggnadsverk. Det är därför inte särskilt underligt att Spanien idag har 45 platser upptagna på UNESCOS lista över världskulturarv. Mest kända är kanske, Alhambra, det historiska centrum i Córdoba och Gaudis verk. Men som sagt listan är lång.

Andalusien är hemmet för livliga fester, färgrik flamenco, och gammal folklore. Med den längsta kustlinjen i Spanien, kan denna vackra region, bjuda dig på solrika stränder, betagande bergslandskap och vitkalkade bergsbyar, ofta vackrare än ett vykort.

Mångfacetterade Gran Canaria är en smältdegel av semesterupplevelser. Längs med öns sydkust trängs fina sandstränder med semesterorter av olika karaktär. Huvudstaden Las Palmas, med sin fina sandstrand Las Canteras, jämförs ofta med Rio i Brasilien, inte helt oförtjänt. På öns centrala och norra delar är naturen både dramatisk och fantastiskt vacker. Här finner du de flesta av våra hideaways, väl undangömda från massturismen, med enastående charm och karaktär. Låt oss bjuda in dig till ett helt nytt och annorlunda Gran Canaria.

Mallorca är en oemotståndlig blandning av modern mångfald och naturlig skönhet. Gå i djupet på Mallorca, och upptäck de bortglömda vikarna, traditionell tapas, bergsbyarna och de eviga naturvyerna. Mallorca har något för varje smakriktning oavsett om det är strandsemester som lockar eller ett gömställe i bergen, ett eget hideaway.

Läs mer om Spanien

Sevärdheter i Spanien

Här har jag valt ut några få av de sevärdheter, som du har möjlighet att uppleva på din semester i Spanien. Beskrivningen är uteslutande tänkt som inspiration till din resa, och vi tar förbehåll för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Spanien, så rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor, där du kan hitta spännande artiklar om resmål i Spanien. Mycket nöje!

Alhambra

Den moriska borgen, i den andalusiska staden Granada, är Spaniens största sevärdhet och florerar naturligtvis också på UNESCO´s lista över världsarv. Med dess enastående moriska arkitektur och historia och dess vackra belägenhet med utsikt över bergskedjan Sierra Nevada och några av Granadas gamla stadsdelar, bör den vara ett oumbärligt inslag på varje resa till Andalusien.

La Mezquita

Den moriska moskén med namnet La Mezquita, som senare – under 1200-talet – byggdes om till en katolsk katedral, är en annan av Spaniens stora sevärdheter. Moskén/katedralen ligger i den vackra andalusiska staden Córdoba i Andalusien och är, med sina många fina patios, plazas och olivlundar, definitivt värd ett besök.

La Sagrada Familia

Den ännu ej färdigställda basilikan (kyrkan) i Barcelona, med det fullständiga katalanska namnet Temple Expiatori de la Sagrada Família, ritad av den berömda arkitekten Antoni Gaudí, är ett nygotiskt mästerverk med kubiska konformer, som för länge sedan har blivit kanoniserad som en av Kataloniens och Spaniens största sevärdheter.

El Escorial

Det spanska kungaslottet, kloster, museum och bibliotek, som bär det ärofulla namnet navn El Monasterio de San Lorenzo de El Escorial på spanska, är ett av Spaniens mest betydelsefulla historiska byggnader, belägen i staden San Lorenzo El Escorial, ca. 45 kilometer nordväst om den spanska huvudstaden Madrid. Byggnadskomplexet, som är en av de mest besökta sevärdheter i Spanien, används mest som kloster idag, men har varit ett av de kungliga högsätena för den spanska kungen sedan det byggdes av Felipe II på 1500-talet.

Prado-museet

Konstmuséet El Prado i den spanska huvudstaden Madrid, med det fullständiga namnet navn El Museo Nacional del Prado på spanska, är ett av de största, finaste och mest besökta konstmuséer i världen. Där finns bland annat den största samlingen av spansk konst i världen – med verk av berömda spanska konstnärer, såsom Goya och Velazquez – och en av världens finaste samlingar av europeisk konst från det tolfte till det nittonde århundradet.

Läs mer

Mat och dryck i Spanien

Maten i Spanien är i sig själv värd en hel resa och om du uppskattar ett gott glas vin, är Spanien också ett lämpligt land att besöka. Smaklig måltid och trevlig resa!

Tapas

Tapas har för länge sedan blivit en del av den spanska kulturen, som övergår den rent gastronomiska sidan av saken, så om du vill komma in under huden på den spanska kulturen, är tapas en bra början. I begynnelsen var tapas sannolikt ett sätt att täcka över glaset på, mellan slurkarna av sherryvin och andra andalusiska specialiteter, för att hålla flugor och andra insekter borta (tapas betyder lock på spanska). Sedan dess har tapas fått en mer generell gastronomisk betydelse, som aptitretare, mellanmål eller snacks. Och ofta utgör flera olika tapasrätter en hel lunch eller till och med en hel middag för spanjorerna.

Tapas äts i Spanien på alla tidspunkter om dagen, men ofta intas det omkring lunchtid, mellan lunch och kväll (speciellt på helgerna) eller som nattmat innan sänggående. Tapas består ofta av en skiva vitt bröd med olika typer av pålägg, såsom skinka (jamón), ost (queso), oliver (aceitunas), korv (chorizo) och olika typer av fisk (pescado), men tapas kan också bestå av små, självständiga rätter utan bröd, såsom omelett (tortillas), köttbullar med sås (albondigas), bläckfisk (calamares) eller anjovis (boquerones).

Paella

Paellan har också vuxit ur sina gastronomiska barnskor och blivit en del av den spanska kulturen – ibland till och med som ett slags kulturellt landmärke för Valenciaområdet i det sydöstra Spanien, där rätten ursprungligen kommer ifrån. Däremot är paella inte, som många utlänningar tror, Spaniens nationalrätt, eftersom spanjorerna ser rätten som typisk för Valenciaområdet och den norra delen av den spanska östkusten (Katalonien).

Paella är en solid och välsmakande risrätt, som består av grönsaker såsom ärtor, lök, paprika, tomater och vitlök och man kan tillsätta olika typer av kött, oftast fisk och skaldjur, såsom musslor och räkor. Rätten kryddas vanligtvis med saffran. Ofta ingår chorizokorv också i rätten.

Gazpacho

En kall soppa är inte vardagsmat i Norden, där vi brukar värma oss med soppa under de kalla vintrarna. Men i Andalusien förhåller det sig lite annorlunda. Här når temperaturerna helt andra höjder, speciellt om sommaren, och för att finna svalka i den heta värmen har ett av de mest anmärkningsvärda inslagen i den spanska gastronomin utvecklats: Den berömda kalla tomatsoppan, Gazpacho.

Gazpacho tillagas av vegetabilisk grädde, tomat, gurka, ättika, paprika, vitlök, olivolja och bröd. I vissa tillfällen kan man även tillsätta andra ingredienser än de som nämnts ovan, t.ex. olika paprikor, avokado, grapefrukt, vattenmelon och olika slags fisk. Om du reser i Andalusien, är en skål gazpacho ett måste.

Cava

Den spanska Cava-vinet, som ofta kallas ”fattigmanschampagne”, är ett mousserande rosé- eller vitvin, vars berömmelse i utlandet är så stor, att endast det legendariska Riojavinet kan konkurrera med det. Cava-vinet produceras i olika spanska regioner, men det är det utmärkta vinproducerande Penedésdistriktet i Katalonien, som har blivit mest känd för sin produktion av vinet, och det finns det goda anledningar till: Hela 95% av allt Cava-vin produceras nämligen i Penedés och omkring 75% i staden Sant Sadurní d'Anoia, i Penedésdistriktet. Det bästa är naturligtvis att passa på att smaka på Cava-vin på en resa till Katalonien.

 

Läs mer

Destinationer , Spanien

Castilla-La Mancha

Castilla-La Mancha – que?! Kanske inte det första området du tänker på när resan ska gå till Spanien. Men från det ögonblicket jag satte min fot i regionen, var jag såld! Det är ett Spanien utan stränder, sand och havsutsikt, men i gengäld kan du njuta av väldiga slätter, vilda berglandskap, stora naturparker, spännande viner och ett välsmakande och rustikt kök. För att inte tala om städerna på UNESCOs världsarvslista, regionens huvudstad Toledo och den gamla stadsdelen i Cuenca. Därtill kommer ett stolt folk med värme och charm.

Resor till Castilla-La Mancha

Mallorca

Mallorca har, i Sverige, under många år mest varit en symbol för chartersemester, men detta har ändrat sig i takt med att svenskarna har upptäckt, vad ön egentligen har att bjuda på, om man bara viker av från massturismens stora vägar. Ön har bland annat en enastående natur, fantastiska stränder, ett läckert medelhavskök och en charmerande och vacker huvudstad Palma de Mallorca.

Resor till Mallorca

Andalusien

Andalusien, Spaniens sydligaste region, genomsyras av allt det ”gamla Spanien” och några av landets mest historiskt och kulturellt betydelsefulla städer är belägna här, såsom Sevilla – regionens huvudstad – Granada och Córdoba. Det är också här du finner Spaniens mest varierade och mångfaldiga natur, som spänner från öken till snöklädda bergstoppar till några av Spaniens bästa stränder. Det är dessutom här, du kan hitta ett av landets bredaste utbud av tapas och uppleva den berömda flamencon i städer som Cádiz, Sevilla och Granada.

Resor till Andalusien

Barcelona

Barcelona är en stad som inte behöver någon introduktion, men här får du en i alla fall. Med sina 1,6 miljoner invånare är Barcelona den näst största staden i Spanien. Barcelona är huvudstad i den nordostliga spanska regionen Katalonien, som gränsar mot Frankrike. Det är inte för inte som så många väljer att resa till, eller bosätta sig i denna härliga stad. Här kommer du till en storstad som har allt det storstadsliv du kan begära samtidigt som du har gångavstånd till stranden för sol, bad och avkoppling. Staden har kryddats med arkitekten Antonio Gaudí's moderna och annorlunda byggnadsverk som till exempel Sagrada Família, Casa Milà och Casa Batlló, vilka bidrar till att göra Barcelona till en helt unik stad. Oavsett vad du föredrar så kan du vara säker på att Barcelona kan leverera.

Resor till Barcelona

Costa Blanca

Tycker du om sol, strand, läcker mat, gott vin och mycket annat som gör livet härligt, då måste du åka till någon av de fantastiska städerna längs den spanska kuststräckan, Costa Blanca. Costa Blanca är en fantastisk 200 kilometer lång kuststräcka som är huvudattraktionen i nästan alla de städer som ligger vid den. Det ligger åtskilliga städer längs kusten som alla har oändligt med möjligheter som du helt säkert är på jakt efter när du ska bestämma din semester. Det finns något för alla smaker på Costa Blanca.

Resor till Costa Blanca

Fuerteventura

Hos Hideaways finns resor till Fuerteventura med unika hideaways, semesterboenden och hotell. Boka resan med hotell, flyg och hyrbil med prisgaranti online.

Resor till Fuerteventura

Gran Canaria

Naturen är, precis som på Mallorca, den allra största attraktionen på Gran Canaria. Ön är av vulkanisk härstamning och ligger mellan tre kontinenter, Afrika, Europa och Amerika, vilket sätter sin unika prägel på öns natur, kultur och historia. Därtill kan tilläggas ett fantastiskt klimat, där det aldrig riktigt blir kallt – inte ens om vintern.

Resor till Gran Canaria

Katalonien

Katalonien är Katalonien och mycket sitt eget, framför allt om du frågar en katalan. Regionen är mest känd för sin huvudstad Barcelona men har mycket mer att bjuda på i de omkringliggande regionerna där det finns stränder, historia, berg och en storslagen natur.

Resor till Katalonien

Lanzarote

Lanzarote påminner inte om något annat ställe. Man hittar naturligtvis fantastiska vita stränder och ett azurblått hav, men så snart man förflyttar sig in i inlandet så breder ett helt unikt landskap ut sig som är helt sitt eget och som bör upplevas...

Resor till Lanzarote

Madrid

Boka din storstadssemester till Madrid hos Hideaways. Boka bara hotell eller hotell och flyg. Vi har handplockat unika och charmerande hotell i Madrid. Här kan du se dem

Resor till Madrid

Menorca

Hos Hideaways hittar du resor till Menorca med unika hideaways, hotell och semesterbostäder. Boka paketresan på internet, med hotell, flyg och hyrbil.

Resor till Menorca

Teneriffa

Sedan 1950-talet har Teneriffa varit en eftertraktad semesterdestination. Teneriffa erbjuder något för alla smaker: Långa vackra stränder, naturskyddsområden, Spaniens högsta punkt genom vulkanen ”Teide”, delikat gastronomi och mycket mera.

Resor till Teneriffa

Information om Spanien

Jag har samlat lite fakta och information om Spanien här, bland annat om regionens geografi, befolkning, historia och klimat, vilket kan bidra med lite inspiration för din kommande semester i Spanien. Om du vill ha mer inspiration till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Mycket nöje och trevlig resa!

Regioner

Spanien har 17 autonoma regioner och 50 provinser, förutom två afrikanska autonoma städer, Melilla och Ceuta. Fastän alla 17 regioner är autonoma, besitter de olika regionerna olika grader av kompetens. Generellt kan sägas att de historiska regionerna besitter mest kompetens, däribland Galicien, Andalusien, Katalonien och Baskien. Baskien och Katalonien har t.ex. sina egna poliskårer.

Natur

Det finns inte många länder, som kan erbjuda en så mångfaldig natur som Spanien. Landet sträcker sig över en yta på en halv miljon kvadratkilometer, från den iberiska halvön på det europeiska fastlandet till de atlantiska vulkanöarna, Kanarieöarna, som ligger betydligt närmare Afrika (150 kilometer) än det europeiska fastlandet (1350 kilometer). Bara detta faktum medför några enorma geografiska och landskapsmässiga olikheter, som man inte ser i många andra länder i världen. Men det finns också stora skillnader internt i de olika regionerna på det spanska fastlandet, vilket exempelvis förekommer i en region som Andalusien, som både har öken, höga bergskedjor, slätter, enorma olivlundar, frodiga dalar och långa kustlinjer.

Språk

Det talas castellano, d.v.s. riksspanska, i alla delar av Spanien, men mer i några regioner än i andra. Förutom den officiella riksspanskan castellano, talas det tre andra officiella spanska språk, nämligen katalanska, som talas i Katalonien, De Baleariska öarna och i delar av Valenciaregionen; baskiska, som talas i Baskien och delar av Navarra; och galiciska, som talas i regionen Galicien. Det är också i dessa regioner, som riksspanskan talas minst. Härtill ska man naturligtvis tillägga en lång rad lokala dialekter runt om i landet.

Väder och klimat

Spanien tillhör hela tre klimatzoner: Medelhavsklimatet; det oceaniska klimatet (även kallat kustklimat); och stäppklimat. Medelhavsklimatet, som kännetecknas av varma och torra somrar och förhållandevis milda vintrar, är den dominerande klimatzonen på det spanska fastlandet; men det talas ibland om olika variationer av denna klimattyp, som i vissa tillfällen inkluderar områden med kalla vintrar, såsom den centrala och norra delen av Spanien (städer som Valladolid, Burgos, León m.fl.) Stäppklimatet gör sig gällande i den sydöstra delen av landet, speciellt i områden kring Murcia och Ebro. Detta klimat kännetecknas av varma och torra somrar, som – i motsats till medelhavsklimat – sträcker sig ut över sommarperioden. Kustklimat – även kallat oceaniskt klimat – råder i den norra delen av landet, i regioner som Baskien, Asturias, Cantabrien och delar av Galicien. Denna klimattyp kännetecknas av att sommar- och vintertemperaturerna kraftigt påverkas av havet och det finns ingen säsongsbestämd torka.

Förutom dessa tre stora klimatzoner i Spanien finns det också ett alpint klimat i Pyrenéerna i norra Spanien och Sierra Nevada i Andalusien, och ett subtropiskt klimat på Kanarieöarna i Atlanten.

Religion

Katolicismen håller ett solitt tag om spanjorerna trots de värdsliga vindarna, som blåser över kontinenten, och katolicismen är fortfarande den enda religionen, som man får undervisa i på de spanska skolorna. 71% av alla spanjorer identifierar sig själva som katoliker enligt en undersökning från 2012, 24% identifierade sig som ikke-religiösa (härav är 9,4% ateister), medan 2,4% tillhörde andra religioner. Samma undersökning visade dock samtidigt, att hela 59% av dem, som identifierade sig som katoliker, aldrig – eller nästan aldrig – går i kyrkan. 15% av de spanska katolikerna går i kyrkan några gånger om året, 8% några gånger i månaden och 14% varje söndag eller flera gånger i veckan.

Valuta

Spanien bytte ut sin valuta, pesetas, mot euron 2002, efter att ha anslutit sig i eurosamarbetet 1999.

Nationella helgdagar

 • 1. Januari – Nyårsdagen (Año Nuevo)
 • 6. Januari – Trettondagen (Epifania del Señor)
 • Långfredag (Jueves Santo) - i norra spanien annan dag påsk
 • 1. Maj – Arbetarnas dag (Fiesta del trabajo)
 • 15. Augusti – Spaniens Nationaldag (Fiesta Nacional de España)
 • 1. November – Alla Helgons dag (Todo los Santos)
 • 6. December – Grundlagsdag (Dia de la constitución España)
 • 8. December – Avlelsen (Inmaculada del Señor)
 • 25. December – Juldagen (Navidad del Señor)

Utöver dessa tillkommer regionala och lokala helgdagar.

Populärt i Spanien

Spanien, Teneriffa, Costa Adeje
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool
Spanien, Mallorca
 • Närmaste flygplats: 35 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Spanien, Andalusien
 • Närmaste flygplats: 44 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter