Resor till Andalusien

1-2-3 ... När du når 1 miljon, då vet du att du nästan är i mål - Andalusien har så många olivträd att du måste spendera en livstid för att räkna alla.

Det sägs att kungarnas drottning, Cleopatra, tyckte om att bada i färsk mjölk för att hålla sig ung och vacker. Kanske Isabella, Spaniens första drottning, hade samma tendens - inte att bada i mjölk, men i olivolja. Med så många lundar späckade av dessa karakteristiskt formade träd på böljande kullar, finns det tillräckligt med olivolja att fylla mer än bara en olympisk simbassäng. Som en skarp kontrast till den gula jorden och de olivgröna färgerna är Andalusien också full av vårgröna, kritvita och blå färger. Djupa dalar med stora betesmarker matchar perfekt bergstopparnas Pueblos Blancos (de vita byarna) och Medelhavets azurblå nyans, långt borta vid horisonten.

Sommartemperaturer med snö på bergstoppen

Nog kan temperaturerna i Andalusien, Costa del Sol inräknat, smyga sig upp på andra sidan av 35 grader under de varmaste sommarmånaderna, men ta det lugnt, det finns hjälp! Sierra Nevada är namnet. Denna bergskedja är den största i sitt slag, på den iberiska halvön och högsta toppen sträcker sig mer än 3300 meter upp i skyn och ju högre du kommer, desto svalare blir luften. På avstånd liknar topparna ett paket Toblerone täckt med vit mjölkchoklad - redo att ätas. Men ta inte fel - det är inte ätbart, det är toppar av snö ... evighetssnö väl att märka.

Naturälskare kommer att svimma när de på vägen upp stöter på skylten med inskriptionen: biosfärområde sedan 1986. Du behöver flera dagar för att utforska naturområdet - antingen med bil eller med vandrarkängorna på.

Lokal gastronomi som är värt att resa för ...

Michelin är inte speciellt frikostiga med sina gyllene stjärnor. Det är inte Escapeaway heller. Men i Andalusien finns det så många små, lokala smultronställen som serverar spansk mat som kryddar din vistelse och skämmer bort dina smaklökar.

UNESCO har varit en återkommande gäst

Spanien har gjort sig känd på UNESCO's världsarvslista inte mindre än 44 gånger. Av dessa utmärkelser ligger sex stycken i Andalusien. Även om du inte tillhör den kulturella eliten, bör du i alla fall överväga att besöka åtminstone en av attraktionerna, för det kan bli en upplevelse för livet. Generalife trädgården i Granada, Mezquitaen i Cordoba, grottmålningarna i Almeria, för att bara nämna några dem.

Vill du vara aktiv eller koppla av?

När jag besöker Andalusien och Costa del Sol ser jag alltid till att packa med mina träningskläder, för om inte Nikeskorna, i strl 38, är med kommer jag att ångra mig djupt. Det finns ingen bättre start på dagen än att gå upp tillsammans med den fortfarande lågt hängande solen, andas in den friska morgonluften och njuta tystnaden. Alternativt är området perfekt för cykling, vandring eller vad sägs om en tur på hästryggen? Speciellt i inlandet mot Sierra Nevada erbjuds unika möjligheter för en aktiv livsstil. Men naturligtvis finns det en aktivitet där leendet kommer fram på både de stora och små – på med badkläderna och hoppa i poolen eller låt ditt inre vattendjur testa de milslånga sandstränderna längs Medelhavet.

Ha en trevlig semester i Andalusien!

Resor till Andalusien med Escapeaway

Vi på Escapeaway är specialister på resor till Andalusien och södra Spanien - inte minst på att välja ut svårfångade hideaways som vi tror du kommer uppskatta att bo på.

Paketresor till Andalusien med prisgaranti

På våra paketresor till Andalusien erbjuder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Malaga. De vanligaste flygbolagen som trafikerar Malaga är SAS, Vueling, Air Berlin, Iberia och Norwegian. Din uppgift är att välja den tidtabell som passar ert resesällskap och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Andalusien, där vi har plockat ihop resor med boende på två eller flera utvalda Escapeaway. Gemensamt för dessa hotell är ett centralt läge i förhållande till körrutten. Detta ger maximal upplevelse men minsta möjliga bilkörning. Hos Escapeaway får du prisgaranti på alla paketresor som inkluderar flyg och hotell.

Mer information om resor till Andalusien och personlig service

Vi önskar dig mycket inspiration här på vår hemsida Escapeaway.se. Behöver du ett bra resetips eller personlig service för att hitta rätt resa till Andalusien, eller Spanien i allmänhet, så sitter vi redo vid telefonen.

Vill du veta mer om de olika möjligheterna att resa till Andalusien med Escapeaway, så hittar du information om prisgaranti på paketresor, flygplatser, flygbolag, biluthyrning, etc. under ”Hur du kan resa”.

Resmål i Andalusien

  • Gästrecensioner 9,6
    Marbella
    26 hotell
    Marbella är Costa del Sols huvudstad och är en lekplats för de "rika och berömda". Oavsett om du strosar runt i den gamla stadsdelen eller om du befinner dig på den breda strandpromenade, kommer den avslappnade semesterstämningen snabbt infinna sig.
  • Gästrecensioner 9,3
    Malaga
    22 hotell
    Gammal historia och den moderna världens alla glädjeämnen kombineras vackert i Malaga, en av Europas äldsta städer. Som huvudstad på Costa del Sol bjuder staden på en värld av möjligheter, tillräckligt att fylla inte bara en med många härliga semestrar.
  • Gästrecensioner 9,5
    Sevilla
    21 hotell
    Huvudstaden i Andalusien, Sevilla, är en värld av kulturella, historiska och gastronomiska upplevelser. Längs Guadalquivir-floden upplevs en av de mest spanska av alla spanska städer. Här råder en autentisk, spansk passion och atmosfär, i flamencons ... hemstad. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,9
    Torremolinos
    17 hotell
    Torremolinos är en av de klassiska semesterstäderna på Costa del Sol, men har lyckats följa med utvecklingen och finns idag med bland de mest attraktiva resmålen på Solkusten. Det beror inte minst på den breda sandstranden, men också på det ... rika restauranglivet. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,4
    Benalmadena
    15 hotell
    På en resa till Benalmadena, kan du välja mellan många saker. Vill du börja dagen med en svävande tur från berget ner till stranden eller bara sova länge, det hela är upp till dig för i denna stad finns det mesta. Här finns dessutom massor av ... restauranger, barer och butiker. Det finns läckra stränder och härligt vatten. Staden har en livlig atmosfär och det enda som sätter gränser för allt du kan hinna göra, är din flygbiljett hem. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,6
    Fuengirola
    12 hotell
    Det är längesen Fuengirola var en sömning fiskeby på Spaniens numera berömda Costa del Sol. Förutom de kilometerlånga sandstränderna finner du idag allt vad du kan önska på en avkopplande semester vid Medelhavet.

Populära hotell i Andalusien

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benahavis
  • Närmaste flygplats: 72 km
  • Närmaste strand: ca. 9.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Torremolinos
8,7
Mycket bra
634 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Benahavis
8,5
Mycket bra
452 omdömen
  • Närmaste flygplats: 71 km
  • Närmaste strand: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter 

Jag har här valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Andalusien. Beskrivningarna är enbart menade som en inspiration inför din resa och jag reserverar mig för eventuella faktafel eller felskrivningar. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter i Andalusien så rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om Andalusien och våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Alhambra

Den moriska kungafästningen och palatsstaden Alhambra i den andalusiska staden Granada är Spaniens största sevärdhet och finns naturligtvis med på UNESCOs världsarvslista. Med sin enastående moriska arkitektur, historia och sitt vackra läge med utsikt mot bergskedjan Sierra Nevada och några av Granadas gamla stadsdelar utgör den ett oemotståndligt inslag på vars och ens resa till Andalusien.

De första spåren av Alhambra stammar tillbaka till år 889 då en grupp araber som hade slagit sig ner i Andalusien, den berbisk/arabiska (idag kallad moriska) invasionen av området 711, sökte sin tillflykt till den lilla röda fästningen i Granada för att fly undan en grupp maladiner (en beteckning på folk med blandad arabisk/iberisk härkomst). Denna lilla röda fästning menas ha varit föregångaren till Alhambra som den moriske kungen Mohammed ben Al-Ahmar lät renovera i mitten av 1000-talet och som den senare sultanen av Granada, Yusef I, 1333 lät renovera till ett kungligt moriskt palats. Palatset byggdes ut och förfinades ytterligare av efterträdaren till Yusuf I, Muhammed V som regerade mellan 1353 och 1391.

Nästa stora förändring av palatset/fästningen skedde under Mohammed Ibn Nasr som var grundare av Nasriddynastin, den sista islamistiska dynastin i Spanien. Ibn Nasr som befann sig på flykt undan den framryckande kristna reconquistan förvandlade Alhambra till en palatineerstad som bland annat rymde nya badhus, nya torn och ett raffinerat bevattningssystem som via bevattningskanaler så kallade acequias ledde vatten till den tillhörande trädgården Generalife (tidigare hade Alhambra fått allt sitt vatten från en cistern som samlade regnvatten eller som hämtades från stadsdelen Albaicin). Palatinerstaden rymde också olika bostadskvarter, två stora gårdar – Myrtengården och Lejongården – en mängd av valvgångar, en furstebostad, en stor välkomstsal (Ambassadörernas Sal), en rad andra salar såsom Sala de los Abencerrajes, Sala de las dos Hermanas samt Sala de la Justicia och mycket mera.

Alhambra var under moriskt herradöme fram till den kristna reconquistan i Andalusien med det katolska kungaparet Ferdinand och Isabel i spetsen erövrade de sista delarna av Granada den andre januari 1492. I en berömd scen som beskrivs i ett ögonvittnes brev till biskopen av León sex dagar efter händelsen så mötte Nasriddynastins siste sultan Abu `Abdallah Muhammad XII (populärt kallad Boabdil) de nya katolska makthavarna på stranden av floden Genil ca en kilometer utanför staden och överlämnade där staden Alhambras nycklar till de nya kristna makthavarna.

La Mezquita

Den moriska moskén med namnet La Mezquita som på 1200-talet byggdes om till katolsk katedral är en annan av Andalusiens stora sevärdheter. Moskén/katedralen ligger i den vackra staden Córdoba som med sitt av UNESCO erkända stadscentrum är en upplevelse i sig.

Uppförandet av La Mezquita som även kallades Mezquita–catedral de Córdoba startade när emiren av Córdoba, Abd ar-Rahman I – som grundade det umayyadiska emiratet (det senare Córdobakalifatet) - år 784, gav sitt folk order om att den västgotiska katedralen som stod på platsen och som var byggd ovanpå ett romerskt tempel tillägnat guden Janus skulle rivas. Efter rivningen ersatte han den med de idag så berömda arkaderna i La Mezquitas pelarburna hall.

Mezquitan byggdes om flera gånger under de efterföljande umayyadiska härskarna bland annat av emiren Abd ar-Rahman II som tillförde moskén flera arkader genom användandet av pelare från romerska tempel och senare även av Abd ar-Rahman III som lät uppföra en ny minaret. Den sistnämndes son al-Hakam II tillförde moskén dess mirhab (nisch som anger böneriktningen mot Mecka) och dess kliba (kupol av sammanflätade bågar).

Almanzor vars fullständiga namn var Abu Aamir Muhammad ibn Abdullah ibn Abi Aamir och som härskade som kalif över Andalusien från 978 till 1002 lät 987 bygga ut den östra delen av moskén till nästan den dubbla storleken.

1236 erövrades Cördoba av den kastilianske kungen Ferdinand III som var en av reconquistans framgångsrikaste män som inte bara erövrade Córdoba utan även andra viktiga andalusiska städer som Sevilla, Cádiz, Jerez och Jaén vilket bidrog till att han 1671 förklarades som katolskt helgon. Efter de kristnas erövring av Córdoba gjordes moskén om till en katolsk katedral. Denna utveckling fortsatte efter Ferdinand III´s död 1252 då hans son Alfons X tog vid och tillförde bland annat ett kapell till den tidigare moskén. Omvandlingen av moskén till katedral fortsatte även med Alfons X´s oäkta son Henrik II som tillförde mosken flera kristna element.
Under den tyskromerske kejsaren Karl V tillfördes katedralen/moskén även kyrkoskeppet samtidigt som delar av den tidigare pelarhallen revs. Karl V var emellertid inte särskilt nöjd med hur ombyggnaden av katedralen fortlöpte då han menade att de ursprungliga delarna av byggnaden hade lämnats därhän till förmån för mer likformiga element ”som man kunde se i vilken annan stad som helst”.

Ombyggnaden och transformeringen fortsatte inte desto mindre ända fram till slutet av 1700-talet varför byggnaden utöver de moriska och gotiska stilarterna innehåller element av barock- och renässansarkitektur.

Grottorna i Nerja

Grottorna som deras namn anger ligger nära kuststaden Nerja i Malagaprovinsen närmare bestämt 3 kilometer från Nerja vid den lilla staden Maro. Dessa grottor är några av världens största droppstensgrottor och bär på unika arkeologiska spår av grottmålningar som är upp till 20 000 år gamla. Utöver de sällsynta grottmålningarna har man funnit olika fynd av skelettdelar, keramik och stenverktyg.

Grottorna återupptäcktes så sent som 1959 då fem vänner hittade en av två naturliga hålor som leder in till grottorna. Ett år senare gjordes ytterligare en öppning till grottorna, denna gång tillverkad för att göra det lättare för turister att ta sig in i grottorna. Grottorna består av två delar Nerja I och Nerja II varav vilka det bara är den första delen Nerja I som är tillgänglig för allmänheten medan den andra delen Nerja II är stängd för besökare. Den öppna delen av grottorna nås via ett system av stigar och trappor vilket gör det relativt lätt att som besökare  förflytta sig runt i grottan.

Picassomuseet i Malaga

Många förknippar – med goda grunder - Pablo Picasso med Barcelona, men Picasso hade även en stark anknytning till Andalusien. Han föddes nämligen i Malaga 1881 och bodde i staden de första tio åren av sitt liv fram tills familjen Picasso 1891 flyttade till La Coruña för att fyra år senare flytta till Barcelona. Än idag finns det spår av Picasso i staden i form av museet Museo Picasso Málaga som är inhyst i det historiska palatset El Palacio de Buenavista.

Palatset stammar i sin nuvarande form från början av 1400-talet då det uppfördes på ruinerna av ett Nasridepalats innan det 1939 förklarades som en byggnad av särskilt kulturellt  värde av den spanska staten. Efter att under en tid ha använts som regionalt konstmuseum öppnades det 2003 som det nuvarande Picassomuseet.

Museet som ligger i de tidigare judekvarteren i Malaga och inte särskilt långt från katedralen rymmer 285 verk av Picasso som donerats till museet av Picassos familj. De huvudsakliga donatorerna är änkan efter  Picassos äldsta son Christine Ruiz-Picasso som även var en av drivkrafterna bakom skapandet av museet samt Picassos barnbarn Bernard Ruiz-Picasso som är son till Christine Ruiz-Picasso. Utöver dessa verk av Picasso rymmer museet en lång rad andra verk som lånats ut till museet samt ett bibliotek med över 800 verk av Picasso utöver fotografier, dokument m.m.

Området där museet ligger har för övrigt många andra kopplingar till Picassos barndom. Det ligger bara 200 meter från Plaza de la Merced där Picasso föddes och gatan Calle San Agustín som museet ligger vid är samma gata som hyser förskolan där Picasso gick som barn utöver stadsmuseet där hans far arbetade som kurator fram tills familjen flyttade till La Coruña. 

 

Information om Andalusien

Här har jag samlat lite fakta och information om Andalusien, såsom om regionens geografi, befolkning, historia och klimat, vilket kan bidra med lite inspiration inför din resa till Andalusien. Om du vill få mer inspiration inför resan, så rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Mycket nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Andalusien, belägen i den södra delen av det spanska fastlandet, är Spaniens näststörsta region och den mest befolkade regionen med lite under 8,5 miljoner invånare; cirka en miljon mindre än Sveriges totala befolkning. Med sina 87 000 kvadratkilometer är Andalusien arealmässigt dubbelt så stor som Danmark och utgör hela 17,3 procent av Spaniens totala yta.

Regionen gränsar till Medelhavet i öst, Atlanten i väst, bergskedjan Sierra Morena i norr och till Gibraltarsundet i söder, som separerar Andalusien från Afrika. Det nära läget till Afrika har haft stor inverkan på regionen, inte bara kulturellt och historiskt, men även klimatmässigt.

Andalusien är uppdelad i åtta provinser, kallade provincias. Var och en av dessa provinser har samma namn som provinshuvudstaden. De åtta provinserna är: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga och Sevilla. Provinserna är traditionellt placerade i två kategorier, som motsvarar den östra och västra delen av Andalusien. Till det östra Andalusien tillhör provinserna Almería, Granada, Malaga och Jaén, medan de västliga provinserna består av Cádiz, Córdoba, Huelva och Sevilla.

Regionens åtta provinser är i sin tur indelade i en lång rad underenheter, som kallas municipios. I Andalusien finns det 772 municipios, flest i provinsen Granada, med 169 municipios, och minst antal i provinsen Cádiz med 44 municipios.

Den mest folkrika provinsen är Sevilla, som också rymmer provinshuvudstaden Sevilla, med omkring 1 929 000 invånare, tätt följd av Málagaprovinsen med 1 626 000 invånare och Cádizprovinsen med 1 244 000 invånare, medan provinsen med minst antal invånare är Huelva, med omkring 522 000  invånare.

Klimat och väder

Klimatet i Andalusien varierar mycket beroende av var i regionen man befinner sig. Vid kusterna är klimatet generellt mildare om vintern och svalare om sommaren, medan det är tvärtom i de inre delarna av regionen, speciellt i delarna, som omges av – eller ligger i – bergsområden. Variationerna kan också vara stora under loppet av ett dygn i samma stad eller i samma typ av terräng. I städerna i den inre, bergrika delen av regionen kan det t.ex. vara förhållandevis varmt mitt på dagen om vintern på grund av den starka solen, men när solen går ner om kvällen och natten, kan det bli iskallt på grund av den så kallade Sierravinden – vinden från bergen – och därför ska man i princip ta med sig kläder för två slags väder om man reser till dessa delar av regionen under vintern.

Generellt har Andalusien ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar, men med de ovan nämnda variatioer i förhållande till, var i regionen du befinner dig. Den mildaste vintern i Andalusien får du ute vid kusterna. De varmaste städerna i regionen om sommaren, är Córdoba och Sevilla, medan Granada, med sitt läge vid foten av Sierra Nevada, är en av de kallaste städerna om vintern med en medeltemperatur på 6,4 grader.

De varmaste månaderna i regionen, juli och augusti, har en medeltemperatur på 28 grader, följt av september och juni med i genomsnitt 25 grader, medan januari har en medeltemperatur på 11 grader vilket gör månaden till den kallaste på året, följd av februari och december med i genomsnitt 12 grader. Men det råder som sagt stora variationer inom regionen, så det är en bra idé att kolla upp precis det stället, du ska resa till, innan du åker.

Juli är månaden med flest antal soltimmar, hela 12 soltimmar om dagen i genomsnitt, medan juni och augusti har i genomsnitt 11 soltimmar om dagen. December och januari är inte överraskande de månader med minst antal soltimmar i regionen, med i genomsnitt 5 soltimmar om dagen.

Mars är, med i genomsnitt 90 mm, den månad då det regnar mest. Därefter kommer december med 76 mm i genomsnitt och januari med 73 mm i genomsnitt. Somrarna i Andalusien är generellt mycket torra – ett av de torraste ställena i Europa – och speciellt juli och augusti ligger helt i botten vad gäller nederbörd, med 1 respektive 5 mm i genomsnitt, tätt följd av juni med i genomsnitt 9 mm, vilket är orsaken till att det i vissa andalusiska städer finns restriktioner på vattenförbruket under somrarna.

Historia

När de första människorna kom till Andalusien, förblir okänt i tidens dimmor. Några historiker har föreslagit, att Andalusien var den första platsen på det europeiska fastlandet, som befolkades av människor, som utvandrade från Afrika, men denna teori passar inte in i de nyare teorierna, som hävdar att de första människorna från Afrika spridde sig till resten av världen mot öster (genom den södra kustlinjen på Den Arabiska halvön) för omkring 125 000 år sedan – och inte inledningsvis mot norr.

Hur det än förhåller sig, så har flera olika kulturer och folkstammar funnits i Andalusien, redan innan de idag mer dokumenterade och kända folkgrupperna, såsom fenicier, antika greker, kartager och romare, skiftades till att erövra, kolonisera och befolka regionen.

Efter en period med fenicisk dominans i regionen under den första delen av det första århundradet f.Kr. övertog kartagerna stora delar av regionen under den andra delen av första århundradet f.Kr. i takt med, att det feniciska imperiet – först med den persiska erövringen av Fenicien (år 539 f.Kr.) och sedan med den hellenistiska erövringen av Fenicien (år 332 f.Kr.) – blev allvarligt försvagat och i realiteten förlorade sin status som Medelhavets supermakt. Den kartagenska dominansen förstärktes mellan det första och det andra puniska kriget, d.v.s. mellan 264 f.Kr. (starten av det första puniska kriget) och 218 f.Kr. (starten av det andra puniska kriget).

I det andra puniska kriget, som slutade år 201 f.Kr., var det emellertid kartagernas tur att mista greppet om Medelhavet, eftersom romarna besegrade dem och därmed blev den nya supermakten, inte bara i Andalusien, men i hela Medelhavsområdet. Som en konsekvens av denna utveckling skapade romarna under det andra århundradet f.Kr. en provins i regionen kallad Baetica, som blev en fullt integrerad del av det mäktiga romarriket.

I det femte århundradet f.Kr. blev regionen hemsökt av ett nordiskt folkslag, vars ursprung idag är omstridd, men som sannolikt härstammade från den södra delen av Skandinavien, som först slog sig ner i den södra delen av nuvarande Polen, varifrån de drog vidare ner i Europa. Det är tal om de ökända vandalerna, som några historiker hävdar har gett upphov till regionens namn (Vandalusien=Andalusien), men som inte stannade särskilt länge innan de drog vidare till Nordafrika, där de upprättade ett kungarike.

Härefter följde en period med ett annat nordiskt/germanskt herravälde, nämligen västgötarna, som liksom vandalerna sägs härstamma från Skandinavien (Sverige), varefter de troligtvis bosatte sig i den södra delen av det nuvarande Polen, för att sedan bege sig vidare till andra delar av kontinenten (möjligtvis först till Ukraina och därefter till den inre samt södra delen av det europeiska fastlandet). Västgötarna dominerade området intill 555 e.Kr., då det östromerska riket med kejsare Justinian den förste i spetsen erövrade Andalusien och omvandlade regionen till en del av en östromersk provins med namnet Spaniae, som inkluderade det mesta av dagens Spanien. Provinsen existerade formellt sett till 624 e.Kr. men i verkligheten förlorade öst-romarna området redan långt tidigare, eftersom de tidigare makthavarna, västgötarna, gick till motattack omkring år 570 och återerövrade hela provinsen.

År 711 kom även det västgötska herraväldet till sitt slut, och regionen skiftade nu återigen makthavare, och för andra gången i historien på förhållandevis kort tid, var det den nordafrikanske kusten, som blev utgångspunkt för angrepp mot Andalusien. Denna gång var det dock inte kartagerna, men en blandning av muslimska berber och muslimska araber (kallade morer), som erövrade den södra delen av Spanien. Morerna byggde upp en omfattande och inflytelserik kultur i södra Spanien, som de kallade Al-Andalus, och ja, det finns historiker, som hävdar att det var just morernas (eller rättare sagt berbernas) namn för vandalernas land i den södra delen av Spanien, som gav upphov till regionens nuvarande namn Andalusien. Men morerna använde namnet i en mycket bredare betydelse än vi gör idag, eftersom området sträckte sig längre än det nuvarande Andalusien och namnet användes i en period som en beteckning för hela den iberiska halvön.

Trots att en rad kristna nordspanska kungariken, häribland Leons och Pamplonas kungariken, påbörjade den berömda, eller ökända, reconquista – den kristna återerövringen – av Spanien redan under det tionde århundradet, höll morerna sina sista bastioner i Andalusien ända till 1492, där de som det sista fick släppa ifrån sig staden Granada efter att ha förlorat Córdoba 1236 och Sevilla 1248.

Vad tycker gästerna om i Andalusien?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 327 recensioner