Resor till Malaga

Malaga, som är en av de äldsta städerna i Europa, kombinerar på elegant vis gammal historia och moderna glädjeämnen. På grund av denna egenskap, och på grund av sitt fantastiska klimat och sitt härliga läge (som har gjort staden till en billig flygdestination), har Malaga blivit en av de mest populära resemålen på Costa del Sol för besökare som är på jakt efter en strandsemester med ett stråk av historia och kultur.

Medan många endast kör förbi Malaga från flygplatsen på väg till en av solkustens alla badorter, så glöm inte att en semester i Malaga inte endast bjuder på sol, hav och massor av goda stränder. Staden är också rik på kultur och historia och bjuder på både moriska slott, romerska ruiner och en fantastisk katedral. Och så är staden dessutom födelsestad för en av den spanska och europeiska historiens mest berömda konstnärer, Pablo Picasso.

I stadens huvudpark, La Alameda, hittar du dessutom ett härligt och charmigt andningshål, med tropiska och subtropiska växter, och precis utanför staden väntar härliga stränder på dig.

Information och fakta

Malaga bör du uppleva från de välbevarade murarna på den gamla borgen av feniciskt ursprung, som ligger på toppen av Gibralfaroberget med enastående utsikt över Málaga och dess vackra läge vid en havsbukt.

Stränder

Det finns flera bra stränder i och runt omkring Malaga. En av de mest populära är stranden Playa de la Caleta, som ligger  mellan stränderna La Malagueta och Baños del Carmen på den östra delen av stadens kuststräcka. Stranden har massor av faciliteter för hela familjen, med liggstolra och parasoll till uthyrning, samt toaletter och duschar till rådighet. Dessutom bjuder den på cirka 1400 meter strand, och en fantastisk utsikt över hamnen.

Om du blir hungrig under din dag på stranden, behöver du inte bege dig långt för att hitta något att äta, de flesta stränder i Malaga flankeras nämligen av långa promenader med flera restauranger, traditionella tapasbarer och restauranger, som bland annat bjuder på välsmakande fikon och skaldjur, samt kall öl.

Du hittar också en rad faciliteter för vattensport längs stadens kuststräcka, såsom beachvolleyball, kajak, vattenskidor och vindsurfing.

Vädret

Malaga har ett behagligt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, vilket gör staden ideal att besöka året runt. Den genomsnitliga temperaturen året runt är 10 grader, medan temperaturen typiskt toppar med cirka 30 grader på sommaren.

Både vad gäller sommar och vinter, drar staden fördel av dess läge vid havet, vilket gör somrarna svalare på grund av havsbrisen, och vintrarna mildare då den inte drabbas av de kalla bergsvindarna som präglar andra städer som t.ex. Granada och Córdova längre in i landet.

Málagas perfekta mikroklimat

Malagas största plus, är det perfekta miniklimatet som gör det möjligt att "leva på gatan" under merparten av årets månader. Det är en möjlighet, som invånarna i Solkustens huvudstad nyttjar till fullo. Folklivet i Malaga är intensivt, i den tropiska parken vid hamnen, i det gamla kvarteret runt Larios-gatan, eller i förorten El Palo, vars strandpromenad är en parad av stämningsfulla fiskrestauranger och värdshus. Det är fascinerande - och enkelt - att låta sig uppsupas av denna miljö i en öppen och gästfri stad.

Mat och dryck

Malagas strandpromenader är fulla med små snackbarer och restauranger, som är kända lokalt som chiringuitos. Här kan du njuta av olika fiskrätter, grillad bläckfisk och paella. En av de mest berömda chiringuitos i Malaga, är El Tintero, berömd för sina sjungande servitörer.

Malaga är dessutom hemstad för ett par typiska lokala rätter, som är värda att smaka på. Espetos är grillade sardiner på bambublad, medan coquinas är söta, små musslor kokta i vitt vin. Självklart kan du också här får massor av den spanska skinkan jamon som finns i lokala utgåvor i Malaga-området.

Om du är på jakt efter en bra tapasrestaurang, kan Restaurante Gallego Candamil rekommenderas, och om du vill smaka på en lokal drink, bör du beställa ett glas mosto, som är ett sött vin producerat av muskatdruvor.

Sevärdheter och aktiviteter

Malagas centrum rymmer flera intressanta historiska städer, däribland stadens katedral, som stäcker sig över resten av staden med sin imponerande skönhet, framförallt om natten när katedralen lyser upp. 

Malaga är också hemstad för några ytterst välbevarade moriska byggnader, varav de mest sevärdiga, är slottet La Alcazaba de Malaga, som du hittar på en backe mitt i staden. Det byggdes på 1000-talet och tjänar nu som en historisk påminnelse om Hammudid-dynastin. Precis under La Alcazaba hittar du resterna av en romersk teater med en mini-utställning och gratis tillgång till huvudkomplexet.

Du bör heller inte missa att lära dig mer om stadens mest berömda konstnär, Pablo Picasso, på Museo Picasso Málaga, som rymmer 285 verk av Picasso, donerade av hans efterkommare. Även Museo Casa Natal rymmer en del ting från Picassos barndom.

Om du vill åka iväg på en spännande naturupplevelse, kan du ta dig till El Chorro-klyftan, som ligger mindre än en timmes bilfärd från staden. Klyftan är en favoritplats för många klättrare, men om du inte klättrar, kan du nöja dig med att njuta av den storslagna synen av klyftan från avstånd - eller från dess gångbro.

Om du är på semester med familjen, och vill ha en dag med ro och avslappning, tar en 20 minuters bilfärd er till semesterorten Torremolinos. Staden är hemstad för det största vattenlandet i Andalusien, Aqualand, där ni enkelt kan få en hel dag att gå med alla poller och vattenrutschkanor med mera.

>> Läs också om resor till Andalusien
>> Läs också om resor till Costa del Sol

Läs mer om Malaga

Destinationer i Costa del Sol

Hitta din resa till Costa del Sol här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter