Resor till Pizarra

Pizarra ligger i Vallde del Giadalhorce, vid foten av Sierra del Hacho, cirka en halvtimmes bilfärd väster om Málaga och den populära kuststräckan Costa del Sol. Trots det förhållandevis korta avståndet till ett av Spaniens mest populära resmål, är Pizarra inte våldsamt drabbat av kustens massturism. Lantbruk utgör fortfarande grunden för ekonomin i landsorten som kanske just därför har lyckats bevara sin ursprungliga charm och undvikit okontrollerad stadsutveckling.

Livet under den sömniga ytan

Pizarro må likna en av Andalusiens traditionella sömninga Puebles Blancos, men vi närmare bekantskap kommer du att upptäcka att det är mycket liv och rörelse i staden, trots den förhållandevis lilla storleken (6000 invånare). Här finns gott om caféer och restauranger där du kan utforska det lokala kökets traditionella rätter i form av tapas och fiskrätter. Det finns dock också restauranger för dig som är sugen på en mer internationell meny, och om du vill ha en rolig kväll på stan, finns också barer och nattklubbar som lockar både lokala invånare och turister.

Du hittar alltså allt det du kan tänkas behöva på din semester i Pizarra. Samtidigt kommer du att märka, att detta är en stad med en historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet, långt innan någon ens övervägde att åka på semester till Spanien. Är du intresserad av historia, är det nästan ett måste att ta vägen förbi stadsmuséet vars samling rymmer många spännande fynd från området.

Själva Pizarra ignorerades mer eller mindre av både romare och morer, och det var först med den kristna återerövringen som det uppstod en permanent bosättning här. Enligt sägnen sägs det att romerna och morerna struntade i staden på grund av en stor sten, Peñasco, på över 3000 ton som låg uppe över staden - men du kan lugnt besöka staden idag då stenen sprängdes bort år 1988.

En bra bas för utflykter i Andalusien

Utöver de kulturella upplevelserna i Pizarra har du också en bra utgångspunkt för att utforska Andalusiens natur, framförallt om du reser till Pizarra på våren eller sensommaren då temperaturen ofta bjuder in till aktiva dagar med vandring i backarna som omger staden. Nyligen invigde man t.ex. en 52 kilometer lång rutt, Contrastes y Azahar som är uppdelad i fyra kortare sektioner, som bland annat leder förbi arkeologiska sevärdheter och fruktplantager. Hyr du en bil, har du dessutom många av Andalusiens spännande utflyktsmål inom räckvidd, som du kan uppleva i ditt eget tempo.

En hyrbil är en fördel om du vill har friheten att åka på utflykt till avsides sevärdheter. Det är dock inte strängt nödvändigt att starta bilen för att t.ex. ta en tur ner til Málaga och kusten, då det finns goda förbindelser med råget.

Läs mer om Pizarra

Destinationer i Andalusien

Hitta din resa till Andalusien här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter