Andalusien för livsnjutare – 10 dagar

Andalusien – bara namnet smakar av sol och sommar, saftiga apelsiner, livligt vin i glaset och salt-syrliga oliver. Synupplevelserna är inte färre. Tornande berg med snö på toppen - eller det vita du kan se däruppe på bergstoppen kanske är pueblo blanco - en av de vita byarna som är ett kännetecken för regionen. Här finns böljande kullar med tusentals olivträd, fruktmarker så långt ögat når och naturligtvis de näst intill ändlösa stränderna längs ett blått hav. Men Andalusien har ännu mer att bjuda på. Här finns en rikedom av kulturella sevärdheter - många skapade av maurerna som härskade över Andalusien i mer än 700 år fram till 1492.

Hideaways erbjuder här en bilrundresa där du kan uppleva så mycket av Andalusien som du bara orkar. Det finns förslag till utflykter och aktiviteter varje dag, men det står dig själv fritt att välja till eller välja från, allt efter dagshumöret.
Vi har valt att du, på denna resa, kommer att bo på 2 olika hotell i 2 olika delar av Andalusien.

Det är endast 160 km mellan de två hotellen, men en värld med skillnader. Du får möjlighet att utforska naturen, byarna och de kulturella sevärdheterna inne i landet. Från båda ställen har du fina utflyktsmöjligheter till att vara aktiv på vandringsturer, på tennisbanan eller kanske gå en golrunda på någon av Spaniens finaste banor. Valet är ditt och vi önskar dig en riktigt god resa!


 

Läs mer om Andalusien för livsnjutare – 10 dagar

Höjdpunkter

 • Inlandets betagande natur i kombination med…
 • … Rondas magiska klippformationer och historia
 • Gör utflykter till olika delar av Andalusien
 • Upplev det fantastiska köket
 • Slappa vid Medelhavet i Nerja

Hotell som du kommer bo på

5 övernattninger på Hotel La Vinuela

Läs mer

4 övernattninger på Hotel Castellar

 

Läs mer

Avstånd och attraktioner

La Vinuela

 • Närmsta stad, restaurang och inköp, Vélez-Malaga - 14 km
 • Granada och Alhambra - 90 km
 • Närmsta strand, Torre del Mar - 18 km
 • Närmsta golfklubb, Baviera Golf - 20 km
 • Den engelska kronkolonin, Gibraltar - 180 km
 • Nerja och dess berömda grottor - 40 km
 • Närmsta vita by, Canillas de Aceituno - 15 km
 • Malagas flygplats - 62 km
 • Córdoba med sin moské som imponerar alla - 170 km

Molino del Arco

 • Närmsta stad med flera restauranger, Ronda - 8,5 km
 • Närmsta kuststad med strand, Playa del Sol Villacana - 66 km
 • Malagas flygplats - 113 km
 • Sevilla, kanske Andalusiens vackraste stad - 122 km
 • Den engelska kronkolonin, Gibraltar med vilda apor - 123 km
 • Kuststaden Cadiz, känt för "pescaito frito" och allt annat gott från havet - 142 km

Läs mer

Dagsprogram

Nedanstående program är bara ett förslag till dagsutflykter, som fritt kan ändras efter egna idéer och önskemål.

Dag 1: Välkommen till Andalusien

Ankomst till Malaga, där er hyrbil står klar till avhämtning. Efter en knapp timmes körning på den nyare motorvägen och ett par landsvägar är du framme på Hotel La Viñuela. Här kan du se fram emot att bli bortskämd av kockens trollkonster i restaurangen, av de mysiga rummens underbara utsikt och av den härliga trädgårdens doftande blomsterflora.

Dag 2: Granada med Morernas fascinerande borg, Alhambra

Trots att vi har givit La Viñuela predikatet ”hideaway”, som indikerar en liten pärla mitt i ingenstans, så är det inte ett dugg besvärligt att varken ta sig hit eller härifrån. Redan efter en dryg kilometer är ni ute på huvudvägen och i loppet av 1 ½ timmes körning är ni framme i Granada – den by, som nog var den mest betydande för morerna under deras mer än 700 år långa herravälde på den Iberiska halvön. Det var i alla fall den by, som sist blev intagen av kristna styrkor. Det hände 1492 – en milstolpe i spansk historia med bl.a. fördrivningen av både muslimer och judar och med att Columbus upptäckt av Amerika.

Alhambra betraktas som ett av världens vackraste palats och besökande från hela världen vallfärdar hit för att uppleva detta fantastiska byggnadsverk och Palacio de Generalife, sultanernas sommarpalats, med tillhörande landskapsarkitektur. Både Alhambra och Generalife finns med på Unesco´s världsarvslista.

Det finns restriktioner för, hur många besökande, som dagligen kan komma in i Alhambra – och det är många som står i kö! Vi rekommenderar därför att du i god tid reserverar biljett, som samtidigt ger dig tillgång till en rundvisning i palatset. För ytterligare information se: alhambradegranada
Du bör även avsätta tid till att gå en tur i Granadas historiska centrum; kanske kika in i domkyrkan och Capilla Real, där de legendariska monarkerna Drottning Isabella och Kung Ferdinand ligger begravda, och gå på upptäcksfärd i de smala gränderna, som bär tydliga tecken på sitt arabiska ursprung.  

Dag 3: Vandringstur, det okända Andalusien och kanske en tur till stranden.

Ge dig själv god tid till den härliga frukosten, så att du är klar för en liten vandringstur längs den vattenreservoar, som ligger synlig från i stort sett hela hotellet. Hela vägen runt kommer du nog inte, ”men lite räcker också långt”. Vi kan därefter föreslå en tur (biltur, förstås!) på omkring 15 km till en av Andalusiens vita byar, Canillas de Aceituno, som förmodligen är den mest ”oexploaterade” av sitt slag. Byn ligger på 645 meters höjd i lä bakom bergskedjan Sierra Tejeda med utsikt över La Maroma, som med sina nästan 2100 m är Malagaprovinsens högsta berg. Ta på upptäcksfärd i den omkringliggande naturen och få inblick i en del av Andalusien, som få turister har upplevt. Vad sägs om att avsluta dagen med ett dopp i Medelhavet? – det är inte många kilometer till den breda stranden vid Torre del Mar.

Dag 4: Stalaktitgrottor och vita byar

Som ett förslag till en mysig dag, kan byn Nerja nämnas. Den ligger rakt ut mot Medelhavet 40 km från La Viñuela. Här finns en strand med tillhörande strandpromenad, souvenirbutiker, caféer och restauranger och dessutom en riktigt trevlig stämning. En liten turist- och badby, där livet är mindre hektiskt än i några av de stora turistmagneterna väster om Malaga. Knappt 4 km utanför Nerja ligger några fantastiska underjordiska grottor, som absolut är värda ett besök. Till och med folk med en tendens till klaustrofobi kan lugnt ge sig av ner för trapporna, som leder till ett underbart vackert rum, som bara naturen själv kan skapa. Det har anpassats lite och blivit mer ”besöksvänligt” än moder natur nog hade tänkt sig, men vackert är det. I dessa fantastiska omgivningar skulle jag gärna vilja uppleva en av de koncerter, som hålls här.

Andalusien är berömd för sina vita byar, pueblo blanco, som ligger utspridda över bergen. Många av dem får en del besök av turister, men de har alla behållit den ursprungliga charmen och atmosfären, och Frigiliana, som står på dagens program är inget undantag. Här handlar det bara om att se sig om i byns små gränder och gator, titta lite på byggnadernas fina blomster- och mosaikdekorationer, kanske handla lite hantverk, keramik eller färsk frukt, och varför inte avnjuta en god måltid mat i en av de många mysiga restauranger.

Dag 5: Malaga – en lite förbisedd pärla

Storstadsbesök är kanske inte det första du överväger under en semester i Andalusien, men du kan lugnt ge Malaga en chans. Det är en stad, som står högt i kurs på min hitlista. Jag har ”bestigit” berget upp till de 2 borgarna, Alcazaba och Gibralfaro och njutit av den förtrollande utsikten över Malaga, hamnen och Medelhavet.

Jag har släntrat runt de vackra kullerstensbelagda gatorna i det historiska centrum (där det inom parentes finns många läckra butiker), besökt den nyrenoverade marknaden, Mercado Central de Atarazanas, med ett rikt utbud av kött och fisk, frukt och grönt i alla dess former, och jag har naturligtvis varit inne i den stora, fina katedralen. Picasso är stadens berömda son. Han föddes här och du kan besöka hans födelseort samt beskåda över 200 utvalda verk från i stort sett hela hans karriär i det vackra Museo Picasso, som nästan ligger granne med katedralen.

Om du är mer till konst, så kan du i det nyöppnade Museo Carmen Thyssen se en vacker samling från 1800- och 1900-talens stora spanska konstnärer. Mittemellan all vandring och alla upplevelser, måste hunger och törst stillas, och då har du kommit helt rätt. Oavsett om du har lust till en liten kopp kaffe, en omgång tapas eller en rejäl lunch, så har du bara ett problem – nämligen att välja var måltiden ska intas. Här finns caféer, restauranger och barer i mängder.

Det är omkring 40 minuters biltur till Malaga och du kan välja att besöka staden som dagsutflykt eller stanna till här imorgon på vägen till Sotogrande.

Dag 6: Vägen till Hotel Molino del Arco

Så är vistelsen på La Viñuela slut, och det är dags att packa bilen och bege sig västerut. Själva turen till Molina del Arco är bara på drygt 160 km, så varför inte göra ett litet stopp eller 2 på vägen. Här kan vi föreslå en liten avstickare till ännu en av de vita byarna, Mijas, som ligger få kilometer upp i bergen på vägen mellan Benalmadena och Fuengirola. Använd en av de stora parkeringsplatserna, så att du inte ger dig in i stan med bil – det kan inte rekommenderas. På byns första torg ligger det stora turistkontoret, där du kan hämta kartor över staden med beskrivningar på svenska! Jo, det kommet många turister hit, men staden är också autentisk och full av personlighet.


Dag 7: Den brittiska kronkolonin, Gibraltar

Det är upplagt att avlägga ett besök på denna, något kontroversiella, lilla bit av England här på Spaniens sydligaste spets – en tur på ca 2 timmar i hyrbilen. Det är ingen bra idé att ta bilen med in i Gibraltar, så använd de stora parkeringsplatser, som ligger 10 minuters gångväg från gränsen. Kom ihåg att du nu är på väg in i ett ikke-Schengenland, så därför ska det visas pass både vid in- och utresa.

Direkt utanför pass- och tullbyggnaderna står en massa minibussar på rad, som erbjuder guidade turer uppför klippan. Vi kan varmt rekommendera en sådan tur, som går igenom byns snäva gator och via ett otal hårnålssvängar uppför branta vägar till klippans många sevärdheter, där det görs stopp.

Under tiden berättar chauffören om platsens historia, och det finns naturligtvis tillfälle att fånga några av de berömda aporna på bild. Efter denna tur kan du promenera längs Main Street till Casemates Square, köpa lite tullfria varor och få dig en pint innan du tar turen tillbaka till Spanien. På vägen korsar du Gibraltar flygplats start- och landningsbana. Men som tur är har de bara 4 dagliga starter/landningar – alla hem till ”moderlandet”, så det är inte så ofta bommarna går ner.

Dag 8: Mys och total avslappning

Får vi lova att komma med ett förslag som motvikt till de övriga dagars upplevelse? Att bara ta dagen som den kommer och njuta av en sen frukost på terrassen, sitta i trädgården med en god bok eller ta badkläderna på och bege dig till swimmingpoolen. Molino del Arco ligger så natuskönt att t o m från poolområdet har du fin utsikt över det omkrinliggande landskapet.

Dag 9: Magiska Ronda

Har du ork (och lust) till fler upplevelser, så kanske en tur till Ronda vore en idé, för du bor endast ca 10 km från en av Andalusiens mest älskade städer. Ronda sägs vara tjurfäktningens vagga, och här finns världens äldsta tjurfäktningsarena, som härstammar från 1785. Ett par av stadens attraktioner är den 100 meter djupa klyftan, som delar byn och den imponerande bron, Puente Nuevo, som förbinder de två stadsdelarna. Bron är från 1793 och utsikten härifrån är svindlande. Ta en promenad genom den gamla staden, som trots många turister inte har förlorat sin autentiska atmosfär.

Dag 10: Så är det dags att ta farväl

Så har resan nått sitt slut och vi hoppas att den har levt upp till förväntningarna.Det tar en dryg timme att köra de 115 km till flygplatsen i Malaga. Räkna med god tid till både bilfärden, inlämning av bil och incheckning – vi önskar er en trevlig hemresa.

Läs mer

Teman

Vi bedömer att denna rundresa passar dig som intresserar dig för följande teman:

Rundresan inkluderar

Bilrundresan inkluderar

 • Flyg till Malaga t/r inkl alla skatter och avgifter
 • 5 övernattningar på La Viñuela (Tradición-rum) m. balkong
 • 4 övernattningar på Hotel Castellar i standardrum
 • 9 x frukost


Bilrundresan inkluderar inte – kan köpas till

 • Hyra av bil, välj bland olika modeller och storlekar
 • Bränsleförbruk längs vägen
 • Måltider utöver de ovan nämnda*
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring
 • Ev. bagageavgift beroende på flygbolag
 • Entréavgifter på utflyktsmål

* Kan köpas till på plats

Skräddarsytt upplägg på en rundresa?

Rundresan "Rundresa för livsnjutare i Andalusien - 10 dagar" kan du inte beställa online i sökmaskinen, utan endast genom att kontakta oss. Uppfyller rundresan inte helt dina önsklingar, så har du också möjigheten att få ett skräddarsytt upplägg. Det kan vara, att du reser en längre period, eller kanske vill inkludera andra hotell. Du kan naturligtvis också ta en titt på de andra bilrundresorna vi erbjuder i Spanien hos Hideaways.

Klicka här för att få ett skräddarsytt upplägg på en rundresa i Spanien

 

Information

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).