Resor till Barcelona

Ät dig mätt i gastronomisk världsklass, gå vilse i storslagen arkitektur och konst, bada i medelhavet, upplev den spanska livsstilen och atmosfären på La Rambla och mycket mer på din resa till Spaniens näststörsta stad. 

Barcelona är en beundransvärd stad som erbjuder dig avkopplande Medelhavs-semester och spännande storstadsupplevelser. Välkommen till Spanien med Hideaways Resor, vi är specialister på resor till Barcelona där du bor på handplockade hotell.

En stad i världsklass…

Det gastronomiska köket

Många skulle säga, att maten i Katalonien är något av det bästa du kan hitta i Spanien eller kanske till och med i hela världen. Ät Pintxos bland lokalbefolkningen i Barcelonas traditionella tapasrestauranger som serverar många delikata smårätter och njut samtidigt av ett glas Vermouth eller två.

Maten i Barcelona är under konstant utveckling och det är inte bara till lunch Barcelona briljerar med sin gastronomi. Storstaden är full av fantastiska restauranger som får det att vattnas i munnen vid bara tanken.
Ta dig tid att uppleva stadens spännande och olika kvarter!

La Rambla

Bli uppslukad av det hektiska livet på ramblan. Här har du stora möjligheter att uppleva den spanska fiestan, färger och atmosfär med butiker, caféer, restauranger, underhållning, gatumusik och en stor marknad. Besök den inbjudande marknaden La Boqueria där det bjuds på allt från frukt och grönt, kött och fisk, kryddor, sötsaker, bakverk, ja allt man har lust till. Marknaden är ett ställe för umgänge för de lokala katalanerna som handlar, äter lunch och dricker kaffe medan de diskuterar världssituationen. Du sugs snabbt in i stämningen och kan enkelt få några timmar att gå medan du smakar på alla läckerheter Katalonien har att erbjuda.

Eixample

Åk till stadsdelen Eixample med sina breda boulevarder där du hittar flera av Gaudís mycket berömda byggnader och som vädjar till din fantasi och nyfikenhet.

La Ribera

Fortsätt vidare till La Ribera och strosa runt i snäva gränder med sköna platser. Här kan du också uppleva Barri Gótico, där kontrasten mellan nutida designerbutiker och historiska byggnader är stor.

Du kan dessutom åka till MontJuîc där du kan vandra uppför berget som har fantastisk utsikt. Turen är lite tuff, men efteråt kan du njuta av en välförtjänt drink på en av Barcelonas många barer och uteserveringar.
En bra avslutning på en sightseeingdag i Barcelona är att åka till stranden där du kna svalka av dig i Medelhavet. Staden har nämligen en kuststräcka på över 4 km som ger dig goda möjligheter att koppla av med sand mellan tårna.

Gaudí och modernismen

Gaudí har satt stor prägel på modernismen i Barcelona, där både vanliga hus och storslagna arkitektoniska verk utmärker sig i stadsbilden. Mest känd är katedralen La Sagrada Familia som började byggas redan år 1882 och som än i dag inte är helt färdigställd. Katedralen har över 2 miljoner besökare varje år och bör – precis som Gaudís berömda Park Güell – besökas när du är på semester i Barcelona.

Utöver de storslagna arkitektoniska verken är Barcelona ett riktigt konstmekka. Det finns ett otal muséer och konstgallerier, små som stora, lokala som världsberömda. I MNAC, Museum Nacional d’Art de Catalunya, kan du lära dig mer om katalansk konst.

… och så finns det en massa annat också

Barcelona har mycket mer att erbjuda och även om en långhelg till staden kan vara fantastisk, så kan du absolut tillbringa en vecka eller mer i denna livliga och inbjudande katalanska storstad. Som nämnt, ett perfekt resmål där du kan kombinera storstad med sol och bad!

Bienvenidos a Barcelona och riktigt trevlig storstadssemester!

Vänliga hälsningar
Marie

Läs mer om Barcelona

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i  Barcelona. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Barcelona rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor där hittar du intressanta artiklar om samtliga våra resmål i Spanien. Stort nöje och trevlig resa!

La Sagrada Familia

Den romerskkatolska kyrkan vars fullständiga namn är Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família är sedan länge ett varumärke för Barcelona med sina höga spiror och sin blandning av traditionell gotisk stil och modern artnouveau. Denna stilblandning har gjort den katalanske arkitekten Antoni Gaudí både till ett geni och en hädare i den katalanska befolkningens ögon.

Byggandet av kyrkan som utsågs till världsarv av UNESCO 2005 startade redan 1882 men Gaudi deltog först från och med 1883. Gaudi själv fick bara uppleva omkring en fjärdedel av byggandet före sin död 1926. Tio år senare satte det spanska inbördeskriget stopp för byggandet som senare även bromsats upp på grund av avsaknaden av donationer för att finansiera bygget. De många avbrotten av byggandet gör att kyrkan tidigast väntas stå färdig runt hundraårsdagen av Gaudís död, det vill säga 2026.

Tills dess är det tänkt att kyrkan ska ha hela arton spiror vilka ska representera de tolv apostlarna, de fyra evangelierna, Jungfru Maria och den högsta spiran ska symbolisera Jesus Kristus. På så sätt kommer kyrkan att leva upp till sitt namn - la Sagrada Familia - som på svenska betyder ”Den Heliga Familjen”.

Museu Picasso de Barcelona

Museu Picasso de Barcelona rymmer mer än 4 249 verk av Picasso vilket gör det till en av de mest omfattande samlingarna i världen av Picassos konst.

Museet som ligger i La Ribera kvarteren i Barcelona grundades 1963 utifrån en idé av Picassos mångårige vän och sekreterare Jaime Sabartés Gual. Gual som utöver att vara Picassos sekreterare även var målare och diktare hade fått en lång rad målningar av Picasso under sin tid som sekreterare och det var dessa målningar som från starten utgjorde själva basen för Picasso museet i Barcelona.

Guals ursprungliga tanke var att placera museet i Picassos födelsestad Malaga i södra Andalusien (där det sedan 2003 ligger ett annat Picasso museum) med detta godkändes inte av Picasso som hade ett mycket speciellt förhållande till Barcelona och därför ansåg att museet skulle ligga där och inte i födelsestaden Malaga. Och därmed blev det så.

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona - eller Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia vilket är det fullständiga namnet på katalanska – utgör sätet för Barcelonas ärkebiskop och är därmed officiellt stadens huvudkyrka.

Katedralen som är byggd i neogotisk stil påbörjades 1298 och stod färdig 1420 efter många om och tillbyggnader. Sitt namn har katedralen fått från en ung kristen jungfru - Eulalia av Barcelona - som ska ha lidit martyrdöden då hon vägrat avsäga sig sin kristna tro under romarnas förföljelse av kristna i staden.
Sedan sin kanonisering (helgonförklaring) år 633 har Eulalia av Barcelona varit en av stadens populäraste skyddshelgon och många vallfärdar till katedralen för att se kistan med Santa Eulalias kvarlevor som sedan 1339 förvarats i katedralens krypta.

La Rambla

La Rambla eller Ramblan som den vanligtvis kallas på svenska är en av de mest kända och populära platserna i Barcelona. Den 1,2 kilometer långa gågatan som sträcker sig från det kända torget Plaça de Catalunya mitt i stan till Columbusmonumentet vid kajkanten Port Vell fick en gång den kände andalusiske diktaren Federico Garcia Lorca att säga att det var ”den enda gatan i världen som han hoppades aldrig skulle nå ett slut”.

Många av både lokalbefolkningen och Barcelonas turister känner på samma sätt även om promenaden har förändrats mycket sedan Lorcas tid och idag kan kännas lite som en boskapsmarknad med alla turister, kiosker, caféer, blomsteraffärer, barer, gycklare, gatuförsäljare såväl som ficktjuvar och prostituerade som varje dag trängs på gatan.

Förutom att vara den mest kända gatan i Barcelona så ligger även många av Barcelonas viktigaste kulturinstitutioner vid ramblan såsom Barcelonas operahus Gran Teatre del Liceu, stadens äldsta teater Teatre Principal samt barockpalatset Palau de la Virreina.

 

Läs mer

Vin och matkultur

Barcelona har en mycket spännande och mångfaldig gastronomi som till stor del präglas av regionens läge vid Medelhavet, den fina kvaliteten på råvarorna samt den kulturella påverkan som andra folkslag haft på regionen genom historien så som romarna, fenicierna, judarna, frankerna och morerna.

La nueva cocina

Staden rankas av många som en av världens bästa matstäder inte minst på grund av de senaste 30-40 årens gastronomiska utveckling och innovation som ofta samlas under begreppet La nueva cocina ”Det nya köket” vilket på alvar bidrog till att sätta Barcelona och Katalonien på den kulinariska världskartan.

Som ett konkret tecken på denna status som gastronomisk fanbärare hade staden 2014 hela 22 restauranger med en eller flera Michelinstjärnor. Som jämförelse kan nämnas att hela Sverige samma år hade totalt 13 Michelinrestauranger.

Kulinariska specialiteter

Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter du kan smaka på när du är på semester i Katalonien.

Smaklig spis och trevlig resa!

Butifarra

När man är i Katalonien är det ett måste att smaka på några av regionens goda korvar. En av dessa korvar är Butifarra eller Botifarra som den heter på Spanska. Butifarra är en typisk Katalansk korv som ingår i en rad katalanska rätter. Korven härstammar från romartidens korv botulu även kallad lucanicakorven som bestod av rått fläskkött och kryddor.

I dag förekommer korven i en mängd olika varianter bland vilka kan nämnas botifarra negra (med kokat svinblod), botifarra catalana (med kokad skinka och ibland även tryffel), botifarra d´ou (med ägg), botifarra d´arrós (med ris och kryddor) samt bisbe (blodkorv tillagad av kalkon).

Fideuá

En annan rätt som du inte får gå miste om när du är på semester i Barcelona är fideuá vilken precis som sin mer berömda släkting paella har sitt ursprung i Valenciaregionen. Rätten är mycket populär på hela den spanska östkusten och därmed även ett av de vanligaste kulinariska inslagen i det katalanska köket.

Rätten består precis som paella av fisk och skaldjur som kokas samman i en stor, djup panna vilken även har givit rätten dess namn. Man tillsätter en rad olika ingredienser som kan variera från plats till plats och från kök till kök men som regel ingår olivolja, saffran, vitlök, pepparfrukter och ibland även ärtor, tomater, kronärtskocka och chorizokorv.

Variationerna är otaliga men en ingrediens som alltid ingår är de tunna nudlarna och som samtidigt är den ingrediens som skiljer rätten från paella som tillagas med ris.

Det anses att fideuá kom till under 1920-talet i den valencianska staden Gandia som i juni varje år har en internationell fideuátävling där den bästa fideuárätten koras.

Escalivada

Escalivada som fritt översatt från katalanska betyder ”grillat i glöden” är en populär traditionell rätt i Barcelona (och övriga Katalonien) vars namn kommer av att rätten ursprungligen tillagades i glöden efter en eld. Nuförtiden grillas rätten oftast utomhus på ett galler över en grill men ibland vid festligare tillfällen händer det att den fortfarande tillreds direkt på glödande kol.

Rätten består av olika sorter av grillade grönsaker vilka ofta inkluderar auberginer, pepparfrukter, lök och hackade tomater som kryddas med peppar och salt.

Vanligtvis äter man inte escalivada som en självständig rätt utan ofta som tillbehör till andra rätter till exempel som tapas till grillade kött eller fiskrätter eller tillsammans med ansjovis, oliver, sallad eller det berömda katalanska Coca brödet.

Esqueixada

Esqueixada är en populär sommarsallad i Barcelona och den kallas ofta för den katalanska motsvarigheten till ceviche eftersom den precis som Mellan- och Sydamerikas berömda ceviche inkluderar rå fisk ( även om den råa fisken i detta fall är saltad, torkad och marinerad).

Utöver de saltade och torkade strimlorna av torsk består rätten av tomater, lök, olivolja, vinäger och salt, ibland även grön och röd paprika samt ett garnityr av oliver eller hårdkokta ägg på toppen.

Mató de Pedralbes

Mató de Pedralbes även kallat mató de monja är en mycket traditionell dessert vars ursprung kan spåras till kvarteret Pedralbes i 1800-talets Barcelona (härav namnet). Den första delen av namnet - mató - till trots så har desserten inget att göra med den andra typiska desserten från Barcelona som också nämns här nämligen mel i mató, i vars fall mató inte syftar på osten mató utan till rättens konsistens när den välts ur sin form.

Desserten är gjord på sötmjölk, äggula, socker, stärkelse, skalad citron samt kanel och serveras ofta med sylt eller honung. Den var ursprungligen tänkt som en finare upplaga av den berömda katalanska desserten crema catalana (se mer om denna under Katalonien – mat och dryck).

Det finns för övrigt även en restaurang i Barcelona - i Calle Bisbe Catalá – som bär namnet El mató de Pedrables. Restaurangen serverar bland annat typiska Katalanska rätter.

Mel i mató

Mel i mató är en mycket enkel och traditionell dessert som äts i Barcelona och som består av den katalanska osten mató och som serveras med honung vilket heter mel på katalanska och miel på spanska.

Osten Mató som är ett helt kapitel för sig i den katalanska kokboken då den kan härledas ända tillbaka till 1300-talet. Osten är osaltad och görs antingen av ko- eller fårmjölk. I typ och konsistens påminner den mycket om den italienska osten ricotta.

Den mest kända och populära mató osten i Katalonien kommer från berget Montserrat där du även har möjlighet att besöka det legendariska klostret Montserrat (läs mer under Katalonien-Sevärdheter).

 

Läs mer

Destinationer i Spanien

Hitta din resa till Spanien här

Information och fakta

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Barcelona bland annat gällande stadens geografi, befolkning, historia och klimat vilka är tänkta som inspiration inför din semester i den Katalanska metropolen. Informationen är menad som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha mer inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Barcelona ligger 120 kilometer söder om Pyrenéerna och avgränsas i öster av Medelhavet och mot nordväst av bergskedjan Serra de Collserola, mot sydväst av floden Llobregat, och i norr av floden Besòs. Staden ligger på en slätt med en yta av 170 km2 av vilka 101 km2 täcks av själva staden. Det finns många stora och branta kullar i Barcelona vilka ibland utgör hela stadsdelar som har fått namn efter de kullar de är byggda på som till exempel Carmel med en höjd av upptill 267 meter, Rovira med en höjd upp till 261 meters och Putget med en höjd på upptill 181 meter.
 
Med mer än 1,6 miljoner invånare fördelade på 101 km2 är Barcelona en av de mest tätbefolkade städerna i Europa. Staden är säte för den Katalanska regeringen kallad Generalitat de Catalunya samt huvudstad för Katalonien som autonom region “comunidad autónoma”.

Klimat och väder

Barcelona har ett övervägande mediterrant klimat med varma och för det mesta torra somrar samt milda och lite regnigare vintrar. Den låga nederbörden på vintern kombinerat med regnigare sommrar än som annars är normalt för den mediterrana klimattypen binder emellertid samman staden med två andra klimattyper. Halvöken åt väster och sydväst (kusten ner mot Tarragona) och fuktigt subtropiskt klimat mot nordväst (Serra da Collserola).
 
Den varmaste månaden på året i Barcelona är augusti månad med 26,1 grader i genomsnitt följd av juli med en genomsnittstemperatur på 25,7 grader medan den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 11,8 grader följd av december med 12,3 grader i genomsnitt.

Det regnar sällan i Barcelona men om du reser hit under höst- och vårmånaderna så kan det förekomma regnskurar. Oktober har störst risk för skurar och september näst mest under året i Barcelona.

Historia

Arkeologiska utgrävningar visar att det har funnits mänskliga bosättningar i och omkring Barcelona tidigare än 5 000 år före vår tideräkning men Barcelonas historia som stad räknas som regel 2 000 år tillbaka i tiden. Vid den tiden var staden en iberisk by med namnet Barkeno som hade grundats av den iberiska folkgruppen laetanerna och som levde längs kusten i provinsen Barcelona.
 
Senare kom staden att styras av romarna vilka fick staden att växa först till colonia därefter till castrum och senare till oppidum. Trots denna utveckling haltade staden fortfarande efter andra viktigare romerska städer i området som dåtidens Tarrago (nutidens Tarragona) som i motsats till Barcino (dåtidens Barcelona) hade en amfiteater, en cirkus och en teater. Det var först när germanska stammar började härja i staden omkring år 250 - och man tvingades bygga fästningsverk vilka blev de största i Tarraconensisprovinsen – som staden vann inflytande som kunde jämföras Tarrago.
 
Senare under 400-talet blev staden föremål för vandalernas och västgoternas intresse vilket följdes av moriskt herradöme sedan man 720 gav upp staden till morerna efter att man sett hur de närmast ödelade Tarrago under sin framfart i staden 717. Morernas herradöme över Barcelona varade emellertid mindre än 100 år.
 
Därefter blev Barcelona underlagt karolingernas och senare aragonska kronans styre.

Populärt i Barcelona

Spanien, Barcelona
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Spanien, Barcelona
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 3 km
  • Pool
Spanien, Barcelona
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter