Resor till Gran Canaria

Innan du läser vidare ber jag dig att glömma allt du vet om Gran Canaria. Jag ska inte slösa bort din tid med berättelser om turister, de stora strandhotellen eller om souvenirbutikerna. För det finns nämligen ett Gran Canaria som många, tack och lov, inte har upptäckt ännu.

Mitt Gran Canaria är fyllt med vackra bergslandskap, små charmiga vita byar i bergen, bananplantager, mysiga caféer och restauranger med kanarisk mat och alltid läckra spanska tapas.

Vid mitt senaste besök var jag på Gran Canaria i januari och öns läge intill gränsen, mellan den marockanska kusten och Västsahara, gör att även vid denna tid på året ligger temperaturen mellan 20-25 grader på dagarna. En sak som roade mig var att mitt spanska resesällskap Antonio flera gånger nästan stod och skakade av kyla när termometern någon enstaka gång halkade under 20 grader. "Hoppa in i bilen Senor, det är kallt utanför och vi måste köra vidare". Dessa påpekanden kom de få gånger det blev lite kyligare. Speciellt när vi kom upp i bergen där det, naturligtvis oftast, är lite svalare. Jag kan tänka mig att det faktiskt är mycket uppfriskande på sommaren när det är hett på stränderna.

Söder

Södra delen av Gran Canaria, med Playa del Ingles som den mest kända destinationen, är där du hittar de bästa stränderna men också flest turister. Att det är mycket folk skulle aldrig kunna hålla mig från att spendera en dag eller två på stranden, för mig är det nämligen ett "måste" när jag är på solsemester. Det är också i söder som du hittar de skandinaviska kolonierna där bl a Puerto Rico, i årtionden, varit favoriten bland många gäster från norr.

Las Palmas

Las Palmas är öns största stad med en befolkning på ca 400 000 invånare. Detta innebär att staden inte "sover" när turister väl inte är där. Det är liv året runt, massor av butiker, restauranger, barer och inte att förglömma den berömda fyra kilometer långa stranden, Playa de las Canteras.

Norr

På den norra delen av ön är landskapet mycket mer barskt och det är här som du tydligt kan märka att du är på en vulkanö. Men den hårda naturen är också fascinerande, för variationen mellan de karga stränderna och det mer frodiga inlandet skapar vackra kontraster på mycket korta avstånd. På öns norra del är det därför rätt tydligt att de som kommer hit är resenärer som vill ha en aktiv semester, vandringssemester eller bara en naturlig miljö att slappna av i.

Det är naturen, som enligt min mening, är den helt stora attraktionen på norra delen av Gran Canaria och det är också här, närmare bestämt i Agaete, som färjan till Teneriffa lägger till.

Bergen

Låt mig genast krypa till korset och erkänna att jag inte kan få nog av att köra upp och ned på de slingriga bergsvägarna - och det spelar ingen roll var det är. Jag måste naturligtvis koncentrera mig på själva körningen men jag tar alltid några stopp längs vägen för att njuta av utsikten och vackra vyer finns det gott om på Gran Canaria. På vår resa genom bergen körde vi både mellan karga landskap, små oaser av palmer och vita byar som Fataga, San Mateo och Tejada, så kameran blev flitigt använd.

I Fataga tog Antonio och jag ett stopp och fick en kopp kaffe på ett av de lokala kaféer, följt av en liten promenad runt i staden. Där blev vi bl a. inbjudna till stadens bagare, som i varje fall inte ser ut som bagerierna vi har därhemma. Här finns det inga stora montrar och onödig dekoration. Du går rakt in i bageriet där det finns ett bord med uppradade bakverk, helt utan krusiduller. Detta ska man dock inte låta sig luras av. Jag tror faktiskt inte att bagarens fru behöver gå så mycket upp i det visuella, för kakorna smakar fantastiskt och det vet lokalbefolkningen också.

Finns det Hideaways på Gran Canaria?

Ja ... massor. Men de ligger inte i närheten av de populäraste semesterorterna på sydkusten. De ligger främst i bergen och på öns mellersta och norra del. Jag tycker stränderna på Kanarieöarna är helt fantastiska, men jag ser alltid fram emot att komma upp i bergen efter en skön dag på stranden. I bergen finns det frid, en härlig natur med en skön stämning - och naturligtvis - perfekta hideaways.

Vill du uppleva Gran Canaria från en ny vinkel? Så ta en titt på de hideaways som vi har handplockat.

Läs mer om Gran Canaria

Mat och dryck

Gran Canaria har en spännande och mångfaldig gastronomi som är påverkad av öns placering mitt ute i Atlanten och dess frodiga, vulkaniska jordmån och sitt gynnsamma subtropiska klimat. Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på under din semester på Gran Canaria. Smaklig spis och trevlig resa!

Papas arrugadas

Papas arrugadas som på spanska bokstavligt talat betyder ”rykande potatis” är en av Gran Canarias mest älskade och enkla maträtter. Rätten består av små potatisar som kokas i havsvatten med skalen på tills skalet blir skrynkligt och bildar en tunn skorpa av salt. Dessa potatisar serveras därefter vanligtvis med så kallad mojo picon som är en kryddig sås gjord på olivolja, spiskummin, chilipeppar, rå vitlök och vinäger.

Det ska noteras att det spanska ordet “papa” även kan betyda påve vilket ibland kan leda till missförstånd och charmig översättning av rättens namn till ”påvlig potatis” på andra språk.

Ropa vieja

En annan kanarisk rätt som också har ett namn som kan framkalla missförstånd och som är lika populär bland lokalbefolkningen som papas arrugadas är rätten ropa vieja. Ropa vieja betyder rakt översatt till svenska gamla kläder.

Det ovanliga namnet beror på en lokal myt om att rätten ska ha uppfunnits av en man som var så fattig att han kokade soppa på sina kläder. Det avskräckande namnet till trots så är rätten en mycket välsmakande gryträtt lagad på kikärter och kyckling (eller oxkött) och kryddad med lagerbärsblad. Traditionellt tillagades rätten på kött som blivit över när man gjort soppa men idag är det en självständig rätt med sina egna ingredienser.

Sancocho Canario

Rätten Sancocho Canario är en välsmakande och populär kanarisk gryträtt gjord på torsk och sötpotatis. Rätten som ofta äts på högtidsdagar, söndagar och lokala festligheter kallas “romerias” och serveras traditionellt med pella de gofio som är en mjuk pasta framställd av rostade majsblommor och vatten. De utav er som har rest i Sydamerika vet att rätten i olika versioner även är utbredd där, men den kanariska versionen är den ursprungliga.

Tropiska frukter

Det subtropiska klimatet på Gran Canaria innebär att det är en av få platser i Europa där det kan växa tropisk frukt året runt. Mangofrukter, papayafrukt, kaktusfrukter, ananas, guava, cherimoya, drakfrukt, vattenmeloner, bananer, apelsiner kort sagt är ön en enda stor fruktskål som står och väntar på dig. För övrigt är de kanariska bananerna mindre än de karibiska och är dessutom mycket läckrare!

Potaje

Potaje är ett bra alternativ för vegetarianer då det är en tjock och välsmakande grönsakssoppa som vanligtvis görs på potatis, majskolvar och andra grönsaker och ofta med massor av vattenkrasse. Nästan alla restauranger har sin egen potaje som varierar i smak allt efter vilka grönsaker som finns tillgängliga.

 

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Gran Canaria. Beskrivningen är enbart avsedd som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Gran Canaria så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om Gran Canaria och våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Las Palmas

Las Palmas är det närmsta man kommer en riktig storstad på Kanarieöarna. Staden är med sina knappa 400 000 invånare Spaniens nionde största stad och rymmer nästan hälften av öns befolkning och drygt en femtedel av Kanarieöarnas totala befolkning.

Men staden bjuder på mycket mer än bara atlantiskt storstadsliv. Tycker du om att bada så saknas det inte möjligheter i Las Palmas då staden har fyra väldigt attraktiva stränder Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, och Playa del Confital. Den största av stränderna är Playa de Las Cateras som täcker en sträcka av över tre kilometer.

Staden är även känd för sitt fina klimat som enligt en klimatologisk studie, utförd av den amerikanske klimatologen Thomas Whitmore från Syracuse University i USA, till och med är världens bästa klimat. Det är visserligen en subjektiv fråga vilket klimat man föredrar men med en genomsnittlig medeltemperatur på mellan 20 och 23 grader på dagen och 17 grader på natten samt en badtemperatur på mellan 19 och 23 grader beroende på årstid lägg där till 6 till 10 solskenstimmar per dag (åter igen beroende på årstid) så ligger det något i vad Thomas Whitmore säger.

Några av stadens största sevärdheter är Museo Canario med unika arkeologiska objekt och ett bibliotek med över 60 000 verk om Gran Canaria, Casa Museo Pérez Galdós som är den kände spanske författaren Benito Pérez Galdós barndomshem samt det atlantiska centret för modern konst. Sist men inte minst Casa de Colón i stadsdelen Vegueta som bär vittnesbörd om att Columbus kastade ankar i Las Palmas hamn på sin väg till Amerika 1492 – och även stannade till i staden på sin väg tillbaka från den sedan länge upptäckta ”Nya Världen”.

Utöver detta finns det i staden en rad charmiga och vackra torg (plazas) häribland Plaza de España, Plaza de la Feria, Plaza de Las Ranas och Plaza Santa Ana. Dessutom finns det fem parker i Las Palmas bland annat den palmbevuxna Parque San Telmo.

Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas är ett naturreservat beläget mellan Maspalomas och Playa del Inglés på den södra delen av Gran Canaria och utgör en av de mest populära turistattraktionerna på ön med sina spektakulära sandklitter nära stranden.

Den 4,5 kvadratkilometer stora sandöknen utgör det mest extraordinära naturfenomenet på hela Gran Canaria och har bildats av sand som blåst hit från Saharaöknen som bara ligger 250 kilometer från ön. En sak som är värd att lägga märke till när du besöker området är att sandklitterna ändrar form i löpet av dagen på grund av vindens ständiga påverkan på klitterna.

Dunas de Maspalomas utgör inte bara en spektakulär syn utan är även ett bra ställe att sola och bada på. Och när du ändå är här så passa även på att besöka det gamla fyrtornet.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo som är det fullständiga och lite komplicerade namnet på Gran Canarias botaniska trädgård har fått sitt namn efter den framsynte spanske historikern, botanikern och etnografen José de Viera y Clavijo. Han skrev inte bara en omfattande historisk avhandling om Kanarieöarna som hade titeln Historia de Canarias utan försökte även att anlägga en botanisk trädgård på Kanarieöarna i slutet på 1700-talet.

Tanken om att anlägga en botanisk trädgård på Kanarieöarna blev först verklighet 1952 när den svensk-spanske botanikern Erik Ragnor Svensson bestämde sig för att arbeta vidare med Viera y Clavijos vision. Efter flera års letande efter en lämplig plats hittade han till sin förtjusning en brant sluttning i närheten av Tafira Alta som hade ett vattenfall och grunda vattenfyllda hålor i berget. Trädgården öppnades officiellt 1959 med Svensson som dess första direktör, en ställning som han behöll fram till sin tragiska död i en trafikolycka 1973.

Trädgården består av 10 hektar land med omkring 500 endemiska plantarter som har fördelats i olika avdelningar i trädgården. Det finns till exempel en avdelning som heter Jardín de Cactus y Suculentas (Trädgården för Kaktusar och Suckulenter) som precis som namnet antyder består av plantor ur suckulentfamiljen häribland kaktusar. En annan med namnet El Jardín Escondido (Den Dolda Trädgården) som består av ett växthus, El Pínar (Arboretum) en plantering av träd och buskar och Bosque de Laurísílva (Laurísílvaskogen) som består av trädarter som fanns på ön innan den koloniserades av spanjorerna vilka högg ner mycket av den ursprungliga skogen. Avdelningen La Fuente de Los Sabios (De Vises Källa) är ett område där minnet av de botaniker som upptäckte och klassificerade Kanarieöarnas flora hyllas.

I den botaniska trädgården finns utöver själva trädgården även en cafeteria, ett laboratorium, ett bibliotek, ett herbarium, en fröbank för omkring 400 av de 500 endemiska arterna som finns i trädgården samt ett nyhetsmagasin med titeln Botánica Macaronésica.

Man måste vara uppmärksam på att den botaniska trädgården som ligger på den nordöstra delen av Gran Canaria och omkring 7 kilometer sydväst om huvudstaden Las Palmas är dåligt utmärkt (bristfällig skyltning) så den kan vara lite svår att hitta. Det bör även poängteras att trädgården ligger i en brant och kuperad terräng som inte lämpar sig för personer med gångbesvär. Det är gratis inträde hela året runt viket är ganska sällsynt i våra dagar.

Roque Nublo

Roque Nublo som fritt översatt betyder molniga klippan är ett av Gran Canarias mest berömda kännetecken med sin fantastiska utsikt och sin geologiska historia. På en vacker dag med klart väder kan man från toppen av platån se ända till den 3 718 meter höga vulkanen Pico del Teide på grannön Teneriffa.

Klippan består av en monolit det vill säga en mycket stor sten (i detta fall 80 meter hög) som har lossnat från en bergssida. Stenen ligger på Gran Canarias näst högsta berg vilket är hela 1 813 meter högt. Berget skapades av ett vulkanutbrott för omkring 4,5 miljoner år sedan och ligger mitt i naturreservatet Monumento Natural del Roque Nublo och är en del av den 263 kvadratkilometer stora naturparken Parque Rural del Nublo. Cirka fyra kilometer längre öster ut ligger det 1 949 meter höga Pico de las Nieve som är öns högsta berg.

Roque Nublo som ligger i municipiet (kommunen) Tejeda kan nås via en vandringsled från ett närbeläget parkeringsområde en promenad som för den normalt gående tar omkring 30 minuter. Parkeringsområdet kan både nås med hyrbil, taxi eller buss från huvudstaden Las Palmas. Observera att det är lite längre till toppen än vad som står angivet på skyltarna på parkeringsplatsen. Kom ihåg att ta med vatten och bra skor och bege er helst hit på klara, vindstilla dagar vilket ger den bästa utsikten.

 

Läs mer

Information om Gran Canaria

Här har jag samlat lite fakta och information om Gran Canaria, såsom om regionens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan bidra till inspiration inför din semester på Gran Canaria. Om du vill ha mer inspiration inför din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Mycket nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ön Gran Canaria ligger lång ute i Atlanten, omkring 150 kilometer från den afrikanska kusten och omkring 1350 kilometer från det europeiska fastlandet. Ön är en del av ögruppen Kanarieöarna, som består av sju större öar, som utöver Gran Canaria, inkluderar Teneriffa, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro samt sex mindre öar, som består av La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste.

Ögruppen utgör en av Spaniens 17 autonoma regioner och har en förhållandevis stor grad av självstyre enligt den spanska grundlagen. Samtidigt utgör ögruppen en del av EU´s så kallade ”yttersta periferi”, vilket betecknar de europeiska regioner, som är fullvärdiga EU-medlemmar (i detta tillfälle eftersom regionen är en del av Spanien), men geografiskt sett ligger utanför den europeiska kontinenten.

Gran Canaria är den näst folkrikaste ön i ögruppen – efter Teneriffa – med omkring 838 397 invånare, vilket utgör cirka 40% av hela ögruppens befolkning. Ön har också – i huvudstaden Las Palmas – den till invånarantalet största staden, bland ögruppens städer, med omkring 384 000 invånare. Las Palmas är dessutom – tillsammans med Teneriffas huvudstad Santa Cruz – Kanarieöarnas huvudstad.

Gran Canaria är indelad i 21 så kallade municipios, d.v.s. det vi i Sverige skulle kalla kommuner, varav den sydligt belägna municipio San Bartolomé de Tirajana är den till ytan största, medan Firgas i norr är det till ytan minsta municipio på ön. Generellt ligger de stora municipios på Gran Canaria på den södra eller sydvästra delen av ön, medan de små municipios ligger på den norra och nordöstra delen av ön.

Klimat

Gran Canaria har ett – speciellt för oss nordbor – ett fantastiskt klimat, där det nästan aldrig blir riktigt kallt eller, för den sakens skull, riktigt varmt.

De varmaste månaderna på ön är augusti och september med i genomsnitt 24 grader, följd av oktober och juli med i genomsnitt 23 grader. De kallaste månaderna, som med svenska ögon sett inte är särskilt kalla, är januari och februari med en medeltemperatur på 18 grader. Kallast är det i de inre delarna av ön och i de bergrika områden, där nätterna kan bli kalla, medan temperaturen vid kusterna normalt aldrig når under 10 grader, inte ens om natten vintertid.

Om det mot förmodan inte räcker med dessa lufttemperaturer, så är badtemperaturerna – i några avseenden – ännu bättre: I augusti är havstemperaturen i genomsnitt hela 26 grader, medan den i juli och augusti är 24 grader. Januari och februari med en havstemperatur på 14 respektive 13 grader i genomsnitt, är de kallaste badmånaderna på ön.

Det regnar generellt väldigt lite på Gran Canaria, men vintermånaderna är såklart de månader med mest nederbörd. Januari och februari ligger således i topp, vad gäller nederbörd, med i genomsnitt 30 mm, medan ön under hela sju, av årets tolv, månader har en genomsnittlig nederbörd på ynka 10 mm, med start i april och till och med slutet av oktober.

Til gengæld er der masser af solskin med gennemsnitligt 13 solskinstimer i juli, gennemsnitligt 12 solskinstimer i juni og gennemsnitligt 11 i solskinstimer i både maj og august. Selv i de mindst solrige måneder, januar og december, er der gennemsnitligt 7 solskinstimer.

Natur

Gran Canaria är en ö med vulkaniskt ursprung. Man räknar med att omkring 80% av ön skapades i en vulkanisk process för mellan 9 och 14 miljoner år sedan, i den så kallade Miocene-epoken. I denna process, som kallas för den ”gamla cykeln”, och som beräknas ha varat under omkring 200 000 år, har man kunnat härleda omkring 1000 km3 vulkaniska stenarter, huvudsakligen alkali basalt, men senare också trakyt och fonolit.

Efter denna ”gamla cykel” följde en period med erosion, som sägs ha varat 4 miljoner år, innan nästa cykel av vulkaniska utbrott, kallad Roque Nublo-cykeln, började för omkring 4,5–3,4 miljoner år sedan. De flesta av de höjder och berg, som idag finns mitt på ön, har uppstått vid denna andra vulkaniska cykel.

En tredje vulkanisk cykel uppstod för omkring 2,8 miljoner år sedan, och denna cykel betraktas som aktiv än idag, med det senaste utbrottet för 3500 år sedan. Det är perioderna med erosion, som gjort att ön har höjt sig en nivå över havsytan, och därigenom blivit en ö, medan den har sjunkit när det har varit utbrott. Några av de fossila avlagringarna från denna process kan ses på öns norra kust.

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell