Resor till Gran Canaria

Innan du läser vidare ber jag dig att glömma allt du vet om Gran Canaria. Jag ska inte slösa bort din tid med berättelser om turister, de stora strandhotellen eller om souvenirbutikerna. För det finns nämligen ett Gran Canaria som många, tack och lov, inte har upptäckt ännu.

Mitt Gran Canaria är fyllt med vackra bergslandskap, små charmiga vita byar i bergen, bananplantager, mysiga caféer och restauranger med kanarisk mat och alltid läckra spanska tapas.

Vid mitt senaste besök var jag på Gran Canaria i januari och öns läge intill gränsen, mellan den marockanska kusten och Västsahara, gör att även vid denna tid på året ligger temperaturen mellan 20-25 grader på dagarna. En sak som roade mig var att mitt spanska resesällskap Antonio flera gånger nästan stod och skakade av kyla när termometern någon enstaka gång halkade under 20 grader. "Hoppa in i bilen Senor, det är kallt utanför och vi måste köra vidare". Dessa påpekanden kom de få gånger det blev lite kyligare. Speciellt när vi kom upp i bergen där det, naturligtvis oftast, är lite svalare. Jag kan tänka mig att det faktiskt är mycket uppfriskande på sommaren när det är hett på stränderna.

Söder

Södra delen av Gran Canaria, med Playa del Ingles som den mest kända destinationen, är där du hittar de bästa stränderna men också flest turister. Att det är mycket folk skulle aldrig kunna hålla mig från att spendera en dag eller två på stranden, för mig är det nämligen ett "måste" när jag är på solsemester. Det är också i söder som du hittar de skandinaviska kolonierna där bl a Puerto Rico, i årtionden, varit favoriten bland många gäster från norr.

Las Palmas

Las Palmas är öns största stad med en befolkning på ca 400 000 invånare. Detta innebär att staden inte "sover" när turister väl inte är där. Det är liv året runt, massor av butiker, restauranger, barer och inte att förglömma den berömda fyra kilometer långa stranden, Playa de las Canteras.

Norr

På den norra delen av ön är landskapet mycket mer barskt och det är här som du tydligt kan märka att du är på en vulkanö. Men den hårda naturen är också fascinerande, för variationen mellan de karga stränderna och det mer frodiga inlandet skapar vackra kontraster på mycket korta avstånd. På öns norra del är det därför rätt tydligt att de som kommer hit är resenärer som vill ha en aktiv semester, vandringssemester eller bara en naturlig miljö att slappna av i.

Det är naturen, som enligt min mening, är den helt stora attraktionen på norra delen av Gran Canaria och det är också här, närmare bestämt i Agaete, som färjan till Teneriffa lägger till.

Bergen

Låt mig genast krypa till korset och erkänna att jag inte kan få nog av att köra upp och ned på de slingriga bergsvägarna - och det spelar ingen roll var det är. Jag måste naturligtvis koncentrera mig på själva körningen men jag tar alltid några stopp längs vägen för att njuta av utsikten och vackra vyer finns det gott om på Gran Canaria. På vår resa genom bergen körde vi både mellan karga landskap, små oaser av palmer och vita byar som Fataga, San Mateo och Tejada, så kameran blev flitigt använd.

I Fataga tog Antonio och jag ett stopp och fick en kopp kaffe på ett av de lokala kaféer, följt av en liten promenad runt i staden. Där blev vi bl a. inbjudna till stadens bagare, som i varje fall inte ser ut som bagerierna vi har därhemma. Här finns det inga stora montrar och onödig dekoration. Du går rakt in i bageriet där det finns ett bord med uppradade bakverk, helt utan krusiduller. Detta ska man dock inte låta sig luras av. Jag tror faktiskt inte att bagarens fru behöver gå så mycket upp i det visuella, för kakorna smakar fantastiskt och det vet lokalbefolkningen också.

Finns det Hideaways på Gran Canaria?

Ja ... massor. Men de ligger inte i närheten av de populäraste semesterorterna på sydkusten. De ligger främst i bergen och på öns mellersta och norra del. Jag tycker stränderna på Kanarieöarna är helt fantastiska, men jag ser alltid fram emot att komma upp i bergen efter en skön dag på stranden. I bergen finns det frid, en härlig natur med en skön stämning - och naturligtvis - perfekta hideaways.

Vill du uppleva Gran Canaria från en ny vinkel? Så ta en titt på de hideaways som vi har handplockat.

Boka din resa lätt och tryggt online, eller få ett reseerbjudande

Hos Hideaways hittar du resor till Gran Canaria i Spanien med unika semesterbostäder och hotell. Boka din paketresa online och med prisgaranti, inkl. hotell, flyg och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen. Föredrar du att själv arrangera din resa till något av resmålen på Gran Canaria kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka din hotellvistelse genom Hideaways.

Vill du uppleva ännu mer av denna del av Spanien? Då skickar vi dig gärna ett reseerbjudande på en skräddarsydd resa helt efter dina önskemål och där du bor på flera hotell under din kör själv semester. Du kan läsa mer om förslag på rundresor i menyn under restema.

Läs mer om Gran Canaria

Mat och dryck

Gran Canaria har en spännande och mångfaldig gastronomi som är påverkad av öns placering mitt ute i Atlanten och dess frodiga, vulkaniska jordmån och sitt gynnsamma subtropiska klimat. Jag har här valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på under din semester på Gran Canaria. Smaklig spis och trevlig resa!

Papas arrugadas

Papas arrugadas som på spanska bokstavligt talat betyder ”rykande potatis” är en av Gran Canarias mest älskade och enkla maträtter. Rätten består av små potatisar som kokas i havsvatten med skalen på tills skalet blir skrynkligt och bildar en tunn skorpa av salt. Dessa potatisar serveras därefter vanligtvis med så kallad mojo picon som är en kryddig sås gjord på olivolja, spiskummin, chilipeppar, rå vitlök och vinäger.

Det ska noteras att det spanska ordet “papa” även kan betyda påve vilket ibland kan leda till missförstånd och charmig översättning av rättens namn till ”påvlig potatis” på andra språk.

Ropa vieja

En annan kanarisk rätt som också har ett namn som kan framkalla missförstånd och som är lika populär bland lokalbefolkningen som papas arrugadas är rätten ropa vieja. Ropa vieja betyder rakt översatt till svenska gamla kläder.

Det ovanliga namnet beror på en lokal myt om att rätten ska ha uppfunnits av en man som var så fattig att han kokade soppa på sina kläder. Det avskräckande namnet till trots så är rätten en mycket välsmakande gryträtt lagad på kikärter och kyckling (eller oxkött) och kryddad med lagerbärsblad. Traditionellt tillagades rätten på kött som blivit över när man gjort soppa men idag är det en självständig rätt med sina egna ingredienser.

Sancocho Canario

Rätten Sancocho Canario är en välsmakande och populär kanarisk gryträtt gjord på torsk och sötpotatis. Rätten som ofta äts på högtidsdagar, söndagar och lokala festligheter kallas “romerias” och serveras traditionellt med pella de gofio som är en mjuk pasta framställd av rostade majsblommor och vatten. De utav er som har rest i Sydamerika vet att rätten i olika versioner även är utbredd där, men den kanariska versionen är den ursprungliga.

Tropiska frukter

Det subtropiska klimatet på Gran Canaria innebär att det är en av få platser i Europa där det kan växa tropisk frukt året runt. Mangofrukter, papayafrukt, kaktusfrukter, ananas, guava, cherimoya, drakfrukt, vattenmeloner, bananer, apelsiner kort sagt är ön en enda stor fruktskål som står och väntar på dig. För övrigt är de kanariska bananerna mindre än de karibiska och är dessutom mycket läckrare!

Potaje

Potaje är ett bra alternativ för vegetarianer då det är en tjock och välsmakande grönsakssoppa som vanligtvis görs på potatis, majskolvar och andra grönsaker och ofta med massor av vattenkrasse. Nästan alla restauranger har sin egen potaje som varierar i smak allt efter vilka grönsaker som finns tillgängliga.

 

Läs mer

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester på Gran Canaria. Beskrivningen är enbart avsedd som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter på Gran Canaria så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där du hittar intressanta artiklar om Gran Canaria och våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Las Palmas

Las Palmas är det närmsta man kommer en riktig storstad på Kanarieöarna. Staden är med sina knappa 400 000 invånare Spaniens nionde största stad och rymmer nästan hälften av öns befolkning och drygt en femtedel av Kanarieöarnas totala befolkning.

Men staden bjuder på mycket mer än bara atlantiskt storstadsliv. Tycker du om att bada så saknas det inte möjligheter i Las Palmas då staden har fyra väldigt attraktiva stränder Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, och Playa del Confital. Den största av stränderna är Playa de Las Cateras som täcker en sträcka av över tre kilometer.

Staden är även känd för sitt fina klimat som enligt en klimatologisk studie, utförd av den amerikanske klimatologen Thomas Whitmore från Syracuse University i USA, till och med är världens bästa klimat. Det är visserligen en subjektiv fråga vilket klimat man föredrar men med en genomsnittlig medeltemperatur på mellan 20 och 23 grader på dagen och 17 grader på natten samt en badtemperatur på mellan 19 och 23 grader beroende på årstid lägg där till 6 till 10 solskenstimmar per dag (åter igen beroende på årstid) så ligger det något i vad Thomas Whitmore säger.

Några av stadens största sevärdheter är Museo Canario med unika arkeologiska objekt och ett bibliotek med över 60 000 verk om Gran Canaria, Casa Museo Pérez Galdós som är den kände spanske författaren Benito Pérez Galdós barndomshem samt det atlantiska centret för modern konst. Sist men inte minst Casa de Colón i stadsdelen Vegueta som bär vittnesbörd om att Columbus kastade ankar i Las Palmas hamn på sin väg till Amerika 1492 – och även stannade till i staden på sin väg tillbaka från den sedan länge upptäckta ”Nya Världen”.

Utöver detta finns det i staden en rad charmiga och vackra torg (plazas) häribland Plaza de España, Plaza de la Feria, Plaza de Las Ranas och Plaza Santa Ana. Dessutom finns det fem parker i Las Palmas bland annat den palmbevuxna Parque San Telmo.

Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas är ett naturreservat beläget mellan Maspalomas och Playa del Inglés på den södra delen av Gran Canaria och utgör en av de mest populära turistattraktionerna på ön med sina spektakulära sandklitter nära stranden.

Den 4,5 kvadratkilometer stora sandöknen utgör det mest extraordinära naturfenomenet på hela Gran Canaria och har bildats av sand som blåst hit från Saharaöknen som bara ligger 250 kilometer från ön. En sak som är värd att lägga märke till när du besöker området är att sandklitterna ändrar form i löpet av dagen på grund av vindens ständiga påverkan på klitterna.

Dunas de Maspalomas utgör inte bara en spektakulär syn utan är även ett bra ställe att sola och bada på. Och när du ändå är här så passa även på att besöka det gamla fyrtornet.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo som är det fullständiga och lite komplicerade namnet på Gran Canarias botaniska trädgård har fått sitt namn efter den framsynte spanske historikern, botanikern och etnografen José de Viera y Clavijo. Han skrev inte bara en omfattande historisk avhandling om Kanarieöarna som hade titeln Historia de Canarias utan försökte även att anlägga en botanisk trädgård på Kanarieöarna i slutet på 1700-talet.

Tanken om att anlägga en botanisk trädgård på Kanarieöarna blev först verklighet 1952 när den svensk-spanske botanikern Erik Ragnor Svensson bestämde sig för att arbeta vidare med Viera y Clavijos vision. Efter flera års letande efter en lämplig plats hittade han till sin förtjusning en brant sluttning i närheten av Tafira Alta som hade ett vattenfall och grunda vattenfyllda hålor i berget. Trädgården öppnades officiellt 1959 med Svensson som dess första direktör, en ställning som han behöll fram till sin tragiska död i en trafikolycka 1973.

Trädgården består av 10 hektar land med omkring 500 endemiska plantarter som har fördelats i olika avdelningar i trädgården. Det finns till exempel en avdelning som heter Jardín de Cactus y Suculentas (Trädgården för Kaktusar och Suckulenter) som precis som namnet antyder består av plantor ur suckulentfamiljen häribland kaktusar. En annan med namnet El Jardín Escondido (Den Dolda Trädgården) som består av ett växthus, El Pínar (Arboretum) en plantering av träd och buskar och Bosque de Laurísílva (Laurísílvaskogen) som består av trädarter som fanns på ön innan den koloniserades av spanjorerna vilka högg ner mycket av den ursprungliga skogen. Avdelningen La Fuente de Los Sabios (De Vises Källa) är ett område där minnet av de botaniker som upptäckte och klassificerade Kanarieöarnas flora hyllas.

I den botaniska trädgården finns utöver själva trädgården även en cafeteria, ett laboratorium, ett bibliotek, ett herbarium, en fröbank för omkring 400 av de 500 endemiska arterna som finns i trädgården samt ett nyhetsmagasin med titeln Botánica Macaronésica.

Man måste vara uppmärksam på att den botaniska trädgården som ligger på den nordöstra delen av Gran Canaria och omkring 7 kilometer sydväst om huvudstaden Las Palmas är dåligt utmärkt (bristfällig skyltning) så den kan vara lite svår att hitta. Det bör även poängteras att trädgården ligger i en brant och kuperad terräng som inte lämpar sig för personer med gångbesvär. Det är gratis inträde hela året runt viket är ganska sällsynt i våra dagar.

Roque Nublo

Roque Nublo som fritt översatt betyder molniga klippan är ett av Gran Canarias mest berömda kännetecken med sin fantastiska utsikt och sin geologiska historia. På en vacker dag med klart väder kan man från toppen av platån se ända till den 3 718 meter höga vulkanen Pico del Teide på grannön Teneriffa.

Klippan består av en monolit det vill säga en mycket stor sten (i detta fall 80 meter hög) som har lossnat från en bergssida. Stenen ligger på Gran Canarias näst högsta berg vilket är hela 1 813 meter högt. Berget skapades av ett vulkanutbrott för omkring 4,5 miljoner år sedan och ligger mitt i naturreservatet Monumento Natural del Roque Nublo och är en del av den 263 kvadratkilometer stora naturparken Parque Rural del Nublo. Cirka fyra kilometer längre öster ut ligger det 1 949 meter höga Pico de las Nieve som är öns högsta berg.

Roque Nublo som ligger i municipiet (kommunen) Tejeda kan nås via en vandringsled från ett närbeläget parkeringsområde en promenad som för den normalt gående tar omkring 30 minuter. Parkeringsområdet kan både nås med hyrbil, taxi eller buss från huvudstaden Las Palmas. Observera att det är lite längre till toppen än vad som står angivet på skyltarna på parkeringsplatsen. Kom ihåg att ta med vatten och bra skor och bege er helst hit på klara, vindstilla dagar vilket ger den bästa utsikten.

 

Läs mer

Destinationer på Gran Canaria

Agaete

Agæte är en liten stad belägen på Gran Canarias nordvästra kust. Staden präglas av sina vitkalkade byggnader som står i fin kontrast till de enstaka historiska byggnaderna som fortfarande finns kvar. Staden ligger ut mot kusten och det är även här de flesta turisterna håller till eftersom det är stadens mest betagande delar. Här ligger en liten fiskehamn vid sidan av den svarta sandstranden och vackra vitputsade byggnader med lokala restauranger och caféer där du kan prova på rätter av nyfångad fisk och andra regionala specialiteter. Lite längre från kusten finns det också undersköna områden som den lilla fantastiska oasen i mitten av stan "Huerto de las Flores". Runt omkring staden breder en vacker och ofördärvad natur ut sig. En bit utanför Agæte hittar du Tamadaba Naturpark där just en del av denna ofördärvade naturen ligger. Agæte står även värd för stora stadsfester så som Bajada de la Rama fiesta, då folk från hela ön kommer för att delta.

Resor till Agaete

Agüimes

Agüimes visar den mer autentiska sidan av Gran Canaria där det ligger tillbakadraget från de hektiska badorterna och bjuder på en Medeltida stämning och vackra, ockrafärgade hus i sitt charmiga och välbevarade centrum. Åk hit och se den gyllene kamelen!!

Resor till Agüimes

Arucas

Träffa lokalbefolkningen på ön Gran Carnaria under en resa till Arucas. Det är en vacker stad där det råder en genuin stämning. Arucas ligger på den norra delen av ön och det är här en stor del av lokalbefolkningen bor. Det är en klassisk spansk stad bestående av eleganta byggnader och härliga parker. I stan hittar du även en del mer lokalt traditionella restauranger, prova någon av dem och få en härlig upplevelse. Du har heller inte långt till några av de mer besökta städerna på ön, skulle du vilja besöka någon av dem så är det lätt gjort.

Resor till Arucas

Bahia Feliz

Bahia Feliz är en liten pittoresk stad på Gran Canarias sydkust. Staden är en av de mindre på ön men ligger som ett perfekt hideaway på avstånd från de mer turistiga ställena, vilka du kan besöka om du vill ha lite mer uteliv. Bahia Feliz har sin alldeles egna charm. Oavsett om du vill resa på semester med familjen, din partner, vänner eller ensam så bör du överväga Bahia Feliz. I stan finns ett par trevliga trottoarcaféer, restauranger och butiker och skulle du vilja ha ett större urval så finns det på nära håll. Med en resa till Bahia Feliz får du det bästa av två världar.

Resor till Bahia Feliz

Cruz de Tejeda

Res till Cruz de Tejeda om du vill ha lite omväxling från turistmyllret och uppleva en del av den fantastiska naturen som också finns på Gran Canaria. Tejeda är en liten stad men med ett bra urval av butiker, och självklart med sitt berömda uthuggna kors.

Resor till Cruz de Tejeda

Las Palmas

Huvudstaden på Kanarieöarna, Las Palmas, är en stad som har massor att erbjuda med sina bra shoppingmöjligheter, vackra stränder, spännande museer, avkopplande ö-stämning och många festivaler gör ön till ett bra ställe att kombinera en storstadssemester med en badsemester.

Resor till Las Palmas

Maspalomas

Maspalomas bjuder på alla de klassiska fördelar du känner till från semesterorterna på Gran Canaria, men det är också här du hittar naturreservatet Las Dunas som är ett mellanting mellan en öken och en gigantisk strand.

Resor till Maspalomas

Meloneras

Meloneras är stilren och sofistikerad, med vackra omgivningar, en lång sandstrand, bra restauranger och många aktivitetsmöjligheter för hela familjen. Meloneras ligger dessutom ganska nära Maspalomas om du söker ett livligare nattliv.

Resor till Meloneras

Playa Amadores

Oversæt Lead paragraph

Resor till Playa Amadores

Playa del Ingles

Playa del Ingles på solskensön Gran Canaria bjuder på en enorm sandstrand, moderna hotellkomplex, och ett verkligen pulserande nattliv. Allt som allt ett ställe som passar perfekt som ett getaway om du är ute efter sol och nöjen.

Resor till Playa del Ingles

Playa Taurito

Playa Taurito har en lugn och lyxig stämning. Här på Gran Canarias södra kust kan du njuta av semestern med avslappning i solen, underhållning och vattensport. Här finns gott om aktiviteter som hela familjen kan utöva tillsammans.

Resor till Playa Taurito

Puerto de Mogan

Puerto de Morgan kallas ibland för "Kanarieöarnas Venedig", med broar över den vackra kanalen samt snäva, charmiga gator. Den före detta fiskebyn har bevarat de traditionella vitkalkade husen som är vackert klädda med blomster, bougainvillea och hibiskus.

Resor till Puerto de Mogan

Puerto Rico

Puerto Rico är den soligaste kuststaden på denna mycket soliga ö. Här råder härlig semesterstämning med praktfulla sandstränder, en vacker hamn och trevliga restauranger. Här kan du dessutom roa dig med att titta på film på utomhusbion som är öppen året om.

Resor till Puerto Rico

San Agustin

Gran Canarias äldsta semesterort, San Agustin, ligger på öns södra kust, öster om berömda Playa del Inglés. Här fins två långa, familjevänliga stränder med finkornig mörk lavasand. Staden är lugn och ligger praktiskt till för barnfamiljer, med kort avstånd till flygplatsen.

Resor till San Agustin

Sonnenland

Sonnenland erbjuder Gran Canarias största och bästa utbud av hotell och semesterlägenheter. Här kan du välja mellan allt från de mest lyxiga hotellen, där champagnen flyter i strida strömmar, till budgetvänliga semesterlägenheter där du får "good-value-for-money".

Resor till Sonnenland

Tejeda

Fridfulla Tejeda är inte bara en idyllisk bergsby som ligger fantastiskt belägen, utan även en perfekt utgångspunkt för vandringsturer på den centrala delen av Gran Canaria. Här finns massor av möjligheter att tillbringa semestern med både utmanande vandringsturer och avkopplande promenader.

Resor till Tejeda

Vega de San Mateo

En resa till Vega de San Mateo är en resa in i Gran Canarias gröna hjärta. Här befinner du dig bara 24 kilometer från centrum av Las Palmas i det som ofta beskrivs som den vackraste delen av ön. Här får du massor av lokal kolorit och rikliga möjligheter att utforska det vackra landskapet på vandringsturer.

Resor till Vega de San Mateo

Information om Gran Canaria

Här har jag samlat lite fakta och information om Gran Canaria, såsom om regionens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan bidra till inspiration inför din semester på Gran Canaria. Om du vill ha mer inspiration inför din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Mycket nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Ön Gran Canaria ligger lång ute i Atlanten, omkring 150 kilometer från den afrikanska kusten och omkring 1350 kilometer från det europeiska fastlandet. Ön är en del av ögruppen Kanarieöarna, som består av sju större öar, som utöver Gran Canaria, inkluderar Teneriffa, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro samt sex mindre öar, som består av La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste.

Ögruppen utgör en av Spaniens 17 autonoma regioner och har en förhållandevis stor grad av självstyre enligt den spanska grundlagen. Samtidigt utgör ögruppen en del av EU´s så kallade ”yttersta periferi”, vilket betecknar de europeiska regioner, som är fullvärdiga EU-medlemmar (i detta tillfälle eftersom regionen är en del av Spanien), men geografiskt sett ligger utanför den europeiska kontinenten.

Gran Canaria är den näst folkrikaste ön i ögruppen – efter Teneriffa – med omkring 838 397 invånare, vilket utgör cirka 40% av hela ögruppens befolkning. Ön har också – i huvudstaden Las Palmas – den till invånarantalet största staden, bland ögruppens städer, med omkring 384 000 invånare. Las Palmas är dessutom – tillsammans med Teneriffas huvudstad Santa Cruz – Kanarieöarnas huvudstad.

Gran Canaria är indelad i 21 så kallade municipios, d.v.s. det vi i Sverige skulle kalla kommuner, varav den sydligt belägna municipio San Bartolomé de Tirajana är den till ytan största, medan Firgas i norr är det till ytan minsta municipio på ön. Generellt ligger de stora municipios på Gran Canaria på den södra eller sydvästra delen av ön, medan de små municipios ligger på den norra och nordöstra delen av ön.

Klimat

Gran Canaria har ett – speciellt för oss nordbor – ett fantastiskt klimat, där det nästan aldrig blir riktigt kallt eller, för den sakens skull, riktigt varmt.

De varmaste månaderna på ön är augusti och september med i genomsnitt 24 grader, följd av oktober och juli med i genomsnitt 23 grader. De kallaste månaderna, som med svenska ögon sett inte är särskilt kalla, är januari och februari med en medeltemperatur på 18 grader. Kallast är det i de inre delarna av ön och i de bergrika områden, där nätterna kan bli kalla, medan temperaturen vid kusterna normalt aldrig når under 10 grader, inte ens om natten vintertid.

Om det mot förmodan inte räcker med dessa lufttemperaturer, så är badtemperaturerna – i några avseenden – ännu bättre: I augusti är havstemperaturen i genomsnitt hela 26 grader, medan den i juli och augusti är 24 grader. Januari och februari med en havstemperatur på 14 respektive 13 grader i genomsnitt, är de kallaste badmånaderna på ön.

Det regnar generellt väldigt lite på Gran Canaria, men vintermånaderna är såklart de månader med mest nederbörd. Januari och februari ligger således i topp, vad gäller nederbörd, med i genomsnitt 30 mm, medan ön under hela sju, av årets tolv, månader har en genomsnittlig nederbörd på ynka 10 mm, med start i april och till och med slutet av oktober.

Til gengæld er der masser af solskin med gennemsnitligt 13 solskinstimer i juli, gennemsnitligt 12 solskinstimer i juni og gennemsnitligt 11 i solskinstimer i både maj og august. Selv i de mindst solrige måneder, januar og december, er der gennemsnitligt 7 solskinstimer.

Natur

Gran Canaria är en ö med vulkaniskt ursprung. Man räknar med att omkring 80% av ön skapades i en vulkanisk process för mellan 9 och 14 miljoner år sedan, i den så kallade Miocene-epoken. I denna process, som kallas för den ”gamla cykeln”, och som beräknas ha varat under omkring 200 000 år, har man kunnat härleda omkring 1000 km3 vulkaniska stenarter, huvudsakligen alkali basalt, men senare också trakyt och fonolit.

Efter denna ”gamla cykel” följde en period med erosion, som sägs ha varat 4 miljoner år, innan nästa cykel av vulkaniska utbrott, kallad Roque Nublo-cykeln, började för omkring 4,5–3,4 miljoner år sedan. De flesta av de höjder och berg, som idag finns mitt på ön, har uppstått vid denna andra vulkaniska cykel.

En tredje vulkanisk cykel uppstod för omkring 2,8 miljoner år sedan, och denna cykel betraktas som aktiv än idag, med det senaste utbrottet för 3500 år sedan. Det är perioderna med erosion, som gjort att ön har höjt sig en nivå över havsytan, och därigenom blivit en ö, medan den har sjunkit när det har varit utbrott. Några av de fossila avlagringarna från denna process kan ses på öns norra kust.

Populärt på Gran Canaria

Spanien, Gran Canaria
  • Närmaste flygplats: 59 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Spanien, Gran Canaria
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Spanien, Gran Canaria, Puerto de Mogan
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera