Resor till Mallorca

Du har förmodligen varit på Mallorca. Annars känner du helt säkert någon som har, antingen i din familj eller vänkrets. Jag har själv varit där tre gånger. Första gången med min familj som barn, andra gången strax efter att jag avslutat min examen och tredje gången för att leta efter nya hideaways. Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Mallorca i Spanien, där du bor i handplockade hotell och semesterbostäder på din semester.

De "mindre kloka" vann

Förr i tiden fanns det en tradition på Mallorca som sade att den klokaste sonen skulle ärva jorden, den normalbegåvade sonen skulle utbildas till präst och den "dumme" fick klara sig själv ... nå ja ... och som tröst ärvde den minst kloke sonen den del av familjens mark som låg vid havet. För här kunde man ju ändå inte odla något.

Det är lustigt hur yttre påverkan ibland kan vända upp och ner på saker och ting. Och ovanstående anekdot har också gjort sitt till att många mallorkiner rivit sig i håret när nordeuropeerna fick upp ögonen för hur fantastisk destinationen Mallorca är.

I själva verket är det så i dag att juvelerna i familjernas arv tillhör de ”dumma", som nu sålt sin ”värdelösa” mark till skyhöga priser. Det fina i kråksången är de bara behöver använda en bråkdel av vad nordeuropéerna betalat för att kunna köpa tillbaka familjens idag lite nedgångna gård. Till min stora glädje görs många av dessa gamla fincas om till helt fantastiska hideaways.

Mallorcas riktiga pärlor

Kusterna och bergen norr om Soller, Deia och Valldemossa är för mig en av Mallorcas största naturattraktioner. Den sydöstra och mellersta delen av ön är lyckligtvis fortfarande orörd och döljer en mängd små mysiga smultronställen för både familjesemestrar, vingårdsresor, aktivitetsresor, vandringsresor och romantiska semestrar.

Mallorca har faktiskt lite av allt. Kultur, atmosfär, charm, värme och massor av stränder. Här finns en mångfald av bra restauranger och även ett nattliv som pulserar.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway

Du hittar lätt priser och lediga hotell online i sökmotorn, skriv in avresedatum, reslängd samt antal personer och rum, tryck därefter på "sök resa". Därefter kan du i översikten välja det hotell eller de hotell på Mallorca som du vill läsa mer om. Ett bra tips är att använda det filter som du hittar till vänster i menyn när du har gjort din sökning, med filtrets hjälp kan du lätt segmentera urvalet av hotell och semesterbostäder utifrån dina behov och önskemål.

Tänk på att du hos Escapeaway har valfri avresedag och reslängd samt att du kan boka en paketresa med flyg, hotell och eventuell hyrbil eller enbart hotell om du själv vill boka transporten till Mallorca. Vi erbjuder avresa från både Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn flygplats. Skulle du vilja bo på flera hotell under din semester på Mallorca så läs mer om de spännande rundresorna med bil eller kontakta oss för ett skräddarsytt erbjudande.

Boka din resa till Mallorca i Spanien med Escapeaway, specialisten på resor där du bor på handplockade hotell eller semesterbostäder.

>> Läs mer om hideaways på Mallorca

>> Läs mer om hideaways i Playa de Palma

>> Läs mer om Palma

>> Läs mer om Pollensa

>> Läs mer om Alcudia

>> Läs mer om Illetas

>> Läs mer om Santa Ponsa

>> Läs mer om Can Picafort

>> Läs mer om Port de Soller

>> Läs mer om Llucmajor

>> Läs mer om Cala d'Or

Resmål på Mallorca

  • Gästrecensioner 9,3
    Palma
    29 hotell
    Mallorcas huvudstad Palma har allt du kan förvänta dig av en huvudstad så som fantastisk historia, arkitektur, kulturliv och mängder av bra matställen. Stadens koppling till Medelhavet kan ses och märkas i den gamla stadsdelen.
  • Gästrecensioner 8,8
    Alcudia
    28 hotell
    Med en semester i Alcudia får du en av de längsta stränderna på Mallorca och en gammal stad med stenbelagda gator och trottoarcaféer – plus historiska romerska ruiner i tillägg. Beläget på Mallorcas nord östra kust är Alcudia två städer i en. ... Inåt land ligger den historiska gamla stan där butiker och caféer fyller gatorna bakom de gamla stadsmurarna. Ute vid kusten ligger hotell, barer och en marina full av restauranger – för att inte tala om den sju kilometer långa sandstranden. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,6
    Playa de Palma
    23 hotell
    Den vackra stranden vid Palma, Playa de Palma, är ett attraktivt semestermål i sig själv - här hittar du nämligen restauranger, butiker, och allt annat du kan tänkas förvänta dig, men är fortfarande nära Palma, om du söker ett större utbud.
  • Gästrecensioner 8,5
    Can Picafort
    22 hotell
    Ca'n Picafort ligger mitt i den vackra Alcudiabukten, och präglas av gyllene stränder och en avslappnad atmosfär. Staden ligger också nära de större semesterorterna längs kusten och i inlandet. En bra bas för både avslappning och utflykter.
  • Gästrecensioner 8,4
    Playa de Muro
    21 hotell
    I Alcúdia-buktens norra del, ligger Playa de Muro, som bjuder på en bra mix av fina stränder, historiska sevärdheter, ett livligt nattliv och fenomenala naturområden. Staden har lyckats ta språnget från fiskeort till semesterort, utan att tappa ... sin autencitet. Läs mer
  • Gästrecensioner 8,1
    Cala Millor
    20 hotell
    Kultur, gastronomi, stadsliv, sol och självklart den 1,8 km långa sandstranden som är det enda som skiljer stsden från det blå Medelhavet. Staden heter Cala Millor och är en sann pärla placerad på den östra sidan av Mallorca. En härligt lokal ... fiskestad på Mallorca där du får flera upplevelser. Det finns ett stort urval av restauranger, barer och butiker i stan. När det gäller sol och bad ska du heller inte misströsta. Det finns en lång sandstrand som sträcker sig längs hela bukten. När du är färdig med att slappa vid stranden kan du lätt gå upp till stan och uppleva sevärdheter med mera. Läs mer

Populära hotell på Mallorca

Spanien, Mallorca, Valldemossa
9,6
Fantastiskt
184 omdömen
  • Närmaste flygplats: 25 km
  • Närmaste strand: ca. 10.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Manacor
9,8
Fantastiskt
131 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Orient
9,5
Fantastiskt
401 omdömen
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste stad: ca. 1.2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Mat och dryck under din semester

Mallorca har en intressant och mångfaldig gastronomi som präglats av de många folkslag som har besökt ön genom tiden samt öns geografiska placering i Medelhavet. Speciellt de många läckra fiskrätterna gör ön till en kulinarisk upplevelse.

Frito Mallorquin

Frito Mallorca - eller mallorquí fergit, som den heter på Katalanska, är en av Mallorcas mest traditionella och populära kötträtter som tillagas av olika sorters kött (ofta kött som skurits bort eller blivit över från andra rätter). Köttet steks i olivolja tillsammans med olika grönsaker såsom potatis, lök, tomater och röd paprika. Rätten kryddas som regel med en lång rad ingredienser som salt, kanel, nejlikor, chili, peppar, vitlök, fänkål och lagerbärsblad.

Det sägs att rätten har sefardiskt ursprung eftersom den har likheter med rätter från det judiskt sefardiska köket liksom rätter från det arabiska köket.

Pa amb Oli/Pa amb tomàquet

Pa amb Oli som bokstavligen talat betyder ”bröd med olivolja” är en av de enklaste men inte desto mindre mest populära rätterna i Katalonien och på Mallorca. Ibland kommer du stöta på rätten under namnet pa amb tomàquet. Pa amb tomàquet betyder “bröd med tomat” med andra ord samma brödrätt fast med tomat. På Mallorca är pa amb tomàquet vanligtvis tillredd med en särskild sorts tomat som kallas tomàtiga de ramellet som växer i klasar och har en sötare och mera intensiv smak än vanliga tomater.

Pa amb tomàquet eller pa amb oli består helt enkelt av en skiva vitt bröd - eventuellt rostad – som kryddas med olivolja och salt varpå den gnids in med tomat. Ibland gnider man vitlök på brödet innan man stryker på tomaten.

Brödet äts antingen för sig eller tillsammans med korv, skinka, ost, ansjovis eller andra sorters marinerade fiskar.

Även om Pa amb Oli/Pa amb tomàquet för många utgör själva begreppet för det katalanska och mallorkinska köket så är liknande rätter även vanliga på andra platser i medelhavsområdet som till exempel bruschetta i Italien, meze dakos på Kreta, pan-bagnat i Nice och Hobz biz-Zejt på Malta.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada eller ensaïmada som det stavas på Katalanska är en populär sorts wienerbröd från Mallorca som bakas på mjöl, vatten, socker, ägg, surdeg och en särskild sorts grisfett som kallas saim och har arabiskt ursprung. Det är detta grisfett som har gett wienerbrödet dess namn.

Det finns historiska hänvisningar till bakverket redan på 1600-talets Mallorca även om vete på den tiden mest användes i matbröd. Av den anledningen åts ensaimada på den tiden enbart vid högtider och fester.

Bakverket som även har sin spridning i gamla spanska kolonier såsom Filippinerna och Puerto Rico förekommer i olika varianter. Några varianter är till exempel täckta med aprikos, fyllda med kräm, turrón (nougat) och choklad. De så kallade tallades täcks med pumpa och sobrassadakorv och cabell d´ángel (som betyder änglahår) har en söt fyllning av socker, apelsin och pumpa.

Fideuá

Fideuá omtalas ofta som den mallorkinska upplagan av den berömda valencianska rätten paella men både paella och fideua är ursprungligen valencianska rätter som har spridit sig till andra delar av Spanien. Eftersom Mallorca bara ligger omkring 320 kilometer öster om Valencia är det inte så konstigt att många valencianska rätter funnit sin väg till ön och med tiden blandats ihop med deras egna recept och gastronomiska traditioner.
Fideuá består precis som paella av fisk och skaldjur men istället för att använda ris som i paellan så använder man i fideuáen tunna nudlar. De övriga ingredienserna i rätten varierar mycket från plats till plats men vanligt förekommande ingredienser är saffran, vitlök, paprika och olivolja.

Tombet

Tombet som på riksspanska stavas tumbet är en populär mallorkinsk grönsaksrätt som antingen serveras helt vegetarisk eller tillsammans med kött eller fisk allt efter tycke och smak. Den består av potatis, auberginer och röd paprika som steks i olivolja och serveras i en liten skål täckt av stekta tomater, vitlök samt persilja. Andra gånger tillsätter man som sagt olika sorters kött eller fisk men den vegetariska kan lätt utgöra en rätt i sig själv.
Inspirerad av den närbesläktade occitanska rätten ratatouille och den katalanska rätten samfaina har en del restauranger på Mallorca tillsatt squash i rätten men det hör inte till den ursprungliga mallorkinska versionen.

 

 

Läge och storlek

Mallorca ligger i den västra delen av Medelhavet ca 243 kilometer sydost om Barcelona och ca 320 kilometer öster om Valencia på det spanska fastlandet.

Ön ser inte särskilt stor ut på kartan i förhållande till det mäktiga Medelhavet och det spanska fastlandet, men Mallorca har faktiskt en total yta på 3 640 kvadratkilometer vilket är lite större än Gotland på 3 140 kvadratkilometer. Därmed är ön den största av de Baleariska Öarna eller Balearerna som de också kallas. Ögruppen består förutom Mallorca bland annat av öarna Menorca, Ibiza och Formentera.

Klimat och väder

Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar vilket gör ön till ett attraktivt resmål året runt.

Temperaturer

Den varmaste månaden på året är augusti med en genomsnittstemperatur på 25 grader tätt följd av juni med 24 grader samt september med 21 grader i genomsnitt. De svalaste månaderna är januari och februari med 10 grader i genomsnitt och december med 11 grader i genomsnitt tätt följt av mars med genomsnittliga 12 grader.

Solskenstimmar

För de som tycker om att lapa sol är juli den bästa månaden att besöka ön med i genomsnitt 13 solskenstimmar per dag följt av maj, juni och augusti med 12 solskenstimmar per dag i genomsnitt. Minst sol har december månad med 6 solskenstimmar per dag i genomsnitt följt av januari och november med genomsnittliga 7 timmar.
Även om 6 timmar i december inte låter så mycket i jämförelse med 13 timmar i genomsnitt på en dag i juli så är det fortfarande mycket mer än du någonsin kan njuta av en svensk decemberdag. Som exempel kan nämnas att Göteborg i genomsnitt för hela månaden har 31 solskenstimmar det vill säga 1 solskenstimme per dag att jämföra med Mallorcas 6 solskenstimmar.

De många solskenstimmarna på vintern är en av anledningarna till att så många nordeuropéer antingen har bosatt sig på ön eller varje år återvänder för att semestra varje vinterhalvår.

Badtemperaturer

Även när det gäller badtemperaturen så är augusti den varmaste månaden på Mallorca med genomsnittliga 26 grader i vattnet tätt följd av september med 25 grader i genomsnitt och juli med 24 grader i genomsnitt. De kallaste badmånaderna på Mallorca är januari, februari och mars med vardera 15 grader i genomsnitt närmast följt av april med 16 grader i genomsnittlig vattentemperatur.

Nederbörd

Den nederbördsrikaste månaden är oktober med ett genomsnitt av 63 mm följt av november med 48 mm samt januari och april med 42 mm nederbörd i genomsnitt. Med enbart 6 mm genomsnittlig nederbörd är juli och augusti utan konkurrens de nederbördsfattigaste månaderna på Mallorca följda av juni med nästan tre gånger så mycket nederbörd men ändå bara 15 mm.

Historia

Mallorca har varit bebott under tusentals år, exakt hur länge är det ingen som riktigt vet men det finns arkeologiska lämningar ända från äldre stenåldern även kallad jägarstenåldern. Under bronsåldern uppstod den kända Talaiotica-kulturen på ön från vilken det idag finns massor av intressanta spår på Mallorca. Man har bland annat funnit omkring 274 så kallade talaiot-megaliter som påminner om de sardiska nuraghe-megaliterna (läs mer om detta under Sardinien - Information).

Fenicierna

Omkring 700 före Kristus kom fenicierna till ön och etablerade flera kolonier med stadsstaten och kolonialstaden Karthago (i det nuvarande Tunisien) som högsta myndighet. Efter det andra puniska kriget som 121 före Kristus slutade med ett smärtsamt nederlag mot romarna förlorade Karthago bland annat sina kolonier på Mallorca och vägen låg öppen för romersk dominans.

Romarna

År 123 före Kristus blev den romerske konsuln Quintus Caecilius Metellus Macedonicus utnämnd till kommendör över de romerska kampanjerna mot pirater som hade härjat de Baleariska Öarna sedan det andra puniska kriget och feniciernas förlust av sina kolonier. Två år senare 121 före Kristus lyckades Quintus Caecilius Metellus Macedonicus och hans trupper att bekämpa piraterna varefter han grundade två romerska kolonier i Pollentia (nuvarande staden och kommunen Alcúdia på den norra delen av ön) och Palmaria (den nuvarande regionhuvudstaden Palma de Mallorca på den sydvästliga delen av ön.

Vandalerna

År 427 efter Kristus plundrade det östgermanska folket vandalerna (som möjligtvis hade skandinaviskt ursprung) Mallorca anförda av Gunderic som var kung över vandalerna och alanerna (ett indoiranskt ryttar- och nomadfolk), vissa historiska källor anser att det var hans son Genseric som gjorde det. Efter Gunderics död 428 efter Kristus övertog sonen Genseric styret men det är ännu oklart exakt när Genseric på allar intog ön. Det står emellertid klart att han år 442 då romarna erkände vandalerna som självständiga härskare över den romerska provinsen härskade över stora delar av det västra Medelhavet och i den vevan även annekterade Malta, Sardinien, Korsika, Sicilien – samt de Baleariska Öarna.

Vandalernas herradöme varade fram till år 465 efter Kristus då romarna återvann kontrollen över ön. I motsats till romarna efterlämnade vandalerna inga synliga spår som kan vittna om deras tid på ön. Det anses heller inte att de blandade sig med den lokala befolkningen. Det har antagits att deras germanska kultur och tro – de var anhängare av arianismen medan lokalbefolkningen på Mallorca som en del av det västromerska riket var romerskkatolska -  skilde sig för mycket från den lokala tron och kulturen för att de skulle kunna smälta samman.

Bysantinerna

Mallorca erövrades år 534 efter Kristus av bysantinerna med guvernör Apollinarius i spetsen. Apollinarius som tidigare hade tjänstgjort under vandalkungen Hilderic i Nordafrika fram tills denne konverterade till katolicismen vilket resulterade i vrede bland de vandaler som var anhängare av arianismen varpå han avsattes av sin kusin Gelimer. Under detta tronskifte såg Apollinarius sin chans att fly till Konstantinopel och det var härifrån som han tillsammans med andra bysantiner som lämnat vandalkungadömet i Nordafrika fick den bysantinske kejsaren Justinianus I att starta Vandalkriget.

Det var under Vandalkriget och det efterföljande slaget vid Tricamarum som Apollinarius utmärkte sig i strid och senare belönades med utnämningen till guvernör över Ibiza, Menorca och Mallorca. Apollinarius aktiviteter på ön under den efterföljande perioden ligger höljt i skugga men man vet att det byggdes många kyrkor på ön under den bysantinska perioden.

Morerna

Även det bysantinska herraväldet på ön blev kortvarigt för redan år 707 efter Kristus började moriska pirater att plundra ön och knappt 200 år senare, 902 efter Kristus, invaderade de hela ön och döpte bland annat om dåtidens Palma de Mallorca till Medina Mayurqa. Den moriska perioden ledde i starten till ett ökat välstånd bland annat genom förbättrade lantbruksmetoder och bevattningssystem men de därpå följande 300 åren under moriskt herradöme blev mer kaotiska och mindre fruktbara.

Först var det Córdobakalifatet som kollapsade varefter ön kom under Deniataifats. Efter detta var ön under en kort period (åtta månader) besatt av en grupp bestående av katalaner och  pisaner under ledning av greven av Barcelona, Ramon Berenguer III. Greven och hans folk drog sig dock tillbaka till sina egna trakter när huvudstaden (dagens Palma de Mallorca) hade fallit. Härefter var det den fanatiska berbersekten almoraviderna som styrde ön fram tills de 1176 tvingades överlämna herraväldet till Almohadkalifatet.

Almohadkalifatet var de sista moriska härskarna på Mallorca innan ön i september 1229 invaderades av Jakob I av Aragonien (på spanska Jaime el Conquistador) och hans män som redan efter ett drygt år i oktober 1230 hade erövrat hela ön.

De spanska kungarna

Efter att Jakob I av Aragonien hade erövrat Mallorca hamnade ön under Aragoniens Krona (ej att förväxla med Konungadömet Aragonien som mer var en konfederation av stater underställda kungen av Aragonien än en enskild stat. Under 1300- och 1400-talet omfattade denna federation utöver Mallorca även de andra Baleariska öarna samt Sardinien, Korsika, södra Italien och östra Grekland.

När Jakob I av Aragonien dog 1276 blev hans son Jakob II av Mallorca (på spanska Jaime II de Mallorca) kung i kungadömet Mallorca som hade inrättats av hans far år 1231. Bara 9 år senare år 1285 avsattes Jakob II från tronen av sin brorson Alfonso III av Aragonien och tvingades fly från ön men återtog senare makten när Alfonso III undersåtar överlämnade tronen åt honom.

De snabba tronskiftena fortsatte under de kommande åren. När Jakob II av Mallorca dog i slutet av maj 1311 övertog hans näst äldste son Sancho av Mallorca (även kallad El Pacifico) tronen efter att hans äldre bror som egentligen var tronarvinge hade valt att avsäga sig tronen och istället bli franciskanermunk. Redan 13 år senare blev Sanchos brorson Jakob III kung vid en ålder av nio år innan Peter IV av Aragonien tjugo år senare år 1344 invaderade ön och störtade Jakob III av tronen varpå han tvingades fly från ön precis som Jakob II hade måst göra.

År 1479 blev Aragoniens Krona och därmed även Mallorca en del av en dynastisk union med kungadömet Kastilien. Det var under de följande århundradena som en mängd befästningsverk och utsiktstorn byggdes längs öns kuster till följd av de många angrepp som de beryktade barbarpiraterna från Nordafrika (Barbareskusten) genomförde på ön. I perioden från 1707 till 1716 ersattes den dynastiska unionen av en centraliserad spansk monarki under och efter det spanska arvföljdskriget varigenom Mallorca 1715 blev en del av den spanska provinsen Baleares enligt dekretet Decretos de Nueva Planta som undertecknades av Filip V av Spanien.

Det spanska inbördeskriget

Under det spanska inbördeskriget var Mallorca först en krigsskådeplats mellan de fascistiska nationalisterna och republikanerna - en kamp som gick under namnet El Desembarco de Mallorca och la Conquista de Mallorca – och därpå en högborg för de segrande fascisterna som använde ön som flottbas och utgångspunkt för angrepp på de republikanska styrkorna på fastlandet.

 

Vad tycker gästerna om på Mallorca?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 863 recensioner