Resor till Alcudia

Alcudia kallas ofta för barnfamiljernas paradis och jag kan verkligen förstå varför. Staden ligger på den norra delen av Mallorca och erbjuder fantastiska stränder, en vacker kuststräcka och är en levande familjevänlig destination. Du hittar många familjevänliga hotell av hög kvalitet och ett stort urval av aktiviteter för hela familjen. Reser du med Hideaways till Alcudia bor du på noga utvalda hotell under din semester.

Du kan resa till Mallorca hela året runt, från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Med Hideaways bestämmer du alltid själv hur länge du vill vara borta på semesern. Reser du på en familjesemester till Alcudia eller till andra resmåk på ön, kan du under "Reseteman" se de hotell som vi rekommenderar till familjer. Under våra reseteman hittar du också hotell som är perfeka till par och hotell med utsikt - bara för att nämna några. Sist, men inte minst, rekommenderar jag dig att du överväger en rundresa, kanske med några dagar i Palma, några dagar i bergen och avsluta med några dagars badsemester i Alcudia.

>> Få inspriation till din rundresa på Mallorca här
>> Läs mer om en familjesemester på Mallorca här

 

Läs mer om Alcudia

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Alcudia. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Alcudia ligger vackert på en liten halvö mellan Alcudia-bukten och Pollensa-bukten i Inca-distriktet på nordöstra Mallorca - i ö-gruppen De Baleariska Öarna, som förutom Mallorca också består av Menorca, Ibiza och Formentera.

Den gamla historiska staden har inte mer än 5000-6000 invånare, men om man också räknar med det omkringliggande området, samt semesterresorten Port d'Alcudia och Playa d'Alcudia, är det cirka 20.000 invånare i stan. Under högsäsongen kan dock antalet uppfattas som många fler, på grund av alla de personer som har säsongsboende här, samt allt semesterfirare som strömmar till stan.

Klimat och väder

Alcudia har ett behagligt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, vilket gör staden till ett idealt resmål hela året, inte minst när den svenska vintern har blivit kall, mörk, fuktig och blåsig.

De varmaste månaderna på året i Alcudia, är inte överraskande augusti med 25 grader i genomsnitt, följt av juli med 24 grader och september med 21 grader. Januari och februari med sina 9 grader i genomsnitt är de kallasde månaderna på året, följt av december med 10 grader i genomsnitt, och mars med 11 grader i genomsnitt.

Störst chans för dagar utan nederbörd är i juli med 9 mm regn i genomsnitt, följt av juni och augusti med 14 mm respektivt 20 mm i genomsnitt. Oktober är den månad då det faller mest nederbörd i Alcudia (63 mm i genomsnitt), följt av september med 50 mm i genomsnitt och november med 47 mm i genomsnitt.

Historia

Området runt Alcudia har bebotts sedan bronsåldern, men det var först med romarnas ankomst, som staden trädde in i historieböckerna. Romarna använde stränderna i Alcudia-bukten, som strategisk punkt, då de koloniserade ön år 123 f.Kr.

Kort därpå grundade romarna ö- och regionshuvudstaden Palma, och samma år också staden Pollentia, som betraktas som Alcudias föregångare, men som låg något längre söderut än nuvarande Alcudia. Från Pollentia var det enligt romerska källor möjligt att se både Pollenca-bukten och Alcudia-bukten.

Det var dock först senare, från det första århundradet f.Kr., som det finns fysisa spår av romarnas aktiviteter i staden, då man menar att de grundade en castra (ett romerska militär-läger), som skulle tjäna som försvar av ön, mot fiender från havet (inte mint mot fenicierna som romarna slogs emot i de puniska krigen). Staden hade också stror betydelse för de romerska makthavarna, eftersom staden producerade fantastiska tyger, som avändes till de mest exklusiva togas i Rom.

Populärt i Alcudia

Mansion Salou
Spanien, Mallorca, Alcudia
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Avstånd till havet: ca. 3 km
  • Pool
Caprice Alcudia Port
Spanien, Mallorca, Alcudia
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool
Ca'n Simó Petit Hotel
Spanien, Mallorca, Alcudia
  • Närmaste flygplats: 61 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter