Resor till Andratx

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Inspiration och fakta

Här nedan får du lite nyttig information om Andratx som kan fungera som inspiration till din semester på Mallorca. Det skrivna är enbart tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare information och goda råd till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Mallorca och våra många andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Traditionellt mallorkinskt lantsortsliv

Andratx ligger omgivet av mandel- och apelsinlundar i en dal omkring 5 kilometer från kusten och den närliggande hamnstaden Port d'Andratx - de två städerna förväxlas för övrigt ofta, men det är alltså två olika städer. Läget på den sydvästra delen av Mallorca vid foten av Serra de Tramuntana bergskedjan gör Andratx till ett bra resmål för dig som vill uppleva äkta mallorkinskt lantsortsliv men som samtidigt vill ha intressanta utflyktsmål och läckra badstränder inom kort räckhåll. 

På samma sätt som med många andra gamla bergsbyar anlades Andratx i sin tid en bit in i landet på säkert avstånd från kusten som under långa tider var utsatt för piratangrepp. Istället anlades bara en hamn vid den utsatta kusten, i detta fall Port d'Andratx, som i dag har utvecklats till en semesterort. Andratx är däremot i många hänseenden fortfarande en "sömnig" bergsstad där livet går sin gilla gång så som det alltid har gjort. I och för sig har det även här efterhand uppstått en del turism men inte tillnärmelsevis i samma utsträckning som i de mer kända städerna längs kusten. 

Även om staden inte är fullproppad med gamla, spektakulära byggnader kommer du ändå tydligt märka att du befinner dig i en stad med djupa historiska rötter. Andratx fanns redan som stad när romarna invaderade området på 200-talet före vår tideräkning. Romarna kallade staden Andrachium, men lämnade för övrigt inte några markanta spår efter sig, även om man har gjort fynd av bl.a. mynt från denna perioden i området.  

Det är ju inte heller urvalet av historiska sevärdheter som är det bästa argumentet för att tillbringa semestern i Andratx. Det är snarare ett bra resmål för dig som gärna vill bo på lite avstånd från massturismen och inte minst vill ha en bra utgångspunkt för att utforska en del av det vackra landskapet på Mallorca. 

Restauranger och shopping

Det finns ett förnuftigt urval av matställen i själva Andratx där du kan få en god måltid - till exempel en läcker paella, som är tillagad på det rätta spanska sättet med färska lokala ingredienser. Även om det i princip inte är nödvändigt att lämna stan för att stilla hungern kan det ändå rekommenderas att köra en sväng exempelvis till Port d'Andratx, som i högre grad är en semesterort och därmed har ett större restaurangutbud. Är det exklusiva kulinariska upplevelser du söker kan du köra i motsatt riktning till grannstaden Es Capdella, där hittar du bland annat Michelin-restaurangen Zaranda. 

Det är lite på samma sätt när det gäller inköpsmöjligheterna i Andratx. Du kan hitta det mesta som du har behov av i stadens minimarket, men vill du shoppa modekläder, lokalt konsthantverk och souvenirer så är möjligheterna större efter bara 10 minuters körning borta i Port Andratx. Det kan dock varmt rekommenderas att på onsdagsmorgnar gå en sväng till Andratx' marknad, där har du varje vecka goda möjligheter att utöver matvaror hitta en souvenir eller två och framför allt få uppleva det mallorkinska vardagslivet.  

Transport

Det är knappa 40 minuters körtid från Palma de Mallorca flygplats till Andratx, om du tar ringvägen runt Palma för at undvika trafiken i centrum. Det går ingen direktbuss till Andratx från flygplatsen men du kan eventuellt ta bussen in till Palma för att där byta till lokalbussen som normalt kör till Andratx flera gånger om dagen. Kontrollera tidtabellen i förväg.

Vill du slippa vara beroende av offentlig transport så kan du naturligtvis även boka en hyrbil till din semester. Det är som regel lättast och bekvämast att hämta ut hyrbilen direkt på flygplatsen där det finns många biluthyrningsföretag. Med tillgång till bil under semestern får du dessutom en mer upplevelserik vistelse med möjligheten att i ditt eget tempo göra utflykter till en massa intressanta kultur- och naturattraktioner som finns på denna del av Mallorca.

Populärt på Mallorca

Porto Drach Aparthotel
Spanien, Mallorca, Porto Cristo
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 650 m
  • Pool
Senses Santa Ponsa (ex Delfin Siesta Mar)
Spanien, Mallorca, Santa Ponsa
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool
Sa Posada D'Aumallia
Spanien, Mallorca, Felanitx
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter