Resor till Cala Ratjada

Reser du till Cala Ratjada på Mallorcas nordöstra kust, då hittar du allt det som ska till för att få en lyckad och minnesvärd semester. Detta gäller oavsett om du reser med familjen eller utan barn. Utöver de lockande badstränderna precis vid staden finns det i och omkring Cala Ratjada mängder av andra erbjudanden när det gäller upplevelser och aktiviteter för både stora och små. Staden är ju också på goda grunder ett mycket populärt resmål för familjer som inte enbart vill ligga vid poolen eller på stranden hela semestern - även om det naturligtvis också går bra.

Under sommarhalvåret sjuder det av liv på den lilla fiskestadens många tapasrestauranger, barer och små butiker som du hittar runt omkring på stadens trevliga gator och längs den långa strandpromenaden. Vill du ha lite mer lugna omgivningar någon dag så är det inte långt till halvöns vackra nationalpark och många lite mindre turistiga städer och byar där du bland annat kan passa på att utforska det traditionella mallorkinska kökets alla härligheter.

Välkommen till Cala Ratjada med Hideaways, vi är specialister på resor till Mallorca där du bor på handplockade och noga utvalda hotell på din resa. Förutom noga utvalda hotell på Mallorca så kan du även i området omkring Cala Ratjada boka en semesterlägenhet eller en villa där du själv står för matlagningen under din semester. Boka din resa till Cala Ratjada som en komplett paketresa inklusive hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer tur/retur från flygplatsen i Palma. Vill du hellre själv arrangera din resa till Mallorca kan du naturligtvis även nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Hideaways. Du hittar ytterligare information om flygtider, avresedagar, priser m.m. i sökmotorn. Du kan söka resor med avresa från flygplatserna i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn.

Läs mer om Cala Ratjada

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Information och fakta

Ska du åka på semester till denna del av Mallorca så har jag sammanställt en liten resguide med information och fakta samt restips om området åt dig. Du kan som alltid även hitta ytterligare inspiration om våra resmål på vår blogg med restips, där skriver vi om våra personliga erfarenheter från resor till Cala Ratada och du kan bland annat läsa om ämnen som vädret på Mallorca när du reser, om den lokala kulturen, om maten, vinet, om de många stränderna och den omväxlande naturen, om sevärdheterna och så kan du få tips på utflykter och mycket annat.

Cala Ratjada, som ligger på Mallorcas östra spets knappa 80 kilometer från Palma, har omkring    6 500 fasta invånare. Under semestersäsongen växer befolkningen dock betydligt. Semesterorten har uppstått runt ett gammalt charmigt fiskeläge och hamn. Läget på den lilla udden Punta de Capdepera och den välbevarade stämningen av idylliskt fiskeläge gör Cala Ratjada till ett idealiskt resmål för en avkopplande semester för både familjer och par - inte minst tack vare de fina badstränderna i och omkring staden. 

Historiskt sett har hamnen i Cala Ratjada haft stor betydelse för Mallorca, eftersom det härifrån är det kortaste avståndet till Menorca. När det är klart väder kan du lätt se över till grannön och staden Ciutadella. Får du lust till en utflykt finns det dessutom möjlighet att ta båt dit över från Cala Ratjada. Det är med andra ord inte bara stora lustjakter som fyller marinan utan även turbåtar och aktiva fiskebåtar. Det är dessutom fortfarande hamnen som utgör stadens hjärta med massor av liv och rörelse. Runt omkring hamnbassängen ligger dessutom många restauranger, tapasbarer och caféer. 

Trots att hamnen fortfarande används av lokala fiskare så är det huvudsakligen turismen som staden lever av. Denna utveckling startade redan på 1960-talet då de underbara badstränderna på Punta de Capdepera började locka till sig både välbärgade ur lokalbefolkningen och utländska semesterresenärer. Trots detta har man i Cala Ratjada förmått att bevara mycket av det ursprungliga fiskelägets atmosfär och charm.

Stränderna vid Cala Ratjada

Du behöver inte förflytta dig långt när du får lust till ett dopp i det kristallklara vattnet vid Cala Ratjada. Sydväst om hamnen hittar du stadens största och mest populära strand, Son Moll, som är omkring 150 meter lång. Under högsäsong är det som regel massor av liv och rörelse på denna fina sandstrand, men eftersom stranden är 150 meter lång och ganska bred så kan man nästan alltid hitta en ledig plätt.

Går du istället längs strandpromenaden öster ut från hamnen kommer du till den något mindre badviken Cala Gat. Även denna vik är populär men här råder vanligtvis en mer avslappnad stämning och stranden är även mycket populär bland lokalbefolkningen - vilket är lätt att förstå. Här finns inte samma urval av restauranger och barer nära vattnet men här sjuder ändå av liv. De branta klipporna på den lilla badvikens sidor är populära att hoppa från bland unga våghalsar, medan de mindre barnen kan tillbringa mycket tid med att leka i den finkorniga sanden vid strandkanten. Det klara vattnet inbjuder även till snorkling.

Utöver de två stränderna närmast Cala Ratjada kan du även lätt ta dig till andra badstränder i området. På norra sidan av den lilla udden ligger till exempel Cala Agulla, som vanligtvis är lite lugnare och även mer barnvänlig. Vid denna 500 meter långa sandstrand finns det dessutom rikliga möjligheter till att prova sina krafter med olika former av vattensport så som vattenskidor, kajak och paddle boards.

Bra att veta

Valuta: Euro. Du kan använda de vanligaste kreditkorten i större butiker och på restauranger. Har du behov av kontanter så finns det både banker och uttagsautomater i Cala Ratjada. Dricks är inte inkluderad i priset på notan på restaurangerna.

Transport: Det går lokalbussar till bland annat Palma och en rad mindre städer och sevärdheter på ön. Det kan dock rekommenderas att boka en hyrbil till semestern i Cala Ratjada. Det gör det inte bara lättare att ta sig fram och tillbaka från flygplatsen utan ger även en mycket större frihet till att utforska denna härliga Medelhavsö i ditt eget tempo oavsett om du söker historiska sevärdheter eller badstränder. 

Språk: Spanska. De flesta anställda inom turistnäringen talar även engelska. 

Turistskatt: Precis som på grannöarna tar myndigheterna på Mallorca ut en skatt på hotellövernattningar. Beloppet varierar allt efter hotellets officiella hotellkategori, säsong samt vistelsens längd - räkna med ett belopp på mellan 1 och 5 euro. Turistskatten betalas direkt till hotellet vid in-checkning. 

Populärt på Mallorca

Hoposa Pollentia Hotel
Spanien, Mallorca, Pollensa
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool
Hotel Can Simoneta
Spanien, Mallorca, Llucmajor
  • Närmaste flygplats: 76 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool
Melia Cala D or Boutique Hotel
Spanien, Mallorca, Cala D'Or
  • Närmaste flygplats: 58 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter