Casal Santa Eulàlia föddes för länge sedan, närmare bestämt år 1242 efter Kristus. Nu vill jag dock vara helt ärlig och erkänna att dagens Casal Santa Eulàlia har få likheter med sitt ursprung. Idag möts du av en underbart pittoresk egendom där du med lätthet kan fantisera om historiska influenser från olika tidsepoker. Tänk, nästan åttahundra års utveckling sen födelsen. Här finns historia nog att fylla en hel äventyrsbok. Välkommen till hotell Casal Santa Eulàlia på Mallorca med Hideaways.

Mikkel Krohne-Sørensen
Besökt av
Mikkel Krohne-Sørensen

Casal Santa Eulàlia är en lantegendom, eller mer korrekt en finca, som för knappt tjugo år sedan resturerades totalt och omvandlades till ett ytterst genuint och autentiskt hotell. Efter min starka espresso, som jag unnade mig i Santa Margalida, följde jag väg PM-341 som slutar vid havet strax intill Can Picafort, men så långt skall ju inte jag. Jag letar istället efter en liten avtagsväg till höger som heter något som bara en infödd kan uttala, Cami de Santa Euiâria. När jag njuter som mest av den lantliga idyllen upptäcker jag vägen vars namn jag inte ens kommer försöka att uttala namnet på. Nu är jag nära mitt mål och efter bara några hundra meter rullar min hyrda Ford Fiesta in på gårdsplanen. Wow, kärlek vid första ögonkastet. Den skall vi ha, till vår samling av hideaways, tänkte jag.

Historien bakom Casal Santa Eulàlia

Precis som sagts tidigare så dateras de första ”livstecknen” i historiska arkiv till 1242 och redan då var Casal Santa Eulàlia en av norra Mallorcas mer framstående egendomar. Ägaren, earlen av ”Ampurias” nyttjade Casal Santa Eulàlia både för jakt och jordbruk. Under de påföljande århundradena tillkom nya byggnader efterhand som fincan utvecklades. Speciellt när du står på den vackra innegården som förbinder de olika flyglarna kan du ana nyanser i arkitekturen. Casal Santa Eulàlia var en framgångsrik finca och en gång i tiden sträckte sig markerna ända ner till de ändlösa stränderna och omfattade mer än 3000 hektar.

På sjuttonhundratalet byggdes egendomen om till kloster och byte namn till Santa Catarina de Sena. Ingen vet riktigt varför, men nunnorna lämnade klosteret på artonhundratalet då brytning av sandsten påbörjades. Du kan se spår av detta i hotellparken, speciellt effektfullt är det runt poolen. Och denna historielektion slutar 1997 när de nuvarande ägarna på ett pietetsfullt och varsamt sätt förvandlade fincan till ett ytterst charmigt hotell.

En underbar exteriör räcker inte

Godis för ögat räcker inte för att bli medlem i hideaways familjen. Exteriört råder ingen tvekan om Casal Santa Eulàlia platsar hos oss på Hideaways, så jag är givetvis både spänd och förväntansfull på interiör och detaljrikedom som måsta uppfyllas enligt min relativt ”flexibla” checklista. Så glad jag blev, blottlagda träbjälkar minst tio gånger äldre än vad jag är, moderna och mjuka loungemöbler, rustika traditionella trämöbler, ett färgschema med varma pastellfärger i symbios med sten, träd och glas. Perfekt, precis i min smak. Den inbyggda atmosfären får en att tveka om vilket tidsrum man befinner sig i. Det blir man dock varse när man radar upp de bekvämligheter och faciliteter som Casal Santa Eulàlia överraskar sina besökare med. Njut av pooler (1 i trädgården vid huvudbyggnaden och en i byggnaden vid lägenheterna), gym, bastu, jacuzzi, tennisbana, ja listan kan göras lång. Särskilt den stora parkliknande trädgården utgör en vackert och fridfull oas. Här kan du hitta din egen myshörna och njuta av skuggan under en palm med en bra bok, ta yoga mattan med under armen och hitta ditt eget fridfulla andningshål eller låta barnen härja fritt på den stora gräsmattan. En ren idyll för alla, stora som små.

Majorica eller Mallorca

De lärda tvistar om ön heter Majorca eller Mallorca. Om du vill argumentera för det ena eller det andra så föreslår jag att detta sker över ett glas vin i den ytterst mysiga vinkällaren, vars ursprung har hundratals år på nacken. Här trivs man och stannar gärna, LÄNGE. Här finner du även hotellets ”gastro” restaurang, Es Casal. Enväldig härskare över detta mattempel är kocken, Marcos Blanco, som blir allra gladast när han får tillaga mallorcinska rätter med starka inslag av fincans egna råvaror. Marcos är extra upprymd varje måndag och onsdag, då är det nämligen barbeque med bara stjärnorna som tak.

Måndagarna går i köttets tecken och bl a svart Mallorcagris serveras med hemmagjorda såser och ekologiskt bröd. Varje onsdag åker Marcos till hamnen och köper in det finaste som havet kan producera och på kvällen vankas grillad fisk, havsbaserad tapas, en underbar fiskgryta, skaldjur, allt ackompanjerat av grönsaker från egna odlingar.

Värt att veta om Casal Santa Eulàlia

Casal Santa Eulàlia presterar en lantlig idyll, på en egendom som anpassat sig till 2000-talet, dock med en ekologisk hänsyn i nutid och en pittoresk omtanke om dåtiden. Väg PM-341 är inte särskilt frekvent trafikerad, men man kan ibland ana något ljud när en bil eller en traktor passerar. Geografin på Mallorca är både fantastiskt vacker, men erbjuder också en lättillgänglig logistik. Oavsett var på Mallorca du bor har du oftast bara en timmes bilkörning till någon avlägsen del av ön.

Därför kommer jag gärna tillbaka

Jag blir helt uppfylld av lycka när jag tänker på Casal Santa Eulàlia för här får jag alla mina efterlängtade semesterattribut tillfredställda, antingen på en sekund eller maximalt en minut. På bara fem till tio minuters bilresa når jag ändlösa stränder, tio meter från min rumsdörr har jag en lantlig idyll som jag bara kan drömma om, en av Europas mest chicka storstäder, Palma ligger bara 45 minuter bort och min egna favoritort, Puerto de Pollenca kan jag besöka efter bara 20-25 minuter i bilen.

Om du följer mig i fotspåren och besöker den sistnämnda pärlan, parkera bilen och vandra in under pinjeträden i de gamla stadsdelarna (precis där vägen svänger in mot öster, åt inlandet), gå längs med strandpromenaden, när du kommer till ett ytterst pittoreskt hotell, med gröna fönsterluckor, och som heter samma som antalet pinjeträd som delvis skymmer havet, Tres Pins, har du nått fram. I mitt ”förra liv” bodde jag här ofta och mycket.

Läs mer om Casal Santa Eulalia

Officiell kategori

Hideaways kategori

9,0 Våra gästers
omdöme
124 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Can Picafort – 2,2 km
 • Närmsta strand, Can Picafort – 2,8 km
 • Charmiga Palma – 55,2 km
 • Konstnärsbyn Deia – 73,1 km
 • Valldemossa – 63,2 km
 • Pittoreska Puerto de Pollenca – 22,5 km
 • Panoramautsikt vid Formentor-halvön – 42,7 km
 • Stranden vid Torrent de Pareis – 57,7 km
 • Jetsetstaden Puerto Andratx- 85,3 km
 • Palmas flygplats – 61,3 km
 • Perlstaden Manacor – 28,1 km
 • Skor och lädervaror i Inca – 26 km
 • Drakgrottorna, Cuevas del Drach – 42,2 km
 • Vattenlandet El Arenal Aquapark – 61,8 km
 • Palma Aquarium – 51 km
 • Glasblåseriet Vidrios Gordiola – 38,5 km

Rumstyper

I fincans huvudbyggnad finns 25 romantiska gömställen (= rum och sviter) som blivit individuellt skräddarsydda utifrån byggnadens ursprungliga förutsättningar. De rustika, men mycket bekväma rummen är döpta efter olika lantegendomar på norra Mallorca och utstrålar vart och ett en sagoomspunnen charm.

Bekvämligheten i superior-rummen är hög med bl.a. luftkonditionering, satellit-TV, minibar, morgonrock, Wi-Fi och 30 trevligt inredda kvadratmeter (40 m² i dubbelrummen med balkong/terrass).

Juniorsuiter på 50 m² kan fås både med och utan balkong och om det ska vara riktigt bra kan du välja att bo i en Royal Suite på 55 m².

Några hundra meter från huvudbyggnaden ligger det mycket gamla häststallet. Idag har de fyrbenta bytts ut mot en annan sorts ben - nämligen sängben. Idag har den gamla stallbyggnaden nämligen byggts om till 12 topputrustade lägenheter och studiolägenheter med kokvrå och bekvämligheter av samma kvalitet som i huvudbyggnaden.

Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Casal Santa Eulalia:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Barnpool el. avdelning
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Sta. Margalida - Alcudia Km 2
07021 Mallorca - Can Picafort

Koordinater

Latitude: 39.7542
Longitude: 3.1329

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Spanien, Menorca
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Spanien, Mallorca
 • Närmaste flygplats: 51 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Spanien, Mallorca, Porto Cristo
 • Närmaste flygplats: 64 km
 • Närmaste strand: ca. 650 m
 • Pool