Min vana trogen så som det är med de flesta riktigt bra hideaways jag har besökt på Mallorca så ska jag köra upp för några branta småvägar för att komma till nästa anhalt. Området ser ut att vara populärt bland cyklister för vi ser mer av dem än av bilar på vägen. Jag kan verkligen förstå varför många väljer att cykla på Mallorca, naturscenerierna är betagande och det finns backar och berg av varierande svårighetsgrad. Vi ska besöka Hotel Finca Son Palou, som ligger i den lilla bergsbyn Orient, ca 450 meter över havet och ca 33 km från Palma och mittemellan städerna Sollér och Alaro.

Mikkel Krohne-Sørensen
Besökt av
Mikkel Krohne-Sørensen

Det är inte svårt att hitta Son Palou när du väl kommit till Orient för här finns bara ca 25 hus och 16 fast boende invånare i skrivande stund - så det ska ni nog klara av. Vi parkerar bilen framför en av de tre restaurangerna i byn. Därifrån går vi upp längs den stenbelagda gatan till hotellet som ligger vid sidan av den vackra lilla kyrkan Sant Jordi. Jag känner det som om jag rest tillbakla i tiden när jag ser mig omkring. Jag måste faktiskt leta lite trots allt innan jag hittar lantegendomen Son Palou som härstamar ända tillbaka till 1300-talet.

En dold pärla med enbart 14 rum

Det är ägarens son Marc som möter mig i den charmiga lilla receptionen som faktiskt påminner mig lite om orienten med sina vitkalkade välvda tak och ockrafärgade klinkergolv. Receptionen ger mig en fin försmak på vad som komma ska och jag inser snabbt att jag inte kommer bli besviken. Son Palou är en dold pärla med enbart 14 rum samtliga med olika inredning men med en familjär touch och ett drag av lyx. Hela egendomen genomgick en total renovering 2001 och har blivi väl underhållen och sedd efter sedan dess. Allt verkar mycket välhållet och man har tänkt på detaljerna.

Jag kan märka att Marc är mycket stolt över sitt lilla gömställe. Hans mission i livet är att se till så att gästerna får den bästa tänkbara semesterupplevelsen. Det får man enligt Marc bland annat genom att äta gott och ekologiskt i Son Palou’s egen restaurang; genom att simma i hotellets infinitypool; genom att gå ut och vandra i de betagande Tramuntana bergen; genom att koppla av i husets vardagsrum framför den öppna spisen, eller genom att bara njuta av det lugn och ro som stället sprider. 

En av Mallorcas bäst bedömda fincas

Som bevis på att Marcs insats har burit frukt så har Tripadvisor valt hotellet till en av de fincas på Mallorca som har fått bäst omdöme från kunder. Om du går in och läser om Hotel Son Palou på Tripadvisor så hittar du omdöme efter omdöme som höjer hotellet till skyarna och även det sätt som Marc utövar sin service på framhävs!

Trädgården med poolen och terrassen där man ofta äter både frukost och middag är ett kapitel för sig. Jag känner semesterstämningen med en gång som jag kliver ut i trädgården. Det som skiljer detta semesterställe mest från alla andra är utan tvekan stillheten. Jag är omgiven av berg där det ända som hörs är getterna i fjärran som går runt med bjällror runt halsen. Vi befinner oss på Mallorca men kunde lika gärna vara i Österrike med tanke på det vackra sceneriet med bergen och bjällrornas ljud. Infinitypoolen med sina solstolar och parasoller ligger lite lägre än terrassen och där kan du ligga och njuta lugnet och den makalösa utsikten. Att sitta här och se solen gå ner med ett glas vin i handen måste vara den ultimata semesterupplevelsen.

Restaurangen är något av det bästa på Son Palou

Det sista vi blir visade är nog även det bästa med Son Palou, och det är restaurangen. Här kan jag verkligen förnimma husets historia där jag står under de stora valvbågarna samtidigt som de underbara dofterna från köket får det att vattnas i munnen. Restaurangen har lite kyrkostämning över sig, på ett fint sätt, och en härligt fridfull atmosfär där jag hade älskat att äta. De vackra stenväggarna och borden som är dukade med fina vita dukar och härliga snittblommor - undrar om de inte kommer från den egna vackra trädgården? De flotta stolarna med mjuka dynor inbjuder till att att slå sig ner - och bli sittande, helst en hel kväll. 

Detta är inte en restaurang där man stressar sig igenom en typisk turistmeny. Nej här serveras det gourmetmat tillagad av färska ekologiska och hemlagade produkter. Hotellets japanske kock ser till att ge de traditionella medelhavsrätterna en spännande touch av lätta och överraskande smakupplevelser. Maten ackompanjeras för övrigt alltid av vin från Son Palou’s egen vinkällare som har ett smakfullt urval av fina lokalproducerade viner. Frukosten som för övrigt är inkluderad i priset serveras även den i restaurangen eller ute på terrassen.

Bra att veta om Hotel Finca Son Palou

Orient är en väldigt lugn by och bilar är i princip inte tillåtna men ändå har Son Palou en liten parkeringsplats för sina gäster och den fungerar enligt "först till kvarn" principen. När du ankommer till Orient rekommenderar jag att du kör fram till hotellet om inte annat så för att sätta av bagaget. Det är nämligen en liten uppförsbacke till hotelleten som är brant nog för att du inte gärna vill släpa ditt bagage för hand.

Samtliga rum har en liten minibar, men det finns även en honestybar, där skriver du bara upp vad du har försett dig med och så sätts det upp på din räkning som betalas vid avresan. Du kan med fördel vandra i naturen omkring Son Palou och Orient. Faktiskt har Son Palou sitt helt egna lilla vattenfall som åtminstone jag ska gå ner och titta på nästa gång jag kommer hit.

I receptionen är de gärna behjälpliga med att arrangera alla möjliga aktiviteter. Du kan göra en båtutflykt från Sollér, spela golf ca 18 kilometer från hotellet och du kan till och med få ansiktsbehandlingar och massage på förfrågan. Om du vill ut och uppleva området runt Orient så är det minst två saker jag vill rekommendera. Det första är att köra sträckan genom Sollér, Deia och Valldemossa. Det andra är att ta en tur till Palma, där kan du uppleva den gamla stadsdelen, de smala gågatorna med mängder av butiker och såklart den majestätiska katedralen som tornar upp sig över stadens tak och kan ses nästan var du än befinner dig i Palma.

Därför kommer jag tillbaka till Finca Son Palou

Så kommer vi till den stora frågan....Är Finca Hotel Son Palou ett hotell jag gärna skulle besöka igen? Helt klart, utan minsta tvivel! Det finns inte en enda sak på hotellet jag skulle kunna peka ut som negativ. Det enda man möjligtvis kan fråga sig är om man är en barnfamilj, kan barnen respektera den lugn och ro som härskar på stället. Alla vi som har barn vet hur svårt det kan vara att hålla dem tysta, och det ska de heller inte vara på en familjesemester. Så gäller det familjesemester med liv och rörelse eller om du söker mer fest och hålligång så är nog inte detta rätt ställe. 

Men... Vill du ha en upplevelse med dig hem i bagaget där du kommer ihåg kvaliteten, maten, stillheten och servicen som ett genomgående tema så kan jag inte rekommendera något bättre ställe än Son Palou. Jag kan garantera att du kommer hem utvilad samtidigt som du är många positiva upplevelser rikare. Jag hade sett det som en ära att få bo på detta magiska ställe där ägarna tillsammans med hotellets övriga personal har lyckats skapa en liten oas i medeltidsbyn där du som gäst hela tiden står i centrum.

Jag upprepar gärna mig själv och säger därför att jag gärna kommer tillbaka. Om inte annat så för att ha mer tid så jag verkligen kan uppleva och dyka ner i alla Son Palou’s härligheter. Son Palou kommer helt klart stå med på min lista med favorit-hideaways, men jag måste erkänna att det inte direkt hör till de billigaste på listan. Men jag tycker att något så extraordinärt även förtjänar ett extraordinärt pris, och det gör San Palou. 

Läs mer om Finca Son Palou

Officiell kategori

Hideaways kategori

8,0 Våra gästers
omdöme
1324 omdömen

Faciliteter

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
Se alla

Karta och avstånd

 • Närmsta stad, Alaró – ca 9,6 km
 • Närmsta strand – ca 36 km
 • Charmiga Palma – ca 35,5 km
 • Konstnärsstaden Deia – ca 30 km
 • Valldemossa – ca 25 km
 • Pittoreska Puerto de Pollenca – ca 55,5 km
 • Vackra, vackra Cap de Formentor – ca 74 km
 • Stranden vid Torrent de Pareis – ca 48 km
 • Jetsetstaden Puerto Andratx - ca 55,5 km
 • Palma flygplats – ca. 34 km
 • Pärlstaden Manacor – ca 59,5 km
 • Skor och lädervaror i Inca – ca 23 km
 • Drakgrottorna, Cuevas del Drach – ca 74 km
 • Vattenlandet El Arenal Aquapark – ca 40 km
 • Palma Aquarium – ca 34 km
 • Glasblåseriet Vidrios Gordiola – ca 34 km

Rumstyper

Det finns bara 14 rum på Finca Son Palou, som liksom resten av hotellet utstrålar charm och stil.

Golven i samtliga rum har samma stora, vackra gulockra/orange klinkers som står väldigt vackert mot de vitkalkade väggarna och de rustika, moderna och antika möblerna. Rummen känns rena, lätta och luftiga med bjälkar i taket, mysiga soffgrupper med tyg i vitt eller andra ljusa färger.

Faciliteter på rummen:

 • Luftkonditionering
 • Badkappa
 • Centralvärme
 • Möjlighet för barnsäng
 • Badrum med hårfön
 • Minibar 
 • Internetuppkoppling
 • Safetybox
 • Satellit-TV
Alla visade rumsbilder är exempel. Inredning och storlek kan variera inom samma rumstyp. OBS: Var uppmärksam på att om du beställer ett boende i kategori ”economy” så kan denna typ avvika från våra generella rumsbeskrivningar. På flera hotell är ”economy” av lägre standard och/eller med annat läge och oftast hotellets billigaste rum (med eller utan fönster/utsikt).

Faciliteter

Här kan du se några av de faciliteter (kan vara mot tillägg på plats) som erbjuds på Finca Son Palou:

 • Pool (eventuellt säsongsöppen)
 • Möjlighet för aircondition
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
 • Möjlighet för balkong/terrass
 • Parkering / Garage (ev. mot avgift)
 • Reception
 • Hotellbar

Observera: En del faciliteter, som t.ex. pool och restaurang, kan vara stängda utanför högsäsongen, och kan också innebära direkt betalning till stället (lågsäsongen är normalt sätt från oktober till och med april på de flesta resmål i södra Europa - förutom på vinterdestinationer som Madeira och Kanarieöarna). När det gäller Thailand råder nästan omvända förhållanden (där löper högsäsongen normalt från oktober till april) - dock kan det variera från resmål till resmål. Vi hänvisar till vår FAQ som vi rekommenderar att du läser igenom

Adress

Plaza de la Iglésia s/n
07349 Orient

Koordinater

Latitude: 39.7344
Longitude: 2.7594

Så kan du resa

Hos Hideaways vill vi ge dig största möjliga flexibilitet och frihet. Hos oss kan du därför beställa bekväma och trygga paketresor med valfri avresedag samt reslängd. Alla våra resor inkluderar flyg och hotell. Utöver detta kan du i steg två (efter att du sökt en resa), tilläggsboka, eventuell hyrbil eller transfer (transport mellan flygplats och hotell T o R).

Omdömen på TripAdvisor

Läs hotellrecensioner på Tripadviser från andra gäster, som har besökt hotellet. Här hittar du även tips på upplevelser i området.

Liknande hotell

Spanien, Mallorca, Valldemossa
 • Närmaste flygplats: 30 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Spanien, Mallorca, Felanitx
 • Närmaste flygplats: 56 km
 • Avstånd till havet: ca. 3 km
 • Pool
Spanien, Mallorca
 • Närmaste flygplats: 39 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi