Resor till Fornalutx

Fornalutx ligger mitt i Serra de Tramuntana bergskedjan på Mallorca med utsikt över Sóller-dalen. Den lilla bergsbyn med sina traditionella stenhus med röda tegeltak omgiven av citruslundar hör till de mest charmerande på Mallorca. Trots att en del utlänningar under senare år har blivit så begeistrade i den lilla staden att de har valt att bosätta sig här permanent så bor här ändå bara några få hundra människor. Den ursprungliga bykänslan, där det nästan känns som om tiden står stilla, är därför fortfarande intakt.

Staden är inte särskilt stor till ytan, men det kan ändå ta ett stycke tid att gå runt i stan på de smala gatorna. Du kommer ideligen stanna upp för att beundra någon gammal byggnad eller utsikten - och kanske även för att hämta andan, eftersom läget på en slänt gör att en del av gatorna är branta. 

Välkommen till Spanien med Hideaways, vi är specialister på resor till Fornalutz och andra resmål på Mallorca där du bor på handplockade hotell under din semester. Du kan boka din resa till Fornalutx som ett komplett paket inkl. flyg, hotell och eventuell hyrbil eller transfer, men du kan även nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom oss på Hideaways och själv arrangera resan till Mallorca.

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Inspiration och fakta

När morerna hade herradömet över Mallorca bestod Fornalutx enbart av en enda gård. Det var först efter den Katalanska återerövringen av ön på 1200-talet som en egentlig by uppstod här. Tillväxten var emellertid långsam under de efterföljande århundradena, och även med inflyttningen av utlänningar på senare tid så är invånarantalet bara runt 500 personer. Både nya och gamla invånare är mycket måna om att staden, trots turismen, inte ska förändra sig allt för mycket. Här är därför fortfarande stenbelagda, smala gator och ursprungliga husfasader. Så har också Fornalutx flera gånger de senaste åren utsetts till en av Mallorcas vackraste och bäst bevarade byar. Till de mest kända historiska byggnaderna i den lilla staden hör den gotiska kyrkan som byggdes 1639. 

Restauranger och butiker

Trots stadens beskedliga storlek så finns det ett tiotal caféer och restauranger i Fornalutx, där du kan få traditionell mallorcinsk mat, medan du njuter av utsikten över det vackra landskapet. Här finns så klart dessutom goda möjligheter till att få en flaska gott lokalt vin till maten. Reser du med barn eller om du själv får lust på en läcker pizza så rekommenderar jag pizzerian Calzone, de gör dessutom en härlig färskpressad juice du kan njuta av medan du iakttar folklivet på huvudgatan.

Det säger nästan sig själv att Fornalutx inte är ett ställe man åker till på grund av nattlivet. Utöver restauranglivet så är kvällarna här väldigt lugna, förutom i september när den årliga byfesten går av stapeln, då finns här bland annat en marknad med konsthantverk och aktiviteter för barnen och den sista kvällen är fylld av musik och fyrverkerier. 

Det finns en minimarket i stan där du hittar dina dagliga förnödenheter, men ska du göra större inköp för flera dagars självförsörjning så föredrar de flesta att handla i någon av grannstäderna. På samma sätt finns det bara några få butiker som vänder sig till turister med försäljning av kläder, smycken och konst. Det tar emellertid enbart 10-15 minuter att köra ner till Soller, där urvalet av butiker och stormarknader är större.  

Transport

Öppnandet av tunneln till Soller 1997 gjorde det lättare att ta sig till Fornalutx, som annars ligger lite avsides. Därför tar det numera knappa 45 minuter med bil att köra till Fornalutx från flygplatsen. Det finns i skrivande stund inga direkta bussförbindelser men du kan ta dig hit med buss från flygplatsen med ett första byte i Palma stad på Plaça d'Espanya och sedan i Soller. 

Det är inte bara när du ska från flygplatsen till Fornalutz som det är både lättare och snabbare med bil. Det kan absolut rekommenderas att ha tillgåg till bil under hela semestern, det ger dig en mycket större frihet när du vill utforska öns sevärdheter utan att behöva tänka på busstidtabeller.  

Populärt på Mallorca

Favorit
Portals Hills Boutique Hotel
Spanien, Mallorca, Portals Nous
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Närmaste strand: ca. 750 m
  • Pool
Iberostar Grand Hotel Portals Nous
Spanien, Mallorca, Calvià
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool
Son Siurana Agroturismo
Spanien, Mallorca, Alcudia
  • Närmaste flygplats: 53 km
  • Närmaste strand: ca. 7 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter