Resor till Illetas

Illetas, som lokalt även är känt som Ses Illetes, ligger omkring 6 kilometer fågelvägen från centrum av Palma. Badorten som uppstod någon gång i mitten av förra århundradet utgör ett av de mest attraktiva resmålen längs Badia de Palma (Palma-bukten). Här har du huvudstadens butiker, restauranger och nattliv inom kort räckhåll samtidigt som du befinner dig på betryggande avstånd från det hektiska storstadslivet och istället kan njuta av de idylliska omgivningarna med vita villor och lägenheter som ligger längst ut på klipporna ner mot det azurblå havet. 

Välkommen till Mallorca med Hideaways, vi är specialister på resor till Illetas och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell under din semester. Vi erbjuder resor till Illetas året runt och du kan flyga till Palma flygplats från alla flygplatser, däribland Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Du hittar mer information om flygavgångar och priser i sökmotorn och kom ihåg att du kan resa i precis det antal dagar som passar dig själv bäst.

Boka en komplett paketresa till Mallorca inkl. flyg, hotell och hyrbil eller transport till och från ditt hotell, vill du hellre själv arrangera din resa kan du naturligtvis nöja dig med att boka din hotellvistelse i Illetas här hos Hideaways. 

Läs mer om Illetas

Sevärdheter och utflykter

I själva Illetas är det först och främst strandlivet man använder semestern till. Vill du inte använd alla dagarna till att ligga i den mjuka sanden vid det kristallklara havet så finns det även många intressanta sevärdheter och utflyktsmål inom kort räckvidd. Har du tillgång till hyrbil så är det mindre än 3 kilometer till motorvägen som snabbt tar dig till både huvudstaden Palma och övriga delar av Mallorca. 

Ett upplagt resmål som även kommer väcka begeistring och intresse bland barnen är Cuevas de Génova som bara ligger på 10 minuters köravstånd från Illetas. Dessa droppstensgrottor är inte de största på ön men väl värda ett besök och ganska imponerande med sina vackert belysta stalaktiter och stalagmiter.

Får du lust till en mer aktiv dag kan du eventuellt dra fördel av att Mallorca är ett av Europas ledande golfresmål och det ligger flera välrenommerade golfbanor inom kort räckvidd från Illetas. En av dessa banor ligger nära Port d’Andratx som av många anses vara en av de vackraste hamnarna på Mallorca. Du kan därför efter en runda på Golf de Andratx avnjuta en förfriskning eller en måltid på en av de många restaurangerna vid hamnen medan du betraktar båtlivet bestående av såväl yachter som fiskebåtar. Vill du dra dig lite undan från turismen längs kusten så ligger Serra de Tramuntana heller inte långt från Illetas. Bergskedjan ger mängder av möjligheter till vandrings- eller cykelturer i orörd natur, dessutom bjuder området på talrika charmiga bergsbyar som Deià, Valldemossa och Sóller vilka sjuder av historia, charm och det "äkta" Mallorca.

Restauranger och nattliv

Det finns ett förnuftigt urval av barer, caféer och restauranger i Illetas, häribland även ett par kosmopolitiska 'beach clubs'. Lägg därtill att flera av hotellen i stan hyser välrenommerade restauranger så är det lätt att hitta allt vad du kan önska när det gäller mat och dryck i Illetas. Får du behov för mer variation så hittar du naturligtvis även flera spännande gastronomiska upplevelser i Palma som bara ligger på 15-20 minuters köravstånd, annars kan du eventuellt bara besöka någon av de närmsta grannstäderna som Portals Nous eller glamorösa Puerto Portals som även de är kända för sitt restaurangliv. 

Det kan rekommenderas att boka bord, speciellt under högsäsongen då det kan vara högt tryck på de mest populära matställena. Spanjorerna är kända för sina sena matvanor men liksom på många andra av Mallorcas populära resmål har de flesta restaurangerna anpassat sig efter det internationella klientelet. Du behöver därför inte nödvändigtvis ändra på din nordiska dygnsrytm även om det, särskilt på sommaren, nog automatiskt känns mer naturligt att sätta sig till bords när temperaturen har dalat en del fram på kvällen.

De flesta av restaurangernas menyer erbjuder både välkända internationella rätter samt en del av öns egna specialiteter. Reser du med barn så hittar du även familjevänliga restauranger med särskilda barnmenyer. Hela familjen brukar emellertid med glädje prova på spanska klassiker som tapas och paella. 

Restaurangerna nere vid havet är mycket populära och här kan du avsluta dagen med en drink eller en måltid medan du njuter av utsikten över havet. Men det kan även rekommenderas att söka sig lite högre upp i stan bland de mindre gatorna där du hittar restauranger som även de bjuder på allt från sushi till pasta. Mot slutet av kvällen sjuder det även här av liv och rörelse på barer och caféer där du kan njuta av både musik och drinkar. Precis som när det gäller badortens restauranger har även nattlivet i Illetas rykte om sig att vara av det mer sofistikerade och avslappade slaget än det man förknippar med öns mer turistiska badorter.

Shopping

Det finns småbutiker och flera mindre supermarkets inom kort räckvidd med det mesta du kan behöva av dagliga förnödenheter i Illetas. Vill du shoppa är det mer lämpligt att du beger dig in till Palma. 

Läs mer

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Inspiration och fakta

Här har jag sammanställt lite information och fakta om resmålet Illetas. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa är du alltid välkommen att titta förbi på vår blogg.

Det råder en lite exklusiv stämning över Illetas och du kan fortfarande se en del av de ursprungliga, vackra semestervillorna mellan de mer moderna hotellbyggnaderna. Den lilla badorten är även känd för att ha ett överflöd av lyxiga hotell och restauranger som lockar till sig både lokalbefolkningen i Palma och turister. För de flesta som reser till Illetas är det dock möjligheten att få bo i ett relativt fridfullt område nära stranden med storstadens stora utbud inom räckhåll som lockar. Där utöver är det vackra läget på en sluttning ner mot havet naturligtvis ett plus. Är du gångbesvärad ska du vara uppmärksam på att hela Illetas breder ut sig nere från vattnet och upp över sluttningen vilket i och för sig ger en vacker utsikt över havet men även en hel del trappor och branta gator att ta sig upp för.

Stränderna vid Illetas

Är du på semester i Illetas så kan du gå ner till tre olika sandstränder. Huvudstranden är den knappt 100 meter långa Playa de Illetes vid vilken det ligger ett par restauranger och här finns även möjlighet att hyra liggstolar, parasoller och vattencyklar. Utöver huvudstranden finns de mindre badstränderna Cala Oli och Cala Xinxell. Huvudstranden och Cala Oli ligger i lä av pinjeklädda klippor på båda sidor medan Cala Xinxell är speciellt populär bland barnfamiljer på grund av sitt långgrunda vatten.

De tre stränderna närmast Illetas är emellertid inte de enda badstränderna i Palma bukten. Oavsett om du förflyttar dig väster ut mot buktens ände vid Portals Vells eller öster ut in mot Palma så kommer du passera otaliga charmiga badorter med måleriska stränder. Detta ger inte bara en möjlighet till variation i strandlivet utan även möjligheten att få se hur omväxlande den populära kuststräckan är. Här kan du uppleva allt från det väldigt turistiska till små exklusiva pärlor där jetsettarna håller till. Den gemensamma nämnaren för bukten är de fantastiska stränderna som du lätt kan komma att tillbringa hela din semester med att njuta av.

Transport

Du ankommer till Palma flygplats som ligger på omkring 20-25 minuters köravstånd från Illetas. Det går regelbundet bussar mellan Palma och Illetas samt vidare ut längs kusten. Du kan även lätt ta dig runt med taxi men har du planer på att även utforska lite avlägsnare delar av Mallorca så finns det knappast något som överträffar hyrbil när det gäller komfort och flexibilitet. Vill du boka hyrbil på Mallorca, är det mest praktiska som regel att boka med avhämtning på flygplatsen.

Bra att veta

Valuta: Euro. De vanligaste kreditkorten accepteras på de flesta hotell och större restauranger. Har du behov av kontanter så finns det uttagsautomater. Dricks är inte inkluderat i räkningen på restaurangerna.

Språk: Spanska. De flesta du kommer i kontakt med från turistbranchen talar även egelska. 

Flygtid: Det tar ca 3,5 timmar att flyga direkt till Mallorca från t.ex. Stockholm.

Tidsskillnad: Ingen.

Turistskatt: Myndigheterna på Mallorca ålägger alla hotell att ta ut en turistskatt. Beloppets storlek beror på hotellets officiella hotellklass och på säsong. Räkna med att betala 1 - 4 euro per person per natt (betalas direkt till hotellet vid ankomst). 

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera