Resor till Inca

Om du tycker om att ta dig ett gott glas vin och sätter en ära i att lära känna den lokala gastronomin, då är Inca på Mallorca ett perfekt resmål för dig. Staden är känd för sin vinproduktion och var en massproducent av vin mellan 1600- och 1800-talet fram till dess att phylloxera (vinlusen) ödelade hela vinindustrin och stadens invånare fick hitta andra sätt att livnära sig på, så som garvning och läderhantverk.

Det är trots detta många gamla vinkällare som fortfarande är i bruk i staden men dessa är idag huvudsakligast omgjorda till trevliga källarrestauranger som serverar traditionella mallorkinska maträtter så som sopes mallorquines, tombet och gató d'ametlles - och självklart med ett gott glas lokalt vin därtill!

Välkommen till Mallorca med Hideaways, vi är specialister på resor till Inca och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Centralt beläget

En annan fördel med Inca som resmål är stadens centrala läge vid foten av den berömda Serra de Tramuntana-bergskedjan och omkring halvvägs mellan två av öns mest populära städer, Palma och Alcudia. Detta mycket centrala läge gör att du snabbt och lätt kan bege dig ut på utflykter till alla delar av ön, om du till exempel hyr en bil, vilket jag rekommenderar.

Inca ligger även på bara ca 30 minuters köravstånd från Palma flygplats och det går till och med direktbuss mellan Inca och flygplatsen. En av bussarna som avgår från flygplatsen förbinder även staden med populära resmål som Port d'Alcudia och Can Picafort.

Läderstaden

Inca är även känt som "läderstaden" på grund av sin långa tradition av läderframställning, vilken som tidigare nämnt tog sin början vid den tiden som stadens vinproduktion fick sig en knäck på grund av vinlusen, och som fortfarande har en framträdande roll i staden. De många fina läderarbetena lämpar sig perfekt för att ta med hem som souvenirer.

En annan av stadens attraktioner är den lokala marknaden som äger rum varje torsdag och som är stadens stora, turistmässiga dragplåster under högsäsongen.

Upplevelser och sevärdheter

Förutom sin färgrika torsdagsmarknad har Inca även en del sevärda historiska byggnader vilka till största delen är gamla kyrkor och kloster men inkluderar även ett vackert och levande centralt torg och ett intressant museum. För resenärer med smak för aktiv semester erbjuder staden flera bra aktivitetsmöjligheter så som hiking, vinprovning och cykelturer.

Kyrkor och kloster

En av dessa byggnader är den barocka sockenkyrkan Santa Maria Maggiore, som ursprungligen byggdes år 1248. Den nuvarande byggnaden stammar dock från 1700-talet och är den tredje som byggdes på samma plats. Andra historiska religiösa byggnader i socknen inkluderar klostret Convento Dominicano de Santo Domingo, kyrkan San Francisco och dess tillhörande kloster, Puig de Santa Magdalena, samt klostret Convento de Sant Bartomeu.

Huvudtorget

En annan sevärdhet är stadens huvudtorg, Plaça d'Espanya, vilket rymmer rådhuset, de legendariska spanska trappstegen och mängder av mysiga caféer. Torget är det perfekta stället om du vill fördriva en för- eller eftermiddag med att dricka en kopp kaffe och titta på folklivet. 

Museu del Calçat i de la Industria 

En tredje attraktion som kan rekommenderas är museet för fotbeklädnad och industri, Museu del Calçat i de Ia Industria, som ställer ut samlingar av skor, maskiner, foton, reklamartiklar, modemagasin, konstverk och andra historiska föremål som skildrar olika epoker av stadens berömda läderindustri. 

Andra aktiviteter

Inca erbjuder även bra möjligheter till vinprovning på någon av de lokala vingårdarna, vandringsturer och hiking till de omkringliggande bergsbyarna som bland annat Lloseta, Selva eller Mancor de la Vall, samt cykelturer längs några av öns mest kända cykelleder i Serra de Tramuntana.

Läs mer om Inca

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera