Resor till Pollensa

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Pollensa. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Pollensa - en rustik medeltidsstad

Serra de Tramuntana, som ofta kallas Mallorcas ryggrad, gömmer inte endast på några av medelhavsöns vackrasrte landskap, men också på en pärlrad av charmiga städer. I den östra änden av bergskedjan, som sträcker sig längs den nordvästra kusten av Mallorca, liggeren av dessa rustika landsstäder - Pollensa.

Pollensa, som också känns vid som Pollença eller Pollenca, ligger cirka 6 kilometer väster om hamnstaden Puerto Pollensa - en plats som många semesterresenärer på Mallorca stifta bekantskap med när tur går till den berömda halvön Cap de Formentor.

Av Pollensas drygt 16.000 invånare, är knappt en fjärdedel utländska statsborgare, som har slagit sig ner här för att njuta av de soliga medelhavsklimatet och de vackra omgivningarna. Även om invånarantalet mer än fördubblas under högsäsongen, känns den ljus stenstaden fortfarande mycket spansk och inte lika turistig som städerna vid kusten. Du känner tydligt att detta är en stad med djupa historiska rötter. Staden är således uppkallad efter den romerska bosättningen Pollentia, som dock ligger närmare Alcúdia. Själva Pollensa anlades i slutet av 1100-talet av araberna, på säkert avstånd från kusten, vilken var såbar för angrepp. Efte ratt Jakob I Erövraren (kung av Katalonien och Aragonien) erövrade Mallorca runt år 1230 blev Pollensa övertaget av tempelriddarna. De behöll herredömet över staden fram till 1300-talet, då de lämnade ön. Därefter följde 1400- och 1500-talen vilket var mer osäkra århundraden för Pollensa och resten av området med återkommande angrepp av pirater. Varje år den 2:e augusti håller man i festivalen Fiestas de la Patrona i Pollensa, just till menne om ett slag från denna period, då de lokala invånarena endast beväpnade med klubbor heroiskt besegrade piraterna i ett angrepp. År 1697 ankom jesuiterna som bland annat byggde kyrkan Monti Sion vid botten av Calvari-trappan med dess 265 trappsteg.

Ursprunglig charm

Fram till början av 1900-talet, levde man primärt av lantbruk i Pollensa, men med etableringen av Port de Pollensa började semesterresenärer på allvar för upp ögonen för området. År 1932 upptäcktde den berömda engelska författaren Agatha Christie till exempel hamnstaden, och områdets skönhet, på hennes väg ut på Cap de Formentor, liksom Winston Churchill också har spenderat sina semstrar här.

Liksom på resten av Mallorca, började turismen dock att blomstrapå 1960-talet, och idag utgör den huvudparten av stadens ekonomi. Pollensa har dock lyckats bevara mycket av sin ursprungliga atmosfär, där du kan uppleva mallorcanernas vanliga vardag.

Trots läget lite inne i landet, är Pollensa en bra utgångspunkt för en badsemester på östra Mallorca. Du har således flera stränder att besöka inom en kort bilfärd. Samtidigt har staden en bra placering, om du inte endast vill spendera semestern på stranden, utan också vill utforska spännande sevärdheter och vacker natur.

Restauranger och shopping

Framförallt på Plaça Mayor, där du också hittar en stor marknad på söndagarna, finns ett livligt restaurangliv. Här och på andra platser i stan, kan du äta allt från enkel tapas till mer raffinerade rätter. Oavsett om du vill fördjupa dig i mallorcanska rätter eller föredrar att hålla dig till de mer internationellt kända alternativen, så kan du få det i Pollensa. Det finns naturligtvis många ställen, som har utomhusservering, så de kan njuta av din måltid medan du också njuter av solen som går ner i horisonten. 

Tycker du om vin, är Pollensa ett extra intressant resmål på våren. Staden håller nämligen varje år - oftast i april - en stor vinfestival i Claustre del Convent de Santo Domingo i centrum. Här ger entrébiljettern dig möjlighet att provsmaka flera olika viner från Balearerna, som naturligtvis också kan köpas med hem. Kommer du på andra tider på året, kan du självklart också utforska de lokala vinerna. Besök t.ex. en vingård nära staden, Ca'n Vidalet, där det likaså erbjuds provsmakning (efter avtal) av gårdens olika viner.

Det finns ett bra urval butiker och supermarknader i Pollensa, där du kan få alla förnödenheter som du kan tänkas behöva. Utöver färska grönsaker på söndagsmarknaden, finsn t.ex. en grönsakshandlare, Agromart, i staden där du också hittar lokalt producerade frukter och grönsaker. Här säljer de dessutom olika andra lokala produkter, som olivolja, som lite kött och ost. Ska du storhandla, finns det en supermarknad - Eroski - lite utanför staden på väg mot Port de Pollensa.

Transport

Då det är en motorväg större delen mellan flygplatasen och Pollensa, är det enkelt att komma hit. Räkna med en körtur på cirka 45 minuter i bil. Med ett par byten på vägen, är det också möjligt att komma fram med buss, men vi rekommenderar dock att ha en bil till rådighet under semestern. Med en hyrbil har du dessutom större frihet att ta dig runt på ön under sin semester, för att upptäcka sevärdheter och nya platser i ditt eget tempo. Och inte minst för att Pollensa ligger några kilometer från närmaste sandstrand, kan en bil rekommenderas om ni vill spendera dagar på stranden.

Det är sällan ett problem att hitta en passande hyrbil på Mallorca. Dock kan vi rekommendera att boka den redan hemifrån - framförallt under högsäsongen - då det är hård konkurrens om de billigaste och mest populära bilarna.

Populärt på Mallorca

Fontsanta Hotel Thermal Spa & Wellness
Spanien, Mallorca, Campos
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Avstånd till havet: ca. 3 km
  • Pool
Hotel Can Simoneta
Spanien, Mallorca, Llucmajor
  • Närmaste flygplats: 76 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool
Favorit
Lindner Golf and Wellness
Spanien, Mallorca, Portals Nous
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste strand: ca. 1.5 km
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter