Resor till Porto Cristo

Destinationer i Mallorca

Hitta din resa till Mallorca här

Information och fakta

Här får du lite nyttig information om Porto Cristo som kanske kan fungera som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare information eller tips till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om Mallorca och våra många andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Ett fridfullt fiskeläge

Porto Cristo, som ligger på Mallorcas östkust ganska precis 65 kilometer rakt öster om Palma, är ett tidigare fiskeläge. Den gamla, naturliga hamnen används fortfarande av små, färgglada fiskebåtar men de har på senare år även fått sällskap av lyxiga lustbåtar. Även om turismen numera spelar en avgörande roll för stadens ekonomi så är den inte uteslutande en semesterort. Just därför kan du i Porto Cristo fortfarande ana stämningen från det ursprungliga fiskeläget där man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett behagligt och smakfullt sätt. 

Det ligger andra större och mer turistiga semesterorter på östkusten som till exempel Cala Millor, som har blivit mer kända även om Porto Cristo har en längre historia som semesterresmål. Porto Cristo är däremot, tack vare sin mer tillbakalutade och fridfulla atmosfärer ett bra resmål för en smester med hela familjen eller för par som hellre vill tillbringa kvällarna på goda restauranger än på pulserande diskotek. 

Porto Cristo, som har omkring 8 000 fasta invånare sägs ha fått sitt namn 1260, när Mallorca hade återerrövrats av de kristna. Enligt sägnen ska man i en strandad fiskebåt vid staden ha hittade ett stort krucifix och därför låg det nära till hands att döpa staden till "Kristus' hamn", Porto Cristo. Det finns emellertid även en annan historia som säger att namnet "Porto Cristo" valdes efter att en oxe som transporterade en kristusfigur plötsligt vägrade att gå längre just här. Medan man funderar över den historiska förklaringen till hur staden fick sitt namn så kvarstår det historiskt faktumet att Porto Cristo var den enda delen av Mallorca som blev indragen i det spanska inbördeskriget. Hamnstaden besattes under en kort tid av de republikanska styrkorna 1936. De lyckades dock inte ta sig mycket längre in på ön innan de drevs tillbaka av Francos nationalister.

Stränderna vid Porto Cristo

Stadens egen strand, Playa de Porto Cristo, som är drygt 200 meter lång, har fin ljus sand. Stranden ligger dessutom väl skyddad så vågorna är därför vanligtvis ganska små. Stranden är just därför mycket lämplig för barnfamiljer. Man kan hyra liggstolar och parasoller men utbudet av vattensportsaktiviteter är som regel begränsat till trampbåtar. Vill du ha en avkopplande dag vid vattnet med familjen så är denna lilla strand helt perfekt. Du har dessutom flera matställen inom ganska kort gångavstånd om du skulle få behov av en förfriskning eller något att äta under dagens lopp.

Får du behov av strandvariation under din semester så hittar du åtskilliga härliga badstränder inom 10 - 20 minuters körning från Porto Cristo -  både åt norr och åt söder. Det lönar sig dessutom alltid att ta med sig badkläder om man gör någon dagsutflykt, för ute längs Mallorcas kust är det sällan långt till närmsta badstrand.

Restauranger och shopping

Det är inte bara de vackra omgivningarna som gör Porto Cristo till ett populärt resmål bland livsnjutare. Många kommer även hit för de kulinariska upplevelserna. Särskilt nere i de små gatorna vid hamnen hittar du en mängd bra restauranger och caféer. Här hittar du många ställen som har specialiserat sig på rätter från det klassiska medelhavsköket med vikten lagd på fisk och skaldjur. Urvalet är emellertid stort så skulle du någon dag vara mer sugen på en pizza, sushi eller en hamburgare så finns det även möjlighet till detta. Det är dessutom populärt bland både lokalbefolkningen och besökare att börja kvällen med ett urval av de så berömda spanska tapas. De serveras vanligtvis som en slags förrätt men om du vill kan du lätt göra dig en hel måltid av tapas.

Skulle du mot förväntan inte tycka att urvalet av matställen är stort nog eller om du får lust till ett mer aktivt nattliv, så är det inte mer än 10 minuters körning norr ut till den större badorten Cala Millor. Du kan eventuellt även köra en liten bit in i landet för att utforska matställena och nattlivet i Manacor, som är centrum för öns pärlindustri. Denna stad är för övrigt även känd för att den är Rafael Nadals hemstad. Det är även lämpligt att åka en sväng till Manacor om du vill shoppa - kanske pärlor från Majorica-fabriksbutik. Även om det i Porto Cristo finns mängder av souvenirbutiker så finns det även tillräckligt med supermarkets för att du ska kunna köpa allt du kan behöva av dagliga förnödenheter under din semester. Är du på riktigt, seriöst shoppinghumör kan du alltid åka till huvudstaden Palma, det tar omkring 1 timme och en kvart.

Transport

Det tar ungefär en timme att köra med bil från Palma de Mallorcas flygplats till Porto Cristo. Det går flera dagliga bussförbindelser mellan Palma och Porto Cristo och du kan även ta en lokalbuss mot till exempel Alcudia och Cala Millor. Några av bussarna går emellertid bara ett fåtal gånger per dag och det är därför en fördel att ha tillgång till bil.

Att hyra bil på Mallorca gör det inte bara lättare för dig att komma fram och tillbaka till flygplatsen utan ger dig även en mycket större frihet när det gäller att göra utflykter under din semester till någon av alla intressanta sevärdheter och attraktioner runt omkring på medelhavsön. Även om det kan vara lite av en utmaning att hitta en parkeringsplats vid de mest populära stränderna och sevärdheterna och även en del körning i bergen på smala slingriga vägar så är det som regel lätt att ta sig runt med bil på Mallorca. Det finns dessutom bra motorvägar över de centrala delarna av ön vilket gör att du har det mesta inom räckhåll på en dagsutflykt från Porto Cristo.

Populärt på Mallorca

Hotel Can Simoneta
Spanien, Mallorca, Llucmajor
  • Närmaste flygplats: 76 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool
Hoposa Pollentia Hotel
Spanien, Mallorca, Pollensa
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool
Favorit
Hotel Bella Colina
Spanien, Mallorca, Paguera
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter