Vädret på Mallorca

Mallorca som också stavas Majorca har typiskt Medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Ön är bergig och det ger upphov till de växlande klimatförhållandena beroende på var på ön du befinner dig. De härskande vindarna kommer från nordväst - så sydöstra regionen är generellt varmare och torrare. Den nordvästlige regionen och bergen får den största regnmängden - fast aldrig speciellt mycket. Kustnära områden har ca. 300 soldagar per år. På högre höjder - kyligare temperatur.

Mallorca ligger i Medelhavet - öster om det spanska fastlandet och norr om Afrika. 

Du kan resa till Mallorca året om. De mest populära perioderna är naturligtvis sommarmånaderna, våren och hösten.

Sommaren

Sommaren, från juni till september är varm med små regnmängder och massor av solsken. I början av säsongen är genomsnittstemperaturen redan mycket hög med 27°C. Den stiger till sitt högsta, 30°C i juli och augusti innan den sjunker till 27°C i september. Solälskare finner lindring i den lokala vind som bildas av värmen som stiger upp från ön och som drar till sig kyligare luft från havet. Då luftfuktigheten är låg och kustområden som regel får en svalkande bris, kan värmen vara lite obehaglig. Lunga, soliga dagar kan temperaturen stiga till runt 40 grader. Om man väljer att resa till Mallorca under den heta perioden är det tillrådligt att göra som lokalbefolkningen gör - ta en siesta mitt på dagen. Havstemperaturen kommer upp till ca 25°C och under högsäsong kan man förvänta sig 11 timmar solsken varje dag.

Hösten

Hösten - oktober och november är varma, våta och fortfarande soliga. Det är en utmärkt tidpunkt för ett besök om du vill undvika den värsta trängseln: oktober är fortfarande varm nog för att ligga på stranden med högsta genomsnittstemperatur på 23°C - nätterna är kyliga med ett snitt på 12°C. November med högsta genomsnitt på 18°C, är för kall för att solbada men fortfarande behagligt varmt. Nätterna i november kan vara mycket kyliga - ner till 8°C. Havet är fortfarande varmt nog att bada i lång in på hösten. Oktober är årets våtaste månad - men det faktum att varje dag fortfarande har i i snitt 7 timmar solsken visar att regnmängden är koncentrerad till kraftiga skurar. De dystra grå väderförhållandena varar sällan någon längre period.   

Vintern

Vintern, från december till februari, är extremt mild och ljus för en vinter på det norra halvklotet. Högsta genomsnittstemperatur är som lägst i januari med 14°C. I december och februari kommer dagstemperaturen som regel upp på ca. 15°C. På natten kommer lägsta ner på ca 4°C och kan närma sig fryspunkten. I bergen är det vanligt med snö men på låglandet ligger den sällan kvar. Nederbörden minskar vartefter årstiderna framskrider, det är trots allt rätt vanligt med skurar. Solskensnivån sjunker till 5 timmar per dag i december och januari men stiger till 7 i februari. Väderförhållandena låter kanske inte så attraktiva men jämför man med december månads temperatur längre norrut i Europa och antalet soltimmar så förstår man varför Mallorca anses vara en härlig semesterresmål året om. Under denna tid på året kan man uppleva strålande sol och plusgrader nära 20°C - men troligtvis inget bikiniväder. Vintern är en bra årstid för vandringssemester på Mallorca.

Våren

Våren, från mars till maj, är varm med bara lite regn. Högsta genomsnittstemperaturen kryper upp till 16°C i mars, 18°C i april och 22 °C i maj. I mitten av april är dagstemperaturer på ca 20°C rätt vanligt även om vädret kan vara lite oförutsägbart. Nattemperaturen förblir kylig under hela våren så en tröja eller jacka är att rekommendera. Solskensnivån kommer upp till 9 timmar per dag i april. Regnmängden är liten och sjunker till nästan 0 i maj. Precis som på hösen är temperaturen behaglig och trängseln mycket mindre. Våren är mer solrik än hösten men havet är för kallt att simma i på våren.

Mallorca drar fördel av öns sydliga läge i Medelhavet. Varma somrar och milda vintrar är ett resultat av att ön ligger nära ekvatorn. Det omgivande vattnet säkrar att extrema temperaturer alltid undviks. Men med sitt läge strax norr om Nordafrika ligger Mallorca i skottlinjen för de varma, torra Siroccovinden. Den träffar som regel bara sydkusten där den kan pressa temperaturen upp till 40 graderssträcket. Om vinden bär med sig sand lämnar den också damm och dimma efter sig.

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter