Resor till Menorca

Har du hört talas om stenkastarnas öar? Knappast troligt, men du har kanske hört talas om Balearerna eller De Baleariska Öarna. De första människorna som bosatte sig på dessa öar lär ha varit så duktiga på att kasta sten att öarna fick namnet Balearerna efter ordet ballein som betyder just kasta eller slunga. Sägner av detta slag om hur platsers namn har uppkommit finns lite varstans i världen. Hideaways är specialister på resor till Menorca och här bor du på handplockade hotell eller semesterlägenheter under din resa.

Välkommen till Hideaways Menorca!

Alla har hört talas om och väldigt många har besökt den mest kända ön i ögruppen Balearerna, nämligen Mallorca. En del har även besökt Ibiza men lillebror Menorca har förblivit tämligen okänd men är helt klart värd ett besök och är du det minsta nyfiken på skillnaden mellan det evigt populära Mallorca och det lite bortglömda Menorca så åk på upptäcktsfärd med Hideways till lillebror Menorca
Ofördärvat, idylliskt, gyllene sandstränder och ett turkosblått vatten

Det låter som en sliten kliché använd i otaliga turistbroschyrer men orden gäller i allra högsta grad för Menorca. Här kan man stoltsera med 216 km av mycket varierad kustlinje allt från sönderbrutna klippor i norr till gyllene sandstränder i söder där du kan välja mellan de långa breda stränderna eller hitta din egen lilla badvik omgiven av de karakteristiska medelhavstallarna. Oavsett vad du väljer så har de en sak gemensamt, Medelhavets kristallklara vatten, ett vatten som helt klart kommer vara en viktig del av din semester på Menorca. Dykentusiaster har i årtionden vallfärdat till ön men det fantastiska livet under ytan kan även upplevas på en snorkeltur. Du kan också få otroligt fina upplevelser från segelbåt, kajak eller till och med uppblåsbara baddjur i det fantastiska vattnet runt ön.

Menorca till lands

Menorca har även mycket fint att erbjuda ”till lands” till exempel det mycket speciella landskapet med sin spännande flora och fauna som fick UNESCO att 1993 utnämna hela Menorca till särskilt naturskyddsområde. En utflykt till fots, på cykel eller på hästryggen längs markerade leder och stigar tar dig nära dessa fascinerande omgivningar. Ett av de mest speciella områdena är S'Albufera d'Es Grau Nature Reserve ett av södra Europas viktigaste våtmarksområden och tillflyktsort för mängder av vadare, sjö- och sträckfåglar.

En annan av Menorcas attraktioner är öns arkeologiska och kulturella arv och för att starta med den arkeologiska så bjuder Menorca på en del förhistoriska lämningar som du inte får missa. Några av öns mest anmärkningsvärda ”byggnader” är Navetas, gravkammare med flera rum som till exempel Es Tudons Naveta nära staden Ciutadella samt de upp mot 25 meter höga stentornen så kallade Talayots som finns runtom på ön. Dessutom Taulaerna, stenmonument formade som bord och som användes vid fruktbarhetsriter som inkluderade djuroffer. Allt detta stammar från tiden mellan 1 000 och 650 före Kristus.

En skiftande historia

Som så många andra öar i Medelhavet har Menorca fört en skiftande tillvaro. Före vår tideräkning var det stormakten Rom som satte sig på Menorca och grundlade städer som Mahon och Ciutadella som än idag är bland de viktigaste på ön. För 1500 år sedan besattes ön av engelsmännen och därefter av de muslimska Maurerna följt av kungadömet Catalonien, turkarna var här, engelsmännen kom tillbaka och fransmännen kom på ”fransk visit” och till sist 1802 blev Menorca åter en del av Spanien – man blir nästan andfådd av en sådan lång ramsa.

Menorcas städer är mycket olika

Alla dessa olika främmande makter satte var och en sin prägel vilket gör det extra spännande att gå på upptäcktsfärd i Menorcas städer. Öns näst största stad är den charmiga Ciutadella med en alldeles underbar gammal stadsdel kringgärdad av den ursprungliga stadsmuren. Här kan du gå omkring och beundra de ståtliga palatsen som många än idag bebos av de ursprungliga adelsfamiljerna. Slå dig ner på en utomhusservering och följ livets gång eller kanske titta in i domkyrkan Catedral de Santa Maria. I andra änden av ön, längst öster ut, hittar du Mahon eller Maó som den även kallas och som engelsmännen under sin tid på ön gjorde till huvudstad 1722. Största skälet till detta var stadens enastående naturhamn, den största av sitt slag i Europa, och på världsplanet överträffas den enbart av Pearl Harbour på Hawaii. Du bör även besöka den mysiga fiskestaden Fornells på nordkusten där du på stadens många restauranger kan hänge dig åt allt gott från havets skafferi däribland öns nationalrätt caldereta de langosta – färskfångad hummer kokad i soppa kryddad med lokala örter, MUMS!

Lokala specialiteter

Det är alltid spännande att på semestern ge sig ut på jakt efter lokala specialiteter och på Menorca är en av dem den underbara ko- och fårmjölksosten Queso Mahon. Den kan fås i olika varianter allt efter hur länge den har lagrats och du kan även få den smaksatt med olika örter. Den lokala varianten av den kända chorizo er Sobrasada som menorcinerna äter med bröd och honung – den kombinationen måste du bara smaka!

Engelsmännen som på 1700-talet härskade på ön satte under sin tid mycket tydliga fotavtryck på Menorca – De lärde lokalbefolkningen att framställa (och dricka) gin som idag är Menorcas största exportvara! När du på andra ställen i Spanien njuter av ett glas sangria faller det sig naturligt att här be om ett glas pomada, som är gin med citronlemonad och massor av is eller ett glas pellofa som består av gin, ett stänk soda och en citronskiva. Du kan besöka Destilerias Xoriguer som ligger vid hamnen i Mahon för att lära dig lite mer om och kanske smaka på denna Menorca specialitet.

Hur reser du till Menorca

Det finns i skrivande stund inget direktflyg till Menorca men fina flygförbindelser via till exempel Barcelona eller Palma. Om du flyger till Mallorca kan du även ta färjan vidare till Menorca vilket ger dig en fantastisk möjlighet att kombinera din vistelse mellan båda öarna. Det finns flera dagliga förbindelser mellan Alcudia på Mallorca och Ciutadella på Menorca, dessutom en förbindelse i veckan mellan Palma och Mahon. Få ytterligare information om hur du reser till Menorca med färja här
 

Läs mer om Menorca

Destinationer på Spanien

Hitta din resa till Spanien här

Information om Menorca

Jag har här sammanställt några få fakta och information om Menorca, såsom öns geografi, befolkning, historia och klimat vilket kan tjäna som inspiration till din semester på den spanska semesterön. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Menorca är en del av ögruppen De Baleariska Öarna som ligger i Medelhavet omkring 208 kilometer från Barcelona på det spanska fastlandet.

Öns namn stammar från dess storlek (menor = mindre), i kontrast till sin större grann-ö Mallorca (maior = större på latin) för medan Menorca är på 702 kvadratkilometer, så är Mallorca på 3640 kvadratkilometer. Avståndet mellan Menorca och Mallorca (som är huvudön bland de Baleariska Öarna) är omkring 90 kilometer.

Menorca har omkring 95 000 invånare (mot Mallorcas omkring 860 000) och en befolkningstäthet på 135 personer per kvadratkilometer (mot Mallorcas 240 per kvadratkilometer).

Språk

Det finns två officiella språk på Menorca; katalanska och spanska. Det mest använda språket bland lokalbefolkningen är emellertid en lokal variant av katalanska kallad menorquí, men de flesta menorcaner talar flytande spanska som andraspråk. Tillflyttade från det spanska fastlandet talar ofta enbart spanska (om de inte kommer från Katalonien) eller standard-katalanska (om de kommer från Katalonien).

En undersökning gjord 2014 visade att 53,5% av öns invånare identifierade sig som katalansk-talande, 36,7% som spansktalande och 7,7% som tvåspråkiga.

Populärt i Spanien

Spanien, Mallorca
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Spanien, Andalusien, Costa del Sol, Nerja
  • Närmaste flygplats: 74 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool
Spanien, Mallorca, Santa Ponsa
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter