Vädret i Spanien

När du tänker på vädret i Spanien kommer du troligtvis att tänka på varma dagar och klarblå himmel. Spanien har absolut mycket sol, men landet är väldigt stort och har därmed många olika väderförhållanden beroende på vilket område du befinner dig i.

Klimatet ändrar sig från norr till söder då landet spänner över många breddgrader - öst och väst har ett annat klimat då de påverkas av Medelhavet och Atlanten. Vädret i kustområdena skiljer sig mycket från de centrala delarna inåt landet. Och i bergen är vädret återigen ett annat - Spanien är faktiskt det land i Europa som har flest berg. 

Vädret i Spanien är det mest växlande i Europa på grund av landets läge, kusten, bergen och stora landområden. Du kan åka skidor i ett område och njuta strandliv i ett annat! Temperaturrekord satta i Spanien illustrerar de extrema skillnaderna som landet erbjuder. Den högsta officiella temperaturen som är uppmätt är kvävande 47°C i södra och centrala området i Spanien - Andalusien. Andra rekord är 51°C uppmätt i Sevilla 1876. Andalusien är den varmaste och torraste delen av landet t.o.m. varmare än Kanarieöarna. Den kallaste temperaturen som officiellt uppmätts i trakterna av Pyrenéerna i norra Spanien är -32°C i Lerida.

Precis som alla andra platser i världen kan Spanien utsättas för extrema väderförhållanden. Värmeböljor och torka kan förekomma även snö på oväntade platser som på stranden på Ibiza. Ovanligt blöta somrar kan också upplevas likaså orkan och tornados men det är ovanligt. Rent allmänhet förekommer sex huvudklimat i Spanien: Medelhavs-, stäpp-, havs-, subtropiskt-, fastlands- och bergsklimat.

Medelhavsväder

Det är inte överraskande att medelhavsväder råder hela vägen längs Spaniens östkust mot Medelhavet och de Baleariska öarna. Medelhavsklimat betyder varma torra somrar och milda vintrar. Mycket solsken - i genomsnitt 6 timmar per dag vintertid och 12 timmar sommartid. Regnmängden är större höst och vinter och mycket liten under sommaren. Det är den typ av väder som gjort Spanien till det berömda strandsemesterland det är. 

Sommartid regnar det sällan och garanterat sol. Temperaturen ligger runt 20-30 grader och den svala havsbrisen ger en behagligare temperatur än det är inåt landet. Emellanåt - då ingen havsbris finns stiger temperaturen upp mot 40°C mitt i sommaren. Sommarkvällarna är vanligtvis också varma, oftast över 20°C.

Ju längre söderut längs Medelhavet du kommer desto varmare blir det. Dessa områden kan också vara mycket blåsiga vilket ger lättnad från värmen. På den sydöstra kusten kan varma vindar som blåser upp från Nordafrikas öken förekomma. Dessa vindar förekommer oftast på sommaren och kan resultera i torrperioder med obehagligt höga temperaturer. Lyckligtvis har spanjorerna fortfarande traditionen kvar att hålla siesta vilket betyder att du, under den värsta värmen under dagen, kan hålla dig inomhus med gott samvete. Vindarna avger till och från röd ökensand över Spanien - det märks tydligt om du tittar på de vita byggnaderna och bilarna. 

Den norra delen av kusten är kanske att föredra för dem som inte är immun mot den ständiga värmen. Området är mindre påverkat av värmeböljorna, det blåser från Afrika. Här är större regnmängder under sommaren än söderöver, även kraftiga regn förekommer men skurarna är oftast korta. 

Vintrarna är milda och dagstemperaturen faller sällan till 1-siffriga tal. Dagtid är högsta genomsnittet ca 13°C och nattetid faller den till 4°C. En solig vinterdag kan vara väldigt behaglig med ett kvicksilver som stiger upp till 20°C. Det är det som gör Medelhavskusten i Spanien till en bra plats för dem som önskar ett avbrott i den kalla vintern i norr Europa. Men du kan inte sätta din tillit till så höga temperaturer. Nätterna är alltid kalla och vintertid är vädret i allmänhet mycket oförutsägbart särskilt norröver.

Sen vår anses vara en fantastisk tidpunkt att besöka medelhavsområdena i Spanien. Från mitten av april är det som regel runt  20°C och i maj en hel del mer sol. Havet kan vara rätt kallt - det tar lite tid att bli uppvärmt efter vintern. 

>> Läs mer om vädret på Mallorca här

Stäppklimat väder 

På Spaniens södra kust finns i det sydöstra hörnet av Andalusien ett stäppområde i Murcia-området. Här kommer Europa helt nära Afrika med Gibraltar knappt 13 km från Marockos nordliga kust. Precis som du kan föreställa dig är detta område varmare och torrare än de omkringliggande. En helt molnfri himmel kan förväntas 150 dagar per år. Regn förekommer i stort sett bara under vår och höst då skyfall är vanliga. Under sommaren kan temperaturen stiga upp till runt 40-sträcket. På vintern faller temperaturen i områden runt kusten sällan till 1-siffriga tal medans det i inlandet sällan kommer över 6°C. Många delar av detta område har ökenliknande landskap på grund av brist på regn. Almeria är ett av de varmaste, mest solrika platser i Europa. Under juli förväntas absolut inte något regn. Ett årligt genomsnitt är 200 mm.

Maritimt väder (kustklimat)

Maritimt väder råder i landets nord och nordvästra del, där Atlanten har stor påverkan. Somrarna är generellt varma utan att vara för heta. Vintrarna milda och kallare ju längre du kommer från kusten. Det tempererade havsvattnet som omger kusten betyder att det varken blir extremt varmt under sommaren eller extremt kallt under vintern. Regnmängden är tämligen stor och faller under hela året.  

Området har den kyligaste sommartemperaturen i Spanien (undantaget de höga bergen) men är förmodligen det mest behagliga området i landet - andra platser kan bli för varma. Bilbao ligger på den norra Atlantkusten i Spanien och har som högsta sommartemperatur runt 25°C och som lägst vintertid ca 4°C. Regnmängden ligger som lägst under sommaren men det är blötare än i andra delar av landet.

Vintrarna är kalla, men inte extremt  även om det blir kallare ju längre inåt landet du rör dig. Temperaturen brukar ligga runt 13-16°C dagtid och ner till 1-siffriga tal om natten. Frost är vanligt förekommande men snö är sällsynt. Det kan vara tämligen gråt och vått som vi kanske är vana vid. Under höst och vinter regnar det mest - november och december är generellt det våtaste med ca 160 mm i genomsnitt varje månad. 

Frekventa stormar träffar Spaniens norra Atlantkust vilket förklarar de flesta regnbyar. En vinterstorm kan vara en rätt tråkig upplevelse med kraftig vind och regn in från sidan. Men det är också där du kan beundra havets krafter när böljorna slår in mot kusten.  Dis och dimma är också vanligt förekommande under vintern i de kustnära områdena. 

Subtropiskt väder

Vädret på de Kanariska öarna är unikt och skiljer sig mycket från det spanska fastlandet då öarna ligger långt söder om Spanien utanför Afrikas västkust. Öarna har som Spanien ett rimligt antal soltimmar.  Kanarieöarna är varma och soliga - de kallas för "öarna med ständig vår". Somrarna är varma och inte alltför heta (om inte Siroccovinden blåser) och vintrarna mycket milda med högsta dagstemperatur runt 20 grader. Regnmängden är liten. Huvudskälet till Kanarieöarnas enastående klimat jämfört med Spaniens fastland är dess läge långt mot söder - samma breddgrad som Sahara. På denna breddgrad är det garanterat varmt året om. Men med läge i Atlanten i den förföriska Kanarieöströmmen drar de Kanarieöarna fördel av svalkande bris och strömmar och undgår därmed de extremt varma temperaturer som härskar på närliggande kontinent. 

Vädret skiftar från ö till ö, men även olika områden på samma ö speciellt de mer bergiga som Teneriffa har skiftande väder. Öarna i öst, Lanzarote och Fuerteventura är mycket påverkade av varmt väder som blåser in från Västsahara och är därmed torrare än öarna i väster som La Palma och El Hierro. Öarna sägs vara minikontinenter då de alla har olika slags mikroklimat. Dessa gynnas generellt genom den effekt öns topografi har på de rådande nordöstliga vindarna. Det betyder att de södra områdena på respektive ö generellt är torrare och varmare än de norra där huvudparten av regnet faller på de nordöstliga delarna av bergen. Punta Brava på Teneriffas nordkust är ett par grader kallare än Los Crisianos på sydkusten. Det betyder att du kan välja och vraka vart du ska åka beroende på vädret. 

Till och från blåser Siroccovinden från Sahara - en torr och varm och ibland sandfylld vind som tar med sig kvävande hetta och torrt väder. De brukar påverka de östra öarna med än de mot väst. Det är samma vind som påverkar sydkusten på det spanska fastlandet.

>> Läs mer om vädret på Gran Canaria här

Fastlandsväder

Centrala Spanien, undantaget bergen, har fastlandsklimat vilket betyder större årstidsvariation. Somrarna är varma och vintrarna kallare än längs kusten. Regnmängden är också liten i förhållande till kustområdena.

Under sommaren är temperaturerna hög, sol i mängder och bara lite regn. Utan kustens kyliga strömmar och havsbris känns det mycket varmare här. Madrid ligger mitt i landet och är ett typiskt exempel på Spaniens fastlandsklimat. Här är den genomsnittliga dagstemperaturen ca 30°C men den kan ofta nå en bra bit över 30°C ända upp till 40°C. Sommarnätterna är något kyligare än längs kusten på grund av torkan, det höga läget och avståndet från det varma havet.

Vintertid kan det bli mycket kallt, Frost inträffar varje år och snö är normalt. I Madrid är den lägsta genomsnittstemperaturen 2°C under vintern. Temperaturen faller ofta under fryspunkten. Det är fortfarande ganska soligt under vintern. Madrid har genomsnittligt 5 soltimmar per dag från november till januari.

Regnmängden i det centrala Spanien är inte stor - mellan 400 mm och 600 mm i genomsnitt per år. Vår och höst är de våtaste perioderna och sommaren de torraste. I motsats till kustområdena är vintern också tämligen torr. Mot norr kan sommarvädret vara ganska vått vilket gör att detta område i Spanien är frodigt och grönt.

Vädret i bergen

Som nämnt är Spanien det mest bergiga landet i Europa. Pyrenéerna reser sig 3404 meter. Sierra Nevada är 3478 m och den högsta punkten i Spanien - Kantabriska bergen når 2648 m. Det finns många fler berg i det centrala Spanien. Bergen i Spanien har milda somrar, kalla vintrar och kraftig vind. Höjden har stor betydelse för klimatet i bergsregionen. Ju högre du kommer ju lägre temperatur och mindre säsongsvariation medan lägre höjder är en kyligare variant av fastlandsklimatet som härskar i de omkringliggande områdena. Det är i regel torrare mot öst än väst på grund av vinden som sveper in från Atlanten.

Den i genomsnitt kallaste regionen i Spanien är området i det norra Aragonien med Pyrenéerna. Pyrenéerna har den största antal populära skidorter - det finns 35 skidorter i Spanien spridda över hela landet.

>> Läs även om familjesemester i Spanien här