Resor till Sri Lanka

Det vimlar av vackra tempel och underbara stränder på Sri Lanka, som dessutom är välsignat av ett fantastiskt djurliv, talrika platser på UNESCOs världsarvslista, en tillmöteskommande befolkning och mängder av fascinerande kultur. Gläd dig åt att få utforska de urgamla städerna i kulturtriangeln på öns centrala delar där du verkligen kan känna historiens vingslag när du går bland resterna av svunna kungariken. Välkommen till Sri Lanka med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester. 

När ska du resa hit?

Öns klimat påverkas av två separata monsunårstider som till och med ger väderleksskillnader tvärs över ön under hela året. Den huvudsakliga sydvästmonsunen medför regn i väster, sydväst och bergslandskapet från april till september medan den mindre markanta nordöstmonsunen gör östkusten våt från november till december. I det centrala höglandet är somrarna varma och vintrarna milda. Den mest populära resesäsongen är från december till mars och den billigaste tiden att åka är från maj till augusti.

En smak av det exotiska

Beläget strax över ekvatorn, sydöst om den indiska subkontinenten beskrivs Sri Lanka ofta som "Indien lite". Och ön är också den perfekta introduktionen till denna del av världen. Det är tillräcklig kulturell skillnad för att du ska känna att du befinner dig på en exotisk plats  och samtidigt är allt så enkelt. Maten är fantastisk, man pratar engelska på de flesta ställen och öns överskådliga storlek gör att du kan uppleva mycket på kort tid.

Stränder och palmer

Det viktigaste turistområdet löper längs öns sydvästra kust  från Negombo till Galle. Här hittar du långa, breda sandstränder under höga palmer ut mot den varma Indiska Oceanen. På en del ställen mynnar floder och laguner ut i havet vilket skapar idealiska förutsättningar för vattensporter så som kajak paddling och paddle boarding.

Tempel och te

På andra ställen på ön kan du utforska spåren efter mer än 2 000 årig historia. Ön som ungefär är lika stor som Småland har förvånansvärt mycket att bjuda på. Det ena ögonblicket smuttar du på en kopp te på en traditionell plantage och i det nästa går du runt i en gammal kungastad eller utforskar ett intressant tempel.

Läs mer om Sri Lanka

Mat och dryck

Kulinariskt påminner Sri Lanka mycket om Indien, men har ändå sina egna element från olika kolonialmakter och handelspartners som har präglat landets kultur genom historian.

Du kommer ha rika möjligheter att stifta bekantskap med Sri Lankas nationalrätt, rice and curry, som är en risrätt med en sås lagad på kokosmjölk, chili, olika kryffor och kött i form av t.ex. fisk, lamm eller kyckling. Normalt ledsagas rätten av ett rikt urval frukter och/eller grönsaker, samt små skålar med dhal, chutney eller sambol, som är en stark sås lagad på chili.

En förkärlek för starka kryddor

Om du tycker om stark mat, kommer du känna dig som hemma på Sri Lanka, som är känt för användandet av starka kryddor i matlagningen. Du kan dock nästan alltid be om att få din rätt i en mildare utgåva, så var inte rädd för att äta tillsammans med de lokala, då det är här du får smaka på det riktiga Sri Lanka. Du kan också testa tandoori-rätter, som normalt sätt är mildare än en curry. På hotellen kommer du dessutom ofta att uppleva att menyerna är inspirerade av Europa, och att de lokala rätterna är mindre kryddade. Generellt kan du på Sri Lanka njuta av låga priser på mat - framförallt om du äter på de små, lokala ställena, men också på de dyrare turistställena är prisnivån ganska budgetvänlig.

Roti är en typ av plattbröd, som är mycket populärt och utbrett. Gatuköken erbjuder ofta fyllda roti med grönsaker eller ägg som steks i pannan och serveras i tidningspapper så att de är lätta att ta med. Både fyllning och bröd är en smakupplevelse i sig själv. Vi rekommenderar också att testa de goda kokos-roti till frukost, som är en tjockare utgåva med riven kokosnöt i degen.

Roti används till den mycket populära rätten kottu roti, där brödet strimlas tillsammans med grönsaker, ägg eller kött. Är du lite småhungrig under dagen, kan du göra som de lokala och köa ett par short eats, från en av många små restauranger (som lite förvirrande kallas för "hotell"). Dessa småsnacks, som inkluderar allt från vårrullar, runda cutlets med fisk och de munk-liknande vadai, kan lätt utgöra en hel måltid, och är så billiga att det är svårt att begränsa sig.

Även om du kan få rätter med både biff, lamm och get, spelar fisk och skaldjur traditionellt en större roll i det lokala köket - framförallt längs kusten. Fiskrätterna är dessutom ett bra val om du inte tycker om så stark mat, då fiskarna ofta endast grillas och serveras med citron. Är du vegetarian har du också mycket att välja emellan, då många av de mest populära rätterna är köttfria. Därtill kommer, att Sri Lanka är känt för sitt fantastiska urval av frukter.

Några av frukterna som ofta ledsagar maträtterna, eller som kan ätas för sig själv, känner du säkert redan igen. Men du kommer upptäcka att de på Sri Lanka har en hela annan färskhet och kraftigare smak. Se fram emot att smaka på saftig ananas, passionsfrukt, papaya, vattenmeloner, jackfruit, mano och mycket annat beroende på säsong.

Dryck

Du bör undvika att dricka vatten direkt från kranen på Sri Lanka, och istället köpa vatten på flaska. Därutöver är det naturligtvis möjligt att köpa de vanliga internationella dryckerna, som Coca-cola, Fanta och Sprite, men testa gärna också något av de lokala märkena som finns i smaker som vi inte känner till här hemma.

Beställer du en kall öl, är det normalt sätt Lion Lager som ställs på bordet. Det bryggs också Carlsberg på licens på Sri Lanka, även om denna öl inte är lika utbredd.

Läs mer

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester på Sri Lanka. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter och aktuella händelser på Sri Lanka, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. 

Tefälten

Är du en te-drickare, känner du nog till Ceylon te. Teet härstammar från Sri Lanka, som fram tills 1972 kallades för just Ceylon. På öns högland, där klimatet ger optimala förhållanden för te-odling, kan du ta en tur bland de gröna te-fälten, hälsa på plcokare och eventuellt själv se om du har rätt handlag för att plocka rätt blad. Det finns här också flera te-fabriker som är öppna för besökare, så att du kan se de sista stegen i processen innan teet skeppas iväg till världsmarkerna. Här finns naturligtvis också rik möjlighet för att själv köpa med sig en te-souvenir.

Det var britten James Taylor (1835-1892), som stad bakom den första te-plantagen, Loolecondera, på Sri Lanka där han tillsammans med skotten Thomas Lipton (1848-1931) byggde upp landets teindustri. Denna första plantage vid Kandy, är idag endast en av många teplantager på ön, där man producerar uppm ot 28 olika typer av te. Det är primärt höjden över havet, som avgör vilken typ av te som växer på de olika plantagerna. I den största te-regionen, Sabaragamuwa, som endast når upp till cirka 800 meter över havet, hittar du till exempel ett markant annorlunda te än i Nuwara Eliya, där teet odlas på hela 1800 meter över havet. Det är fascinerande att uppleva hur olika nederbörd, temperatur och procedurer kan skapa så många olika tesorter utifrån samma planta, Camellia Sinensis.

Sri Lanka är idag världens fjärde största teproducent, och det är inte endast exportmarknaderna som njuter gott av de fina tesorterna. Teet är också en fast del av srilankanernas vardag, där man i genomsnitt dricker te tre gånger dagligen.

Stränder

Sri Lankas 1600 kilometer långa kustlinje gömmer på otaliga vackra sandstränder. Lägger du därtill det tropiska klimatet, kommer du därför att upptäcka, att livet på Sri Lanka ofta levs på eller nära de vackra stränderna. Du hittar allt från populära turistområden med alla de faciliteter och aktivitetsmöjligheter som du kan önska dig på en badsemester med familjen; till mindre oberörda stränder där det kanske ligger en liten, enkel restaurang där man serverar färsk hummer och läskande frukstjuice. Även på de minst besökta stränderna, är det ofta möjlight att hyra en surfbräda och prova krafterna på vågorna - eventuellt med en lokal instruktör.

Med så många bra stränder är det naturligtvis omöjligt att hinna med att se alla på en resan. Det finns dock några som lockar fler resenärer än andra. Hikkaduwa på Sri Lankas södra kust har de mest kända stränderna, och det är inte utan grund. Här hittar du läckra vita sandstränder, där du enkelt kan spendera större delen av tiden på en solstol i vattenkanten, uder en palm med en god bok i handen. Hikkaduwa är dessutom ett känt paradis för surfare, liksom det finns goda möjligheter för att dyka och snorkla. Sist, men inte minst, har området barnvänliga områden somt en värld av bra barer och fiskrestauranger. Likaså ligger Tangalle på sydkusten, som också kännetecknas av svajande palmer och mjuk, ljus sand. Tangalle är lugnare och har färre besökare än Hikkaduwa, vilket beror på att här inte finns lika många aktivitetsmöjligheter och att havet inte är lika barnvänligt. Det är dock perfekt, om du bara har lust för en avslappnande dag på stranden.

Medan Sri Lankas södra stränder i flera år har lockat semesterresenärer från hela världen, är landets östra kust mer okänd för de flesta. Det långa inbördeskriget innebar, att det länge endast var äventyrslystna som hittade fram till stränderna här. Men idag betyder freden att det inte längre är endast äventyrliga surfare som hittar fram till t.ex. vackra Arugam Bay, med dess avslappnade atmosfär, eller till stränderna runt Trincomalle.

Valsafari

Som du kan läsa i de flesta turistbroschyrer om Sri Lanka, är havet utanför sydvästkusten ett av de platser i världen, där du har bäst chans att möta havets största kämpa, blåvalen. Har behöver du nämligen inte segla långt ut på havet innan du befinner dig mitt i en av valarnas migrationsrutter, där havet är upp mot 1000 meter djupt och rikt på krill - det lilla kräftdjuret som finns överst på blåvalarnas meny. Därutöver är det på en valsafari möjligt att se kaskelottvalar, delfiner och andra valarter.

Kuststaden Mirissa är den mest populära utgångspunkten för en valsafari på Sri Lanka. Här finns flera olika operatörer, som erbjuder att segla ut för att möta de enormal djuren. Valsäsongen pågår mellan november till april, och återigen mellan juli och september. Den Indiska Oceanen är sällan ett lugnt hav, så sjösjuketabletter kan vara en bra idé at tta med, då en valsafari normalt varar mellan 4-5 timmar. Är du inte så sjöstark, är perioden december-mars oftast den lugnaste.

Det är en fantastisk upplevelse att se blåvalar och andra arter i deras naturliga miljö, men dessvärre är det en del av arrangörerna som inte håller sig till kraven om ett minimumavstånd på 100 meter samt att dra sig tillbaka om det är för många andra båtar i området. Man har därför blivit mer och mer orolig för att valsafari kommer medföra att valarna till slut lämnar området på grund av för mycket oro. Vill du se valar med gott samvete, bör du därför noga välja arrangör. Det finns som tur är, flera som respekterar valarna, genom att bland annat hålla passande avstånd, stänga motorn och på det hela taget följa valarna på ett sätt som inte stressar dem.

Yala Nationalpark

Det är inte endast det fantasiska sandstränderna som du kan uppleva längs kusten. På Sri Lankas sydöstra hörn ligger en av landets största natursevärdheter, Yala Nationalpark. Här har du chans att komma nära ett brett urval av de växt- och djurarter som lever på Sri Lanka. Torts sin förhållandevis lilla storlek, är landet en av världens hotspot för biodiversitet med en lång rad arter som tillhör de mest sällsynta i världen.

Yala Nationalpark, som är en av de stösta naturskyddade områdena på Sri Lanka, täcker knappt 1300 kvadratkilometer. Det är dock endast cirka en femtedel av detta område, som är öppet för besökare. Här kan du uppleva ett brett urval av naturtyper och inte minst få se det rika djurlivet som bland annat inkluderar en av världens tätaste koncentration av leoparder, elefanter, krokodiler, vilda vattenbufflar, hjortar, apor och över 200 exotiska fågelarter. Även om du inte har turen att få se en av leoparderna, kommer ett besök i nationalparken vara en stor upplevelse. De guidade turerna föregår i specialbyggda fyrhjulsbilar. Bästa tid för att besöka Yala Nationalpark är från mars till april då det är torrperiod. Det är stängt mellan september och oktober. Kom ihåg kikaren!

Lejonklippan – Sigiriya

Den nästan 200 meter höga "Lejonklippan" liknar vid första anblickan kanske inte annat än en stor, lite särpräglad klippformation. Men vid en närmare blick, kommer du att upptäcka att klippan, Sigiriya, gömmer på en av Sri Lankas mest intressanta historiska sevärdheter. Uppe på klippans platta topp, kan du se ruinerna av en storslagen borg från 400-talet. Fästningen och vackra trädgårdnarna vid klippans fot, byggdeas av kung Kashyapa I, som var kung mellan 477-495. Enligt sägnen hade Kashyapa - som hade mördat sin egen far för att ta över tronen - behov av en fästning för att vara i säkerhet från sin hämndlystna halvbror Moggallana, den rättfärdiga arvingen.

Den stora granitklippan påminner till viss del om Ayers Rock i Australien, men får i gengäld gärna bestigas. Idag har man gjort trappor så att besökarna kan ta sig upp för de lodrätta klippsidorna utan att sätta livet på spel. Det är dock inte en tur för dig som har höjdskräck, och de 1202 trappstegen till toppen kommer garanterat ge svett på pannan. De intressanta ruinerna - och inte minst den betagande utsikten över det frodiga landskapet - är dock värda alla ansträngningar. Det är inte svårt att förstå varför kungen valde just denna plcering av sin fästning och palats. Kashyapa var dock inte mer bekymrad för angrepp än att han spenderade mycket av sin tid i vattenträdgårdarna nedanför klippan, tillsammans med sitt stora harem. På vägen upp för klippan kan du se väggmålningar som visar porträtt av några av kungens favoriter i sitt harem.

Sigiriya är idag känt för dessa väggmålningar av avklädda kvinnor, men på kungens tid var fontänerna i området minst lika imponerade. Vattnet bars upp och strömmade därifrån ner igen via ett system av rör och kanaler tills det med stor kraft pressades ut av noga konstruerade fontäner, så att vattenstrålarna stod flera meter upp i luften. En imponerande konstruktion för sin tid. Det är inte märkligt, att Sigiriya togs upp på UNESCOs världsarvslista år 1982.

Kungen fick spendera ett knappt årtionde i detta lilla paradis, men blev till slut - precis som fruktat - angripen av halvbrodern och mördad (eller tog sitt eget liv, då nederlaget var ett faktum). Dörefter övertog buddhistiska munkar stället och använde det som kloster fram till 1200- eller 1300-talet.

Om du har möjlighet, rekommenderar vi dig att besöka Sigiriya först på morgonen för att undvika den värsta hettan och trängslen på väg upp för kloppan. Kom ihåg vatten och bra skor.

Pettah i Colombo

Sri Lankas dynamiska huvudstad, Colombo, är en chans att få uppleva äkta asiatiskt storstadsliv med något för varje sinne. Här kan du enkel spendera en dag eller två på att utforska historiska sevärdheter, det stora urvalet av restauranger, massor av butiker och marknader, samt insupa atmosfären på gatorna, som är helt annorlunda än det du känner till från Europa. Har du just ankommit med flyg från Sverige, kan det vara lite av en kulturchock att plötsligt befinna sig mitt i den kaotiska atmosfären som är typisk för storstäder i denna del av Asien. Men om du älskar att uppleva nya kulturer, är Colombo samtidigt en perfekt start (eller avslut) på din semester på Sri Lanka.

Om du vill uppleva det "äkta" Colobo, rekommenderar vi dig att besöka bazar-kvarteret Pettah. Det övervägande tamilska kvarteret är känt för sina gator och stråk, som är fullproppade med småbutiker som säljer allt från färgglada kläder och guldsmycken, till antikviteter från kolonialtiden och kryddor. Här finns med andra ord goda möjligheter för att hitta en unik souvenir, men det är dock också för atmosfären som du bör ta dig hit.

Kandy

Kandy, som är Sri Lankas näst största stad och ligger i den centrala delen av ön, är ett måste att besöka om du är intresserad av kultur. Staden finns med på UNESCOs världsarvsista, vilket inte minst beror på tempelområdet. Här hittar du bland annat det vackra kungapalatset och det berömda templet, Sri Dalada Maligawa (tandens tempel). Detta tempel huserar, som namnet antyder, en tand som enligt sägnen ska vara en av Buddhas tänder, och ligger nu till offentlig åsådan i ett juveltäckt skrin på en lotusblomma gjord av rent guld. Tanden är varje år centrum för en stor festival, Esala Perahera, som tillhör de största religiösa festerna i Asien, och lockar tusentals pilgrimer från när och fjärran.

Kungapalatset och Tandens Tempel, som räknas bland en av de heligaste platserna i den buddhistiska världen, är utan tvekan de mest populära sevärdheterna i Kandy, och du ska vara beredd på att det är lång kö för att komma in. Det finns dock mycket annat att se i Kandy. Den före detta kungastaden rymmer t.ex. tempel och vackra trädgårdar, som Peradaniya som tillhör en av de vackraste botaniska trädgårdarna i hela Asien. Här kan du upptäcka exotiska planter och flera hundra olika orkidéarter.

Om du vill ha lite lugn och ro, rekommenderar vi också en promenad vid Kandy-sjön mitt i stan. Den konstgjorda sjön anlades kort innan staden byggdes upp, och var ett av de sista områdena på ön som övergav sig till den brittiska kolonialmakten år 1815. På kvällen slår man upp bodar runt sjön.

 

Läs mer

Destinationer i Sri Lanka

Hitta din resa till Sri Lanka här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del information och fakta om Sri Lanka. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning, historia och klimat, och kan använda detta som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande menad som inspiration, så vi reserverar oss för eventuella felaktigheter. Om du vill har mer information och tips inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Geologiskt sätt är Sri Lanka en sydlig fortsättning på den Indiska Halvön. Ö-staten, som utöver huvudön inkluderar en rad småöar, är ungefär 1,5 gång större än Danmark, och har cirka 22 miljoner invånare. Huvudparten av den folkrika ön består av lågland, men det finns dock ett markant högland centralt på öns södra del, där det högsta berget Pidurutalagala når upp till 2.524 meter över havet. I höglandet ligger bland annat också den fascinerade kungastaden Kandy. Sri Lankas befolkning är dock primärt koncentrerad i det frodiga låglandet på den sydvästra delen av ön, i städerna på östkusten och på den platta halvön Jaffna i norr. Jaffna är dessutom huvudområdet för Sri Lankas hinduiska tamalier, som utgör en minoritet i landet.

Även om det har funnit bosättningar på ön sedan förhistorisk tid, spårar flera av öns nuvarande befolkning sitt ursprung tillbaka till de singaleser som ursprungligen invandrade till Sri Lanka från Indien på slutet av 700-talet f.Kr. Singaleserna var övervägande buddhister, men runt år 300 f.Kr. började en liknande invandring av hinduiska tamalier från södra Indien via småöarna över Adam's Bridge. De historiska källorna tyder alltså på, att det fram till 1400-talet var möjligt att komma hit utan blöta fötter, över landsbron hela vägen från Indien. 

Olika etniska befolkningsgrupper har således nästan alltid delat på Sri Lanka. Halvön Jaffna i norr blev ett tamiliskt kungarike, med de singalesiska riken låg runt de tcentrala området vid Kandy, samt i den våta regionen på den sydvästra delen av ön, där det fanns goda förhållanden för lantbruk. De srilankanska kungarikena var i perioder i inbördes strid med varandra, och ön invaderades dessutom flra gånger. Likväl var det stabilt nog innan kolonialtiden, för att kungarikena skulle kunna ta fram högt sofistikerade konstbevattningssystem samt samhällen och palats som tillhörde dåtidens mest komplexa i Asien, som t.ex. Sigiriya-fästningen.

De gamla kungarikena har givetvis haft stort inflytande på strukturen av de nuvarande samhället, men dagens Sri Lanka präglas också av spåren från kolonialtiden, som inleddes av Portugals övertag på 1500-talet. Portugiserna blev dock redan 1658 bortdrivna från ön av holländarna, som i sin tur drevs bort från ön av britterna på slutet av 1700-talet. Under bitternas herredöme blev kaffe och te, följt av gummi och kokos de viktigaste lantbruksprodukterna. Bitterna hämtade extra arbetskraft i from av tamiler från södra Indien, och de räkas nu som en egen befolkningsgrupp på ön, de indiska temilerna.

Självständighet och inbördeskrig

Sri Lanka blev först erkänd som en självständig stat i det brittiska Commonwealth (under namnet Ceylon) år 1948. År 1972 blev landet en republik och tog sitt nuvarande namn. Den redan existerande spänningen mellan den singalesiska majoriteten och temilerna växte dock under de följande åren, då det nu inte längre fanns en kolonialmakt som lade lock på oenigheterna. Den singalesiska majoriteten var dock framförallt missnöjda med att tamilerna - trots att de var minoritet (cirka 18%) - satt på flertalet av de ledande ställningarna i samhället. Det var en lämning från kolonialtiden, där engelsmännen hade valt att favorisera tamilerna i deras engelsktalande administration.

De följande åren kämpade landets stora singalesiska partier därför om att bjuda över varandra för att ge tillbaka privilegier till singaleserna på bekostnad av tamilerna. Man ställde t.ex. krav på att singalesiska skulle vara det enda officiella språket, och buddhismen - singalesernas religion - blev utsedd till officiell stadsreligion. Likaså införde man kvoter på universiteten för hur många tamiler som fick accepteras, och alla ledande poster inom militären, polisen, utbildningssektorn och den offentliga förvaltningen gick till singaleserna.

I juli 1983 utbröt ett inbördeskrig mellan regeringshären och Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som krävde upprättelse ev en oberoende tamilsk stat, Tamil Eelam, på den nordöstra delen av ön. Inbördeskriget, som sträckte sig över 25 år och endast avbröts endast av en kort vapenvila år 2002, kostade 75.000 människor livet, och drev över en miljon människor på flykt. Det internationella samhället ställde sig med tiden på regeringshärens sida, medan de tamilska tigrarna - efter självmordsangrepp och rekrytering av barnsoldater satt på en terrorlista i både USA och EU. Under tiden försökte utlandet dock att mäkla mellan perterna och Indien satte år 1987 in en fredsbevarande styrka på ön. De indiska styrkorna blev dock anklagade av temilerna för övergrepp. Tigrarna svarade därför med att mörda Indiens premiärminister Rajiv Gandhi med en självmordsbomb.

År 2009 erkände Sri Lankas presiden officiellt krigen mot De Tamilska Tigrarna för att vara slut, efter en storoffensiv mot självständighetshären, som till sist var pushade tillbaka till landets nordöstra kust Utöver många civilia och soldater, kostade denna sista offensiv de tamilska ledare livet.

Inbördeskrigen och tsunamikatastrofen år 2004 har inte överraskande betytt, att turismen på Sri lanka först nyligen har fått den medvind som den vackra ön är berättigad till. Nu strömmer turister från hela världen till denna lilla pärla i södra Asien.

Klimat och väder

Sri Lanka är ett tropiskt klimat, vilket innebär att du året runt ska förvänta dig korta, uppfriskande regnfall. Torka och regnperioder beror dock också på vart på ön du befinner dig och klimatet präglas av två olika monsuner. Från maj till augusti härskar sydväst-monsunen som ger regn på den södra delen av ön, västkusten i och det centrala höglandet. Från oktober till januari är det däremot nordöst-monsunen som ger regn i de norra områdena och på östkusten. Dessa lite speciella förhållande betyder, att du nästan alltid kan hitta en plats på ön med bra väder. Är din prioritet sol och strand, är perioden november till april dock den bästa reseperioden, då de flesta badorter ligger på den sydvästra kusten.

Planerar du en rundresa på ön, det vill säga både längs kusten och uppe på höglandet bör du ta med dig kläder till lite av varje. Medan dagstemperaturen på låglandet och ute vid kusten normalt ligger på mellan 30-35 grader, faller den till 15-20 grader i höglandet. Här kan en varm tröja till kvällen vara bra att ha.

Bra att veta

 • Tidsskillnad: Man har inte sommartid på Sri Lanka, och tidsskillnaden beror därför på om Sverige har sommartid eller vintertid: Sommartid: + 3,5 timmar, och vintertid + 4,5 timmar.
 • Hygien: Kranvatten är inte rent nog att dricka, och vi rekommenderar därför att du istället köper vatten på flaska. Medan toaletterna på hotell och på större restauranger generellt är av god standard, ska du vara beredd på att standarden på de offentliga toaletterna eller ute på landet, ofta är mer primitiva. Vi rekommenderar därför att du tar med eget toalettpapper (eller våtservetter) och desinfektionsmedel.
 • Etikett: När du först har vant dig till, att livet på gatan är mycket mer hektiskt än i Sverige, kommer du att uppleva att srilankanerna är ett vänligt och tilmötesgående folk. Med sunt förnuft och ett leende kommer du långt. Besöker du tempel eller andra helgedomar förväntas det att också turister visar passande respekt med korrekt klädsel och påklädning.
 • Pengar: Valutan heter srilankanska rupier (LKR). Du får som regel bäst kurs om du väntar med att växla tills du är på Sri Lanka. Det rekommenderas att ta med kontanter i USD eller EUR. Kreditkort accepteras på de flesta stora hotell och i några större butiker. Var dock beredd på, att det är långt mellan bankomater, om du har behov av kontanter.
 • Språk: Utöver de två officiella språken, sinhala och tamil, talar man också engelska i de flesta större städer och på turistområdena. Förvänta dig dock inte, att alla talar flytande, och framförallt inte på landet - här får du använda gester och mimik.
 • Turistbyrå: Du hittar mer information om Sri Lankas sevärdheter och praktiska upplysningar på hemsidan för den officiella turistbyrån.

Populärt i Sri Lanka

Sri Lanka, Sri Lanka
 • Närmaste flygplats: 264 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
Sri Lanka, Sri Lanka
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi
 • Restaurang
Sri Lanka, Sri Lanka
 • Närmaste flygplats: 176 km
 • Pool
 • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera