Resor till Sri Lanka

Det vimlar av vackra tempel och underbara stränder på Sri Lanka, som dessutom är välsignat av ett fantastiskt djurliv, talrika platser på UNESCOs världsarvslista, en tillmöteskommande befolkning och mängder av fascinerande kultur. Boka din resa till Sri Lanka med Escapeaway idag!

Gläd dig åt att få utforska de urgamla städerna i kulturtriangeln på öns centrala delar där du verkligen kan känna historiens vingslag när du går bland resterna av svunna kungariken. Välkommen till Sri Lanka med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester. 

När ska du resa hit?

Öns klimat påverkas av två separata monsunårstider som till och med ger väderleksskillnader tvärs över ön under hela året. Den huvudsakliga sydvästmonsunen medför regn i väster, sydväst och bergslandskapet från april till september medan den mindre markanta nordöstmonsunen gör östkusten våt från november till december. I det centrala höglandet är somrarna varma och vintrarna milda. Den mest populära resesäsongen är från december till mars och den billigaste tiden att åka är från maj till augusti.

En smak av det exotiska

Beläget strax över ekvatorn, sydöst om den indiska subkontinenten beskrivs Sri Lanka ofta som "Indien lite". Och ön är också den perfekta introduktionen till denna del av världen. Det är tillräcklig kulturell skillnad för att du ska känna att du befinner dig på en exotisk plats  och samtidigt är allt så enkelt. Maten är fantastisk, man pratar engelska på de flesta ställen och öns överskådliga storlek gör att du kan uppleva mycket på kort tid.

Stränder och palmer

Det viktigaste turistområdet löper längs öns sydvästra kust  från Negombo till Galle. Här hittar du långa, breda sandstränder under höga palmer ut mot den varma Indiska Oceanen. På en del ställen mynnar floder och laguner ut i havet vilket skapar idealiska förutsättningar för vattensporter så som kajak paddling och paddle boarding.

Tempel och te

På andra ställen på ön kan du utforska spåren efter mer än 2 000 årig historia. Ön som ungefär är lika stor som Småland har förvånansvärt mycket att bjuda på. Det ena ögonblicket smuttar du på en kopp te på en traditionell plantage och i det nästa går du runt i en gammal kungastad eller utforskar ett intressant tempel.

Boka en resa till Sri Lanka med Escapeaway

Skriv in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Sri Lanka som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell på Sri Lanka, bara de hotell som fått fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om resor till Indien
>> Se översikt över lyxhotell på Sri Lanka

Hotell i Sri Lanka

Populära hotell i Sri Lanka

Sri Lanka, Sri Lanka
9,7
Fantastiskt
89 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Sri Lanka, Sri Lanka
9,9
Fantastiskt
198 omdömen
  • Närmaste flygplats: 113 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Sri Lanka, Sri Lanka
9,6
Fantastiskt
62 omdömen
  • Närmaste flygplats: 132 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

Kulinariskt påminner Sri Lanka mycket om Indien, men har ändå sina egna element från olika kolonialmakter och handelspartners som har präglat landets kultur genom historian.

Du kommer ha rika möjligheter att stifta bekantskap med Sri Lankas nationalrätt, rice and curry, som är en risrätt med en sås lagad på kokosmjölk, chili, olika kryffor och kött i form av t.ex. fisk, lamm eller kyckling. Normalt ledsagas rätten av ett rikt urval frukter och/eller grönsaker, samt små skålar med dhal, chutney eller sambol, som är en stark sås lagad på chili.

En förkärlek för starka kryddor

Om du tycker om stark mat, kommer du känna dig som hemma på Sri Lanka, som är känt för användandet av starka kryddor i matlagningen. Du kan dock nästan alltid be om att få din rätt i en mildare utgåva, så var inte rädd för att äta tillsammans med de lokala, då det är här du får smaka på det riktiga Sri Lanka. Du kan också testa tandoori-rätter, som normalt sätt är mildare än en curry. På hotellen kommer du dessutom ofta att uppleva att menyerna är inspirerade av Europa, och att de lokala rätterna är mindre kryddade. Generellt kan du på Sri Lanka njuta av låga priser på mat - framförallt om du äter på de små, lokala ställena, men också på de dyrare turistställena är prisnivån ganska budgetvänlig.

Roti är en typ av plattbröd, som är mycket populärt och utbrett. Gatuköken erbjuder ofta fyllda roti med grönsaker eller ägg som steks i pannan och serveras i tidningspapper så att de är lätta att ta med. Både fyllning och bröd är en smakupplevelse i sig själv. Vi rekommenderar också att testa de goda kokos-roti till frukost, som är en tjockare utgåva med riven kokosnöt i degen.

Roti används till den mycket populära rätten kottu roti, där brödet strimlas tillsammans med grönsaker, ägg eller kött. Är du lite småhungrig under dagen, kan du göra som de lokala och köa ett par short eats, från en av många små restauranger (som lite förvirrande kallas för "hotell"). Dessa småsnacks, som inkluderar allt från vårrullar, runda cutlets med fisk och de munk-liknande vadai, kan lätt utgöra en hel måltid, och är så billiga att det är svårt att begränsa sig.

Även om du kan få rätter med både biff, lamm och get, spelar fisk och skaldjur traditionellt en större roll i det lokala köket - framförallt längs kusten. Fiskrätterna är dessutom ett bra val om du inte tycker om så stark mat, då fiskarna ofta endast grillas och serveras med citron. Är du vegetarian har du också mycket att välja emellan, då många av de mest populära rätterna är köttfria. Därtill kommer, att Sri Lanka är känt för sitt fantastiska urval av frukter.

Några av frukterna som ofta ledsagar maträtterna, eller som kan ätas för sig själv, känner du säkert redan igen. Men du kommer upptäcka att de på Sri Lanka har en hela annan färskhet och kraftigare smak. Se fram emot att smaka på saftig ananas, passionsfrukt, papaya, vattenmeloner, jackfruit, mano och mycket annat beroende på säsong.

Dryck

Du bör undvika att dricka vatten direkt från kranen på Sri Lanka, och istället köpa vatten på flaska. Därutöver är det naturligtvis möjligt att köpa de vanliga internationella dryckerna, som Coca-cola, Fanta och Sprite, men testa gärna också något av de lokala märkena som finns i smaker som vi inte känner till här hemma.

Beställer du en kall öl, är det normalt sätt Lion Lager som ställs på bordet. Det bryggs också Carlsberg på licens på Sri Lanka, även om denna öl inte är lika utbredd.

Sri Lanka är ett fantastiskt resmål där det garanterat väntar dig många oförglömliga och helt nya upplevelser, oavsett om du reser med barn, som par eller med vänner. Du kan se fram emot mötet med Sri Lankas färgstarka folkliv, vackra natur och inte minst rika kulturarv som vilar på en fascinerande, tusenårig historia.

Sri Lanka som fram till 1972 hette Ceylon, ligger precis vid sydspetsen av Indien. Östaten och den omkring 50 gånger större grannen har också många kulturdrag gemensamt. Det är kanske inte så överraskande i och med att öns befolkning - både singaleserna och tamilerna - på sin tid invandrade hit från just Indien. Trots att det bara är omkring 30 kilometer från Tamil Nadu, Indiens sydligaste delstat, över havet till Sri Lanka, kommer du som resenär ändå uppleva att Sri Lanka är helt sin egen.

Rikt natur- och kulturarv

Kännare av de två länderna kommer därför berätta för dig att även om Sri Lanka av en del kallas "Lilla Indien" så väntar dig en helt annan upplevelse här. Som regel upplever många av de som har rest i båda länderna att Sri Lanka är ett lite mer avslappnat och mindre kaotiskt land att resa runt i och har en mer tillmöteskommande lokalbefolkning. Mätt per invånare har Sri Lanka en betydligt högre bruttonationalprodukt och en högre levnadsstandard. De flesta srilankeser är dessutom buddhister, medan de flesta indier är hinduer. Det finns även andra mer handgripliga skillnader mellan de två länderna. Det srilankesiska köket är till exempel mer kryddstarkt än det indiska.

Som resmål är Sri Lanka i särklass tack vare sitt rika kultur- och naturarv. Till de absoluta höjdpunkterna för de som reser runt i landet hör de åtta platserna som står med på UNESCO:s världsarvslista. Dessa platser inkluderar bland annat gamla kungastäder som Anuradhapura och Polonnaruwa, Sigiriya (Lion Rock) med ett gammalt fort på toppen av den otroligt vackra staden Kandy. Men även några av landets djurrika nationalparker har fått plats på den prestigefulla listan.

Även om Sri Lanka bara är något större än Kroatien rymmer landet ändå stora variationer. Här väntar dig allt från vidsträckta teodlingar och frodiga skogar med exotiska djur till intressanta städer och underbara kilometerlånga stränder.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del information och fakta om Sri Lanka. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning, historia och klimat, och kan använda detta som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande menad som inspiration, så vi reserverar oss för eventuella felaktigheter. Om du vill har mer information och tips inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Geologiskt sätt är Sri Lanka en sydlig fortsättning på den Indiska Halvön. Ö-staten, som utöver huvudön inkluderar en rad småöar, är ungefär 1,5 gång större än Danmark, och har cirka 22 miljoner invånare. Huvudparten av den folkrika ön består av lågland, men det finns dock ett markant högland centralt på öns södra del, där det högsta berget Pidurutalagala når upp till 2.524 meter över havet. I höglandet ligger bland annat också den fascinerade kungastaden Kandy. Sri Lankas befolkning är dock primärt koncentrerad i det frodiga låglandet på den sydvästra delen av ön, i städerna på östkusten och på den platta halvön Jaffna i norr. Jaffna är dessutom huvudområdet för Sri Lankas hinduiska tamalier, som utgör en minoritet i landet.

Även om det har funnit bosättningar på ön sedan förhistorisk tid, spårar flera av öns nuvarande befolkning sitt ursprung tillbaka till de singaleser som ursprungligen invandrade till Sri Lanka från Indien på slutet av 700-talet f.Kr. Singaleserna var övervägande buddhister, men runt år 300 f.Kr. började en liknande invandring av hinduiska tamalier från södra Indien via småöarna över Adam's Bridge. De historiska källorna tyder alltså på, att det fram till 1400-talet var möjligt att komma hit utan blöta fötter, över landsbron hela vägen från Indien. 

Olika etniska befolkningsgrupper har således nästan alltid delat på Sri Lanka. Halvön Jaffna i norr blev ett tamiliskt kungarike, med de singalesiska riken låg runt de tcentrala området vid Kandy, samt i den våta regionen på den sydvästra delen av ön, där det fanns goda förhållanden för lantbruk. De srilankanska kungarikena var i perioder i inbördes strid med varandra, och ön invaderades dessutom flra gånger. Likväl var det stabilt nog innan kolonialtiden, för att kungarikena skulle kunna ta fram högt sofistikerade konstbevattningssystem samt samhällen och palats som tillhörde dåtidens mest komplexa i Asien, som t.ex. Sigiriya-fästningen.

De gamla kungarikena har givetvis haft stort inflytande på strukturen av de nuvarande samhället, men dagens Sri Lanka präglas också av spåren från kolonialtiden, som inleddes av Portugals övertag på 1500-talet. Portugiserna blev dock redan 1658 bortdrivna från ön av holländarna, som i sin tur drevs bort från ön av britterna på slutet av 1700-talet. Under bitternas herredöme blev kaffe och te, följt av gummi och kokos de viktigaste lantbruksprodukterna. Bitterna hämtade extra arbetskraft i from av tamiler från södra Indien, och de räkas nu som en egen befolkningsgrupp på ön, de indiska temilerna.

Självständighet och inbördeskrig

Sri Lanka blev först erkänd som en självständig stat i det brittiska Commonwealth (under namnet Ceylon) år 1948. År 1972 blev landet en republik och tog sitt nuvarande namn. Den redan existerande spänningen mellan den singalesiska majoriteten och temilerna växte dock under de följande åren, då det nu inte längre fanns en kolonialmakt som lade lock på oenigheterna. Den singalesiska majoriteten var dock framförallt missnöjda med att tamilerna - trots att de var minoritet (cirka 18%) - satt på flertalet av de ledande ställningarna i samhället. Det var en lämning från kolonialtiden, där engelsmännen hade valt att favorisera tamilerna i deras engelsktalande administration.

De följande åren kämpade landets stora singalesiska partier därför om att bjuda över varandra för att ge tillbaka privilegier till singaleserna på bekostnad av tamilerna. Man ställde t.ex. krav på att singalesiska skulle vara det enda officiella språket, och buddhismen - singalesernas religion - blev utsedd till officiell stadsreligion. Likaså införde man kvoter på universiteten för hur många tamiler som fick accepteras, och alla ledande poster inom militären, polisen, utbildningssektorn och den offentliga förvaltningen gick till singaleserna.

I juli 1983 utbröt ett inbördeskrig mellan regeringshären och Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), som krävde upprättelse ev en oberoende tamilsk stat, Tamil Eelam, på den nordöstra delen av ön. Inbördeskriget, som sträckte sig över 25 år och endast avbröts endast av en kort vapenvila år 2002, kostade 75.000 människor livet, och drev över en miljon människor på flykt. Det internationella samhället ställde sig med tiden på regeringshärens sida, medan de tamilska tigrarna - efter självmordsangrepp och rekrytering av barnsoldater satt på en terrorlista i både USA och EU. Under tiden försökte utlandet dock att mäkla mellan perterna och Indien satte år 1987 in en fredsbevarande styrka på ön. De indiska styrkorna blev dock anklagade av temilerna för övergrepp. Tigrarna svarade därför med att mörda Indiens premiärminister Rajiv Gandhi med en självmordsbomb.

År 2009 erkände Sri Lankas presiden officiellt krigen mot De Tamilska Tigrarna för att vara slut, efter en storoffensiv mot självständighetshären, som till sist var pushade tillbaka till landets nordöstra kust Utöver många civilia och soldater, kostade denna sista offensiv de tamilska ledare livet.

Inbördeskrigen och tsunamikatastrofen år 2004 har inte överraskande betytt, att turismen på Sri lanka först nyligen har fått den medvind som den vackra ön är berättigad till. Nu strömmer turister från hela världen till denna lilla pärla i södra Asien.

Klimat och väder

Sri Lanka är ett tropiskt klimat, vilket innebär att du året runt ska förvänta dig korta, uppfriskande regnfall. Torka och regnperioder beror dock också på vart på ön du befinner dig och klimatet präglas av två olika monsuner. Från maj till augusti härskar sydväst-monsunen som ger regn på den södra delen av ön, västkusten i och det centrala höglandet. Från oktober till januari är det däremot nordöst-monsunen som ger regn i de norra områdena och på östkusten. Dessa lite speciella förhållande betyder, att du nästan alltid kan hitta en plats på ön med bra väder. Är din prioritet sol och strand, är perioden november till april dock den bästa reseperioden, då de flesta badorter ligger på den sydvästra kusten.

Planerar du en rundresa på ön, det vill säga både längs kusten och uppe på höglandet bör du ta med dig kläder till lite av varje. Medan dagstemperaturen på låglandet och ute vid kusten normalt ligger på mellan 30-35 grader, faller den till 15-20 grader i höglandet. Här kan en varm tröja till kvällen vara bra att ha.

Bra att veta

  • Tidsskillnad: Man har inte sommartid på Sri Lanka, och tidsskillnaden beror därför på om Sverige har sommartid eller vintertid: Sommartid: + 3,5 timmar, och vintertid + 4,5 timmar.
  • Hygien: Kranvatten är inte rent nog att dricka, och vi rekommenderar därför att du istället köper vatten på flaska. Medan toaletterna på hotell och på större restauranger generellt är av god standard, ska du vara beredd på att standarden på de offentliga toaletterna eller ute på landet, ofta är mer primitiva. Vi rekommenderar därför att du tar med eget toalettpapper (eller våtservetter) och desinfektionsmedel.
  • Etikett: När du först har vant dig till, att livet på gatan är mycket mer hektiskt än i Sverige, kommer du att uppleva att srilankanerna är ett vänligt och tilmötesgående folk. Med sunt förnuft och ett leende kommer du långt. Besöker du tempel eller andra helgedomar förväntas det att också turister visar passande respekt med korrekt klädsel och påklädning.
  • Pengar: Valutan heter srilankanska rupier (LKR). Du får som regel bäst kurs om du väntar med att växla tills du är på Sri Lanka. Det rekommenderas att ta med kontanter i USD eller EUR. Kreditkort accepteras på de flesta stora hotell och i några större butiker. Var dock beredd på, att det är långt mellan bankomater, om du har behov av kontanter.
  • Språk: Utöver de två officiella språken, sinhala och tamil, talar man också engelska i de flesta större städer och på turistområdena. Förvänta dig dock inte, att alla talar flytande, och framförallt inte på landet - här får du använda gester och mimik.
  • Turistbyrå: Du hittar mer information om Sri Lankas sevärdheter och praktiska upplysningar på hemsidan för den officiella turistbyrån.

Resor till Sri Lanka

Läs mer om Sri Lanka och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Sri Lanka här

Andra länkar