Resor till Thailand

Thailand har allt! En storslagen natur, härliga vita sandstränder, läcker mat, ett behagligt klimat, imponerande sevärdheter och inte minst en alltid leende och gästvänlig befolkning. Möjligheterna är många. Du kan uppleva det vackraste av Thailand under havsytan på Koh Samui, njuta av den fantastiska naturen och avslappade stämningen i Krabi, låta dig överväldigas av de unika templen och palatsen i det alltid sprudlande Bangkok eller koppla av på de paradisiska stränderna på Phuket. Välkommen till Thailand med Hideaways, vi är specialister på resor till Thailand där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder under din semester. 

På min första resa till Thailand för knappa 15 år sedan tappade jag nästan andan över hur vackert det var. Jag har rest mycket i hela mitt liv och är kanske lite bortskämd med storslagen natur och exotiska reseupplevelser. Det landskap med vajande palmer, gröna berg och kritvita sandstränder som bredde ut sig under mig vid inflygningen till Thailands största ö Phuket var som taget från de mest glittrande sidorna i mitt inres drömresekatalog. 

Jag föll pladask för Thailand. För den vackra naturen, för den enastående kulturen och för alla de oförglömliga upplevelserna som jag alltid har med mig hem därifrån. Låt mig ha det sagt med en gång: Thailand är ingenting som man bara skakar av sig i första taget och jag kan nästan inte hålla räkningen över alla gånger jag har åkt tillbaka sedan mitt första besök. Om du fortfarande har Thailand till godo är det lika bra att du förbereder dig på ett långvarigt kärleksförhållande. 

Leendets Land

Thailand kallas även Leendets Land och det är inte bara en klyscha. Överallt möts du med ett leende och en överväldigande gästfrihet. Thailändarnas uppenbara hjärtliga värme och hjälpsamhet mot främlingar kan inte annat än att göra din vistelse till en njutning. 95% av Thailands befolkning är buddhister och med Buddhismens tro på reinkarnation, karma och respekt för allt liv så väntar dig ett möte med en ovanligt vänligt och öppen livsstil. Det är nästan överflödigt att tilläga att servicegraden på hotell och restauranger genomgående är mycket hög. Njut - och le tillbaka :-)

”Att intaga ris”

En semesterresa till Thailand är även en resa till det thailänska köket som av goda skäl är känt och älskat världen över. En mångfald av färger, dofter och smakintryck väntar dig i Leendets Land. Thailand fullständigt svämmar över av färska råvaror och på de lokala restaurangerna finner du ett stort urval av wokrätter som snabbt steks upp så att grönsakerna behåller sin sprödhet och färg och så att fisk och kött blir saftigt och välsmakande. De flesta rätterna serveras med en uppsättning ätpinnar och aromatiskt, ångkokt jasminris. Ris är faktiskt en så central del i den thailändska matkulturen att själva ordet för att "'äta mat" kallas kin khao, vilket bokstavligen kan översättas till "att intaga ris". Thailändarna äter ofta ute, varför gatubilden präglas av ett stort urval av restauranger, gatukök och så kallade rót khén, det vill säga mobila mopedkök.  

Upplev Thailand med Hideaways Resor

Hos Hideaways hittar du resor till flera olika regioner i Thailand, häribland resor till Phuket, Krabi, Koh Samui, Hua Hin, Koh Samet och Bangkok. Du bestämmer själv resrutt och antal dagar du vill semestra i Thailand. Samtliga hotell är noggrant utvalda och vi kallar dem handplockade gömställen! Jag vill önska dig en riktigt trevlig semester i Thailand med Hideaways. Har du frågor gällande våra resor eller vill ha ett gott råd angående valet av hotell så är du alltid välkommen att kontakta oss. 

Läs mer om Thailand

Destinationer , Thailand

Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad och kontrasternas stad; gatukök och gourmetrestauranger. Överdådiga tempel och palats. Små, lokala marknader och enorma shoppingcenter. Liv och rörelse men även vackra, gröna ytor av parker. Här hittar du allt och lite av varje!

Resor till Bangkok

Hua Hin

Breda, fina sandstränder, ett trevligt och livligt centrum i stan, massage på stranden samt skaldjur "ad libitum" är det som kännetecknar Thailands äldsta badort och som dessutom bara ligger 3 timmars körning från huvudstaden Bangkok.

Resor till Hua Hin

Koh Samet

Paradisön Koh Samet är för dig som söker ett ställe där du kan leka "Robinson-Kruse", men samtidigt vill ha ett bra urval av vattenaktiviteter och restauranger.

Resor till Koh Samet

Koh Samui

Thailands näst största ö Koh Samui är känd för sina vita sandstränder, små, trevliga fiskelägen och en frodig natur. Ön utgör den perfekta destinationen om du älskar vattenaktiviteter så som snorkling, dykning, paddleboarding samt att utforska havet i en havskajak.

Resor till Koh Samui

Krabi

Krabi är mest känt för sina kritvita sandstränder, dramatiska kalkstensklippor och mangroveskogar. Hyr en havskajak och bege dig ut på upptäcktsfärd i någon av de många droppstensgrottorna eller njut av en färsk kokosnöt under de vajande, slanka palmerna.

Resor till Krabi

Phuket

Phuket är utan tvekan en av Thailands mest populära semesterdestinationer. Här finns både plats att slappa i solen, göra spännande utflykter, dansa i nattlivet samt vara aktiv på såväl land som vatten.

Resor till Phuket

Information om Thailand

Här nedan hittar du lite samlad fakta och information om Thailand. Du kan bland annat läsa om regionens geografi, befolkning, religion och språk. Om du önskar att hitta mer inspiration inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar många spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Med sina 513.120 kvadratkilometer, är Thailand lite större än Spanien. Landet gränsar upp till Myanmar och Laos i norr, till Kambodja i öster, till Thailandbukten och Malaysia i söder och till Andamanhavet och Myanmar i väst. På havssidan gränsar landet till Vietnam i Thailandbukten och till Indonesien och Indien i Andamanhavet i sydväst.

Thailand har en befolkning på cirka 70 miljoner, varav lite över hälften bor i landsdistrikten - framförallt i risodlande områden i centrala, nordöstra och norra regioner, medan lite under hälften av befolkningen bor i städerna, varav många bor i huvudstaden Bangkok vars metropola område har cirka 16 miljoner invånare.

Thailands regeringssponsrade familjeplaneringsprogram resulterade i ett dramatiska fall i befolkningstillväxten från 3,1% år 1960 till 0,4% idag. År 1970 bodde det t.ex. i genomsnitt 5,7 personer i ett thailändskt hem, medan det samma antalet idag är 3,2 personer.

Konstitution och politik

Thailand är en monarki, fär premiärministern är regeringschef och monarken är statsöverhuvud. Domstolen är i princip oberoende av den utövade och laggivande makten, men rättsprocesser i Thailand anses av många vara baserade på politiska övervägningar snarare än existerande lagar.

Sedan maj 2014 har Thailand styrts av en de facto militärjunta, som kallas sig gör Det nationella rådet för fred och ordning, Landet har generellt en lång tradition för militärkupper, och skiftande författnignar: sedan 1932 har landet således haft hela 17militärkupper och 20 författningar, däribland den senaste författningen från 2017 (som gäller än idag). Under samma period har Thailand styrts av både demokratiskt valda regeringar och av autokratiska militär-juntor utan folkligt mandat, men gemensamt för alla regeringar - oavsett om de har varit autokratiska eller demokratiska - har varit att de har erkänt en kunglig monark som stadsöverhuvud.

De flesta av landets militärkupper har inte varit blodga och har inte lett till en revolutionär ändring av landets politik, vilket bland annat beror på monarkins stabiliserande funktion i det annars politiskt ombytliga thailändska samhället.

Religion

Thailands mest utbredda religion är buddhism, som hela 94,6% av befolknignen tillhör. Den näst största religiösa gruppen i Thailand är muslimer som utgör 4,9% av befolkningen, medan 1,17% av befolkningen är kristna och under 1% av befolkningen är hinduer, sikher, judar eller ateister.

Språk

Thailands officiella språk är thailändska, som är ett tai-kadai-språk, som är nära besläktat med laotiska, shan-språket i Myanmar och många andra mindre språk som talas i en bukt från Hainan till Yunnan söder om den kinesiska gränsen. Thailändska är också det primära språket i utbildningssystemet och i den offentliga sektorn.

Utöver det, finns det 62 andra språk i landet, enligt en report till FN 2011. Dessa språk erkäns dock inte av den nationella folkräkningen, som endast erkänner fyra andra dialekter av thailändska, vilka motsvarar de regionala variationerna av thailändska.

Engelska är obligatoriskt i det thailändska utbildningssystemet, men det är endast ett fåtal thailändare som talar engelska, framförallt utanför de större städerna. Koncentrationen av thailändare, som talar engelska, finns naturligtvis i de mest turistiga områdena i landet.

Populärt i Thailand

Thailand, Koh Samui, Lamai Beach
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Närmaste strand: ca. 10 m
  • Pool
Thailand, Koh Samui, Bophut
  • Närmaste flygplats: 4 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool
Thailand, Phuket
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter