Resor till Phuket

”Söderns pärla” är ett kärt smeknamn på Thailands största ö, Phuket. Öns idylliska kustlinje består av bukt efter bukt med vackra sandstränder som bara bryts av ett berg här eller en brant klippslänt där. Palmerna svajar över de flesta delarna av ön, där du utöver den paradisiska inramningen, får en drömlik badsemester och även kan se fram emot fantastisk mat samt en oerhört gästvänlig befolkning. Och sist men inte minst ,de noga utvalda hotellen och semesterbostäderna som vi på Hideaways har handplockat åt dig. Välkommen till en semester på Phuket i Thailand med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell.

Phuket är utan tvivel en av Thailands mest populära semesterdestinationer. Om du är på jakt efter ett hideaway ska du då hoppa över Phuket? Nej! För det första finns det en anledning till att ön är så populär, och du får inte missa de oförglömliga upplevelserna som väntar dig här. För det andra är Phuket som tidigare nämnt Thailands största ö och de flesta turisterna samlas på samma ställen... Vi på Hideaways fokuserar däremot på de unika pärlorna som ligger utspridda vid de mindre befolkade bukterna och stränderna. Skulle du trots allt känna lusten efter en shoppingtur, ett livligt nattliv eller en enstaka strandfest med eldshow, så är det bara att ta en tur till Patong och Phuket Town där du kan ha kul med folkmassorna. Och så är det bara att bege dig tillbaka till din egen lilla oas igen, när du saknar din vilopuls. 

Livet under ytan

Phukets härliga sandstränder är uppmanar dig till att lägga dig på ett badlakan och lyssna till havet och de vajande palmerna samtidigt som solen värmer din kropp. När du behöver svalka, är havet på de flesta ställen runt ön kristallklart och har de finaste sandbottnarna... men nu sa jag kanske lite för mycket, då vattentemperaturen generellt ligger på 25 grader året runt, så så mycket svalka blir det kanske inte. Å andra sidan får man lust att stanna kvar länge i det varma och klara vattnet, och när du nu ändå är i vattnet rekommenderar jag att du tar en snorkeltur - oavsett om du är erfaren eller nybörjare. 

Området omkring Phuket är välsignat med ett fantastiskt korallrev som på många ställen börjar ända inne vid stranden vilket ger dig möjlighet att upptäcka livet under vattenytan utan att behöva göra någon speciell utflykt för ändamålet. Om du reser till Phuket med barn, är det ett härligt nöje att kunna ge dem deras första snorkelupplevelse utan att de behöver ge sig ut på djupt vatten. Blir du gripen av snorklandet eller om du är en erfaren dykare så är Phuket den perfekta utgångspunkten för dykturer till några av de många vackra öarna i området där det finns goda möjligheter för att stöta på sjöhästar, havssköldpaddor, clownfisk, muränor och leopardhajar. Även vrakdykning är en möjlighet här ifrån Phuket. Glöm inte ditt dykcertifikat och din loggbok. 

Riktigt trevlig semester till Phuket

Hos Hideaways kan du välja mellan privata villor, trevliga hotell och hemliga gömställen när du ska på semester till Phuket. Du kan till exempel bo vid Katas barnvänliga stränder, högt ovanför den vackra Bang Tao bukten på nordvästkusten eller vid den enastående Nai Harn bukten nära Phukets sydligaste spets. Oavsett var du väljer att bo kan du räkna med att Hideaways noga har valt ut ditt nästa gömställe på Phuket – ha en riktigt trevlig semester! 

Läs mer om Phuket

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av de största sevärdheterna och upplevelserna som du kan besöka på en resa till Phuket. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter i Thailand, rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en massa spännande arkiklar om Phuket och våra andra resmål.

Phuket City

Det råder knappast någon tvekan om, att de största huvudattraktionerna på Phuket, är alla de härliga badstränderna. Men om du kan slita dig loss från dessa, finns det också mycket annat att se och uppleva på ön. Detta inkluderar staden Phuket, officiellt känd som Phuket City, som är provinsens huvudstad. Staden, som har cirka 70.000 invånare, etablerades på mitten av 1800-talet, som en knutpunkt för handelns med tenn, som på den tidpunkten kom att bli en viktig inkomstkälla för ön. Phuket stad växte också i takt med minindustrin, till att bli en viktig stad för ön, och tog så småningom över rollen som administrativ huvudstad, från staden Thalanf.

Phuket City är idag framförallt känd för sin sino-portugisiska arkitektur från stadens barndom, som är en blandning av europeisk och kinesisk byggstil. Det är dock lite av en vilseledande beteckning, för portugisterna - som var några av de fösta västerlänningarna på ön - hade lämnat Phuket på denna tidpunkt, och de europeiska spåren är egentligen snarare brittisk kolonialstil.

Vi rekommenderar att du tar en tur runt den gamla stadsdelen för att beundra de vackra husen. Det är ofta inredda med en butik på markplan, där ägarna bor på innerården eller på våningarna ovanför. Karaktäristiskt för arkitekturen är att husen ofta är mycket msala, men i gengäld kan de vara mycket länga baktill. På Thalang Roadär ett av de karaktäristiska husen inredda till ett stadsmuseum, Tai Hua Museum, med en utställning av gamla foton som berättar historien om Phuket.

Utöver de vackra husen är det också värt att ta vägen förbi de buddhistiska templena och de kinesiska helgedomarna, som ligger runt om i centrum. Det är ännu ett exempel på att kineserna har haft stort inflytande på staden.

Ett besök i Phuket stad är naturligtvis en perfekt möjlighet för att shoppa, äta på restaurang eller utforska nattlivet. Här finns allt från marknader och små boutiqer, till moderna shoppingcenter där du nästan alltid kan fynda. Likaså spänner urvalet av restauranger vitt från små, lite provisoriska gatukök, till eleganta restauranger.

Nationalparker

Det går inte att undvika det faktum, att naturen på Phuket under årens lopp har fått utstå mycket i takt med att mindrift, lantbruk, den stigande turismen och utbyggnaden av infrastrukturen har lagt beslag på jorden. Myndigheterna har dock sett till att nationalparker runt om på ön, ska frigöras från bebyggelse och utnyttjande. En utflykt till en nationalpark, är en perfekt chans att ta en paus från strandlivet. Här kan du dessutom få ett fint intryck av hur Phuket såg ut långt tillbaka i tiden.

I den största av öns två nationalparker, Khao Phra Thaeo Nationalpark, kan du bland annat följa med på en (lite utmanande) vandring genom den frodiga djungeln, till Bang Pae, Phukets största vattenfall som bjuder in till ett välförtjänt dopp. Det kan rekommenderas att nyttja möjligheten för att hyra en av parkens guider, som öppnar upp dina ögon för parkens rika djur- och växtliv. Parken huserar också ett rehabiliteringscenter för gibboner.

Sirinat Nationalpark ligger ute vid öns nordvästra kust, och sträcker sig ut i havet. Parken är också primärt etablerad för att skydda djurlivet på reven ute vid kusten, samt de stränder dä havssköldpaddor kommer för att lägga sina ägg. För besökare är huvudattraktionen de vackra, vita sandstränderna Hat Nai Thon, Hat Nai Yang, Hat Mai Khao och Hat Sai Kaeo, som juder in till romantiska promenader i vattenkanten och avslappnade stunder i sanden. Här är som regel inte lika många människor, som vid de populära badstränderna längre söderut.

Utöver nationalparkerna på själva Phuket, har du också några av Thailands andra kända parker inom räckvidd. På fastlandet ligger t.ex. Khao Sol Nationalpark, som är en av landets äldsta. Här, ett par timmar norr om Phuket, kan du uppleva några av de äldsta djunglarna i Yhailand, som är hem för bland annat elefanter, tigrar, björnar och gibboner.

Sist, men inte minst, är Similan Island National Park - som består av elva småöar cirka 85 kilometer nordväst om Phuket - ett utflyktsmål värt att rekommendera för dig som älskar att utforska livet under ytan. Öarna är omgivna av kristallklart hav, som bjuder på några av de vackraste dyk- och snorkelupplevelserna du kan hitta i Thailand. Öarnas vackra sträner är naturligtvis också en attraktion i sig själv. Det finns flera olika bolag som erbjuder turer till Similan Island National Park.

Småöarna

Similan Island är inte de enda öarna nära Phuket, som är värda att besöka på en dagsutflykt. Det finns fler ä 30 småöar inom räckvidd, varav de flesta är obebodda. Många av dessa kan du segla till på cirka en timme i longtailbåt, och därefter njuta av en dag på fina sandstränder, där du också kan snorkla i kirstallklart hav vid färgglada korallrev.

Det tar t.ex. inte lång tid att åka båt till Coral Island (också känd som Koh Hae), bara några kilometer bort. Även om det har blivit ett rätt känt semestermål, och det inte är lika lugnt här som det en gång var, är det värt ett besök. Stränderna är härliga och ön lever upp till sitt namn, så det kan löna sig att ta med snorklingsutrustningen.

Utsiktspunkterna

Det backiga landskapet på Phuket ger en extra bonus: fantastiska utsiktspunkter. De är för många för att kunna nämnas här, men bland de mest kända finns Promthep Cape (Laem Jao) på den södra delen av ön. Här från den klippiga backen, har du en storslagen utsikt över Rawai Beach och de gröna backarna. Utsiktspunkten är framförallt ett populärt utflyktsmål på kvällen, då många samlas här för att se den storslagna solnedgången.

En annan populär utsiktspunkt är Karon Viewpoint (tidigare känd som Kata Viewpoint), som bjuder på en vy över tre av västkustens stränder: Kata Noi, Kata Yai och Karon. Detta är nog en av de mest fotograferade platserna på hela Phuket.

Läs mer

Maten

Som du kan förvänta dig av ett populärt resmål, är det inte direkt någon brist på restauranger på Phuket. Här kan du välja mellan allt från billiga gatukök, till prisbelönta restauranger. De flesta ställen bjuder på en bred meny, med både lokala thairätter och mer internationell mat. I många av semesterorterna vid kusten, finns det naturligtvis en hel del fiskrestauranger, men nästan oavsett vad dina matpreferenser är, kommer du att hitta något som passar. Maten på Phuket är välsmakande och som regel inte så starkt kryddad att tårarna kryper fram (vilket kan vara ett faktum på många andra platser i Thailand).

På de mest populära semesterorterna, som Patong Beach, Kata och Karon, kan det vara lite av en utmaning att hitta platser som serverar autentisk thaimat. Här har de flesta restauranger justerat deras rätter för att passa västerländska smaker bättre. Vill du uppleva det riktiga thailändska köket, bör du därför söka dig bort från de mest turistiga platserna, toch besöka de platser där lokalinvånarna själva äter. Åk till exempel in till huvudorten, och upplev varför UNESCO har utnämnt Phuket City till Asiens första City of Gastonomy.

Det äkta lokala köket på Phuket utgör en spännande mix av kulinariska traditioner från de länder som under tidens lopp har påverkat Phuket kulturellt. Att du nästan överallt på ön kan serveras Dim Sum och Hokkien Mee, nystekta nudlar med räkor, grönsaker och kanske något annat kött, avspeglar t.ex. alla de kineser som har slagit sig ner här. Du hittar restauranger sida vid sida, som serverar rätter från Malaysia och Indien. Och därutöver kommer naturligtvis den berömda thailändska street fooden, som du framförallt kan utforska i Phuket City.

Priva att följa de lokalas matvanor, och du kommer att märka att man i Yhailand inte på samma sätt som här hemma äter tre fast mål mat om dagen. Dessutom är det inte ovanligt, att man äter varm mat på morgonen (t.ex. Dim Sum). Likaså, kommer du som svensk nog märka avsaknaden av bröd - men det finns gott om annat att äta, så oroa dig inte!

Är du på jakt efter en unik matupplevelse, som du garanterat inte har testat förr? Gör då som de lokala och ät ett snabbt mellanmål bestående av en insekt! De är överraskande välsmakande, och serveras friterade med olika såser. Enligt framtidsforksare, kommer insekter snart att göra stora framsteg även här i väst, så varför inte ta en tjuvstart på din resa till Phuket? Beställ eventuellt också en stor kall öl på samma gång - om du skulle behöva skölja ner det med något...

Läs mer

Destinationer på Phuket

Bangtao

Den sex kilometer långa Bang Tao stranden är Phukets bästa och här kan du både slappa i solen med en bra bok, dyka eller snorkla samt njuta av någon förfriskning på en av de många små barerna och restaurangerna som blickar ut mot havet längs hela kusten.

Resor till Bangtao

Cape Panwa

Drömmer du om ett tropiskt paradis där du känner som att du nästan har hela stranden för dig själv? Då är Cape Panwa på Phuket helt rätt ställe! Där kan du koppla av och ladda batterierna i natursköna omgivningar.

Resor till Cape Panwa

Kamala

Kamala strand är perfekt för dig som reser med barn eftersom du befinner dig i den lugnare delen av Phuket, och med de breda, långgrunda stränderna är detta den perfekta familjesemester destinationen.

Resor till Kamala

Karon

Karon på Phuket är känt som ett familjevänligt och avkopplande resmål. Detta beror inte minst på den breda sandstranden, som är en av Phukets längsta. Här vid det härliga, turkosa vattnet befinner du dig på lite avstånd från de mer livliga städerna och har därför perfekta förutsättningar för en avkopplande badsemester.

Resor till Karon

Kata

Kata Beach ligger mellan Karon Beach i norr och Nai Harn Beach i söder på västkusten av Phuket. Kata är ett bra val för både familjer, par och singlar som söker ett mer avkopplande semesterresmål än Phukets största semesterort Patong.

Resor till Kata

Mai Khao

Du hittar Phukets längsta strand, Mai Khao stranden, på den nordvästra sidan av den populära semesterön. Stranden som sträcker sig över 11 km går ända in i Sirinat nationalpark och är känd för att vara en av de mer fridfulla platserna på Phuket.

Resor till Mai Khao

Nai Harn

Nai Harn är en idyllisk strand på södra Phuket. Stranden som av många anses vara en av de bästa på ön är känd för sin fina, vita sand och sitt kristallklara vatten.

Resor till Nai Harn

Patong

Patong är nog Phukets mest livliga badort. Här hittar du både kilometerlånga, vita sandstränder, ett stort utbud av vattenaktiviteter samt ett centrum med massor av liv och leverne.

Resor till Patong

Rawai

Rawai som är beläget på Phuket, är inte en utpräglad badstrand, men har ändå en fin kuststräcka som huvudsakligen används av de lokala fiskarna och deras longtail-boats. Här hittar du en rad bra fiskrestauranger samt båtar för diverse ö-hopp turer.

Resor till Rawai

Surin Beach

På Phukets populära västkust hittar du det hippa Surin Beach som under många år har lockat till sig turister från hela världen som uppskattar lite lyx. Här hittar du "top-end resorts", boutique butiker och hotell, ett delikat nattliv och naturligtvis en av de vackraste stränderna på ön.

Resor till Surin Beach

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del nyttig fakta och information om Phuket. Du kan t.ex. läsa om öns befolkning, historia och väder, och använda detta som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du önskar hitta mer inspiration till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar massa spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Phuket är en ö, som ligger cirka 860 kilometer från Bangkok, i en förlängning av den thailändska västkusten ut mot Andamanhavet - en del av Indiska Oceanen. Geologer menar, att ön ursprungligen var en halvö, men som med tiden har mist sin förbindelse med fastlanet. Phuket är Thailands största ö, som tillsammans med alla närliggande småöar, besöks av miljoner turister varje år. Phuket fick sin första broförbindelse över Chong Pak Phra-sundet till det thailändska fastlandet år 1967, och några få år senare började de första internationella flygen att landa här. Förbättringarna av öns infrastruktur var menade till affärslivet, men visade sig också vara de första stegen för att locka semesterresenärer till öns orörda stränder. På slutet av 1970-talet fann de första backpackers-resenärerna sin väg till Phuket, där de dock fick nöja sig med att campa direkt på stranden eller hyra en fiskebod.

Landskapet på Phuket är mycket backigt, även om endast några få av de skogsbeklädda topparna når över 500 meter. De primära backarna ligger längs västkusten, men även den lägre östra delen har backiga områden. Låglandet präglas av risfält, kokoslundar och gummiplantager. Du kan dessutom uppleva en sosta, större rest av den ursprungliga regnskogen i Khao Phra Thaeo National Park. De kända badorterna ligger på öns västkust, som har nästan alla de bästa sandstränderna. På östkusten är det mest klippor och mangrove, men här finns också några få sandstränder. I gengäld är utsikten härifrån till de små klippöarna nära kusten storslagen!

Phuket är den enda av Thailands öar, som är stor nog att också utgöra sin egen provins (dock landet näst minsta). Liksom turismen, har Phukets befolkning genomgått en kraftig tillväxt på förhållandevis kort tid. Öns urpsurngliga befolkning, de så kallade Chao Le, utgör idag endast en bråkdel av öns befolkning, som enligt den senaste folkräkningen (2015) uppgick till cirka 366.000 personer. Detta inkluderar dock endast personer som är registrerade som fasta invånare påPhuket. Därutöver är det troligen minst 100.000 personer som bor här semipermanent. Under turisthögsäsongen stiger öns befolkning naturligtvis markant, med både utländska turister och thailändare från andra provinser som kommer för att arbeta.

Befolkningen på Phuket avspeglar, att ön under många århundraden har tagit emot handlare och migranter från andra delar av Asien. Det finns utöver burmeser många kineser, som förr kom hit för att arbeta med utvinning av tenn, som - fram till 1980-talet då turimesen tog över - var öns främsta inkomstkälla.

Klimat och väder

I korta drag, kan klimatat på Phuket beskrivas som varmt och fuktigt, med temperaturer mellan 25 och 34 grader. Det är dock stora variationer i vädret över året, som beror på monsunerna. Från maj till oktober (regntiden) tar sommarmonsunen med sig varm och fuktig lugt från sydväst ner över Phuket, vilket ger en del regn - främst sent på dagen. Under denna period ska du också vara beredd på att starka vindar och höga vågor ofta gör bad farligt. Från november kyler den asiatiska kontinenten ner och vindriktningen skiftar till nordöst, vilket för att kyligare och torrare luftmassor ger Phuket bra väder. Även om de lokala betecknar detta skifte runt november till februari som den "kalla säsongen", så är det fortfarande varmt med svenska ögon sett. Detta är också den traditionella högsäsongen på ön, där du kan njuta av ett klarare väder, låg nederbörd och lägre luftfuktighet. Från mars till maj, är vädret lika fint, men temperaturen stiger, så du ska helst älska värme om du vill njuta av semester på denna tidpunkt.

Historia

Det är ingen nyhet att Phuket lockar besökare från hela världen. Men där det idag är de vackra stränderna och det soliga klimatet som lockar, var det tidigare placeringen på en av de viktigaste handelsrutterna mellan Indien och Kina, som på 1400- och 1500-talen fick handelsfolk från Indien, Arabien, Kina och Portugal att ta vägen förbi ön för att få färsk proviant. På den tiden var ön känd som Jung Ceylon, då det först är relativt nyligen som ön fått namnet Phuket.

Från 1600-talet blev utvinningen av tenn på ön dessutom stor nog till att locka holländare, engelsmän och fransmän till ön, som alla konkurrerade om att ta över produktionen av den värdefulla metallen, som bland annat används för att producera bons och andra legeringar. medan öns norra och centrala områden var underlagt thailändskt styre, hanterades de södra och västra delarna av utländska händer. Klumpar av rent tenn, var fram till i början av 1900-talet faktiskt en gångbar valuta på Phuket. Den sista aktiva tennminan stängde först år 1992. Liksom andra former av minindustri, var utvinningen av tenn ofta skadlig för miljön och blev också flera gånger mött med protester från lokalbefolkningen. Spåren efter de gamla minorna kan fortfarande ses i landskapet på Phuket, men på de flesta ställen har man utnyttjat utgrävningarna till att t.ex. bygga golfbanor, som tillhör de mest utmanande i världen.

Medan tennindustrin primärt gjorde en liten elit rik, gav gummiplantagerna - som etablerades på början av 1900-talet - en bredare avkastning, som kom flera "vanliga" familjer till godo. Inkomsten från skörden av saften från gummiträdet, betydde också att cirka en tredjedel av ön täcktes med gummiplantager. Trots turismens intåg och viktiga inverkan på de lokalas eknomi, kan du fortfarande se gummiplantager på många platser på Phukets lågland. Normalt sätt planteras gummiträden tillsammans med ananas, för att familjen ska ha en inkomst de första åren, innan träden är stora nog att producera den saft som naturgummit utvinnes från.

Utöver det handelfolk och arbetare som genom tiden kommit till Phiket på grund av de värdefulla råmaterialen i form av tenn och gummi, var Phuket rätt okänt utanför landets gränser, fram till de första backbackresenärerna anlände på slutet av 1970-talet. I takt med att ryktet om den vackra ön med de fantastiska stränderna bredde ut sig, följde initiativrika entreprenörer efterdyningarna, och startade utvecklingen av de nödvändiga infrastrukturerna som krävdes för att ta emot fler resenärer. De efterföljande årtiondena förvandlades Phuket till ett av Thailands mest kända resmål, och intäkterna från turismen har på kort tid gjort provinsen till en av de rikaste i Thailand.

Transport

Phuket International Airport (HKT), som ligger på den nordvästra delen av ön, har flera direkta förbindelser varje dag till Bangkok och andra städer i regionen, som t.ex Singapore och Kuala Lumpur. Har du inte redan arrangerat vidare transport från flygplatsen till ditt hotell på Phuket, har du möjlighet att fånga en taxi eller eventuellt åka med en av alla minibussar som - när de har samlat upp tillräckligt med folk - kör direkt till de populära badorterna.

Vill du utforska andra delar av ön, än just området runt ditt hotell, finns taci och de berömda småbilarna, tuk-tuk, som du kan nyttja för att ta dig runt. Du bör avtala destination och pris på förhand! Det kör också lokala bussar (Song Taews), som primärt förbinder Phuket stad med kuststäderna. Men det negativa med dessa är, att det inte finns direkta rutter mellan badorterna. Det kan därför ta rätt lång tid att resa, då du ska byta i Phuket stad.

Även om det självklart är möjligt att hyra en moped, motorcykel eller bil och själv köra runt i Phuket, bör du tänka efter en extra gång. Olycksstatistiken för Phuket är fruktingivande, och det sker varje år att turister skadar sig, eller till och med omkommer. Det är inte bara en utmaning att "köra i en okänd stad" och på fel sida av vägen, men också den intensiva trafikkulturen, som kan vara väldigt skrämmande för västerlänningar. Huvudparten av olyckorna involverar motorcyklar.

 

Populärt på Phuket

Thailand, Phuket
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Thailand, Phuket
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Thailand, Phuket, Nai Harn
  • Närmaste flygplats: 49 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera