Semester på Phuket

Att åka på semester till Thailands största ö, Phuket, är mycket populärt - många svenskar älskar kombinationen av vackra stränder och ett livligt nattliv. Den populäraste stranden är Patong Beach, där du kan festa natten lång, men även stränderna Kata och Karon är fulla av liv. Du kan dock också hitta lugnare områden, när du är på semester i Phuket, som t.ex. Ya Nui eller Ao Yon.

Phuket är ett av flera nya resmål i Thailand som kan resa till med Hideaways. Anmäl dig till nyhetsbrevet eller följ oss på våra sociala medier för att få mer information om en semester i Phuket, eller på andra destinationer i Asien, t.ex. Koh Samui.

Inspiration och fakta

Dykning och snorkling är populära aktiviteter vid Phuket, där det finns vackra korallrev och färgglada fiskar under ytan. Du kan också gå på upptäcktsfärd på en av Phukets alla marknader, men risken för att komma hem med fler souvenirer än planerat är stor! Marknaderna håller öppet från morgon till kväll, och på helgerna - och om det inte skulle vara nog kan du också shoppa i de stora shoppingcenten. 

Om du reser till några av de omkringliggande öarna, kommer du snabbt att upptäcka att farvattnet runt Phuket är fullt med mindre öar. Mellan öarna sträcker sig kolossala limstensklippor lodrätt upp från havets yta och bidrar till områdets förunderlia skönhet. Reser till paradisiska Koh Phi Phi eller härliga Krabi är möjligt med båt från Phuket. Du kan också besöka James Bond Island, som blev berömd när filmen "The man with the golden gun" spelades in här på 1970-talet.

Phukets alla härliga kritvita stränder och turkosgröna hav är dessutom ingången till en färgglad värld under havets yta, som kan utforskas med antingen snorkel eller dykutrustning. Torts en välutvecklad turistindustri på ön, med många hotell, restauranger och butiker, är det inte svårt att hitta mer oberörda platser och stränder.

Populära semesterorter - var ska du bo på Phuket?

De populära semesterorterna ligger på den västra sidan om Phuket, där även de bästa stränderna ligger. Mest känd är nog Patong Beach som ursprungligen var en liten fiskeby, men som har utvecklats till ett av de mest besökta resmålen i Thailand. Den lilla fiskeorten har sedan länge ersatts av semesterbostäder och hotell, och här hittar du som gäst också en värld av barer, restauranger och souvenirbutiker. Den vackra stranden är dock bevarad i Patong, även om den under högsäsong kan vara tätbefolkad. Härifrån har du dock goda möjligheter för att åka på båtutflykter till andra småöar och stränder.

Önskar du lite mer lugn och ro på semester på Phuket, ligger Karon Beach och Kamala Beach inom kort avstånd från Patong. Här hittar du utöver vackra stränder också ett fint urval av shopping och restauranger, men du slipper de hektiska nöjeslivet i Patong. Kata Beach och Kata Noi Beach kan varmt rekommenderas till barnfamiljer.

Aktiviteter 

Den absolut största attraktionen på Phuket är utan tvekan de fantastiska stränderna, men utöver shopping och aktivteter på land, är Phuket också ett populärt resmål för en dykarsemester. Här hittar ågra av världens bästa dykarplatser, och det finns flera olika dykcentrum som erbjuder alla möjliga olika dykutflykter och kurser. Har du inte lust att dyka, kan du också nöja dig med att snorkla, då upplevelserna är minst lika stora lite närmare ytan.

Fest och stränder

Ön Phuket är 48 kilometer lång och 21 kilometer bred, och ligger i den södra delen av Thailand som är särskilt känd för sina långa sandstränder med tillhörande resorts. Framförallt välbesökt är Patong Beach, som kallas "Asiens festhuvudstad". Men Phuket är mycket mer än bara den långsträckta västkusten med sina festområden. Trots av det stora antalet diskon och nattklubbar, ger kuststäder som Kamala, Nai Thon och Nai Yang också enastående möjligheter för att uppleva det lokala livet och lokalinvånarnas vardag.

Kultur och natur

Om du önskar åka på en kulturresa till Phuket, ligger Nai Thon och Nai Yang precis vid nationalparken Sirinat, som bidrar med en enastående inblick i Thailands ursprungliga djur- och växtliv. Och medan turisterna stannar på stranden västerut, är resten av ön i stort sätt oberörd och tillgänglig för dig som är kulturellt intresserad och som vill uppleva det thailändska livet i fiskeorterna, långt från storstäder som Bangkok och tätbefolkade strandområden som Patong och Karon.

I närheten av Phuket Town, öns huvudstad med cirka 75.000 invånare, hittar du ännu en nationalpark, Phra Taew, samt räkfarmer, fiskeorter, mangroveskogar, frodig natur och en utmanande kustlinje med klippor och grottor som gör en kulturresa till Phuket till en oförglömlig upplevelse.

Festivaler

Då Phuket är en ö, håller man naturligt nog flera festivaler och regattas där man firar havets betydelse. Dessutom är delar av ön också samlingspunkter för surfare från hela världen, som rider på vågorna och avhåller tävlingar på Phukets stränder och kuster. Ön har dessutom en rad lokala högtider som firas på behörigt vis, och där du kan uppleva thailändarna fira och ha kul tillsammans utan att ta hänsyn till turisterna vanor och behov.

James Bond Island

För dig som är filmintresserad, och åker på en kultursemester till Phuket, hittar du i Phang Nga-bukten utanför Phukets kust en liten bit filmhistoria: de två öarna Khao Phing Kan, som både bland turister och lokala är känd som "James Bond Island". Öarna utgjorde huvudkvarterat för skurken Francisco Scaramanga i James Bond-filmen "Mannen med den gyllene pistolen", som kom ut år 1974. De är än idag en del av Ao Phang Nga Marine-nationalpark, där man, som på resten av ön Phuket, försöker bibehålla och skydda Thailands ursprungliga natur. Åker du på en kultrurresa till Phuket, finns det dock fortfarande möjlighet att segla förbi öarna och få en glimt av den klassiska filmplatsen.

Väder och klimat

Phuket i södra Thailand har ett tropiskt monsunklimat, vilket betyder att det från mitten av april till slutet av september, när monsunvinden blåser in fukt från havet kan vara mycket regnigt. Högsäsongen för turismen är mellan november och mars. Även om detta är den "kalla" årstiden på Phuket, ligger medeltemperaturen på mellan 25-30 grader. Under dessa månader regnar det endast sällan, och det är därför ofta klarblå himmel och låg luftfuktighet.

Hur bokar jag en billig semester på Phuket?

På Hideaways är vi specialister på att planera en bra semester på Phuket. Vi har satt ihop en sökmotor, som hittar de billigaste och bästa flygbiljetterna till dig, och vi har valt ut unika hotell på bra lägen, som garanterat kan sätta ramarna runt er familjesemester eller er romantiska parresa. När du kombinerar hotell och flyg på Hideaways, är din semester säkrad av resegarantin.

>> Läs hur du hittar en lyxresa till Phuket
>> Info om paketresor till Thailand

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter