Semester i Thailand

Thailand är lika med en badsemester på några av världens vackraste stränder, dykning och andra vattenaktiviteter. De flesta som reser till Thailand, åker hit för att slappna av så mycket som möjligt, i omgivningar som man nästan bara kan drömma om. Thailand har utan tvekan några av de mest vidunderliga sandstränderna i världen, och vattnet är kristallklart. Och om du älskar att dyka, är Thailand den perfekta platsen att åka till.

Inspiration och fakta

Resmål

Thailand har många populära destinationer, såsom Hua Hin och Phuket, men det finns också många andra, inte lika kända, palmkantade öar, som är minst lika vackra. Besök några av öarna i södra Thailand. Här kommer du garanterat hitta en bountystrand, och dessurom finns det rik möjlighet till snorkling och dykning på många av platserna.

Det finns en lång rad alternativ till en badsemeter, om du är på jakt efter resor till Thailand. Det betagande, asiatiska landet har allt som en resenär kan begära - och mer därtill! Det breda utbudet av möjligheter inom resor till Thailand, består bland annat av trekking i norra thailand. Många områden i Thailand är ideala till trekking, och vem fascineras inte av de lodrätta klippväggarna och brusande vattenfallen? Dessutom kommer en sådan resa kanske att bjuda på en glimt av Thailands vilda djurliv.

I den andra änden av spektrat finns storstäderna. Bangkok är en fascinerande och hektisk storstad, där du möter märkvärdiga kontraster. Här finns dessutom plats till tempelbesök och powershopping på en och samma semester.

Du som reser till Thailand kommer att märka att det är ett allsidigt land, med vackra turistattraktioner, gamla sevärdheter och en överdådlig natur. Endast en resa kan omöjligt ta in allt, och av denna anleding väljer många att återkomma till Thailand många gånger. De lokala invånarna i Thailand är alltid vänlig och klara att hjälpa till, om du har behov av det. Skulle du ha tråkigt på semestern, kan du alltid gå på upptäcktsfärd i Thailands vackra natur, elelr se några av de vackra templen som Thailand kan erbjuda.

Centrala och östra Thailand

Det finns 26 provinser, som utgör centrala och östra Thailand, och Bangkok är en av dessa. Geografiskt sett, är detta område Thailands hjärta, och det sträcker sig från Lop Buri i norr och täcker risfälten i Central Plains runt Chao Phraya-floden. Längre söderut omfattar området öst- och västkusten av den Thailändska Golfen.

Fruktbara plantager och risfält

Området är det mest fuktbara i Thailand, och här hittar man breda risfält, fruktträdgårdar och plantager. För över 1000 år sedan flyttade bosättarna ner från norr där de gradvis utvidgade Mon och Khmer, och upprättade lokala samhällen i Lop Buri och därefter i Sukhothai, fram tills man etablerade ett rike som varade i 417 år med Ayutthaya som huvudstad. Då burmeserna ödelade staden 1767, flyttades huvudstaden till Bangkok.

Den centrala regionen av Thailand har en mycket dramatisk historia, och alla gamla tempel, slagfält, ruiner, de två huvudstäderna (Ayutthaya och Bangkok), lockar en stör ström av besökare. De östra och västra kusterna lockar också  många gäster varje år. Invånare från Bangkok åker ofta hit på helgerna för att njuta av den avslappnade atmosfären vid havet, liksom av det tropiska strandlivet i Thailand ockar tusentals turister från hela världen.

Några av de finaste stränderna i Asien

Den östra kusten av Thailand sträcker sig över 400  kilometer från Chon Buri till Rayong, och bjuder på några av de finaste stränderna i hela Asien. Pattaya är ett enormt semesterområde med ett stort urval hotell och pensionat, och ett härligt stadsliv. Om du är ute efter en mer avslappnad semester, kan vi rekommendera en lite längre resan längs kusten i Rayong eller Koh Samet, eller till Koh Chang Nationalpark nära Kambodjas gräns. 

På Thailands västra kust hittar man semesterområdena Cha-am och Hua Hin, som också lockar många internationella resenärer som föredrar en avslappnad med lite mer sofistikerad atmosfär.

Långt från havet i den nordvästra delen av regionen hittar man Kanchanaburi nära gränsen till Myanmar, som bjuder på ett av Thailands mest spännande landskap, med skogsklädda berg, vattenfall, grottor och nationalparker.

De 26 provinserna som utgör den centrala och östra regionen av Thailand är, 

Ang Thong, Bangkok, Chachoengsao, Chai Nat, Chanthaburi, Chon Buri, Kanchanaburi, Lop Buri, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Prachin Buri, Prachuap Khiri Khan, Ratchaburi, Rayong, Sa Kaeo, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi, Sing Buri, Suphan Buri och Trat.

Norra Thailand

Norra Thailand är födelseplatsen för den tidigaste Thai-civilisationen, och här hittar du många sevärdheter av arkeologisk och kulturell karaktär. Det norra folket är berömt för deras hövlighet och gäastfrihet och regionen är också känd för sin mångkulturella atmosfär. Många turister från de omkringliggande provinserna besöker Chiang Mai till den årliga Songkran-festivalen, och festivalen Loi Krathong i Sukhothai-

Norra Thailand sträcker sig över två särskilda områden: slättarna i den nedre norra delen, från Nakhon Sawan till Sukhothai, och det bergiga övre nord, som leder till gränserna till Mayanmar och Laos. En betagande bergskedja befinner sig längs gränsen och landskapet är vackert med vattenfall och snabbt strömmande floder, som är ideala till river rafting. Området är också hemstad för många lokala bergsstammar.

Regionen har tre säsonger, det är varmt från amrs till maj, blött från juni till november, och kallt från december till februari. Högt uppe i bergen betyder "kyligt" dock ofta, att det är riktigt kallt.

Adventure sport och besök hos stammar

De flesta av norra Thailands besökare har Chiang Mai som bas, för att besöka etniska stammar och på grund av de goda möjligheterna för äventyrsaktiviteter och shopping. Längre norrut hittar du Chiang Rai och Mae Hong Son, som är centrumför rafting, trekking och turer till stammarnas landsorter. I söder hittar du den historiska parken vid Sukhothai, som är en viktig destination för alla som önskar att lära sig mer om Thailands historia och kultur.

De 17 provinserna som utgör den norra regionen i Thailand är: Chiang Mai, Chiang Rai, Tak, Kamphaeng Phet, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nakhon Sawan, Nan, Phayao, Phetchabun, Phichit, Uthai Thani, Phitsanulok, Phrae, Sukhotai och Uttaradit.

Nordöstra Thailand

Den nordöstra delen av Thailand, är en stor platå, som täcker nästan en tredjedel av landet. Området är också känt som Isan. Regionen sträcker sig norrut till Mekongfloden, som skiljer Thailand från Laos, och mot söder, där regionen slutar vid Dong Rek bergskedja, längs gränsen till Kambodja.

Thailändska tempel

Regionen är känd för att vara ett torrt område med jord av ringa kvalitet, och har istället baserat sin inkomst på turism. Isan är ett av de mest förförande områdena på landet, med de mest spännande sevärdheterna med många levande lämningar från både stenåldern och bronsåldern, och många stora tempel från Khmerimperiet.

De populäraste sevärdheterna i området, är de heliga områdena i de historiska parkerna: Phimai i Nakhon Ratchasima ch Phanom Rung i Buri Ram. Det stora tempelkomplexet vd Khao Phra Viharn i Si Sa Ket på gränsen till Kambodja, är nu tillgängligt för offentligheten efter att ha varit stängt en längre period.

Bronsålderna bostättningar i Ban Chiang i Udon Thani, ger en fascinerande historia om de lokal akrukmakarnas arbete för cirka 5000 år sedan. Den röda och vita keramiken med det karaktäristiska mönstret, menas vara de första kända lerkärlen i historien.

I Sian hittar man också två av Thailands mest populära nationalparker, Khao Yai i Phu Kradung och Phu Rua i Loei. Andra vikitga sevärdheter i nordöstra Thailand är landsorterna Khorat och Khon Kaen, som är kända för sitt vackra lokala silke.

Regionen är förhållandevis fattig, och den primära inkomsten kommer från lantbruket. Många unga flyttar från landet in till städerna. Befolkningen har en särpräglad dialekt och en stark kultur, där de gamla traditionerna fortfarande avspeglas på olika festivaler som är unika för detta område.

Regionen befinner sig i en strategisk position med gräns upp till Laos och Kambondja, och har de senaste åren utvecklats till att vara en utgångspunkt för många äventyrslystna resenärer som kommer hit för att besöka olika destinationer längs den mäktiga Mekongfloden. Detta har haft ett betydande inflytande på landets infrastruktur, som är förberett för att ta emot det stigande antalet resenärer.

Regionens fokus på turismen har genomgått ytterligare förbättringar genom etableringen av inrikesflygningar till de regionala flygplatserna. Det är nu inte längre omöjligt att hitta lyxiga hotell, speciellt i de stora provinserna Khon Kaen, Udon Thani Nakhon, Ratchasima och Ubon Ratchathani.

Regionerna i nordöstra Thailand är 19 stycken: Amnat Charoen, Buri Ram, Chaiyaphum, Kalasin, Khon Kaen, Loei, Maha Sarakham, Mukdahan, Nakhon Phanom, Nakhon Ratchasima, Nong Bua Lamphu, Nong Khai, Roi Et, Sakon Nakhon, Si Sa Ket, Surin, Ubon Ratchathani, Udon Thani och Yasothon.

Södra Thailand

Denna region stäcker sig söderöver, längs en smal halvö som ligger mellan Andamanhavet i väst och det sydkinesiska havet i öst. Området är mycket rikt på grund av ett överflöd av naturliga resurser, fruktbar jord, befolkningens mångfaldhet och ett välfungerande handelsliv.

Den södra regionen i Thailand består av 14 prvinser från Chumphon i norr ner till den malaysiska gränsen, som ligger 1200 km från Bangkok. Regionen har en lång kustline på båda sidor, med sandstränder och små öar, och ett robust land med berg och skogar i mitten.

Den östra kusten vid den thailändska golfen anses vara mer avslappnad, med lång, breda bukter och ett lugnt hav, medan Andamankusten har en tendens att vara mer dramatisk och spännande, med de anmärkningsvärda klippformationer.

Förekomsten av de två säsongsbetonade monsunerna, innebär, att klimatet avviker från övriga Thailand. Den sydvästra monsunen kommer in över västkusten från maj till oktober, medan den nordöstra monsunen tar sig in över bukten från november till februaru. Halvön utför en barriär, så att det sällan regnar på båda kuster samtidigt.

Området var tidigare en del av det buddhistiska Srivijayaimperiet, men kom senare att tillhöra Ayutthaya och därefter Bangkok. Kinesiska och malaysiska påverkningar har spelat en stor roll i den kulturella sammansättningen av regionen ju längre söderut du kommer, desto starkare är det malaysiska inflytandet, vilket avspeglas i dialekten samt alla muslimer och moskéer. Risfält är ersats av gummiplantager.

Kustlinjen lockar många turister, medan Koh Samui i den thailändska golfen växer i populartiet som ett avslappnat semesterställe med första klassens dykområden i närheten av öarna Tao och Pha-Ngan.

Phuket - populärt till vattensport

Vid Andamanhavets kust kan du besöka Phuket, om du vill besöka ett mer sofistikerat semesterområde. Med de fascinerande klippformationerna och närliggande öarna på Phang-Nga, Krabi och Trang, är stället mycket populärt för dykning och segling i Thailand.

I den inre delen av halvön hittar du nationalparker med berg, floder och skogar, som blir mer och mer populära för eko-turismen, vilket kan ses med de stigande antalet safari tillfots, i kanot eller på elefantrygg. 

Den södra delen av Thailand består av 14 provinser: Chumphon, Krabi, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Pattani, Phang-NGA, Phatthalung, Phuket, Ranong, Satun, Songkhla, Surat Thani, Trang och Yala.

Turistinformation

Thailands turistbyrås officiella hemsida, kan du bland annat hitta upplysningar om aktuella händelser och festivaler i Thailad. Det är också på denna hemsida som du hittar en rad försag på resplaner i Thailand, som är uppdelade i olika kategorier, allt efter prisnivå och antal resdagar.

Läs mer

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter