Resor till Prag

Den Tjeckiska Republikens stilfulla huvudstad som anses vara en av Europas vackraste städer fullkomligt svämmar över av praktfulla historiska och kulturella sevärdheter. Den gotiska och böhmiska barockarkitekturen kommer bilda en magisk inramning till din semester i Prag där du kan utforska samtida konst, restauranger och många former av underhållning. Oavsett om du tycker bäst om romantiska promenader längs floden eller livliga kvällar med dans på trendiga nattklubbar så har Prag något för dig.

Prags labyrint av kullerstensbelagda gator och dolda bakgårdar är ett paradis för dig som tycker om att gå på upptäcktsfärd och alltid har lust att se vad som väntar runt nästa hörn. På kort avstånd från den gamla stans marknadsplats hittar du en hel värld av gamla kapell, dolda trädgårdar, charmiga caféer och gammalmodiga barer där turisthorderna känns avlägsna. Ett av de största nöjena med att hålla semester i Prag är just möjligheten att kunna gå på upptäcktsfärd - kvarter som Vinohrady och Bubenec belönar äventyren med otaliga minnesvärda upplevelser allt från den nedgående solen som blänker på kyrkans kupoler till tonerna av Dvorák från ett öppet fönster.

Välkommen till Prag med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

Alla städer har två ansikten

Prag är inget undantag. Det första ansiktet du upplever utgör själva begreppet underbar historisk stad som är stolt över sitt ursprung. Det andra ansiktet är den moderna och pulserande storstaden där livet skapas av stadens nuvarande invånare. Det kan varmt rekommenderas att emellanåt lägga den präktiga guideboken åt sidan och enbart njuta av det lokala hjärtat i denna magiska storstad.

Europeisk hotspot

Sammetsrevulutionen 1989 som befriade tjeckerna från kommunismen gav Europa en pärla bland städer som kan mäta sig med Rom, Amsterdam och London. Det är ingen överraskning att besökare från hela världen sedan dess har kommit hit i horder och på en varm sommardag kan det kännas som du delar Karlsbron med halva mänskligheten. Men antalet människor till trots kan du glädja dig åt att få uppleva den vackra stenbron från 1300-talet, slottet på kullens topp och den underbara stilla floden - Vltava - som var inspirationskälla till ett av de mest betagande och vackra musikstyckena från 1800-talet, Smetanas Moldau symfoni.

Du kommer att älska Prag om du tycker om konst

Prags konstgallerier har kanske inte riktigt samma dragningskraft som Louvre i Paris, men böhmisk konst har i alla fall mycket att bjuda på, allt från den glödande gotiska altartavlan i St. Agnes Klostret till Alfons Muchas överdådiga Art Nouveau och den storslagna samlingen av surrealister från 1900-talet, kubister och konstruktivister i Veletržní Palác. De särpräglade och roliga skulpturerna av stadens son David Cerný präglar Prags offentliga rum och staden själv bjuder på en överflödsbägare av fantastisk arkitektur med allt från det gotiska himmelstävandet och barockens överdådighet till art nouveauens sensuella elegans och de skarpskurna kubistiska fasaderna.

Prag hade inte varit det samma utan ölet

Sedan uppfinnandet av Pilsner Urquell 1842 har tjeckerna varit kända för att producera några av världens bästa ölsorter. Men de internationellt kända ölmärkena - Urquell, Staropramen och Budvar - har fått hård konkurens ända in på mållinjen på hemmaplan av åtskilliga regionala ölsorter från mikrobryggerier vilket avspeglar ett förnyat intresse för traditionell ölframställning. Aldrig förr har Prags pubbar kunnat erbjuda ett så brett spektra av ölsorter - nu ska du nämligen även hålla utkik efter märken som Kout na Šumave, Svijanský Rytír och Velkopopovický Kozel.

Läs mer om Prag

Destinationer i Tjeckien

Hitta din resa till Tjeckien här

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Prag, såsom stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som kan ge dig inspiration inför din resa till den tjeckiska storstaden. Om du vill ha ytterligar inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Prag är både huvudstad och den största staden i Tjeckien. EUs 14;e största stad och den historiska huvudstaden i den historiska regionen Bohemia.

Staden ligger i den nordvästra delen av landet på bredderna av floden Vltava och bildar hem för ca 1,3 miljoner invånare, medan den metropola stadszonen rymmer en befolkning på ca 2,6 miljoner invånare.

Klimat och väder

Prag har ett oceaniskt klimat (även kallat kustklimat) vilket kännetecknas av moderat varma sommrar och relativt kalla vintrar. Mängden av nederbörd i stan - och det mesta av det böhmiska låglandet - är ganska liten eftersom det ligger i lä (så kallad regnskugga) av Sudeterna och andra bergskedjor.

Varmast är det i juli måned med 18 grader i genomsnitt, efterföljt av augusti med 17 grader i genomsnitt och juni med 16 grader i genomsnitt medan den kallaste månaden på året är januari med -1 grad i genomsnitt efterföljd av december 0 grader i genomsnitt och februari med 1 grad i genomsnitt.

Om du vill undvika nederbörd bör du sikta in dig på vintermånaderna januari och februari då det bara är 20 m.m. nederbörd i genomsnitt medan maj och juli med 69 m.m. i genomsnitt är de nederbördsrikaste månaderna på året efterföljt av juni med 66 m.m. i genomsnitt. I gengäld är det naturligtvis även mest sol under sommarmånaderna med genomsnittliga 8 solskenstimmar i månaderna maj, juli och augusti medan juni toppar med 9 solskenstimmar i genomsnitt per år. 

Transport

Det offentliga transportsystemet i Prag, som kallas Pražská integrovaná doprava, består av ett metro-system (linjerna A, B och C - med 61 stationer totalt), ett spårvagnsnät med 22 spårvagnslinjer (nummer 1-26), 130 busslinjer, ett S-tåg system, sex färjor och tre linbanor. 

Stadens mest använda flygplats, Václav Havel flygplatsen, är den största flygplatsen i Tjeckien och en av de största och mest trafikerade flygplatserna i Central- och Östeuropa. Den ligger 12 kilometer väster om centrum av Prag och hanterade över 15 miljoner passagerare under 2017. Flygplatsen är bland annat huvudbas för flygbolaget Czech Airlines, samt en bas för Travel Service genom deras dotterbolag SmartWings och lågprisbolagen Wizz Air och Ryanair. 

Flygplatsen har två huvudterminaler, två övriga flygterminaler samt en last-facilitet. De flesta av flygningarna avgår från terminal 1 och 2, medan terminal 3 och 4 står för de icke fasta flygningarna samt VIP-flygningar, särskilda flygplan och småflygplan. Det avgår bussar mot centrum från terminalerna 1 och 2.

Populärt i Prag

Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter