Resor till Antalyakusten

När det står sol, värme och långa badstränder överst på önskelistan inför årets sommarsemester, då är det inte många resmål i Europa som kan mäta sig med Antalyakusten på den turkiska Rivieran. Här hittar du populära destinationer som Alanya, Belek och Side med deras långa gyllene sandstränder och alla sina erbjudanden som ska till för att det ska bli en lyckad familjesemester. Utöver de tre nämnda ställena finns det ett helt pärlband av fridfulla badorter för dig som har behov av att koppla av och ladda batterierna under söderns värmande sol.

På Antalyakysten hittar du ett brett urval av hotell och semesterlägenheter i alla prisklasser. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du är på jakt efter ett bra erbjudande på en semester för hela familjen eller om du planerar en romantisk parsemester med fokus på ren njutning och avkoppling. Redan på våren kan du här på Antalyakusten njuta av temperaturer på nivå med en fin svensk sommardag, och under sommarmånaderna får du inte användning för något annat än dina tunnaste sommarkläder från morgon till kväll.

Som resmål är Antalyakusten, på goda grunder, mest känd för sitt soliga väder och härliga badstränder. När du inte ligger och dåsar på stranden eller badar i det varma Medelhavet finns det emellertid mycket annat att ge sig i kast med i denna del av Turkiet. Du kan se fram emot wellness i ett äkta hamam, shopping på färgrika marknader, båtutflykter till idylliska badvikar, och till att känna historiens vingslag på utflykter till imponerande romerska arenor och osmanska borgar.

Välkommen till Turkiet med Hideaways, vi är specialister på resor till handplockade hotell belägna längs kusten i den södra delen av landet i området runt storstaden Antalya, även kallat "Antalyakusten". Boka din resa som en komplett paketresa med flyg, hotellvistelse och transfer (transport t/r mellan flygplatsen och ditt hotell). Vill du ha en större frihet och uppleva lite mer under din semester kan du boka en hyrbil redan hemifrån som då står redo på flygplatsen vid ankomsten till Antalya. Skulle du själv vilja arrangera din resa till en av destinationerna längs Antalyakuten kan du naturligvis även nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Hideaways.

Läs mer om Antalyakusten

Destinationer i Turkiet

Hitta din resa till Turkiet här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Antalyakusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Antalya, som ligger på den sydvästra delen av den anatoliska kusten, är Turkiets femste största stad, och den största turkiska staden vid den mediterrana kusten, med 1,2 miljoner invånare.

Staden är en del av Antalyakusten, som i sin tur är en del av den Turkiska Rivieran, vilken omfattar provinserna Antalya och Mugla, och i mindre grad Aydin, södra Izmir och västra Mersin. Kända städer på den Turkiska Rivieran, förutom Antalya, är Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiya, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Maramis och Side.

Klimat och väder

Antalyakusten har ett behagligt medelhavsklimat med varma och torra somrar, och milda vintrar. Området är avskärmat från den nordliga vinden, av de närliggande Taurusbergen. Runt 300 dagar av året är soliga, med nästan totalt 3000 timmars solljus om året.

Följande genomsnittstemperaturer är baserade på Antalya - det kan naturligtvis förekomme variationer beronde på var på kusten du befinner dig.

Den varmaste månaden på året är juli med 28 grader i genomsnitt, följt av augusti med 27 grader och september med 25 grader. Januari är den kallaste månaden på året, med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader i genomsnitt.

Generellt regnar det mycket i Antalya på vintern, medan somrarna är torre, så om du vill undvika regn på din resa till Antalya, ska du resa mellan månaderna maj-september, som alla har endast 10 mm regn i genomsnitt. Mest regn faller i december (210 mm), följt av januari och november (180 mm).

Historia

Antalyakusten är ett av Turkiets och Medelhavets rikaste områden, liksom den övriga delen av den Turkiska Rivieran. För överskådlighetens skåll, är det dock i det följande endast delar av huvudstaden Antalyas historia som kommer beskrivas, då Antalyakusten inte är något geografiskt skarpt definierat område (i motsats till den Turkiska Rivieran, som den är del av och som är historiskt definierad).

Kung Attalus II av Pergamon betraktas som grundaren av staden runt år 150 f.Kr. under den Hellenistiska Perioden, även om utgrävningar år 2008 har funni tarkeologiska fynd som kan dateras till 400-talet f.Kr. vilket tyder på, att Attalea var en återuppbyggnad och utveckling av den före detta staden. Under Kung Attalus II av Pergamon tjänade staden som bas för Attalus starka flotta.

Staden blev en del av den romerska republiken år 133 f.Kr. då Attalus III, en brorsson till Attalus II, testamenterade sitt rike till Rom vid sin död samma år. Staden växte och blomstrade under det romeska herradömet, och var en del av den romerska privinsen Pamphylia Secunda, vars huvudstad var Perga.

Antalya var en storstad i det byzantinska imperiet, och huvudstaden i den byzantinska regionen Cibyrrhaeots, som täckte Anatoliens södra kust. Men menar, att staden under byzantinskt herradöme utgjorde den största flottbasen på den södra anatoliska kusten, ett större handelscentrum och den mest tillgängliga hamnen mellan det Egeiska havet och Cypern.

Staden och det omkringliggande området erövrades av Seldjukerna på början av 1200-talet, efter det att den byzantinska huvudstaden Konstantinopel plundrats år 12014, och imperiet de facto sats utom kraft, fram till det vann fotfäste igen år 1261. Seldjukerna gjorde Antalya till huvudstad i furstendöet Teke (kallat en beylik), och härskade över staden fram tills osmanerna senare erövrade den år 1432 (bortsätt från en period med cyprotiskt styre mellan 1361 och 1373).

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter