Resor till Antalyakusten

När det står sol, värme och långa badstränder överst på önskelistan inför årets sommarsemester, då är det inte många resmål i Europa som kan mäta sig med Antalyakusten på den turkiska Rivieran. Här hittar du populära destinationer som Alanya, Belek och Side med deras långa gyllene sandstränder och alla sina erbjudanden som ska till för att det ska bli en lyckad familjesemester. Utöver de tre nämnda ställena finns det ett helt pärlband av fridfulla badorter för dig som har behov av att koppla av och ladda batterierna under söderns värmande sol.

På Antalyakysten hittar du ett brett urval av hotell och semesterlägenheter i alla prisklasser. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du är på jakt efter ett bra erbjudande på en semester för hela familjen eller om du planerar en romantisk parsemester med fokus på ren njutning och avkoppling. Redan på våren kan du här på Antalyakusten njuta av temperaturer på nivå med en fin svensk sommardag, och under sommarmånaderna får du inte användning för något annat än dina tunnaste sommarkläder från morgon till kväll.

Som resmål är Antalyakusten, på goda grunder, mest känd för sitt soliga väder och härliga badstränder. När du inte ligger och dåsar på stranden eller badar i det varma Medelhavet finns det emellertid mycket annat att ge sig i kast med i denna del av Turkiet. Du kan se fram emot wellness i ett äkta hamam, shopping på färgrika marknader, båtutflykter till idylliska badvikar, och till att känna historiens vingslag på utflykter till imponerande romerska arenor och osmanska borgar.

Välkommen till Turkiet med Hideaways, vi är specialister på resor till handplockade hotell belägna längs kusten i den södra delen av landet i området runt storstaden Antalya, även kallat "Antalyakusten". Boka din resa som en komplett paketresa med flyg, hotellvistelse och transfer (transport t/r mellan flygplatsen och ditt hotell). Vill du ha en större frihet och uppleva lite mer under din semester kan du boka en hyrbil redan hemifrån som då står redo på flygplatsen vid ankomsten till Antalya. Skulle du själv vilja arrangera din resa till en av destinationerna längs Antalyakuten kan du naturligvis även nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Hideaways.

Läs mer om Antalyakusten

Mat och dryck

Antalyakusten har en spännande och mångfaldig gastronomi, som är påverkat av kustens placering mellan öst och väst, dess förhistoria som en del av det östromerska riket, det seldjukiska riket och det osmanska riket - och inte minst av dess läge vid Medelhavet. Här nedan har vi valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter du kan smaka på när du är på semester på Antalyakusten. 

Kebab

Det turkiska köket är berömt för alla dess kebabrätter och Antalyakusten är inget undantag, för här är kebab en av de mest typiska och populära rätterna - inte minst när du köper den från en av alla platser på stranden eller på gatan.

Kebab på Antalyakusten lagas ofta på kryddat lamm, som har roterat på ett spett tills det blivit mört och välsmakande och serveras tillsammans med olika tillbehör. Normalt kostar en kebab inte mer än 3-4 euro. Ännu billigare är kycklingkebaben som du ofta kan få till ett pris av 3 lira (1,5 euro), och den ledsagas ofta av den traditionella yoghurtdrycken ayran.

Gözleme

En annan rätt som är typisk för Antalayakusten, är Gözleme, som normalt betraktas som turkiska pannkakor, men de kan också jämföras med crêpes. De är ofta en del av sortimentet på alla tehusen på kusten.

De serveras ofta med en fyllning av ost, potatis, spenat eller kiyma (köttfärs) och ledsakas alltid av sallad bestående av tomater, gurka och persilja. Med ett pris som normalt ligger på 5 tuskiska lira är det både en god och billig lunch.

Lahmacun

En tredje rätt som är mycket populär på Antalyakusten, är Lahmacun. Lahmacun är en slags pita, som bakas i en stenugn som normalt serveras med en fyllning bestående av biff, persilja, lök, vitlök, svartpeppar och chipotle (chili). Några kallar den för "tuskisk pizza", och den liknar faktiskt också en pizza.

Dolma

En fjärde populär rätt på Antalyaksuten är den turkiska klassikern dolma, som finns i en värld av olika utgåvor i Medelhavsländerna, Centralasien och Mellanöstern. Själva ordet "dolma" härstammar från det tuskiska ordet "dolmak" som betyder "att fylla" - och man menar att rätten har ottomanska rötter, även om dolmarätter uppstod i arabiska kokböcker redan före ottomanernas storhetstid.

Dolmas är normalt köttfärs inpackad i vinblad, där färsen normalt sätt blandas med bitar av paprika och ris, men rätten kan också består av andra grönsaker, t.ex. tomater, chili, lök, zucchini och aubergine.

Dolmas, som lagas med olivolja och fylls med ris, serveras normalt sätt kallt, ledsagat av en sås som består av vitlöksyoghurt.

Läs mer

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester på Antalyakusten. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål

Hadrians port

Den största historiska sevärdhetern i Antalya stad, är triumfbågen Hadrians port, som byggdes för att ära den romerska kejsaren Hadrian, som besökte staden år 130. Porten är den enda kvarvarande stadsporten i muren, som omger staden och hamnen. Porten, som är cirka åtta meter hög, består av två fasader med valv, tre ingångsvalv som reser sig över fyra pyloer, och ett torn stående på båda sidor.

Det anses vara den vackraste porten i den antika provinsen Pamfylla. Den översta delen av porten är byggd av uteslutande vit marmor, bortsätt från valven som är gjorda i granit. Ett entablement på toppen av porten sträcker sig till båda sidor med en höjd på 1,28 meter, och innehåller en fris dekorerad med blommor och en utsmyckad gemsis med lejonhuvud. 

Antalya Museum

Anatalya Museum är ett av Turkiets största och mest betydelsefulla museum med 13 utställningshallar och ett open air galleri.

Museet täcker en area på 7000 m2, och rymmer hela 5000 konstverk, förutom ytterligare 25.000-30.000 artefakter på lager, som för närvarande inte kan visas offentligt. Utställningarna har folis på Medelhavsområdets och Pamfyllens historia i Anatolien. Museet vann "Det Europeiska Rådets unika Pris" år 1988.

Yivliminare-moskén

Yivliminare-moskén, som också kallas Ulu-moskén, är en hoistorisk moské i Antalya, som år 2016 skrevs in på väntelistan över världsarvsplatser i Turkiet.

Den 38 meter höga moskén byggdes på den seldjukiska sultanen Alaaddin Keykubad I år 1230, och utgör en del av en så kallad külliya (ett ottomanskt komplex av byggnader, centrerad runt en moské), som bland annat omfattar Giyaseddin Keyhüsrev Madrasa, Seljuk och varvlen Zincirkiran och Nigar Hatun

Moskén, som ligger i den gamla stadskärnan (Kaleiçi), är dekorerad med mörkblå plattor, som har blivit ett kännetecken för staden.

Vattenfallen Düden

Vattenfallen Düden, är en samling vattendall som du kan uppleva 12 kilometer nordöst om Antalya stad.

Düden består egentligen av två vattenfall: Övre Düden och Nedre Düden. Det är Nedre Düden som är de mest sevärdiga och populära, då de faller brant från en klipa med en höjd på 40 meter direkt ner i Medelhavet. Detta vattenfall kan bland annat beskådas via arrangerade båtturer på havet.

Läs mer

Destinationer i Antalyakusten

Antalya

I Antalya kan du tillbringa din semester med avkoppling på stranden. De omgivande gröna bergen erbjuder emellertid också en massa äventyr, om du inte enbart vill slappa i solen, och runt omkring i Antalyas gamla delar kan du utforska intressanta historiska sevärdheter.

Resor till Antalya

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Antalyakusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Antalya, som ligger på den sydvästra delen av den anatoliska kusten, är Turkiets femste största stad, och den största turkiska staden vid den mediterrana kusten, med 1,2 miljoner invånare.

Staden är en del av Antalyakusten, som i sin tur är en del av den Turkiska Rivieran, vilken omfattar provinserna Antalya och Mugla, och i mindre grad Aydin, södra Izmir och västra Mersin. Kända städer på den Turkiska Rivieran, förutom Antalya, är Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiya, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Maramis och Side.

Klimat och väder

Antalyakusten har ett behagligt medelhavsklimat med varma och torra somrar, och milda vintrar. Området är avskärmat från den nordliga vinden, av de närliggande Taurusbergen. Runt 300 dagar av året är soliga, med nästan totalt 3000 timmars solljus om året.

Följande genomsnittstemperaturer är baserade på Antalya - det kan naturligtvis förekomme variationer beronde på var på kusten du befinner dig.

Den varmaste månaden på året är juli med 28 grader i genomsnitt, följt av augusti med 27 grader och september med 25 grader. Januari är den kallaste månaden på året, med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader i genomsnitt.

Generellt regnar det mycket i Antalya på vintern, medan somrarna är torre, så om du vill undvika regn på din resa till Antalya, ska du resa mellan månaderna maj-september, som alla har endast 10 mm regn i genomsnitt. Mest regn faller i december (210 mm), följt av januari och november (180 mm).

Historia

Antalyakusten är ett av Turkiets och Medelhavets rikaste områden, liksom den övriga delen av den Turkiska Rivieran. För överskådlighetens skåll, är det dock i det följande endast delar av huvudstaden Antalyas historia som kommer beskrivas, då Antalyakusten inte är något geografiskt skarpt definierat område (i motsats till den Turkiska Rivieran, som den är del av och som är historiskt definierad).

Kung Attalus II av Pergamon betraktas som grundaren av staden runt år 150 f.Kr. under den Hellenistiska Perioden, även om utgrävningar år 2008 har funni tarkeologiska fynd som kan dateras till 400-talet f.Kr. vilket tyder på, att Attalea var en återuppbyggnad och utveckling av den före detta staden. Under Kung Attalus II av Pergamon tjänade staden som bas för Attalus starka flotta.

Staden blev en del av den romerska republiken år 133 f.Kr. då Attalus III, en brorsson till Attalus II, testamenterade sitt rike till Rom vid sin död samma år. Staden växte och blomstrade under det romeska herradömet, och var en del av den romerska privinsen Pamphylia Secunda, vars huvudstad var Perga.

Antalya var en storstad i det byzantinska imperiet, och huvudstaden i den byzantinska regionen Cibyrrhaeots, som täckte Anatoliens södra kust. Men menar, att staden under byzantinskt herradöme utgjorde den största flottbasen på den södra anatoliska kusten, ett större handelscentrum och den mest tillgängliga hamnen mellan det Egeiska havet och Cypern.

Staden och det omkringliggande området erövrades av Seldjukerna på början av 1200-talet, efter det att den byzantinska huvudstaden Konstantinopel plundrats år 12014, och imperiet de facto sats utom kraft, fram till det vann fotfäste igen år 1261. Seldjukerna gjorde Antalya till huvudstad i furstendöet Teke (kallat en beylik), och härskade över staden fram tills osmanerna senare erövrade den år 1432 (bortsätt från en period med cyprotiskt styre mellan 1361 och 1373).

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filtrera