Resor till Bodrum-halvön

Bodrum-halvön – ofördärvad kuststräcka med små badorter

Oj så fint det är här på Bodrum-halvön, ett ställe som du säkert hört många tala begeistrat om. Och jag måste erkänna att det inte är utan grund som området låter tala om sig. Det är något av en aha-upplevelse åt det pittoreska hållet när jag en sen kväll kommer körande till Akçabük, ca en halv timme sydväst om Bodrum.

Solnedgången har passerat horisonten för länge sedan men synen av de gnistrande ljusen från segelbåtarna på havet och de upplysta husen längs kusten dröjer sig kvar. Detta synintryck är det första som möter mig på Bodrumhalvön och för att fullända beskrivningen så kan jag avslöja att när jag vaknar upp dagen efter är utsikten minst lika betagande i morgonljuset.

Jag ser fram emot att få presentera mina handplockade hotell längs en av Turkiets vackraste rivieror och jag är övertygad om att du kommer bli lika begeistrad som jag när du upptäcker hur många charmerande ställen det finns just här.

Du tänker kanske ”massturism” när du hör namnet Bodrum. Och det stämmer att Bodrumhalvön, med sin lockande kuststräcka, breda sandstränder, gröna kullar och kristallklart turkost havsvatten, är ett populärt resmål. Och det är du så klart inte den enda som har räknat ut, men med det sagt så är Bodrumhalvön fortfarande förvånansvärt ofördärvad och har lyckats behålla mycket av sin ursprungliga kulturella och historiska själ.

Ta till exempel de charmiga utomhusmarknaderna som fullkomligt sjuder av lokal prägel. Här kan du köpa färska grönsaker tillsammans med lokalbefolkningen som har gjort sina inköp på denna typ av marknader i generationer. Den natursköna kustlinjen som är så varierande med sina små vikar, miniatyröar och landtungor som sticker ut i det perfekt tempererade badvattnet, liknar mer en semesterdröm än en turistmardröm...

Turkiet är så mycket mer än Alanya och Antalya och det vill vi gärna visa dig här hos Hideaways. Detta "mycket mer" upptäcker du snabbt på Bodrumhalvön vars kuststräcka består av en fin blandning av häftiga resorts och avslappade små kustbyar och de tidigare nämnda sandstränderna där du utan tvekan får lust att tillbringa åtskilliga timmar ?.

Grekiska rötter

Här och var på Bodrumhalvön kan du få syn på en av de små, gamla och karakteristiska väderkvarnarna som vi så väl känner från den grekiska övärlden. Det är överhuvudtaget många inslag av grekisk kultur i denna del av Turkiet och maten som jag varmt kan rekommendera påminner om den i Grekland. Även många av de historiska sevärdheterna du kan besöka i staden Bodrum stammar från den gamla Grekiska tiden. Du kommer med andra ord uppleva en fascinerande blandning av historiska och kulturella rötter i Bodrum.

Dra dig tillbaka till lugnet bland kullarna

Redan längs kusten av Bodrumhalvön kan du som jag skriver ovan, hitta många vackra ställen där du absolut inte behöver trängas med andra semesterfirare. Och skulle du dra dig lite längre in i landet hittar du verkligen en värld där du kan känna dig långt borta från allt och alla och verkligen gå in i din egen lilla lantliga bubbla. Det är när du förflyttar dig in bland de grönskande kullarna som knappast är befolkade som du verkligen finner ro. Även om du älskar stranden och badsemester är det en minnesvärd upplevelse att utforska den delen av Bodrumhalvön som inte utgör kustlinjen.

Eleganta Bodrum

Slutligen vill jag uppmana dig att besöka storstaden Bodrum som trots att den tar emot en million semesterfirare årligen, med sol, strand, vackra omgivningar, god mat och intressanta upplevelser, inte har mist sin särprägel eller återhållsamt eleganta stil. Halikarnassos, som Bodrum hette i gamla dagar, är något helt speciellt jämfört med andra turkiska kuststäder. Det är nästan en gåta hur du även när sommarsäsongen står på sin höjdpunkt kan hitta små lugna ställen i staden som pryds av sitt korsriddarslott, sina blomsterprydda caféer, rentvättade gator och sin glittrande marina som alltid lockar till en promenad. Inte långt från den hektiska staden ligger små landsbyar där du finner lugn och ro även under högsäsongen.

Du tror det nog inte - men en gång i tiden ansågs det som ett straff att komma till Bodrum ?.
Det är svårt att föreställa sig att Bodrum för i tiden över huvud taget inte ansågs attraktiv – faktiskt användes staden som ett slags öppet politiskt fängelse dit dissidenter mot den Turkiska Republiken skickades i exil. I dag har jag ärligt talat inte något emot att skickas i exil till Bodrum.

Har du lust att ge dig ut på en lite längre tur och – både bokstavligt och bildlikt – dyka ner i några av de verkliga naturfenomenen som Turkiet har att bjuda på? Då ligger de unika Pamukkale vattenfallen och de varma källorna bara ca 4 timmars körning från Bodrum.

Bodrums flygplats

När du ska semestra på Bodrumhalvön landar du på Bodrums flygplats som ligger på 35 minuters köravstånd från själva staden. Det går för tillfället inget direktflyg från Skandinavien till Bodrum men du kan flyga dit med bara 1 stopp på vägen.

Läs mer om Bodrum-halvön

Destinationer på Bodrum-halvön

Bitez

Bite på Bodrum-halvön i Turkiet ligger vackert med frodiga citrusplantager på den ena sidan och Medelhavet på den andra. Bitez är ett idealt resmål för dig som önskar att njuta av en avslappnande semester i solen, omgiven av autentiska och vackra omgivningar.

Resor till Bitez

Bodrum

Bodrum har allt som ger dig en lyckad semester: vackra stränder, spännande och historiska sevärdheter, härlig stämning, gastronomiska härligheter och en tillmötesgående lokalbefolkning. Du kommer älska det!

Resor till Bodrum

Gumbet

Gumbet är en av Bodrum-halvöns mest populära badorter med en lång strand, trevlig promenad, goda restauranger och en trevlig hamnpromenad där du kan sätta dig ner med en turkisk kaffe eller kallt glas vin och njuta av stämningen.

Resor till Gumbet

Turgutreis

Semesterorten Turgutreis är Bodrum-halvöns näststörsta stad, som är berömd för sina vackra stränder, underbara solnedgångar och lokala specialiteter som du både kan smaka på de många restaurangerna eller på den livliga marknaden.

Resor till Turgutreis
mnb

Populärt på Bodrum-halvön

Turkiet, Bodrum-halvön, Bodrum
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 850 m
  • Pool
Turkiet, Bodrum-halvön
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Turkiet, Bodrum-halvön
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter