Resor till Kusadasikusten

Turkiet är ett land som med all rätt är stolt över sina vackra kuster. Kusadasikusten är med sina berg, breda stränder, vackra marinor, sitt inbjudande mörkblåa hav och sina olivlundar en bit in i landet ett av de ställen som utgör själva essensen av en äkta, avslappnande badsemester under Turkiets sol. En sol som för övrigt kan vara väldigt intensiv så tycker du inte om höga temperaturer ska du kanske överväga att semestra på Kasadasikusten under våren eller hösten då vädret är mildare.

Kusadasifortet drar dina blickar till sig mitt ute i havet

Omgivet av det mörkblåa vattnet vars yta glittrar likt tusentals diamanter under den starka solen ligger Kusadasifortet och tronar på en liten ö utanför kusten. Det är en vacker och fascinerande syn och du kan lätt besöka fortet då man har byggt en bro dit ut. Bara en promenad på 150 m och du befinner dig på den lilla klippan som kallas Dueön och som helt domineras av fortet. Ön är charmig och trots att den är känd för sitt fort så påminner den mer om en muromgärdad trädgård med träd, buskar och terrasser.

Historiska Efesos precis runt hörnet

Som du nog redan märkt när du läser denna text finns det många goda skäl till att Kusadasikusten är ett så populärt resmål. Förutom den vackra kusten så ligger dessutom Turkiets största hamn för kryssningsfartyg här, rankad som nr 30 i världen. En av orsakerna till detta är att Kusadasihamnen även utgör porten till den historiska staden Efesos. Om du vill vila din kropp från sol och bad några timmar kan du göra en sightseeingtur till de vackra gamla fornlämningarna i Efesos - en stad som tidigare hade stor handelsmässig och kulturell betydelse. Här kan du bland annat se ruinerna efter det berömda Artemis-templet och Celsus-biblioteket.

Inte långt från Kusadasikusten i vackra lantliga omgivningar ligger den historiska staden Selcuk där du också kan dyka ner i Turkiets intressanta förflutna.

Kusadasi bjuder på härlig semesterstämning

I själva staden Kusadasi finns det inte lika många sevärdheter som i Bodrum och du har inte heller samma stora urval av underhållning och andra aktiviteter som i den något större staden Marmaris. Inte desto mindre så är staden ganska livlig och spelar en viktig roll som centrum för fest och färg på den Egeiska kusten. Här finns flera Irländska pubar, diskotek med mera och en härlig stämning. Här finns en spännande bazar och även några riktigt bra restauranger där du kan smörja kråset med både Turkiska och internationella rätter.

Staden rymmer även en del äldre kvarter där du finner en något lugnare atmosfär.
När du reser till Kusadasi så landar du på Izmirs flygplats varifrån det är ca en timme och tjugo minuters körning till själva staden Kusadasi. Många flygbolag flyger direkt från Skandinavien till Izmir.

Läs mer om Kusadasikusten

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell