Resor till Marmaris

Vacker som ett vykort ligger Marmariskusten i all sin prakt vid det Egeiska havet. Jag har enbart goda minnen från mitt besök längs denna riviera. Turkiet är en skattkista med hundratals bukter och sandstränder och regionens geografi utgör ett paradis för dig som älskar kristallklart vatten och massor av soltimmar sommaren lång. Förutom alla dessa blåa nyanser som lockar till vattenlekar i den behagliga brisen och den milda temperaturen så bjuder Marmariskusten även på arkeologiska och historiska attraktioner. För att inte tala om alla småöar du kan besöka längs kusten och som inte påminner om något du ser på andra ställen i Sydeuropa.

Destinationer på Turkiet

Hitta din resa till Turkiet här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Marmariskusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Marmaris och Içmeler

Marmaris, som ligger i den sydvästra delen av Turkiet, där det Egeiska havet och Medelhavet möts, är utöver sin långa strand framförallt känd för sin naturliga hamn. Det är en av de största i världen av sitt slag, och idag är det ett favoritresmål för seglare och kryssningsskepp. Historiskt sett har hamnen också spelat en viktig roll för Marmaris, då den gjorde staden till centrum för handel i regionen, samt var strategiskt viktig för alla med ambitioner att dominera i området. Man vet inte med säkerhet när staden grundades här, men enligt den grekiska historikern Herodot, fanns en förstärkt bosättning vid Marmaris redan år 3000 f.Kr.

Staden invaderades dock av Alexander den Store år 224 f.Kr. Det var endast en av många gånger som Marmaris spelade en viktig roll i världshistorien. Den stora, naturliga hamnen utgjorde således också en flottbas för det Osmanska riket, och gav senare skydd till Lord Nelsons flotta, då han var på väg till Egypten för att kämpa mot Napoleon.

Idag är turism stadens viktigaste inkomstkälla, och på högsäsongen flerdubblas invånarantalet på normala 30.000, då semesterresenärer från hela Europa kommer hit för att njuta av det soliga klimatet, stadens restaurang och butiksliv, samt inte minst Marmariskustens härliga stränder.

Några få kilometer söderut, ligger grannstaden Içmeler. Denna mindre semesterstad, är framförallt populär bland barnfamiljer och par, som önskar en semester med lugna idyller, medan unga människor med tycke för fest och semester med massor av aktivitetesmöjligheter brukar föredra Marmaris. De två semesterorterna är sammanbundna via en lång, vacker strandpromenad. Vill du inte gå de cirka sju kilometerna mellan städerna längs havet, kan du eventuellt ta en dolmus (minibuss). Det tar då endast cirka 10 minuter att nå den ena staden från den andra.

Mat och dryck

Populärt i Turkiet

Turkiet, Bodrum-halvön
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Turkiet, Istanbul
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Turkiet, Istanbul
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter