Resor till Ungern

Välkommen till Ungern med Hideaways! Vi är specialister på resor till Ungern, där du bor på noga utvalda hotell på din semester. Vi erbjuder alltid valfri avresedatum och reslängd, och du kan välja att endast boka hotellet via oss, eller ett samlat paket som innehåller både flyg, hotell och eventuell hyrbil/transfer från flygplatsen.

Världens största kurort och idyllisk natur

Ungern har en av Europas vackraste och mest intressanta huvudstäder, Budapest, som med rätta är landets mest populära resmål. Staden har allt det du kan tänkas önska på en storstadssemester med flera spännande sevärdheter, erkända restauranger och historiska caféer. En resa till Budapest är dessutom en resa till världens största kurort - över hela staden kan du nämligen besöka traditionella kurbad med varmt, mineralivatten från alla de källor som befinner sig under staden. Det finns knappt något bättre sätt att samla krafter på till sightseeingen, än med ett par timmar i dessa kurbad. Det skulle kanske vara en läcker måltid på en av stadens alla goda restauranger där det idag serveras mycket mer än bara gulashsoppa - även om du borde testa denna klassiker minst en gång när du befinner dig i Ungern, då den kommer i flera olika smakbilder och är av en helt annan kaliber än den utgåva vi lagar i Sverige.

Ungern är dock mycket mer än Budapest. Redan när du beger dig ut i utkanten av staden kommer du upptäcka, att en resa till Ungern också är en möjlighet att njuta av vackra naturområden och ett idylliskt kulturlandskap med mindre, historiska städer och slott. Huvudstaden invånare söker sig själv gärna ut till Donau-öarna eller Buda-bergen, för att slappna av i gröna omgivningar på avstånd från den pulserande storstaden.

Beger du dig ännu längre bort från Budapest, kan du i den norra delen t.ex. utforska Ungerns lägre bergskedjor, som bjuder in till vandringsturer eller cykelturer. I samma region kommer du kunna se att många av backarna är fulla med vinrankor, och det finns goda möjligheter att besöka en vinkällare för att smaka på vinerna som odlas här. Åker du istället mot väst från Budapest, är Balatonsjön ett perfekt resmål. Centraleuropas största sötvattensjö är med sitt ljumma vatten perfekt till en aktiv semester, liksom landskapet runt sjön bjuder på många utflyktsmöjligheter. Terrängen runt sjön är t.e. välägnad till cykelturer där du i lugnt tempo på kortare eller längre sträckor besöker trevliga städer och naturområden.

Boka din resa till Ungern med Hideaways, om du vill bo på ett handplockat hotell som ger dig en ideal bas för att utforska detta vackra land i ditt eget tempo.

 

Läs mer om Ungern

Destinationer , Ungern

Budapest

En resa till Budapest ger dig en fin upplevelse i en vacker kulturstad med mycket att erbjuda, staden har en historia som politiskt maktcentrum, vilket märks tydligt. Staden är uppdelad i två delar av floden Donau: Buda i väst och Pest i öst.

Resor till Budapest

Information och fakta

Här har vi samlat en del fakta och information om Ungern. Du kan bland annat läsa om landets geografi, befolkning, klimat och transport, och sedan använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill läsa mer om Ungern inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar flera spännande ariklar om alla våra resmål. Trevlig läsning!

Geografi och befolkning

Ungern täcker ett område på dryga 93.000 kvadratkilometer, och gränsar mot Slovakien i norr, Ukraina i nordöst. Österrike i nordväst, Rumänien i öst, Sebien i söder, Kroatien i sydväst och Slovenien i väst.

Ungerns geografi har traditionellt definierats av sina två huvudfloder, Donau och Tisza. Landets officiella uppdelning i tre sektioner, Dunántúl ("Efter Donau", Transdanubien), Tiszántúl ("Efter Tisza") og Duna-Tisza Köze ("Mellan Donau och Tisza") är en avspegling av flodernas enorma historisa betydelse för Ungerns geografi.

Landet har cirka 10 miljoner invånare, varav cirka 1,8 miljoner bor i huvudstaden Budapest. Andra stora städer är Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs och Gyor.

Klimat och väder

Ungern har ett kontinentalt klimat med varma somrar som har en låg fuktighet och stundtals regn, samt kalla, snöfulla vintrar. Genomsnitlig årlig temperatur är 9,7 grader. Den södra delen av landet, nära Pécs har ett rykte om sig att ha medelhavsklimat, men i verkligheten är här endast lite varmare än i resten av landet, och det snöar även här på vintern.

Varmaste månader på året, är juli och augusti med 21 grader i genomsnitt, följt av juni med 19 grader, medan den kallaste månaden på året är januari, med -1 grad i genomsnitt, följt av december och februari med 1 grad i genomsnitt.

Nederbörden i Ungern är jämn fördelat över året: de mest regniga månaderna på året är maj, augusti och september med 70 mm i genomsnitt, följt av juni, oktober och november med 60 mm, medan den minst regniga månaden på året är februari med 30 mm i genomsnitt, följt av de övriga månaderna på året som alla har 40 mm i genomsnitt.

Transport

Ungern har ett välutvecklat väg- och järnvägsnät, och ett omfattande luft- och vattentransportsystem. Huvudstaden Budapest fungerar som en viktig knutpunkt för det ungerska järnvägssystemet (MÁv), som har hela tre stora tågstationer i huvudstaden: Keleti (öst), Nyugati (väst) och Déli (syd). Szolnol i centrala Ungern är den viktigaste järnvägsstaden, utanför Budapest, medan Tiszai järnvägsstation i Miskolc - samt stationerna i Szombathely, Gyor, Szeged och Székesfehérvár - också är viktiga stationer i det nationella järnvägsnätet.

Budapest, Debrecen, Miskolc och Szeged har alla nätverk av spårvagnar. Huvudstaden Budapest har dessutom ett metrosystem som är det näst äldsta metrosystemet i världen då dess linje 1 sattes i rullning år 1896.

Ungern har en samlad motorväg på cirka 1314 kilometer. Motorvägsnätet, som är i fortsatt utveckling, sammankopplar många viktiga städer till huvudstaden, däribland städerna Dunaújváros och Baja.

Det finns fem inernationella flygplatser i Ungern: Budapest Liszt Ferenc (informellt kallad "Ferihegy" efter dess tidigare namn), Debrecen, Sármellék (också kallad Hévíz-Balaton flygplats), Gyor-Pér och Pécs-Pogány. Budapest Liszt Ferenc flygplats ligger 16 kilometer sydöst om huvudstaden och är den långt största av de fem internationella flygplatserna i landet med lite över 13 miljoner passagerare om året.

Populärt Ungern

Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Pool
  • Internet / Wi-Fi
Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter