Resor till Budapest

Välkommen till Ungern med Hideaways, vi är specialister på resor till Budapest där du bor på noga utvalda hotell. Du kan resa precis det antal dagar du önska, från alla flygplatser i Sverige och Danmark.

Vi erbjuder alltid fri reslängd och du kan välja att antingen endast boka hotell via oss, eller en samlad paketresa som inkluderar boende, flygresa och eventuell hyrbil/transfer till och från flygplatsen i Budapest.

Upplevelser för alla sinnen

Budapest blev ett UNESCO världsarv redan år 1987, tack vare stadens rika kulturarv, inte minst dess enastående arkitektur som fortfarande speglar den ursprungliga uppdelningen av stadsdelarna Buda och Pest. En resa till Budapest med Hideaways är dock inte bara en möjlighet att utforska arkitektur i en av Europas mest intressanta huvudstäder...

Trots sin historia som sträcker sig långt tillbaka till Romartiden, råder det en ungdomlig atmosfär i moderna Budapest, med ett levande och allsidigt kulturliv. Under somamren hålls fler än 600 gratis mini-konserter runt om i den ungerska huvudstaden, där du kan ta en paus från sightseeingen och njuta av 15-20 minuters klassisk musik, jazz eller folkmusik som framförs av lokala konstnärer och musiker. Vill du vila fötterna under eftermiddagen, och kanske stilla kaffesuget, kan vi också varmt rekommendera att ta vägen förbi Café New York. Vid öppnandet år 1894, blev detta café beskrivet som "världens vackraste", och det är lätt att förstå varför.

Budapest är känt som ett resmål för livnjutare, som utöver intressanta sevärdheter värdesätter god mat och avslappning. Många värdesätter att besöka ett av stadens traditionella termalbad, där man nyttjar de varma källorna i olika pooler - något som inte går att uppleva på många andra platser i Europa. Det är inte utan anledning som Budapest beskrivs som Kurbadens Stad. Den sista pricken över i, efter en upplevelserik dag med spännande sightseeing och avslappning, är en god måltid på en av stadens alla erkända restauranger. Restauranglivet har under de senaste åren i stigande grad blivit en attraktion i sig själv. På din resa til lbudapest kan du också se fram emot att njuta av gastronomi av hög kvalitet, och till priser som gör det möjligt att äta ute flera gånger under semestern.

Boka din resa till Budapest hos Hideaways, om du vill bo i bekväma, smakfulla omgivningar, med stadens alla erbjudanden inom räckvidd.

Läs mer om Budapest

Destinationer i Ungern

Hitta din resa till Ungern här

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del nyttig information om Budapest - du kan t.ex. läsa om stadens befolkning, historia och väder, och använda detta som inspiration till din semeter. Upplysningarna är uteslutande menade som inspiration, och vi reserverar oss därför för eventuellt fel. Om du vill ha mer information eller tips inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar en massa spännande ariklar om våra resmål i Ungern och i resten av världen. Trevlig läsning!

Geografi och befolkning

Budapest, som är Ungerns huvudstad, ligger vid Donaufloden i den norra delen av landet. Staden, som har cirka 1,7 miljoner invånare, delas i två delar av floden - fram till 1872 bestod Budapest faktiskt av två städer: Buda och Pest. Reser du till den vackra huvudstaden, kommer du fortfarande märka skillnaden mellan de två stadsdelarna - inte minst geografiskt. Buda på västsidan av floden sprider sig ut över 20 backar, medan Pest på östsidan är mer platt. Budapest ligger också precis mellan det Transdanubiska Höglandet och den Ungerska slätten. På västra sidan kan du få svett på pannan, när du går runt mellan alla sevärdheter som t.ex. Slottsdistriktet och Citadellet, medan du i Pest på östsidan lättare kan strosa runt längs de breda boulevarderna fyllda med caféer, konditorier och butiker.

Donau, som är Europas näst längsta flod, sätter naturligtvis en markant prägel på staden. Det ligger tre öar i den delen av floden som löper genom Budapest: Csepel-, Margit- och Óbudai-sziget, där de sistnämnda är populära rekreativa områden, där både lokala och besökare kan ta en paus från storstadens stress och måsten.

Ungern är känd för sina varma källor och Budapest är inget undantag. Staden kan skryta med att vara en av de enda huvudstäderna i världen med temala källor - hela 125 stycken! Från dem strömmar dagligen 70 miljoner liter vatten med temperaturer på upp till 58 grader. Värmen och vattnets minerealer har man i århundraden nyttjat till avslappnade kurbad, som några dessutom tror har helande effekter. Det är i hög grad en fråga om personlig smak, vilket av Budapests alla kurbad man tycker bäst om, då var och en har sin charm. Gellért-badet och Széchenyi-badet är dock två av de mer kända, som är värda sina besök, nästan bara för dess vackra arkitektur.

Administrativt är Budapest uppdelat i 23 distrikt, 6 i Buda, 16 i Pest och 1 på Csepel-ön, vars norra spets tar sig in i stadsgränsen söderifrån. Räknar du med alla förorter och mindre städer nära Budapest, bor det i "StorBudapest" cirka 3,3 miljoner människor Det är över en tredjedel av Ungerns befolkning, och staden växer fortfarande. Budapest är således en av de europeiska städerna som idag upplever den starkaste tillväxten, där invandringen överstiger utvandringen. Tittar man på invånarnas etniska identitet, identifierar sig 80 procent som ungrare, därutöver bor också bland annat tyskar, slovener, romer och romäner i stan. Budapest har också ett av Europas största judiska samhällen.

Budapests historia i korta drag

Även om det funnits bosättningar i Budapest sedan tidig stenålder, är det vid romarnas etablering av ett legionsläger, Aquincum, år 89 som staden fick sin faktiska början. Romarna lämnade området runt år 400, då Romarriket föll, och cirka 400 år senare intog magyarerna under prins Árpád områet och Buda utvecklades till regionens administrativa centrum, medan Pest på motsatt sida floden blev kommerciellt centrum och hamnstad.

Den osmanska bosättningen (1541-1686) innebar en nedgångsperiod för båda stadsdelar, även om ledarna höll till i Bida. Många av stadens kyrkor gjordes om till moskéer, och en rad kurbad etablerades under det turkiska herredömet. Några av dessa är fortfarande i bruk, flera hundra år senare. Karl V av Lothringen återerövrade staden till de kristna år 1686 och år 1718 var Ungern återigen helt fritt från det Osmanska Riket. De efterföljande århundradena var det framförallt upprättandet av den Österrikiska-Ungerska monarkin som var avgörande för Ungern. Detta ledde till att Buda och Pest blev en samlad stad år 1872, och därpå officiellt utnämnd till kungarikets huvudstad.

Den efterföljande perioden får räknas som Budapests storhetstid, dår staden inte endast växte hastigt i omfång och invånarantal, men också fick många av de monumen och byggnadsverk som idag gör stadens så storslagen. År 1896, i samband med tusenårsfetligheterna, öppnade till exempel Europas första tunnelbana, liksom man under den gyllene perioden byggde flera broar mellan de två stadsdelarna över Donau. Utvecklingen forstsatte fram till första världskriget, då upplösningen av det Östrrikiska-Ungerska riket gjorde landet betydligt mindre än förr. Budapest blev dock också i mellankrigstiden ansedd som en viktig industri- och handelsstad.

Fysiskt klarade Budapest, trots den tyska bostättningen, sig någorlunda oskadd genom de första åren av andra världskriget. De Allierades luftbombningar mot slutet av kriget, och de svåra kamperna som utbröt då den Röda Armén tog sig in i staden, kostade dock mycket. Bkand annat sprängde de tyska trupperna alla stadens broar. Efter kriget låg en tredjdedel av alla byggnader i ruiner och en stor del av stadens 250.000 judiska invånare mördades eller drevs bort från staden.

Efter krigen, då Ungern fortfarande var en del av Sovjetunionen, var Budapest scen för Ungernrevolten år 1956. Revolten slog hårt ner och staden led stora materiella skador, då ryska tankar besköt staden. Liksom i andra östblock, satte tiden fram till murens fall, sin prägel på Budapest i form av tråkiga, grå byggnader som sköt upp i stadens utkant, och statyer av kommunistiska hjältar restes på alla torg. Statyerna har sedan samlats och flyttats till Memento Park.

Idag är Budapest en modern storstad, som blickar framåt, men samtidigt värnar om sin historia. Det är en kombination som lockar miljoner av besökare varje år och Budapest är, på grund av sitt läge och sin historia, en plats där du har enastående möjligheter att få uppleva mötet mellan Öst och Väst. 

Väder och klimat

Ungern har gränsar inte till havet åt något håll, och Budapest har också ett typiskt fastlandsklimat med kalla, nederbördsrika vintrar, och varma somrar. Reser du hit mitt på sommaren, ska du förvänta dig att temperaturen kan stiga över 30 grader. Vill du gärna åka på en semester full med sightseeing, är våren eller tidig höst de bästa tidpunkterna, då det i denna period inte är för varmt att promenera runt. I slutet av april är det dock inte ovanligt att temperaturen når upp över 25 grader. Kommer du på jösten, kan du fram till oktober njuta av milt väder på runt 20 grader på dagen.

Transport

Det är som regel enkelt att hitta en billig flygbiljett til Ferihegy International Airport, som ligger endast 15 km från centrum. Flygplatsen som nylige genomgått en större modernisering och utveckling, nyttjas bland annat av lågprisbolaget Ryanair, men också av en rad andra kända bolag med direkta rutter från Sverige och Danmark. Det finns goda förbindelser med offentlig transport mellan flygplatsen och stan, liksom det också finns gott om taxi.

I själva Budapest kan du ta dig runt med buss, spårvagn och metro. Många av de centrala sevärdheterna kan också utforskas till fots. Var beredd på att det efter kl. 23 endast är ett fåtal avgångar med offentlig transport.

Bra att veta

Valuta: Forint (HUF). På några platser tar man emot euro men var beredd på att växelkursen ofta är sämre än på banken. Forint finns i mynt på 5, 10, 20, 50, 100 och 200 och sedlarna finns i ett värde av 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 och 20.000. Du kan betala med kreditkort på de flesta restauranger och i butikerna. Har du behov av kontanter finns det gott om bankomater i staden.

Dricks: Det är normalt att ge 10-15 procent i dricks till exempelvis servitören på restaurangen eller till taxichauffören.

Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Ungern och Sverige.

Populärt i Budapest

Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss
Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Hiss
Ungern, Budapest
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter