Resor till USA

När man tar i betraktning hur mycket USA har att erbjuda så är det inte så svårt att förstå varför två tredjedelar av amerikanerna inte har något pass. Med sina stränder och öknar i väst samt berömda städer och nöjesparker i öst så har landet i stort sett allt man kan önska sig av ett resmål.

Den amerikanska upplevelsen handlar om många saker: bluegrass och stränder, snöklädda bergstoppar och redwood-skogar, gastronomiälskande städer och stora öppna vidder.

Floridas nöjesparker och stränder lockar till sig besökare från hela världen. I Orlando är Walt Disney World det största namnet men utmanas ända till mållinjen av attraktionerna och rutschkanorna i Universal Orlando Resort™. Längre söder ut i samma stat ligger staden Miami med sina silkesliknande sandstränder, boutique-hotell och pulserande nattliv.

Huvudattraktionen på den amerikanska östkusten är utan tvekan New York City. Med allt från helikopterturer över Frihetsgudinnan och de många känslointrycken på Times Square till skridskoåkning i Central Park på julen och kvällar tillbringade med Broadway-shower, står oförglömliga semesterminnen nästan på kö här. 

Väster ut lyser Las Vegas upp som ett fyrtorn mitt i öknen med enorma hotell, restauranger och kasinon. Denna delen av USA rymmer dessutom ett helt pärlband av nationalparker. Du kan därför lätt kombinera ett sprudlande stadsliv med storslagen natur på en och samma semester. 

Välkommen till USA med Hideaways, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

Läs mer om USA

USAs gastronomi är lika mångfaldig och internationell som landets kulturella sammansättning. Först förde den europeiska koloniseringen av Amerika ett stort antal nya ingredienser och mattraditioner från Europa till Amerika och sedan dess har mängden av rätter och gastronomiska traditioner som förts in i landet av folk från hela världen bara vuxit och vuxit. 

Jag har här nedan valt ut ett par kulinariska specialiteter och typiska rätter som du kan smaka på när du är på semester i USA. Smaklig spis och trevlig resa!

Äppelpaj (Apple Pie)

Även om äppelpaj ursprungligen kommer från England och har ätits i Europa långt före den europeiska koloniseringen av Amerika så betraktar amerikanerna i allmänhet äppelpaj som en oumbärlig del av amerikansk kultur, vilket bland annat kommer till känna i uttrycket "as American as apple pie" eller "no pie-eating people can be permanently vanquished."

Äppelpajen togs till Amerika av brittiska, holländska och svenska emigranter på 16 och 1700-talet. I början var amerikanerna tvungna att vänta på att äpplet fördes över Atlanten för det fanns inga äppelsorter på den amerikanska kontinenten med undantag för vildäpplen (crabapples) och dessa gav en mycket liten och sur frukt som inte var lämpad för äppelpaj. Inte desto mindre så var äppelpaj på den tiden så populärt i USA att en svensk missionär la märke till att barnen ofta fick äppelpaj till middag på kvällen.

I dag består en amerikansk äppelpaj vanligtvis av pajdeg med äppelfyllning som kryddas med kanel, muskot och citronsaft och som ofta täcks av ett lager deg i gallerform.

Hamburgare

Det är omöjligt att tänka på amerikansk gastronomisk kultur utan att samtidigt tänka på burgare. Burgarens ursprung har blivit föremål för livlig historisk diskussion, men som namnet antyder härstammar den ursprungligen från Hamburg i Tyskland på samma sätt som en "frankfurter" och en "wiener" ursprungligen härstammar från Frankfurt och Wien.

Det anses att hamburgaren fördes till USA av de tyska emigranter som drog väster ut; t.ex. serverades det "hamburgare" ombord på de transatlantiska fartygen som började segla mellan Hamburg och USA från och med 1847. Andra hävdar att det var den danske emigranten Louis Lassen som ägde en hamburgerrestaurang i Connecticut, som uppfann den amerikanska burgaren år 1900.

Vad som än är ursprunget till den amerikanska burgaren så har hamburgarna med tiden blivit en enormt populär maträtt i USA, inte minst på grund av billiga fastfood-restauranger som Mcdonalds och Burger King, som har bidragit till att göra den amerikanska burgaren till en global produkt. 

Clam Chowder

Cham Chowder är en populär sopp-rätt som kan spåra sitt ursprung till östra USA på 1700-talet där den introducerades av franska eller brittiska emigranter.

Soppan består vanligtvis av musslor, buljong, potatis, lök och selleri. Man använder även ofta små strimlor av morot eller rotpersilja och en garnering av lagerbärsblad för att ge soppan färg och smak. Det antas att musslor användes i chowder för att de var ganska lätt att plocka på den tiden när rätten kom till USA. Clam chowder serveras normalt tillsammans med salta kex.

Amerikansk läsk

USA är känt för sina många läskedrycker som har spritt sig till alla delar av världen tillsammans med den amerikanska hamburgerkulturen (så när som på de kommunistiska länderna Kuba och Nordkorea). De mest kända märkena är Coca Cola, Sprite, Fanta (alla märkena produceras av Coca Cola Company) samt Mountain Dew.

Milkshake

En annan typisk amerikansk dryck, som med tiden blivit så populär att den närmast blivit ett varumärke för den amerikanska matkulturen, är milkshakes. I början - d.v.s. i slutet på 1800-talet - var milkshake faktiskt en dryck med alkohol, som snarare påminde om en äggtoddy med ägg, mjölk, florsocker, muskotnöt och whisky m.m.

Först i början av 1900-talet utgjordes beteckningen "milkshake" av dryckesvaror som var blandade med choklad, jordgubbar eller vaniljsirap och senare med glass. Den avgörande utvecklingen mot våra dagars moderna milkshake skedde i samband med utbredningen av den elektriska mixern som uppfanns av Steven Poplawski 1922.

I dag är milkshakes knappt så populära som de var på den tiden vilket hänger samman med  tillbakagången för de traditionella amerikanska familjerestaurangerna, men man försöker från flera olika håll ge den en pånyttfödelse och milkshaken är fortfarande mycket populär på många håll i landet.

Läs mer

Jag har här nedan valt ut några av de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din resa i USA. Beskrivningen är enbart tänkt som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter så rekommenderar jag att du läser vår blogg med inspiration, där hittar du intressanta artiklar om våra övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

New York City

New York är USAs mest befolkade stad med 8,6 miljoner invånare och utgör även ett av världens största kulturella och finansiella centrum. Det är även ett av världens turistmässigt största centrum med ett besöksrekord på 62,8 miljoner turister 2017 och tre av världens tio mest besökta turistattraktioner.

Till stadens många stora sevärdheter hör den kolossala neoklassiska kopparstatyn, Frihetsgudinnan, som ligger på Liberty Island i New Yorks hamn och som historiskt sett har hälsat resande till Amerika välkomna som en symbol för friheten; Central Park, beläget på Manhattan, är den mest besökta stadsparken i USA med över 40 miljoner besökare varje år och utsett som ett nationellt historiskt landmärke av  det amerikanska inrikesministeriet; Empire State Building, som sedan länge är en amerikansk kulturikon och ett varumärke för New York, och som dessutom har bildat kuliss till mer än 250 tv-shower och filmer; och så Times Square, beläget på Midtown Manhattan vid korsningen Broadway och Seventh Avenue, som är en av världens mest besökta turistattraktioner och mottar ca 50 miljoner besökare årligen.

Grand Canyon National Park

Grand Canyon, beläget i norra Arizona, är en av världens mest kända naturparker och hade mer än sex miljoner besökare 2017, vilket är det näst högsta antalet bland alla amerikanska nationalparker efter Great Smoky Mountains National Park. Grand Canyon utsågs som världsarvsplats av Unesco 1979.

Parkens centrala dragplåster och mest populära attraktion är Grand Canyon; en klyfta i Colorado River, som ofta betecknas som ett av världens underverk. Trots nationalparkens till synes hårda och gyllene landskap så finns här ett intressant och rikt djurliv. Här finns hela 9 arter av amfibier (groddjur) och över 300 fågelarter i området, häribland vildkalkon, stor hornuggla, vithövdad havsörn, pilgrimsfalk och den kaliforniska kondoren samt åtskilliga sällsynta däggdjur som t.ex. svartbjörn, lodjur, vapiti, prärievarg, svartsvanshjort, gaffelantilop, tjockhornsfår och puma.

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park, belägen i staterna Wyoming, Montana och Idaho, utnämndes till nationalpark 1872 och blev därmed den första nationalparken i USA och som det även sägs den första nationalparken i världen. 1978 utnämdes parken som världsarv av Unesco.

Parken täcker en yta av 8 983 kvadratkilometer som bland annat omfattar spektakulära sjöar, klyftor och floder samt bergskedjor. Parken är även känd för sina många geotermiska områden och bland dessa särskilt gejsern Old Faithful som utgör en av de mest populära attraktionerna i nationalparken. Gejsern är mycket punktlig och har utbrott var 91;a minut och varje enskilt utbrott innehåller  mellan 14 000 och 32 000 liter kokande vatten som sprutar upp till en höjd av mellan 30 och 55 meter.

En annan populär attraktion i parken är det rika och sällsynta djurlivet vilket inkluderar hotade arter av däggdjur, fåglar, fiskar och reptiler. I parken lever bland annat grizzly-björnar, vargar, bisonoxar och älgar - parkens bisonbestånd är det äldsta och största offentliga bisonbeståndet i USA.

Walt Disney World Resort

Walt Disney World Resort, belägen nära Orlando i Florida, är världens största nöjespark bestående av fyra temaparker, två vattenparker, ett campingområde, 27 Disney-hotell, 9 andra hotell och en lång rad av restauranger, butiker (häribland shoppingcentret Disney Springs), golfbanor och olika sorters underhållning vilket allt sköts av anläggningens 62 000 anställda

Idén till nöjesparken, som ursprungligen skapades som ett supplement till Disneyland i Anaheim i Kalifornien, utvecklades av Walt Disney på 1960-talet och öppnade 1971. I dag är Walt Disney World den mest besökta nöjesparken i världen med ett genomsnittligt årligt besökarantal på över 52 miljoner personer. Parken utgör samtidigt flaggskeppet i Disneys världsomspännande verksamhet och har blivit ett slags varumärke för den amerikanska underhållningsindustrin.

Läs mer

Destinationer , USA

Florida

Florida är ett perfekt resmål för en familjesemester i USA. I Orlando kan ni till exempel se fram mot nöjesparker av absolut världsklass så som Disney World och Universal Studios. Längre åt söder väntar enastående naturupplevelser i The Everglades.

Resor till Florida

New York

I New York "Staden som aldrig sover" kommer du aldrig få slut på saker att se och uppleva. Oavsett om du har lust till gastronomi, teater, musik, shopping, nattliv, stämning och atmosfär eller något helt annat, så klarar New York av att leverera dygnet runt.

Resor till New York

Inspiration och fakta

Jag har här ställt samman lite fakta och information om USA, såsom landets geografi, befolkning, historia och klimat vilket kan tjäna som inspiration till din resa till USA. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Med sina 9 833 520 km2 är USA världens tredje största land mätt på den totala ytan (land- och vattenareal) USA överträffas bara i storlek av Ryssland och Kanada och är bara något större än den totala europeiska kontinenten.

Samtidigt är USA nummer tre bland världens mest folkrika länder med en befolkning på över 325 miljoner människor endast överträffat av Kina och Indien. Huvudstaden i landet och dess politiska centrum är Washington D.C., och den största staden mätt i antal invånare är New York City med omkring 20 miljoner invånare efterföljt av Los Angeles med 13,5 miljoner och Chicago med omkring 9,5 miljoner invånare.

Klimat och väder

På grund av sin enorma storlek omfattar USA de flesta klimattyper. I öster spänner klimatet från ett fuktigt kontinentalklimat i norr till ett fuktigt subtropiskt klimat i söder. Väster om den 100;e längdgraden ligger det stora slätter kännetecknade av stäppklimat, medan större delen av de västliga bergen har ett alpint klimat.

I området Great Basin i den västra delen av landet råder ett ökenklimat medan de kustnära områdena av Kalifornien har ett medelhavsklimat. Det är kustklimat i Oregon och Washington samt i södra Alaska. De flesta övriga områden av Alaska har polarklimat eller subpolarklimat. Hawaii och den södra spetsen av Florida har tropiskt klimat, liksom de befolkade områdena i Karibien och Stillahavet. 

USAs klimat kännetecknas även av en del av de extremaste vädertyperna i världen; i staterna som gränsar mot den Mexikanska Golfen förekommer t.ex. regelbundet orkaner och de flesta av världens tornados förekommer i det område man kallar "Tornado Alley" i Mellanvästern och den södra delen av landet.

Transport

USA har en av de största och mest välutvecklade infrastrukturerna i världen, även om den inte är lika moderniserad i alla delar av landet.

De tre största flygbolagen i världen mätt i antal passagerare är alla amerikanska. American Airlines är nummer ett i världen efter deras köp av US Airways 2013. Dessutom ligger 16 av världens 50 mest trafikerade passagerar-flygplatser i USA, häribland den mest trafikerade av dem alla, Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport och den fjärde mest trafikerade, O'Hare International Airport i Chicago.

Det finns 6,4 miljoner kilometer allmänna vägar i USA, häribland en av världens längsta motorvägar på hela 91 700 kilometer. Till de mest kända motorvägarna i USA hör Highway 12 i Utah, Route 66 från Illinios till Kalifornien, The Great River Road från Minnesota till Louisiana, Blue Ridge Parkway från Virgina till North Carolina och Pacific Coats Highway i Kalifornien.

Populärt i USA

USA, New York
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
  • Hiss
USA, Florida, Miami
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
USA, Florida, Miami
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Internet / Wi-Fi

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter